Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bas is terug

Een groot deel van mijn vakantie heb ik doorgebracht aan de Turkse kust in Lara-Antalya terwijl de aandelenindices een zeer forse correctieve fase doormaakten. Zoals we in de afgelopen jaren geregeld hebben gezien, was er dus opnieuw een forse correctie tijdens mijn vakantieperiode. Het lijkt wel...

Mijn favoriete scenario voor de maand augustus was een verhoging van de jaartop tot ongeveer 521 punten waarna een volgende correctie zou starten. Dit zou dan de vijfde correctie (minimaal 5%-daling) van dit jaar worden. Hoe anders kan het lopen. Er was direct een correctie.

Na mijn laatste analyse van 7 augustus werd de daaropvolgende maandag de stijgende kortere bodemlijn neerwaarts gebroken. Die lijn startte destijds in juli bij het dieptepunt van 455 en de doorbraak betekende toen een eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld.

Nieuwe bearmarkt?

Ook is hiermee de zone 504 tot 510 een zeer zware horde geworden voor de komende maanden. Een versnelling van de neerwaartse beweging trad op op het moment dat het 200-daags gemiddelde neerwaarts werd gebroken. Dit gebeurde op 20 augustus toen het 200-daags bij 468 lag.

In slechts enkele dagen tijd viel de AEX zeer fors verder door en brak ook de juli-bodem van 455. Uiteindelijk werd rond de 402 op 24 augustus de bodem op de borden gezet tijdens een zeer volatiele dag van ongeveer 30 punten breed.

In de media werd gesproken over een nieuwe bearmarkt en we weten dat dit vaak contraire signalen zijn tijdens een periode van paniek.

Einde aan versteiling

Op de weekgrafiek is geen technische schade opgelopen. Kijkend naar de logaritmische schaalverdeling werd net als tijdens de oktobercorrectie van vorig jaar (dieptepunt bij 366) een poging ondernomen om de sinds 2009 stijgende bodemlijn te testen.

Deze lijn ligt momenteel bij 386 punten en werd dus opnieuw op een punt of 10 tot 15 na behaald (net als in oktober). Wel werd de oranje lijn gebroken. Dit is de sinds oktober stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld.

Al vaker zei ik dat deze stijgende bodemlijn uiteindelijk onhoudbaar zou zijn door zijn steilheid. Deze neerwaartse doorbraak betekent overigens wel dat de opgaande versteiling in het middellangetermijnbeeld ten einde is gekomen.

De kans is daarmee aanzienlijk kleiner geworden dat mijn langetermijndoel van 564 nog dit jaar zal worden behaald. Zolang de stijgende langere bodemlijn echter niet wordt gebroken, blijft dit overigens wel mijn uiteindelijk langetermijndoel.

Weekgrafiek AEX
Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Staat de bodem?

Is de bodem op korte termijn gezet tijdens een zeer volatiele en paniekerige dag? De kans is groot, de AEX staat inmiddels alweer ruim 10% boven deze bodem en heeft de eerste verbeteringen al aangegeven. De dalende toppenlijn van de correctie in de RSI is al opwaarts gebroken.

Verder werd de recente grote neerwaartse gap tussen de 431,75 en 442,90 volledig opgevuld. Als we verder kijken naar de daling vanaf de 506 tot aan de 402 dan werd het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau ook al opwaarts gebroken.

Een belangrijke weerstand die overigens nog gebroken moet worden als laatste bevestiging is de scherp dalende toppenlijn. Die startte bij de 504 en daalt dagelijks bijna 4 indexpunten. Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 446,50.

Een opwaartse doorbraak zou een volgende duidelijke verbetering zijn in het kortetermijnbeeld en de bevestiging geven dat een zeer belangrijke hogere langetermijnbodem op de borden is gezet.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kleine terugval

Zolang deze dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft een terugval in de komende dagen realistisch. Afgelopen vrijdag werd een klein toppatroon op de borden gezet, een hanging man.

Aangezien de daling in bijna een rechte lijn werd voltrokken en ook de stijging vanaf de 402-bodem in een rechte lijn plaatsvond, zijn er slechts een beperkt aantal referentiepunten aan te geven als steunpunten:

  • twee kleine recente punten liggen bij de top van 440,75 (afgelopen dinsdag) en de bodem van 437,20 (afgelopen donderdag)
  • een ander belangrijk punt is 432,20, de top van begin december vorig jaar

Nieuwe stijgende trend

Nog even een terugtest in de komende dagen voor de vorming van een hogere zeerkortetermijnbodem lijkt dus het meest realistische scenario waarna de opwaartse druk op de dalende kortetermijntoppenlijn kan worden opgevoerd.

Ik acht de kans groot dat deze toppenlijn dan in de komende week opwaarts wordt gebroken waarna de weg openstaat voor een beweging naar de 455.

Uiteindelijk kan hierna in de komende periode een nieuwe stijgende (kortere) trend worden opgestart die de druk naar de zware zone van 504 tot 510 weer kan opvoeren in de loop van dit jaar.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

514 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 augustus 2015 09:00
    quote:

    aaltje schreef op 31 augustus 2015 08:54:

    ook een goedemorgen samen.zullen we dadelijk eens gaan kijken wat de visie van bas is,over gisteren ,vandaag,en morgen.heb de bakstenen,zand, cement,en water klaarliggen.nu alleen nog maar een basbouwvergunnung.hoop dat de leges ervan goedkoop zijn.haha
    Pas maar op dat U pc niet doorbrand. :)
  2. Sloeki 31 augustus 2015 09:02
    Goldman takes a knife to China GDP forecasts

    Goldman Sachs slashed its forecasts for China's growth over the next three years amid broadening pessimism over the health of the world's second largest economy.

    The bank on Monday marked down its 2016, 2017 and 2018 projections to 6.4 percent, 6.1 percent and 5.8 percent, respectively from 6.7 percent, 6.5 percent and 6.2 percent, previously. The government is targeting growth of "around 7 percent" this year.
514 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links