Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kansen voor Kuka

Het Duitse Kuka is één van de bedrijven dat naar aanleiding van de de eerstehalfjaarcijfers haar verwachtingen voor de omzet en marge heeft verhoogd.

Kuka is leverancier van intelligente automatiseringsoplossingen en nu komt het: haar kerncompetentie is Robotica. Ik durf te stellen dat Kuka hét Europese robotaandeel is.

  • Het Zwitsers/Zweedse ABB heeft een robotdivisie, maar dit onderdeel is relatief gering in de totale omzet.
  • Het Duitse Krones, lijkt een beet je op Kuka, maar is meer actief in procestechnologie.
  • In Japan zijn er meer bedrijven actief in robotica, waaronder Fanuc en Yaskawa.

Kuka wordt in een beleggingsrapport van Société Générale (SocGen) "a pure play on Industry 4.0" genoemd.

Het potentieel van Kuka
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Smart factories

Kuka zal veel omzetgroei halen uit Industrie 4.0, een megatrend die net begonnen is. Afgelopen decennia groeide Kuka in de productieautomatisering en behaalde het concern diverse milestones (efficiencyverbeteringen).

De echte doorbraak wordt smart factories, waarvoor Kuka de kennis heeft en waarbij intelligente robots het hart vormen van de digitale waardecreatie, aldus SocGen. Kuka is immers de eerste robotfabrikant die op sensoren gebaseerde iiwa (intelligente, industriële, werkassistent) introduceerde.

Werden in het verleden voornamelijk robots in de automobielindustrie toegepast, nu zijn er applicaties in veel meer bedrijfstakken mogelijk. Immers, de nieuwe generatie robotten vergen minder energie en onderhoud, nemen minder ruimte in, kunnen meer, terwijl de productiekosten om een robot te maken fors lager zijn.

Kuka stelt een technologische voorsprong te hebben en verwacht zowel het marktaandeel in het hoogwaardige segment als in het goedkopere segment te kunnen laten toenemen. Ook het marktaandeel in China neemt toe.

Swisslog

Gek genoeg is door de overname van Swisslog, Kuka’s relatieve omzetaandeel in robotica afgenomen, maar is er wel een betere spreiding naar afnemers gerealiseerd aangezien Swisslog als aanbieder van supply chain-oplossingen ook actief is in de logistieke markt en de gezondheidszorg.

Voor de overname van Swisslog was de automotive sector goed voor circa 70%, dat is nu circa 50%. Sterke groeimarkten voor Kuka zijn aerospace en de electronica-industrie, waar nog veel simpele en monotone taken voor grote batches worden uitgevoerd door minder geschoold personeel.

De omzetverdeling (2014) is:

  • Duitsland: 30%
  • overig Europa: 22%
  • Noord Amerika: 29%
  • China: 14%
  • overig Azië: 5%

Cijfers van Kuka

Kerncijfers

In het eerste halfjaar van 2015 droeg robotica 31% bij aan de omzet, systemen 49% en Swisslog 20%:

  • De omzet van Kuka nam met 20% toe. Inclusief de overname van Swisslog (omzet eerste halfjaar: 314 miljoen euro) steeg de omzet tot circa 1,5 miljard euro.
  • EBITDA steeg met 48% in deze periode en inclusief Swisslog met 62% tot 133 miljoen euro.
  • De EBIT-marge bedroeg in die periode 4,8%; echter exclusief het purchase price allocation-effect van de overname was de marge 7%.

Het Zwitserse Swisslog is eind vorig jaar overgenomen tegen een bescheiden premie van 15% over de gemiddelde aandelenkoers van de voorafgaande zestig handelsdagen. De nettoschuld van Kuka bedraagt thans slechts 10 miljoen euro.

Voor het eerst gaf het management een guidance voor over vijf jaar: in 2020 verwacht Kuka een omzet van circa 4 tot 4,5 miljard euro met een marge van meer dan 7,5%. 

Het potentieel van Kuka
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Toenemende welvaart

Het effect op werkgelegenheid en banengroei lijkt door de toenemende robotisering niet positief. Aan de andere kant neemt door technologische suprematie de welvaart toe omdat meer goederen goedkoper worden door toegenomen productiviteit.

Overigens is de robotintensiteit het hoogst in Zuid-Korea, Japan en Duitsland, zie de grafiek hieronder. Dit zijn toch niet de landen met een hoge werkloosheid.

Cijfers van Kuka

 

In september presenteert Kuka zich op verschillende investors-dagen, zoals bij UBS (Best of Germany) en Goldman Sachs (German Corporate Conference).

(In dit specifieke geval betreft het een beleggingsaanbeveling.)


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links