Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Redding beurzen nodig

Nou, daar wastie dan, de mini-krach. Iets waar ik al een tijd voor vreesde en over heb geschreven. Vraag is dan natuurlijk of dit het was en we weer kunnen gaan opbouwen. Het antwoord is helaas nee, naar mijn mening, maar dit betekent niet dat we geen veel hogere beurzen kunnen gaan zien.

Bubbel

Dit lijkt een tegenstrijdigheid, maar dat is het niet. Beurzen wereldwijd hebben de afgelopen jaren een enorme rally achter de rug en waarderingen zijn historisch zeker niet laag te noemen. Deze rally werd met name gedreven door wereldwijd monetair ingrijpen.

Vooral de Fed, Bank of England, ECB, Bank of Japan en Bank of China hebben inmiddels flink uitgepakt met wat eufemistisch “onconventioneel monetair beleid” heet. De enorme toename in liquiditeit die dit teweeg heeft gebracht, heeft haar weg gevonden naar de financiële sector (en helaas niet naar de rest van de economie).

Het kwam er dus op neer dat een grotere hoeveelheid geld een gelijkblijvende hoeveelheid goederen (aandelen, obligaties, vastgoed, kunst) najoeg. Het effect kan dan ook niet anders zijn dan hogere prijzen. Dit is tevens ook de klassieke uitleg over inflatie.

Helaas focussen de meeste economen zich alleen op consumenten- en producentenprijzen en dergelijke, waar het inflatoire effect van QE (nog) niet te zien is (sterker nog, die is in eerste instantie deflatoir).

Liquiditeitsparadox

Probleem van dit beleid is dat het een liquiditeitsparadox veroorzaakt: meer liquiditeiten in de markt hebben ervoor gezorgd dat al het geld in dezelfde investeringen zit. Wat als er reden is om uit deze posities te gaan (verkopen dus)? Wie is dan de koper?

Die is niet of nauwelijks aanwezig. Resultaat is dan een crash, zoals we gezien hebben op maandag. Op de weg omlaag kon niet eens gehandeld worden; een gap, waarin de koers zonder volume op een veel lager niveau staat.

De onverwachte timing en de snelheid waarmee dit gebeurde was voor velen een nare verassing. Waar de angstbarometer eerst laag stond, schoot die omhoog tot fenomenale hoogte.

Paniek

Nu zijn er experts die zeggen dat dit paniek was en overdreven en zo verder, maar dit is wel erg simpel. De beurs heeft immers een fenomenale stijging laten zien de afgelopen jaren, zonder dat de economie het nou zoveel beter heeft gedaan. Schuld en QE waren de drijvende factoren.

Wellicht moeten deze experts zich eerst afvragen of de beurs überhaupt niet te hoog stond, in plaats van het startpunt van de crash te nemen als niveau van faire waardering.

De bedrijfswinsten, noch de vooruitzichten geven veel vertrouwen in de toekomst, dus moet het weer vanuit de andere hoek komen: de centrale banken. De QE-programma’s die we tot nog toe hebben gehad zijn blijkbaar uitgewerkt en zonder een reload liggen de risico’s voor de beurs duidelijk aan de onderkant.

Beleggersdilemma

Gelukkig voor de bulls heeft de chef economie bij de ECB vandaag gezegd dat de acties van China deflatie naar het westen zullen exporteren (ook een punt van Crispin Odey) en dat er daarom meer ruimte is om actie te ondernemen.

Verder heeft Dudley van de Fed gehint dat de renteverhoging wel eens uitgesteld kan gaan worden. Koren op de molen van de bulls, alleen reageren de beurzen wat lauwtjes. En hier zit het dilemma voor de belegger: komen de centrale banken met genoeg maatregelen én gaan ze het vertrouwen herstellen?

Is het antwoord nee, dan was de krach van afgelopen maandag een voorgerecht. Is het antwoord ja, dan kunnen we vrolijk terug naar een AEX-stand van boven de 500.

Hernieuwde flash crash

Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan denk ik wel dat iedere tegenslag niet meer zal worden weggewuifd, maar tot een hernieuwde flash crash kan leiden (volatiliteit zal dus boven de norm blijven liggen). Dit zal dan weer een roep om nog meer hulp van centrale banken leiden.

Dit kan een tijdje goed gaan, maar een houdbare situatie is het allerminst. Op een gegeven moment moeten de centrale banken zich terugtrekken. En wat gebeurt er als de enige dope dealer uit een geheel verslaafde wijk verdwijnt?

Juist. Iemand die de timing van deze gebeurtenis kan voorspellen, die wordt miljardair en gaat de boeken in als de nieuwe Nostradamus.

Voor de gewone belegger is het wellicht een idee om wat beleggingsverzekeringen op de portefeuille te nemen via bijvoorbeeld opties of turbo’s, totdat de situatie wat meer informatie oplevert om duidelijk een kant te kiezen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonus aanbieding 27 augustus 2015 11:08
    Oktober 2015 zal de impact van deze mini crash en de chinese problemen volledig zichtbaar worden in alle indicatoren. Denk aan een flinke deuk in het vertrouwen en een terugval/stagnatie van de groei. Als het gat tussen inflatie en rente dan ook nog eens te groot wordt is er geen uitweg meer en kan de AEX ineens op 200 staan.
  2. gerrit 69 27 augustus 2015 11:23
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 27 augustus 2015 11:08:

    Oktober 2015 zal de impact van deze mini crash en de chinese problemen volledig zichtbaar worden in alle indicatoren. Denk aan een flinke deuk in het vertrouwen en een terugval/stagnatie van de groei. Als het gat tussen inflatie en rente dan ook nog eens te groot wordt is er geen uitweg meer en kan de AEX ineens op 200 staan.
    Voorlopig hebben we door de daling van de grondstoffenprijzen meer te maken met deflatie dan inflatie.
  3. forum rang 5 theo1 27 augustus 2015 12:04
    Je moet gewoon niet zo gemakzuchtig zijn en die aandelen opzoeken die wel redelijk geprijsd zijn. Die zijn er echt wel. Als die dan met de hele markt meegesleept worden, schept dat alleen maar buitenkansjes.

    En als belegger in aandelen moet je gewoon tegen wat turbulentie kunnen. Als je niet tegen een weekje als deze kunt, dan kan je er maar beter mee kappen en een spaarrekening openen.
  4. gam gam 27 augustus 2015 12:24
    quote:

    theo1 schreef op 27 augustus 2015 12:04:

    Je moet gewoon niet zo gemakzuchtig zijn en die aandelen opzoeken die wel redelijk geprijsd zijn. Die zijn er echt wel. Als die dan met de hele markt meegesleept worden, schept dat alleen maar buitenkansjes.

    En als belegger in aandelen moet je gewoon tegen wat turbulentie kunnen. Als je niet tegen een weekje als deze kunt, dan kan je er maar beter mee kappen en een spaarrekening openen.
    Het bepalen van die redelijke prijs is nou juist de kunst. Ik sprak pas ene V, die vond dat aandeel X een koopje was. Die X had ik net geanalyseerd en deed volgens mij 130ct per euro, duur! Maar was flink gezakt in een paar maanden, dat wel. En "geweldige" dividend historie. Dus ik uitleggen waarom X duur is, er was gedoe met schulden en veel verhoudingen waren zoek in de balans, maar nee hoor, toen ik klaar was zei V dat hij er toch wat ging kopen want ze waren nu zo goedkoop. Ik had bijna gezegd "Koop ze maar van mij", maar short gaan doe ik niet meer, dat heb ik helemaal niet nodig.
  5. [verwijderd] 27 augustus 2015 13:09
    quote:

    JansenH5 schreef op 27 augustus 2015 11:27:

    De gewone belegger opties of turbos aanraden vind ik misselijk. Dat zijn producten waar veel aan verdiend wordt door hoge en vaak gemaskeerde kosten.
    Zowel opties als in mindere mate turbo's zijn prachtige instrumenten om snel en veel geld te verdienen. Bedenk wel dat 90% van de opties waardeloos aflopen, en dat een week zoals we afgelopen week hebben meegemaakt duizenden turbo's zijn uitgestopt. Misschien kan de auteur eens vertellen hoeveel turbo's van Goldman Sachs er afgelopen maandag het loodje hebben gelegd?
  6. Eventus docebit 27 augustus 2015 13:18
    quote:

    van Capelle54 schreef op 27 augustus 2015 13:09:

    Zowel opties als in mindere mate turbo's zijn prachtige instrumenten om snel en veel geld te verdienen.
    Het zijn prachtige instrumenten om snel grote veranderingen in je vermogenspositie teweeg te brengen. Als die positief zijn is iedereen blij. Als de veranderingen negatief zijn zijn ze desastreus. Een beetje als met hijskranen: met twee kun je een brugdek op z'n plek hijsen of een halve straat verwoesten.
  7. [verwijderd] 27 augustus 2015 13:28
    quote:

    van Capelle54 schreef op 27 augustus 2015 13:09:

    [...]

    Zowel opties als in mindere mate turbo's zijn prachtige instrumenten om snel en veel geld te verdienen. Bedenk wel dat 90% van de opties waardeloos aflopen, en dat een week zoals we afgelopen week hebben meegemaakt duizenden turbo's zijn uitgestopt. Misschien kan de auteur eens vertellen hoeveel turbo's van Goldman Sachs er afgelopen maandag het loodje hebben gelegd?
    Zolang je het trading gedeelte van je portefeuille procentueel gezien heel beperkt houdt is er niet zoveel aan de hand. En als het 2x goed gaat kun je daarna nieuwe turbo's aanschaffen van de winst op de eerdere trading.
  8. [verwijderd] 27 augustus 2015 13:36
    quote:

    RW1984 schreef op 27 augustus 2015 13:28:

    [...]
    Zolang je het trading gedeelte van je portefeuille procentueel gezien heel beperkt houdt is er niet zoveel aan de hand. En als het 2x goed gaat kun je daarna nieuwe turbo's aanschaffen van de winst op de eerdere trading.
    Ik las ergens, weet niet meer waar, dat er in Frankrijk een onderzoek gedaan is naar de rendemetnen van turbohandelaren. (Turbobeleggers is wat eufemistisch) Volgens dat onderzoek is de kans dat het twee maal achter elkaar goed gaat niet zo groot...
  9. [verwijderd] 27 augustus 2015 13:57
    quote:

    van Capelle54 schreef op 27 augustus 2015 13:36:

    [...]
    Ik las ergens, weet niet meer waar, dat er in Frankrijk een onderzoek gedaan is naar de rendemetnen van turbohandelaren. (Turbobeleggers is wat eufemistisch) Volgens dat onderzoek is de kans dat het twee maal achter elkaar goed gaat niet zo groot...
    Dat zal wel over de hoge hefbomen gaan dan. Als je de hefboom niet overdrijft en de richting een beetje weet aan te voelen dan komt het meestal wel goed.
  10. [verwijderd] 27 augustus 2015 14:08
    quote:

    RW1984 schreef op 27 augustus 2015 13:57:

    [...]
    Dat zal wel over de hoge hefbomen gaan dan. Als je de hefboom niet overdrijft en de richting een beetje weet aan te voelen dan komt het meestal wel goed.
    Denk het. Met turbo's wil je toch zoveel mogelijk hefboom om maximaal te profiteren. Als het dan ook maar even tegenzit ben je de pisang
  11. [verwijderd] 27 augustus 2015 14:15
    Het zeer leeswaardige artikel maakt duidelijk dat er geen redding van de beursen nodig is.

    Dit om het simpele feit dat beursen,

    wegens de wet van vraag en aanbod van potentieel ca. 7,2 miljard verschillende, in de lift in de een of andere op-, neer-, of zijwaarts zich bewegende trend in een hoge, lage of hongerloontjes land zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten euforisch of depressief op de knopjes drukkende grote of kleine in de onderliggende waarden handelende mensen of institutionele instanties die met een bepaalde horizon geen dief van hun eigen portemonnee wensen te zijn en dan ook voor een bepaald gewenst rendement geen genoegen nemen met het rendement van een ouwe sok of spaarrekening en dan ook weten waar zij op de betreffende beursen op de korte of lange termijn mee bezig zijn,

    zichzelf nu eenmaal in de geschiedenis van de mensheid altijd zullen redden, dan wel uiteraard zichzelf in een uitsluitend door zwaar depressief op de knopjes drukkende mensen of institutionele instanties uitsluitend recht naar beneden gaande trend zullen opdoeken.

    Zodat er uiteraard in beide gevallen in de hoge, lage, en hongerloontjes landen buiten de betreffende liften van de beursen op de ronde of platte aarde,

    waarop niets nieuws onder de zon was en er tot het einde der tijden ook niets nieuws onder de zon zal zijn die zijn voorspelbare rondjes al dan niet door een door Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de al dan niet geheime wapenindustrie, de sexindustrie, gokpaleizen en de bierbrouwerijen gesponsorde king size hap snap hamburger internet en televisie massa cultuur door het heelal maakt,

    in de ijdelheden der ijdelheden gewenste trend nog geen man of vrouw overboord is.
  12. [verwijderd] 27 augustus 2015 14:39
    @RW1984 x100 of x1000 of x10000 of x100000 of x1000000 of x10000000 is ook leuk, en het in de lift op de korte en lange termijn in de in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de een of andere op-, neergaande of zijwaarts zich bewegende trend met een bepaalde horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten helemaal nergens voor nodig is om de pisang te zijn.
  13. [verwijderd] 27 augustus 2015 15:13
    @Bonus aanbieding Als in oktober 2015 de impact van deze mini crash en de Chinese problemen volledig zichtbaar worden in alle indicatoren, waarbij een flinke deuk in het vertrouwen en een terugval/stagnatie van de groei ingecalculeerd dient te worden en het gat tussen inflatie en rente dan ook nog eens te groot wordt, en er dan geen uitweg meer wordt ingecalculeerd, waardoor de AEX in oktober 2015 ineens op 200 kan staan, dan zullen uiteraard de potentieel ca. 7,2 miljard verschillende mensen en institutionele instanties in de hoge, lage en hongerloontjes landen voor oktober 2015 in de lift op de door hen gewenste (turbo)knopjes drukken,

    en kan min of meer iedereen in de lift voor oktober 2015 met de betreffende bonussen slapend rijk worden,

    als althans iedereen in de lift zich in een na ons de zondvloedscenario focust op oktober 2015, of november 2015, of december 2015, of januari 2016, of februari 2016, of eventueel onverhoopt eerder of later.
  14. [verwijderd] 27 augustus 2015 15:31
    @Eventus docebit Het voorbeeld waar u aan refereert spreekt men name de mensen die toen in de omgeving van de betreffende hijskranen verkeerden zeer tot de verbeelding: hijskranen zijn prachtige instrumenten die in de geschiedenis van de mensheid zijn uitgevonden om ergens snel veranderingen aan te brengen, wat zonder deze prachtige instrumenten niet had gekund, zoals bepaalde gewenste veranderingen in het wegdek. Maar inderdaad, zoals u het stelt, met twee hijskranen kan het evenwel weer teveel van het goede worden, waardoor het helaas mogelijk is dat de op zich prachtige instrumenten een halve straat kunnen verwoesten.
  15. forum rang 5 theo1 27 augustus 2015 15:54
    quote:

    JansenH5 schreef op 27 augustus 2015 12:24:

    [...]

    Het bepalen van die redelijke prijs is nou juist de kunst. Ik sprak pas ene V, die vond dat aandeel X een koopje was. Die X had ik net geanalyseerd en deed volgens mij 130ct per euro, duur! Maar was flink gezakt in een paar maanden, dat wel. En "geweldige" dividend historie. Dus ik uitleggen waarom X duur is, er was gedoe met schulden en veel verhoudingen waren zoek in de balans, maar nee hoor, toen ik klaar was zei V dat hij er toch wat ging kopen want ze waren nu zo goedkoop. Ik had bijna gezegd "Koop ze maar van mij", maar short gaan doe ik niet meer, dat heb ik helemaal niet nodig.
    Dat is waar. Er zit verschil tussen "goedkoop" en "lage prijs". Het feit dat een aandeel is gedaald, maakt het niet per definitie goedkoper. Je moet de prijs relateren aan het verdienvermogen en de financiële gezondheid van het bedrijf. Als dat er niet is, is iedere prijs te hoog.
  16. [verwijderd] 27 augustus 2015 17:55
    @theo1 Ook zal wegens de wet van vraag en aanbod een aandeel dat is gestegen het betreffende aandeel niet per definitie nu zoveel beter maken als de niet gestegen aandelen. De niet gestegen aandelen kunnen immers een dag later ook stijgen, en het aandeel dat eerst steeg kan weer dalen, zodat er met de vermeende verschillen tussen de onderliggende waarden van de aandelen op het gebied van het verdienvermogen en de financiële gezondheid niets gebeurd kan zijn en er niets met zekerheid over "de prijs" gesteld kan worden,

    waardoor en er in de een of andere op-, neergaande of zijwaarste trend in de lift een soort permanente "Het is maar wat de gek, of de potentieel ca. 7,2 miljard verschillende euforisch of depressief ingestelde beleggende medemensen en de instutionele instanties voor relatieven (turbo) prijs voor het aandeel willen betalen" situatie ontstaat,

    voor welke relatieve situatie, zoals dit bij iex door velen wordt verwoord, voordat je in de lift op allerlei (turbo) knopjes gaat drukken, eerst even je huiswerk moet maken, in de zin van "wat vind ik zelf van de prijs",

    zodat je voor een bepaalde horizon in de lift zelf het beste weet wat de inkoop- en verkoopprijzen zijn om op korte of lange termijn zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten aan de vermeende verdienvermogens en de financiële gezondheid van de bedrijven ook zelf een positief resultaat te kunnen verwachten.

    M.a.w. dat je dus na het huiswerk op een gegeven moment een door jou vermeende parel op de beurs die iedereen over het hoofd heeft gezien, zoals bijvoorbeeld een Van Gogh, voor een gunstige prijs op de kop tikt, met het doel om de betreffende onderliggende waarde van de aankoop dan op het juiste moment weer bijvoorbeeld aan een Japanner of een andere hoogst biedende, van de hand te doen. Of het tegenovergestelde, maar weer met het doel dat e.e.a. na het gedane huiswerk voor jou op een gegeven moment gunstig uitpakt.
  17. [verwijderd] 27 augustus 2015 18:24
    "(...) "Het is maar wat de gek, of de potentieel ca. 7,2 miljard verschillende euforisch of depressief ingestelde beleggende medemensen en de institionele instanties bij het loven en bieden op de markt voor relatieve (turbo) laat deze kans u niet voorbij gaan, dit is wat u altijd al wilde hebben, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, prijs voor het aandeel willen betalen" situatie ontstaat (...)"
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links