Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat een gave grafiek!

Wat een gave grafiek!

 

Lange grafieken, ik kan er geen genoeg van krijgen. Hoe langer, hoe beter. Ik blog er ook regelmatig over. Waarom? Simpel, pas als je decennia, een eeuw of langer terug kijkt, zie je naar mijn smaak pas echt hoe markten en beleggingsitems zich door de jaren heen (met oorlogen, crises en rampen) ontwikkelen.

Op de site van de de bekende Amerikaanse vermogensbheerder Barry Ritholtz kom ik dit juweeltje tegen van het deftige Putnam Investments. Kijk, zo ziet gemiddeld iets van 7,5% rendement per jaar er nu in de praktijk uit sinds 1 januari 1949. Die datum snap ik niet helemaal, lijkt vrij willekeurig, maar vooruit.

U ziet de bulll- en bearmarkets van de S&P 500 en die percentages zijn inclusief herbelegd dividend. Uit mijn hoofd is dat gemiddeld in die tijd iets van 1,5% à 2% per jaar. Het gele lijntje is de Fed Fund Rate, de officiële rentemaatstaf in de VS. Wat een curve! Haha, centrale bankiers zijn nog hysterischer dan beleggers!

Oordeelt u verder zelf. Ik stel slechts één retorische vraag: hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat het op de beurs toch bijna altijd vooral over (de aanstaande en onvermijdelijke!) krachs en koersdalingen gaat? Als het gaat om het uiteindelijke rendement zijn bearmarkets niet meer dan glas-plas-was-incidentjes :-)

Probeer daar aan te denken als het angstzweet u weer eens uitbreekt als de AEX -5% of erger doet en u uw haren uit uw hoofd trekt boven uw lange termijn- of pensioenportfolio die nog dertig jaar mee moet ofzo. Mijn advies: zet die koersen dan gewoon uit en ga wat leuks doen. Klikken voor groot!

 

 

Om het plaatje wat completer te maken, hier is de S&P 500 sinds 1949 zowel gewoon als logaritmisch. Let wel, het is appels en peren, want dit is de prijsindex. Reuters heeft helaas geen S&P 500 total return index, ofwel met herbelegd dividend in haar database.

 

 

 

Anders hoort u het ook eens van een ander:

 

 

Leuk! Ik krijg ook al kritiek van een KBC-analist:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 2 september 2015 16:45
    Ik stel slechts één retorische vraag: hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat het op de beurs toch altijd vooral over (de aanstaande en onvermijdelijke) krachs en koersdalingen gaat? Als het gaat om het uiteindelijke rendement zijn bearmarkets niet meer dan glas-plas-was-incidentjes :-)

    Om dezelfde reden als waarom het uitgebreid op het nieuws komt als een vliegtuig neerstort, terwijl al die duizenden vliegtuigen die veilig landen niet genoemd worden. De kans om neer te storten in een vliegtuig is nog veel kleiner dan de kans miljonair te worden door de staatsloterij.

    En dezelfde reden als waarom men zich zo ontzettend druk maakt over terrorisme, terwijl de kans dat je er ooit mee te maken krijgt bijna verdwijnend klein is. Tenzij je in Aleppo woont natuurlijk.
  2. forum rang 5 theo1 2 september 2015 16:54
    Tweede reden: mensen leven niet honderden jaren. De gemiddelde mens heeft misschien 40 jaar om kapitaal op te bouwen, en dan ben je er heel vroeg bij. De meesten hebben misschien 20 jaar. Dat schept beperkingen. Veel mensen kunnen niet iedere daling simpelweg uitzitten, vooral niet als je een opeetsysteem hanteert. Stel je gaat met pensioen en je vult je inkomen aan door ieder jaar een percentage van je aandelen te verkopen. Een daling van 40% in de eerste jaren is dan rampzalig.
  3. Eurofielius 2 september 2015 16:56
    Er is bij de eerste grafieken wel een 'maar'; ze geven namelijk een vertekend beeld. Een bull market met een stijging van 100%, na een bear market met een daling van 50% (bv '72 - '76 of '00 - '07 of '08 - '11) lijken erg goed uit te pakken. Maar uiteindelijk sta je dan op een rendement van 0%. Kortom, de Y-as naar beneden zou een grotere (logaritmische)schaal moeten hebben dan de Y-as naar boven.
  4. DMA69 2 september 2015 17:23
    Je ziet vanaf ca. 1995 toch wel een (historisch gezien) redelijk ongezonde stijging met bijbehorende volatiliteit.

    En wie zegt dat die laatste 20 jaar representatief zijn of juist uitzonderlijk?

    Wellicht heeft het wat te maken met de steeds ruimere geldpolitiek?

    Is het voor de lol niet leuk om hier een grafiekje van Japan naast te zetten?

    Graag wat meer objectiviteit betrachten indien mogelijk.
  5. forum rang 6 andre68 2 september 2015 17:25
    quote:

    Eurofielius schreef op 2 september 2015 16:56:

    Er is bij de eerste grafieken wel een 'maar'; ze geven namelijk een vertekend beeld. Een bull market met een stijging van 100%, na een bear market met een daling van 50% (bv '72 - '76 of '00 - '07 of '08 - '11) lijken erg goed uit te pakken. Maar uiteindelijk sta je dan op een rendement van 0%. Kortom, de Y-as naar beneden zou een grotere (logaritmische)schaal moeten hebben dan de Y-as naar boven.
    Idd! Even versimpeld: Van 100 naar 200 =+100%. Van 200 terug naar 100 = -50%.
  6. [verwijderd] 2 september 2015 17:41
    Mooie grafiek, maar wat zegt het? Je kunt er ook het volgende plaatje tegenover zetten, op basis van de benadering van Robert Shiller. Op de horizontale as de P/E op basis van een 10-jaars voortschrijdend gemiddelde van de winst en verticaal het gemiddelde jaarlijkse reële koersrendement van de SP500 in de volgende 10 jaar, op basis van gegevens uit de periode 1881 - 2005, dus circa 125 jaar.

    Wat je eruit kunt aflezen is dat we, uitgaande van de resultaten in het verleden, voor de Sp500 de komende 10 jaar een gemiddeld jaarlijks reeel koersrendement tussen de pak m beet -5% en 5% kunnen verwachten, met een gemiddelde waarde van -1%. Is dat het risico waard. Dat is de vraag.
  7. Bangizwe 2 september 2015 18:18
    Er zit wel een addertje onder het gras. Want hoeveel van die bedrijven zijn er in de loop der jaren niet verdwenen. Meestal met dramatische afloop voor de kleine belegger. Blijft die koers niet omhoog gaan omdat er constant nieuwe bedrijven naar de beurs zijn gegaan. Nieuw en groter. Wie in zijn bedrijfjes van de jaren 40 was blijven zitten. Had die nog wel iets gehad op dit punt ? Ik denk eerder een verlies van 100 % in plaats van 7% winst per jaar. Ik weet nu niet of het voor elke index hetzelfde is. Maar ik heb zo toch al verschillende lijstjes gezien. En als ze al wat jaren hebben. Zijn het bijna allemaal namen die je nu niet ziet. Ze zijn zo goed als allemaal verdwenen.
  8. [verwijderd] 2 september 2015 19:00
    Inderdaad, mooie grafiek. Maar ik ben het met de critici eens. Als je, zoals jij zegt, een lange termijn beeld wilt hebben met oorlogen, rampen en crisis adviseer ik de periode te verdubbelen en de 65 jaar ervoor er ook bij te pakken. Als je echt goed wilt doen moet je er ook andere economieen bij pakken.

    Een 'gouden' periode uit een enkele economie levert 7.5% op. Trek daar de inflatie nog eens vanaf inclusief de 'verborgen' inflatie die niet in de officiele statistieken terecht komt en er blijft weinig over.

    Over veel te hoge transactie en beheer kosten die gepaard gaan met veel beleggingsproducten en (verplichte) pensioenfondsen zullen we het maar niet hebben.... misschien is de traditionele investering in veel kinderen nog wel de beste pensioenvoorziening.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links