Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeker- en onzekerheden verzekeraars

Zeker- en onzekerheden verzekeraars

ING is vandaag de eerste die zijn Delta Lloyd-excels op straat gooit. Dat wordt aandelen uitgeven, maar dat is allemaal al ingeprijsd, meent de oranje bank: buy! U ziet het effect, het aandeel fietst fluitend door de striemende regen en de gure wind op een herfstig Damrak.

Ze zijn hot de laatste weken, onze verzekeraars. Red hot, is beter gezegd. Dat wil zeggen, vooral Delta Lloyd en in iets minder mate Aegon. Over NN heeft eigenlijk niemand het. Dit weerspiegelt zich in de koersen over de afgelopen maand:

  • Delta Lloyd -43,3%
  • Aegon -24,3%
  • NN -7,2%
  • AEX - 12,6%

Met name Nico Inberg heeft zich niet onbetuigd gelaten, hier en hier hebben we de problemen voor Delta Lloyd en Aegon op IEX al ruimschoots op een rijtje gezet. Het zit 'm vooral in de solvabilteitsratio's. Om een lang en ingewikkeld verhaal - lees die stukken - kort samen te vatten:

  • Voor NN is er in principe geen vuiltje aan de lucht.
  • Aegon kan er net mee door, maar dan moeten er geen gekke dingen gebeuren.
  • Bij Delta Lloyd zijn de ratio's gewoon te laag, klaar uit.

Rode vlaggen

U ziet het aan de koersdaling, maar bijvoorbeeld ook aan het dividenrendment dat Delta Lloyd momenteel doet: 11,1%! Anders gezegd, beleggers gaan er voetstoots vanuit dat het concern hier moet ingrijpen, zoals het bedrijf zelf nog bij de presentatie van de KW2-cijfers ontkende.

Een veel te hoog dividendrendement is een rode vlag op de beurs. Ooit deed ene KPN ook 11% en ik geloof zelfs wel 13% dividendrendement. Totdat er op een kwade dag voorbeurs een persberichtje was dat het dividend werd geskipt. Zo zijn er veel meer voorbeelden.

Zelf hanteer ik de norm dat als het dividendrendement boven dat van Royal Dutch Shell uitkomt, beleggers de balans van dat fonds wantrouwen. Anno nu gaat deze vlieger wellicht even niet op, want beleggers kniezen met een dividendrendement van nu 7,4% ook over de cijfers van Olies.

Vandaag krijgen ze bijval van ING, dat klip en klaar stelt dat Delta Lloyd met de pet rond moet op de beurs. Een aandelenemissie is onvermijdelijk, meent de hoofdsponsor van Oranje. Sorry hoor, dit is helemaal off-topic, maar ik moet het even kwijt en wrijf het er dus keihard in :-)

Contrair gaan

Het opmerkelijke aan het advies is van ING is dat het weinig heel laat van de balans van Delta Lloyd, maar het aandeel wel op koop zet. Ha, dat zouden analisten vaker moeten doen: een buy op een slecht en een sell op een goed bedrijfsrapport zetten. Komt hun trackrecord vast ten goede!

KBC Securities heeft nog niet de moed na -24,3% om haar reduce op Aegon om te zetten in wat vrolijkers. De Belgen stellen dat het concern 1,5 miljard euro én tijd nodig heeft om die te verdienen. Een emissie zou echter niet nodig zijn. Het aandeel presteert nu ietsje minder dan de markt.

Dat is opvallend, ook hier is wellicht de meeste onzekerheid al ingeprijsd. Normaal gesproken zou zo'n slecht analsitenrapport, als het zo maar uit de hemel zou vallen, goed zijn voor een flinke koersdaling, toch? Kortom, zowel bij Delta Lloyd als Aegon is het bezit van de zaak en einde vermaak?

Ho, dat gaat wel heel snel. Het ligt misschien voor de hand contrair te gaan en bijvoorbeeld Delta Lloyd en Aegon te kopen en NN misschien eventjes weg te doen. Wat u maar wil. Voor één ding moet u toch wel opletten. Het is namelijk een beetje een trend deze eeuw op het Damrak.

Geen leuke tijden

Bij fondsen waar eenmaal iets aan de hand is, komt steeds meer ellende uit kasten, laden en zelfs kliko's bovendrijven. Imtech is hier het meest verbijsterende voorbeeld van, maar ervaren beursrotten dreunen zo een heel lijstje op. Getronics, Corporate Express, al die ICT-aandelen rond 2000 et cetera.

Ho, ik beweer absoluut niet dat er bij Aegon en Delta Lloyd zoiets gaat gebeuren, maar ik wil het toch even opmerken. U weet maar nooit. Verder is het vooral hopen dat die rentes de komende jaren aantrekken en oplopen, want dit zijn gewoon geen leuke tijden om verzekeraartje te spelen.

Zo kan u trouwens ook nog tegen de aandelen aankijken: gewoon kopen, héél ver wegleggen en maar eens naar kijken als ooit, ooit, de rentes weer met een drie of een vier voor de komma beginnen. En anders is het aantrekkelijk handelswaar met die dagelijkse koersopvliegers.

U kunt er ook gewoon van afblijven, als u het gewoon niet weet. Niks doen is vaak een heel goed beursadvies. Of u moet net zoveel risico durven te nemen als deze twee jongens, hij blijft leuk :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links