Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe beurscrash in de maak?

Enkele maanden geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht op de beurs. Koersen tikten zowat dagelijks nieuwe records aan, beleggers waren in hun nopjes. Dit beursfeest kon nog maar moeilijk stuk. Maar ervaren beleggers ruiken dan onraad.

In mei schreef ik al een stuk over de zelfgenoegzaamheid van beleggers. Ik waarschuwde toen ook dat we in de laatste fase van de stijging zaten. Een correctie kon de eerder opgebouwde winsten in rook laten opgaan. En dat is precies wat we in de voorbije dagen zagen.

In de afgelopen dagen volgde de aankondigde correctie: de markten leverden 5 tot 10% op één week in. Die klap was nog niet goed verteerd, of gisteren, maandag, kwam de volgende klap:

  • China leverde 8% in
  • Europa incasseerde opnieuw een klap van 5%
  • de Verenigde Staten staat eveneens 3% lager op het moment van schrijven

De technische schade op de grafieken wordt nu substantieel. De belangrijkste vraag die nog rest: hoe ver zet de correctie door?

Grafiek S&P 500” border=

 

Trendbreuk

Op de bovenstaande grafiek van de S&P 500, over een periode van vijf jaar, wordt duidelijk dat de correctie nog pril, maar uitgesproken is. Dit valt onder meer af te leiden aan de uitgesproken daling van RSI-indicator, een momentumgraadmeter.

Het lijkt erop dat de jongste klap meer permanente schade gaat aanrichten voor de stijgende beurstrend. Het is nog wat te vroeg om hier concrete uitspraken over te doen, maar mocht de bovenstaande grafiek in de komende dagen afsluiten onder 1800 punten, dan is er wel degelijk sprake van een trendbreuk!

In dat geval kan de S&P 500 terugvallen richting het uitbraakniveau van de voorgaande toppen van de stierenmarkten in 2000 en 2008, zijnde 1550 à 1600 punten. Ik zit daar al een tijd op te wachten. Dit scenario zou immers een perfecte test van de historische uitbraak in 2013 kunnen opleveren.

Bevestigingssignalen

Echter, zo er is het nog niet, er moet nog heel wat gebeuren vooraleer dit schouwspel uitwerking krijgt. Op de korte termijn blijft het zoeken naar richtinggevende signalen.

Inzake momentumindicatoren zoals de VIX-index zijn we inmiddels al op het punt aangekomen voor een tussentijdse pauze van de daling. De volatiliteitsgraadmeter schoot maandag door de barrière van 50x, voor het eerst sinds 2011.

De paniek is groot waardoor massaal bescherming wordt gekocht door beleggers. In het verleden was een spike van de VIX altijd goed voor een halte in de correctie.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Let op de Fed

Of dit ook de feitelijke bodem wordt, daar zijn de meningen verdeeld over. Ik verwacht dat er andere signalen nodig zijn om de markten te ondersteunen. Hiervoor kijk ik naar de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Zij stonden enkele jaren terug aan de basis van de beursklim, het lijkt er nu op dat ze ook het einde ervan zullen bepalen. Immers, de Fed wil een eerste renteverhoging doordrukken. Een strenger monetair beleid kan funest worden voor de kapitaalmarkten.

Dus voor een antwoord op de vraag – Hoe ver heeft deze correctie nog te gaan? – kijk ik met name naar de houding van de Fed. Die lijkt, met een nieuwe topvrouw aan het roer, strenger geworden. Janet Yellen wil (nog niet) afwijken van haar uitgestippelde strategie.

Riante cashpositie

Natuurlijk, een stevige beurscorrectie maakt alles wendbaar, vooral een strenge houding van een centrale bankier. Yellen zal toegeven zodra de banken in de problemen komen door de beurscorrectie. Dit is vandaag nog niet aan de orde.

Tot die tijd zal de Fed niet ingrijpen, en zullen beleggers naar alle waarschijnlijkheid posities blijven liquideren. Aan dit kat-en-muis spel komt altijd een einde. Maar de afloop was in het verleden nooit positief voor beleggers.

Belangrijk is om een riante cashpositie te behouden. Deze cashpositie gaat binnenkort weer goed van pas komen, zodra er vanuit de Fed geluiden komen dat ze gaan ingrijpen om meer financiële ellende te voorkomen. Dat wordt het impliciete startschot voor de volgende beursrally.

Deze correctie timen heeft daarom niet zoveel zin. Beleggers kunnen zich voorlopig beter gedeisd houden, tot de figuurlijke bui over is. Want het risico zit er nog altijd in dat de regenbui verandert in een regelrechte storm. Ik blijf voorlopig aan de zijlijn en wacht tot de lucht boven de beurs opklaart.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 augustus 2015 16:35
    quote:

    athena schreef op 25 augustus 2015 15:26:

    Mr Pantelis: van zijn geloof afgevallen. Geen uitvoerig advies meer om goud te kopen? Jarenlang geadviseerd terwijl de prijs alleen maar daalde, en nu bodem bereikt is (haha) geen goud advies?
    Hohoho, goud is toevallig wel aardig omhooggeklauterd, en in euro's behoorlijk prijsvast gebleven. Ik weet ook niet waarom, maar er zijn nog believers zat.
  2. Maan Arkenbosch 25 augustus 2015 20:36
    OP de 1e plaats zijn de Chinese/Aziatische problemen voorlopig niet opgelost. Op de 2e plaats zitten wij nog met Griekenland en de PIGGS/Frankrijk.Op de 3e plaats hebben veel opkomende (zuid Amerikaanse)landen bij een VS renteverhoging problemen met herfinanciering/betaling van hun schuld.Ten 4e.Voorlopig blijven de grondstoffen-landen in mineur en worden armlastig. Ten 5e zullen de hordes gelukzoekers/vluchtelingen in de E.U. voor sociale spanningen/sociale onrust zorgen.Ten 6e zullen de aanslagen/terreurdaden in de E.U. door IS frequenter worden.De Centrale banken zijn door hun 0% rentetarief de regie kwijt. En dan in dit klimaat weer idiote KW verhoudingen? Wat, als er anti E.U. partijen de overhand krijgen? Hoe lang zijn forse werkeloosheid, schulden en grote verschillen in rijk en arm verdraagbaar? Pas op voor het JAPAN ""scenario"". Dat kon wel eens actueel worden.
  3. [verwijderd] 25 augustus 2015 21:52
    @Poppenkast
    Prima omschrijving van de huidige problematiek.
    Wat de opkomst van de anti EU partijen betreft is dat alleen maar toe te juichen ook al valt daarbij het kaf van het koren te scheiden.
    Het wordt tijd dat eens flink aan de EU boom wordt geschud en naar andere wegen van samenwerking wordt gezocht opdat bijvoorbeeld de middenstand meer ruggengraat kan gaan verwerven.
    Decentralisatie is dan ook het sleutelwoord.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links