Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Kou niet uit lucht

Vooruitblik: Kou niet uit lucht

 

Dit was de beste, nuttigste en leerzaamste beursweek in jaren. Het ging op een enkel correctietje na veel te gemakkelijk dat rendement maken op de markten. Nu weet iedereen weer hoe gevaarlijk het is en bliksemsnel die beurs kan toeslaan! Bent u zelfs helemaal uitgekleed maandag?

Nee, de banken, shorters, Goldman Sachs, de Beleggingssmurf en andere gemenerikken hebben dat niet gedaan. Hebt u zelf gedaan. U had uw risico niet op orde en uw portefeuille wees maar één kant uit, als u bent weggetikt. Zie het als leergeld wat u betaalt aan Mr. Market.

Want dit gebeurt u niet nog een keer, toch? Brengt mij bij vier vragen die volgens mij momenteel boven de markt zweven:

  • Gaat de Fed nou wel of niet de rente verhogen?
  • Rentebesluit! Verandert de ECB haar plannen, nu de Europese inflatie weer inzakt?
  • Hoe vierkant draait de Chinese economie nou?
  • Last but not least, pikken de beuren de bullmarket weer op, of raken we in een bearmarket verzeild?

Fed

Dit zijn denk ik de vragen waar het deze week om draait. Nee, antwoorden heb ik ook niet, maar laat ik maar vertellen wat ik dan nog wel weet.

U.S. inflation will likely rebound as pressure from the dollar fades, allowing the Federal Reserve to raise interest rates gradually, Fed Vice Chairman Stanley Fischer said on Saturday in a speech careful not to overreact to a possible Chinese slowdown.

U moet wel naar de binnenpagina's van Reuters om dit te vinden, maar met deze twee regels lijkt mij het weekend aardig samengevat. U weet het, op Fed-voorzitter Janet Yellen na, doen alle centrale bankiers gezellig een weekendje weg in het Amerikaanse Jackson Hole.

Over ruim twee weken neemt de Fed het belangrijkste rentebesluit sinds eind 2008, toen ze in recordtijd naar nul ging. Dikke kans dat dit hét gespreksonderwerp is de komende tijd. Hoewel de markt lijkt uit te gaan van uitstel, denken de meeste banken aan 17 september.

Stom, zoekgemaakt. Ik had een mooi staatje wanneer welke grootbank wat denkt. Uit mijn hoofd: Goldman Sachs houdt het op december en Barclays sluit de rij met tweede kwartaal van het jaar 2356 ofzo. Kan ook KW3 2355 zijn, pin mij daar alstublieft niet op vast :-)

ECB en China

Dan die ECB. Donderdag is er weer een (non-)rentebesluit en aansluitend een persconferentie van Mario Draghi. Legt u het alstublieft maar uit, meneer de bankpresident. De ECB is nu al ruim een half jaar maandelijks voor zo'n 60 miljard euro aan staatsobligaties aan het opkopen en...

... die inflatie is met geen mogelijkheid vooruit te branden. Hoe kan dat? Dit is toch het eerste, officiële en primaire doel van die hele operatie. Leuk die wat aantrekkende economie en kredietverlening in de EU, maar inflatie en hardheid van de euro is uw mandaat!

 

 

Zou de Chinese regering zelf weten hoe de economie er nou echt voor staat met al die corruptie en fantasie- en grote duimcijfers? Die bijna dagelijkse stroom aan maatregelen om de beurskrach te beteugelen en de arrestie van top-brokers en journalisten doen vermoeden van niet.

Pure paniek. Hier nog even de laatste weldoordachte beleidsmaatregel. Een toezichthouder die laat ik zeggen vrij dringende en dwingende - kuch - koopadviezen geeft, in China kan het allemaal:

 

 

AEX'je toch!

Dan de laatste vraag die ik stel aan aan het begin van dit stukje: bull- of bearmarket? Het is een erop of eronder op deze standen. Best spannend gelet op al het bovenstaande en met september en oktober komen ook nog de statistisch twee slechtste beursmaanden er aan.

Ik pik gelijk de AEX er maar bij. Eerst de daggrafiek over het afgelopen jaar, waarin u die paniekbodem 401,78 van maandag even na 15:30 uur niet terugvindt. Deze grafiek is op basis van slotstanden, vandaar. Niettemin wordt niemand hier technisch vrolijk van:

 

 

Als ik de grafiek langer trek, ziet u dat de AEX niet al te gekke fratsen meer moet uithalen, om uit de lange opgaande trend sinds maart 2009 te vallen.

 

 

Cruciaal hierbij is de volatiliteit, ofwel beweeglijkheid van aandelen. Deze AEX VIX Index klapte vorige week vol uit haar panty en staat nog altijd op een hypernervotische stand van rond 30. Dat betekent niks anders dat er intradag plotse grote koersuitslagen of draaien mogelijk zijn.

Dat weet u intussen, alles wat u tegen de richting in had met een hoge hefboom is rücktsichtlos uitgestopt vorige week. Horen en zien verging je op de beurs van al die stops die werden geraakt. Fraai bubbelgrafiekje trouwens die laatste week, met bulltrap en al:

 

 

Kijken we wat langer, dan ziet u dat er wel eens gekkere dingen zijn gebeurd op de beurs dan dat opvliegertje vorige week :-)

 

 

Fundamenteel en technisch

Houd u nog altijd rekening met intradagverschillen van 5%. Zeker als de AEX met cruciale steunen, weerstanden of zoveel-daagsgemiddelden in de slag gaat, kan het heel hard en gek gaan. Waarom zo technisch in ene Arend Jan, heb je wat raars gegeten of gedronken?

Nee hoor, maar zulke markten handelen op dagbasis vaak heel technisch, de enige houvast behalve je statistiek en indicatoren die je ook hebt als handelaar. Fundamenteel zie ik zelf eigenlijk geen ruimte voor zowel flink hogere als beduidend lagere koersen. Ja, dat kan ook nog.

AEX-aandelen zijn rond 500 gewoon heel erg duur en kwetsbaar voor afstraffing. U weet het ook intussen! Winst- en omzetprognoses rechtvaardigen ook geen echt hogere koersen. Zelfde geldt zeg maar voor lagere koersen. Er is nog altijd die put in de vorm van ECB-aankopen.

Bovendien zijn er geen renderende alternatieven met een vergelijkbaar risicoprofiel voor aandelen. Vergeten we trouwens ook wel eens op de beurs: een markt kan per saldo ook tot tien à vijftien jaar zijwaarts bewegen. Is al eerder voorgekomen. Met aandelen hebt u dan nog dividend.

Toppop yeah!

Nemen we gauw de agenda door voor deze week. de eerste van de maand en dan is het altijd druk met belangrijke data. Laat ik er maar een soort Toppop van maken:

  1. Met stip op nummerrr één: de inkoopmanagersindices over de industrie en dienstensector over augustus uit China! De eerste schatting vorige week maandag van 47,1 van deze BBP-voorspeller was de directe trigger voor een gedenkwaardig beursdagje

  2. Het Payroll Report, maandelijks Amerikaanse werkgelegenheidsrapport, is gewend altijd op één te staan. Dit keer niet. Of dit rapport nou mee- of tegenvalt, de op papier uitbundige Amerikaanse arbeidsmarkt rechtvaardigt al lang en breed een Fed-renteverhoging

  3. Op nummer drie dan maar de andere inkoopmangersindices. Op dinsdagochtend komt de hele wereld door, Nederland om 09:00 uur. Let verder op Frankrijk en uiteraard de VS. Ramptoeristen kijken naar Griekenland dat vorige maand met 39,1 doorkwam

  4. Zet ik het ECB-rentebesluit op vier. Met een paar rake opmerkingen kan Draghi misschien de euro of rentes een kant opschoppen. Zelfs als hij wild op de tafels gaat dansen, of Tarzantje gaat doen aan de kroonluchters, de inflatie zal echter niet verbikken of verblozen

  5. Zet ik op vijf kliekjes als het ADP arbeidsmarktrapport en het Fed Beige Book. Daar doe ik dan ook KW2-cijfers van Value8, Oranjewoud, Porceleyne Flesch en het ex-dividend van GrandVision bij

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. De AEX heb ik al naar voren getrokken, kom ik op de obligatiemarkt uit. Onze tienjaarsrente deed net als de andere Europese rentes niet mee aan gooi- en smijtwerk op de beurs.

Zomaar een gedachte: u weet dat obligaties leidend zijn ten opzichte van aandelen en dat bond-beleggers als slimmer gelden dan stock-investeerders. Volgt de aandelenmarkt nu de correctie (op te grote ECB-uitbundigheid?) die obligaties al in april lieten zien...?

 

 

Op de gekste momenten kwamen de gekste standen weer voorbij afgelopen week. Zoomt u maar een jaartje uit, dan ziet u dat pretletters EUR/USD echter zo zijwaarts als een d.e.u.r. bewegen, toch? Meer filosofsich: in hoeverre is Fed-rentestap ingeprijsd...?

 

 

Beetje hetzelfde beeld als bij aandelen: olie liet deze week een snelle, felle daling zien, waarna er weer een snelle, felle stijging volgde. Niettemin wijzen alle trendjes nog wel naar benee.

 

 

 

Het zou het voorzichtige begin van een nieuw uptrendje kunnen zijn, dat prille geluk dat vorige week zowaar in de goudgrafiek ontstond. Niettemin is het spul vrij kansloos nu de Fed van plan is om de komende jaren de rente te verhogen? Of het moet weer stimuleren worden.

Dan kan goud wel eens een leuk dobbel zijn.

 

 

Succes deze week en fijne zondag verder.

31 aug
01:50 Japan industriële productie jul (cons. 0,1%)
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jul (cons. 1,1% MoM)
08:00 Value8 KW2-cijfers
08:00 Porceleyne Fles KW2-cijfers
11:00 EU inflatie CPI aug (cons. 0,1%)
15:45 VS Chicago PMI aug (cons. 54,9)
16:30 VS Dallas Fed manufacturing index aug
18:00 Oranjewoud KW2-cijfers

1 sept
03:00 China manufacturing PMI aug (cons. 49,7)
03:00 China non-Manufacturing PMI aug
03:45 China Caixin manufacturing PMI aug
09:15 Spanje manufacturing PMI aug (cons. 53,1)
09:45 Italië manufacturing PMI aug (cons. 54,5)
09:50 Frankrijk manufacturing PMI aug (cons. 48,6)
09:55 Duitsland manufacturing PMI aug (cons. 53,2)
09:55 Duitsland werkloosheidcijfers aug (cons. -2K en 6,4%)
10:00 EU manufacturing PMI aug (cons. 53,7)
10:30 VK manufacturing PMI aug (cons. 52,0)
11:00 EU werkloosheid jul (cons. 11,1%)
15:45 VS manufacturing PMI aug
16:00 ISM Manufacturing Index aug (cons. 52,7)
16:00 VS bouwuitgaven jul (cons. 0,6%)

2 sep
14:15 VS ADP banenrapport aug (cons. 202K)
14:30 VS productivity and costs (cons. 2,6% en -0,2%)
16:00 VS fabrieksorders jul (cons. 1,0%)
20:00 Fed Beige Book

3 sep
09:15 GrandVision notering 0,14 euro ex-dividend
09:15 Spanje services PMI aug
09:45 Italië services PMI aug (cons. 53,0)
09:50 Franrkrijk services PMI aug (cons. 51,8)
09:55 Duitsland services PMI aug (cons. 53,6)
10:00 EU services PMI aug (cons. 54,3)
10:30 VK services PMI aug (cons. 57,6)
11:00 EU detailhandelsverkopen jul (cons. 2,2%)
13:45 ECB rentebesluit
14:00 AVA Lucas Bols
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS handelsbalans
15:45 VS services PMI aug
16:00 ISM Non-Manufacturing PMI (cons. 58,5)

4 sep
08:00 Duitsland fabrieksorders jul (cons. -0,7%)
11:00 EU herzien BBP KW2 (cons. 1,2%)
14:30 VS Payroll Report aug (cons. 220K en 5,3%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links