Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik mis hem nooit

Op lange termijn verwacht ik fors lagere koersen

Wie net als ik fan is van Tegenlicht, een financieel programma van de VPRO, kan zich mogelijk ook de uitzending van een toenmalig nieuw hedgefund herinneren. Een van de managers miste een trade en maakte de opmerking “normaal mis ik hem nooit”. Briljante TV!

En inderdaad, het kan gebeuren dat je altijd een bepaalde strategie hebt, maar op bepaalde momenten om wat voor reden dan ook de beweging of trade mist. Zo zit ik al weken (wellicht zelfs maanden) short en waarschuw iedereen voor een daling, maar ook ik word beïnvloed door de bullmarkt en door mijn klanten.

Als u dus winst hebt in puts moet u dat steeds pakken. Ik heb meerdere keren gedacht dat het door zou zakken en dan kwam er weer een miraculeus herstel en bleef ik te lang zitten. Spreekwoordelijk baal je tien keer dat je geen winst hebt gepakt op de bodem en de elfde keer baal je dat je te vroeg winst hebt gepakt.

Onvoorspelbaarheid is leuk

Gelukkig maken deze problemen de markten onvoorspelbaar en juist deze onvoorspelbaarheid maakt het beursspel leuk en elke dag interessant. De afgelopen week ging de beurs fors onderuit net nadat de media kwamen met berichten dat het juist veel beter ging met de economie.

Het gaat als we de verhalen moeten geloven goed met de huizenmarkt, die weer op recordniveaus staat. En als het goed met de huizenmarkt gaat dan gaat het goed met het grootste deel van ons vermogen en dus zijn we weer hersteld van de crisis...

Maar toch hadden we vorige week ineens een forse daling op de beurs. Dit was mede het gevolg van de dallende grondstofprijzen. De olieprijs zakte zelf bijna onder de 40 dollar. China, een van de oorzaken van de lage olieprijs, blijft zelf ook dalen. In de Twindicatorgrafiek had ik dit ook gedacht.

Naast de problemen in China komen er weer Griekse verkiezingen nadat premier Tsipras ineens opstapte. Ook het vluchtelingenprobleem begint langzaam maar zeker economisch ernstige vormen aan te nemen, een miljoen mensen extra in Duitsland.

Maar als u kijkt naar het menselijk drama bij de Macedonische grens, moet u zich eigenlijk niet druk maken over de kosten. En de stroom houdt niet op zolang er niet opgetreden wordt.

Klimaatveranderingen?

Ik ben door mijn achtergrond met getallen en historie een klimaatscepticus. Ik ben dit omdat de door de mens verzamelde data nog maar een fractie is van de totale tijd dat de aarde bestaat. Het is dus alsof je vanuit een milliseconden de beursweek wil voorspellen.

Maar ondanks mijn sceptische houding, schrik ik wel van berichten dat de maand juli wereldwijd de warmste was sinds 1880. Dit met enorme uitschieters in koude- en warmterecords geeft toch ook aan dat we vroeg of laat tegen enorme klimaatkosten gaan oplopen.

Daarnaast is terrorisme nog steeds een probleem, de aanslag in de Thalys afgelopen vrijdag is een mooi voorbeeld hoe kwetsbaar we zijn en hoe afhankelijk we zijn van helden die precies op tijd ingrijpen. Mijn spreekwoordelijk petje gaat af.

Grafiek Chinese index

 

Olie staat bijna op een bodem Het beeld was vorige week heel duidelijk maar nu is het toch een beetje troebel. Zo zie ik in de olieprijs rond deze niveaus steun en als de olie opveert, zouden de beurzen mee moeten gaan.

Grafiek WTI

 

Ook de slechte weersomstandigheden zullen in Europa zorgen voor oplopende commoditiyprijzen. Ook dat zou positief moeten zijn, toch? Ik mis alleen in de weekendkranten de koppen in chocoladeletters op de voorpagina’s over de daling op de beurs. Überhaupt zie ik in de media geen aandacht voor de daling.

Normaal heb je bij een bodem wel die overdreven aandacht. Je zou op basis hiervan nog geen bodem verwachten. Kijkend naar de grafieken (de AEX) dan zie je aan een kant dat het heel hard gegaan is in een week maar anderzijds heeft de bodem op 450 niet gehouden.

Twindicator AEX-index

 

De maandgrafiek geeft nu pas verkoopsignalen, gelijk aan 2008.

Langetermijngrafiek AEX-index

 

De AEX is een drama, op de heel lange termijn zie ik lagere toppen en lagere bodems. De volgende bodem wordt onder de 200 punten. Maar let op dit is wel de lange termijn. Voor wat er deze week gaat gebeuren hebben we hier even niks aan.

Langetermijngrafiek AEX

 

Om een beeld over de komende week te hebben is het goed om even naar de VIX te kijken. Ik zie de verwachte stijging, een hogere VIX kan wijzen op een bodem.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Maar als ik naar de veel langere termijn kijk, dan is de vraag wat is hoog? In een crash gaat de VIX boven de 100.

Langetermijngrafiek volatiliteitsindex

 

De Duitse DAX is ook door steunniveaus gezakt en door niveaus waarvan ik dacht dat de koers even zou opveren. Ook hier dus een moeilijk verhaal.

Twindicator DAX-index

 

Op de lange termijn gezien kan de DAX nog heel veel lager, maar ik kan me ook niet voorstellen dat de koers nu ineens als een plumpudding inzakt en blijft zakken.

Langetermijngrafiek DAX-index

 

De Franse CAC 40 is nog niet onder de vorige low gegaan en zou dus steun moeten hebben rond deze niveaus.

Grafiek CAC40-index

 

Maar als we dan weer naar de Eurostoxx 50 kijken, dan zien we een diepere prikker omlaag dan de vorige keer. Waar is de steun?

Grafiek Eurostoxx 50-index

 

Op de maandgrafiek zien we hetzelfde beeld als in de AEX. Kortom op lange termijn is mijn beeld niet vrolijk maar dat was ik al een tijd niet. Ik blijf alleen geloven dat we eerst een kortetermijnopleving moeten krijgen alvorens de koersen door gaan zakken.

Langetermijngrafiek Eutostoxx 50

 

Dit beeld van een kortetermijnopleving wordt versterkt door de candlegrafiek in de Dow Jones. Ik zie daar drie zwarte candles (three black soldiers) een patroon waarbij de markt probeert te testen hoe sterk de bodem is.

Grafiek Dow Jones Index

 

Maar ook hier geldt weer dat als ik naar de lange termijn kijk, dan kan de Dow Jones uiteindelijk naar de 6000.

Langetermijngrafiek Dow Jones

 

S&P 500 is net als de Dow Jones fors weggezakt en we hebben pas net verkoopsignalen. Maar het is wel heel hard gegaan, toch?

Grafiek S&P 500 Index

 

Ik speel dus in op een herstel maar besef me ook dat de huidige daling in het grote geheel helemaal niets voorstelt. Als ik naar de langetermijngrafiek van de S&P 500 kijk, dan krijg ik spontaan hoogtevrees.

Langetermijngrafiek S&P 500 Index

 

Ook als ik naar de Amsterdamse small- en midkapindex (AMX) kijk, dan wordt duidelijk dat de AMX op de lange termijn gezien op een historisch niveau geweest is en dat het met enig gemak ook nog veel lager kan.

Grafiek AMX-index” border=

 

Veel super aandelen zoals ASML zijn ook ineens door hun spreekwoordelijke hoeven gegaan. Ik verwacht dat al langer, maar het kwam toch nog als een verrassing.

Grafiek ASML

 

Amazon geeft eindelijk het lang verwachte verkoopsignaal en is dus een leuk aandeel om een turbo short op te nemen. Of gewoon puts op te kopen.

Grafiek Amazon

 

Een mooi bedrijf of niet ook Apple is door allerlei niveaus gezakt.

Grafiek Apple

 

Google geeft ook een verkoopsignaal, ondanks de Alfabet-veranderingen.

Grafiek Google

 

Sail of Sale?

Kortom, bedrijven die lang de index hebben meegesleurd in de rit omhoog geven nu ineens verkoopsignalen en dus ook omlaag de indices mee kunnen trekken. Veel beleggers hebben enorme winsten in deze aandelen en kunnen dus gemakkelijk afscheid nemen van deze posities.

Dus ondanks dat ik denk dat het te hard gedaald is en je op basis van technische signalen een korte opleving zou verwachten is de situatie een heel gevaarlijke. Uiteindelijk is de vraag of de afgelopen week het nu Sail of Sale was in Amsterdam en op de beurs.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 24 augustus 2015 10:12
    Ligt het aan mij of hebben we inderdaad de laatste weken geen stoere taal meer gehoord van onze geldpersmachinisten.
    Zou er een defect zijn? Of zijn ze gewoon nog op vakantie?
    Hoe dan ook, geen gratis geld meer en de beurzen flikkeren van hun voetstukken. Zou er een verband zijn? Ik zeg AEX eindstation 200.
    Haast als Frank.
  2. [verwijderd] 24 augustus 2015 11:29
    Het is me de laatste jaren, van voor 2007 gerekend, opgevallen dat zodra politiek den Haag denkt dat het goed gaat, er trammelant komt of reeds in volle gang is wat niet opgemerkt wordt. Hier is de huizenmarkt goed zegt men, dat las ik ook van UBS over Zwitserland terwijl in kleine dorpen aldaar huizen nauwelijks te verkopen zijn zelfs als de vraagprijs fors omlaag richting nieuw waarde. Het is me opgevallen dat politiek den Haag de laatste decennia nostalgisch praat over de gouden eeuw en dat geeft te denken.
  3. Eventus docebit 24 augustus 2015 12:07
    "Ik ben door mijn achtergrond met getallen en historie een klimaatscepticus."


    Was je nou maar een systeemtheoreticus geweest met een achtergrond in metastabiele systemen en thermodynamica. Ik ben bang dat je achtergrond met getallen en historie in een financiële context je blik vertroebelt.
  4. [verwijderd] 24 augustus 2015 18:00
    Er blijken volgens

    www.encyclo.nl/begrip/probleem

    vele definities te bestaan over “probleem” zoals 1) Beslommering 2) Complicatie 3) De wijze waarop een vraagstuk wordt samengevat (crypt.) 4) Geval 5) Geschil 6) Hersenbreker 7) Ingewikkeldheid 8) Knelpunt 9) Kwestie 10) Knoei 11) Knel 12) Moeilijk te begrijpen vraagstuk 13) Moeilijkheid 14) Narigheid 15) Niet opgeloste zaak 16) Omstandigheid 17) Opgaaf 18) Opgave 19) Op te lossen vraagstuk 20) P...

    Zodat het sinds Adam en Eva gelijk duidelijk is wie deze problemen op bijvoorbeeld het gebied van “vluchtelingen”,

    niks een simpele aanpassing van het verdrag van Dublin,

    en de aarde op de aarde maakt: het is de problemen makende mens, die sinds Adam en Eva gedoemd is om op de aarde dan weer hierheen, en dan weer daarheen te vluchten om daar met zijn of haar voorspelbare problemen verder het problemen maken op voorspelbare wijze voort te zetten.

    Dus met name de problemen veroorzakende mens die over de meeste (geavanceerde, of geheime) wapens beschikt, zoals de voorspelbare westerse mens met zijn voorspelbare problemen veroorzakende geavanceerde wapens van de al dan niet geheime wapenindustrie doet door bijvoorbeeld de mensen die er eerst woonden, de zogenaamde “first nations”, met hun geweren of meegebrachte ziekten op voorspelbare wijze nagenoeg uit te roeien,

    zoals de Indianen, de Aboriginals en de Maori’s, om in het beloofde nieuwe land zich in voorspelbare rijen achter een voorspelbare vlag op te stellen om in voorspelbare “Ik schiet je van mijn erf” vertoningen hun voorspelbare nieuwe territorium met een voorspelbaar hoog hek af te bakenen, men in de voorspelbare democratische parlementen van het nieuwe territorium het voorspelbare glas heft en de maag vult, en de overgebleven oorspronkelijke bewoners het verder in een voorspelbare ver van het bedshow met hun kraaltjes en casino’s maar moeten uitzoeken,

    zodat het in de geschiedenis van de mensheid slechts een kwestie van tijd kon zijn dat de westerse mens met zijn geavanceerde wapens twee voorspelbaar zinloos bloedvergietende wereldoorlogen zouden ontketenen, met als klap op de vuurpijl 2 voorspelbaar zinloze atoombommen op Japan,

    en de westerse mens na de wederopbouw met behulp van de Marshallhulp en de al dan niet geheime wapenindustrie van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van ze land of ze American dream na genoeg spulletjes te hebben vergaard dachten dat het in die stinkende fabrieken met die sigaren rokende directeuren zo wel mooi is geweest,

    en de westerse mens de productie dan ook maar verplaatste naar de lage en hongerloontjes landen, doen jullie er maar wat met een laag of hongerloontje mee, zodat de westerse mens zich in de eurozone en daarbuiten in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren zonder het gedoe met die fabrieken in ivoren torens toe kon gaan leggen op het als kip kaal plukken van de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande betrokken “soevereine” lidstaat Griekenland, de bakermat van de westerse samenleving, en het zich verschansen achter een hoog hek van het betreffende territorium,

    zodat min of meer iedereen in de eurozone en daarbuiten op een gegeven moment is gaan denken dat de westerse mens in het aandeel problemen veroorzaken in de geschiedenis van de mensheid i.h.k.v. het territorium voor de westerse mens afbakende driften zich een te grote rol toebedeelt.
  5. [verwijderd] 24 augustus 2015 18:47
    @Eventus docebit Aangezien systeemtheoretici al dan niet met een achtergrond in metastabiele systemen en thermodynamica hetgeen wat de westerse mens in de geschiedenis van de mensheid tussen het pinnen door met zijn of haar territorium driften in de almaar toenemende verwarring in de maatschappijen in de hoge, lage en hongerloontjes landen aanricht immers ook niet hebben tegengehouden, kan in uw reactie in de werkelijkheid helaas geen basis voor gevonden worden.

    Daarentegen is uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten wèl zeer geïnteresseerd in hoe u het achter een home desktopcomputer of priegelschermpje van een in een lage of hongerloontjes land te fabriceren perfecte gsm die geen snoer meer heeft waarop iedereen met zijn of haar vette vingers van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien, aan het drukken is, voor elkaar krijgt om cursieve letters op het beeldscherm of het betreffende perfecte priegelschermpje in kwestie te toveren.
  6. [verwijderd] 25 augustus 2015 00:39
    @Ros87 Nou eigenlijk liever niet. M.i. is het juist het verdienste van IEX dat alle ca. 7,2 miljard verschillende mensen in de eurozone en daarbuiten op de ronde of platte aarde die tot het einde der tijden in de ijdelheden der ijdelheden zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt bijvoorbeeld via www.translate.google.com vanachter hun home deskcomputers of in de lage of hongerloontjes landen te fabriceren perfecte priegelschermpjes van de gsm's die geen snoer meer hebben van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien, een al dan niet positieve reactie op de doorgaans zeer professionele "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan" artikelen kunnen geven.
  7. Eventus docebit 25 augustus 2015 13:30
    quote:

    Theo Benschop schreef op 24 augustus 2015 18:47:

    Daarentegen is uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten wèl zeer geïnteresseerd in hoe u het achter een home desktopcomputer of priegelschermpje van een in een lage of hongerloontjes land te fabriceren perfecte gsm die geen snoer meer heeft waarop iedereen met zijn of haar vette vingers van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien, aan het drukken is, voor elkaar krijgt om cursieve letters op het beeldscherm of het betreffende perfecte priegelschermpje in kwestie te toveren.

    Stukje tekst selecteren en op de schuine I boven het tekstbewerkingsvak klikken.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links