Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Yuan in de pan

Yuan in de pan

 

Wat is nou 2%, dat valt toch wel meee? Misschien dat u het ook dacht vanochtend. ANP schrijft:

De Chinese centrale bank heeft dinsdag de yuan fors afgewaardeerd om zo de export en economie te stimuleren. De stap van de Chinese centrale bank kwam onverwacht. De waarde van de yuan mag nu met bijna 2% dalen ten opzichte van de dollar.

Dat is de sterkste waardedaling die de centrale bank van China ooit heeft doorgevoerd. Volgens China gaat het om een eenmalige ingreep. Door een zwakkere munt worden de eigen producten goedkoper in het buitenland, wat de export stimuleert.

Anders wordt het al, als ik dit Bloombergbericht er bij pak onder de bulderende titel: China Rattles Markets With Yuan Devaluation. Citaatje:

China devalued the yuan in a move that rippled through global markets, as policy makers stepped up efforts to support exporters and boost the role of market pricing in Asia’s largest economy. The central bank cut its daily reference rate by 1.9 percent.

Triggering the yuan’s biggest one-day drop since China ended a dual-currency system in January 1994. The People’s Bank of China called the change a one-time adjustment and said its fixing will become more aligned with supply and demand.

En dan nu de gevolgen (zelfde Bloomberg stuk):

China's devaluation jolted global markets, with the currencies of South Korea, Australia and Singapore falling at least 1 percent amid bets other countries will seek weaker exchange rates to keep exports competitive.

Shares of Chinese airlines sank on concern dollar debt costs will rise, while commodities retreated amid speculation yuan weakness will erode the buying power of Chinese consumers. U.S. Treasuries gained on growing demand for dollar assets.

Klip en klaar. Zit ik nog met de vraag waarom de euro vandaag zo stijgt ten opzichte van de dollar, waarom goud opleeft en de rentes dalen. Ik heb rond gvraagd. Senior salestrader en valutaspecialist Sybren van der Hijden van Saxo Bank stuurt mij een antwoord, dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

Copypaste:

  • China gaat ook meedoen met het valutaspel of oorlog, hoe je het wil zien (zoals de rest van de wereld).
  • Directe gevolgen zijn zichtbaar binnen de DAX, automotives zakken hard aangezien Chinezen minder auto kunnen kopen met hun Yuan. Ook Apple zal last hebben van een duurdere telefoon in China.
  • De Fed zal hierdoor (wederom) achter de oren krabben met betrekking tot haar eerste rentestap, bijvoorbeeld in september of toch later (zie EUR/USD).
  • Zilver en goud winnen wat aan glans, aangezien een eventuele latere rentestap van de Fed positief is voor deze edelmetalen.

Ik probeer de puntjes even toe te lichten:

  • Zeg maar valuta-oorlog, Sybren. Meer dan al die QE's is dit de monetaire politiek in de afgelopen jaren. Munt devalueren, waardoor de export groeit en en de economie aantrekt. De wereldeconomie schiet hier niets mee op. Nu heeft de EU de wind in de rug (euro), vorig jaar de VS en straks China?
  • Daimler en BMW zijn twee grote namen en symbolen van de Duitse exportmachine die vandaag op hun dönder krijgen. Simpel, westerse producten en hebbedingen worden gewoon veel duurder voor Chinezen. Ja, ook Apple, hoewel ironisch genoeg al die iDingetjes daar worden gemaakt.
  • De dollar wordt door die devaluatie duurder ten opzichte van de yuan. Volgens de markt is de Fed vast van plan volgende maand de rente te verhogen, wat de dollar nog duurder maakt. Deze devaluatie kan inderdaad een reden zijn dat voorzitter Janet Yellen vandaag even wat belletjes doet.
  • Inderdaad, goud - dat geen rente oplevert of dividend betaalt - bakt er (al tijden) niet veel van met die renteverhoging in het vooruitzicht, maar haalt vandaag dus opgelucht adem.

En zo zijn er vandaag 1001 koersen aan te wijzen die allemaal links- of rechtsom een tik van die maar 1,9% devaluatie mee krijgen. Dat u weer even weet hoe belangrijk valuta is. Vergeet deze volgorde nooit: eerst de valuta- of FX-markt, dan de rentemarkten en dan komen pas de aandelenbeurzen.

Sluit ik af met een yuan-grafiek van Sybren, ja dit heet een spike!

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. san marco 11 augustus 2015 16:19
    Even uit het archief:

    01-11-2004
    Yuan en de kruipende koppeling
    Door Rolf Schöndorff
    Al een paar jaar groeit de Chinese economie met zo’n 9 procent per jaar. Dat is erg plezierig voor de verhoging van de levensstandaard van die Chinezen die van deze groei profiteren.
    Maar deze spectaculaire ontwikkeling heeft ook schaduwzijden.
    Eén daarvan voelen wij direct in onze portemonnee als we benzine gaan tanken.

    De enorme energievraag uit China is een van de oorzaken van het opdrijven van de olieprijs op de wereldmarkt. De Chinese economie draait op volle toeren. Met alle symptomen van oververhitting. In sommige gebieden zijn stroomstoringen aan de orde van de dag omdat de elektriciteitscentrales de vraag niet aankunnen. Wegen, spoorlijnen en havens, kortom de hele infrastructuur is overbelast.

    Een dergelijke toestand kun je op twee manieren benaderen. Je kunt wachten tot de wal het schip keert: op den duur loopt er van alles vast en zal de onstuimig groeiende vraag zich aan de veel langzamer toenemende productiecapaciteit aanpassen.

    Wie wat hoger gespannen verwachtingen heeft van het sturend vermogen van de overheid zal met een renteverhoging en met directe kredietbeperkingen proberen de vraagkant te kalmeren. Daarbij kan ook de wisselkoers van de Chinese munt, de yuan, een rol spelen. De oververhitting is vooral te wijten aan de grote vraag uit het buitenland, de Chinese export. Dat buitenland is aan de ene kant blij met de goedkope producten uit China, maar het heeft aan de andere kant ook last van de felle concurrentie uit dat land. Voldoende reden voor het buitenland om bij herhaling aan China te vragen om de yuan wat duurder te laten worden. Maar daarvoor is nog een reden die te maken heeft met de stabiliteit van de dollarkoers.

    Hoe wordt in China de oververhitting aangejaagd door de export? Stel dat een Chinese schoenenproducent een flinke partij tennisschoenen verkoopt aan een Amerikaanse importeur. De Chinese producent krijgt betaald in dollars, die hij bij zijn bank omwisselt in yuan. Het omwisselen van een vreemde valuta in de eigen valuta is een van de vormen van geldschepping. En dat stimuleert de bestedingen in een al (over)verhitte economie.
    Tegelijk oefent het grote dollaraanbod een neerwaartse druk uit op de dollarkoers, ofwel een opwaartse druk op de yuankoers. China heeft zijn yuankoers vastgekoppeld aan de dollar en de centrale bank moet dus, om die koppeling te handhaven, het grote dollaraanbod compenseren door dollars bij de particuliere banken weg te kopen.

    Met deze dollars koopt de centrale bank van China op zijn beurt VS- staatsobligaties en helpt zo het Amerikaanse begrotingstekort financieren. China is met Japan de grootste kredietverstrekker aan de Verenigde Staten. Maar de financiële wereld vraagt zich van tijd tot tijd af hoe lang de Chinese en de Japanse centrale banken nog bereid zijn langs deze weg de VS miljarden dollars ter beschikking te stellen. Er komt een dag dat men elders een beter rendement kan krijgen en/of dat het vertrouwen in de dollar wegvalt. Het vervelende bij dit soort zaken is dat alleen al de vraag of er nog wel voldoende vertrouwen is datzelfde vertrouwen ondermijnt.

    Omdat de financiële wereld liever niet is overgeleverd aan het dollarbeleid van de centrale bank van China vraagt men al een tijd om het loskoppelen van de yuan van de dollar. Chinese autoriteiten zeggen intussen al maanden lang dat ze plannen bestuderen om deze kwestie op te lossen. Waarschijnlijk een zoethoudertje, want intussen gebeurt er niets. Het in een klap losmaken van de dollarkoppeling is misschien ook wel een onzeker avontuur. Maar waarom niet een geleidelijke opwaardering via een zogeheten kruipende koppeling (‘crawling peg’ ). China zou bijvoorbeeld zijn yuankoers jaarlijks met een half punt of een punt ten opzichte van de dollar kunnen laten oplopen.

    Het loslaten van de vaste koppeling en het geleidelijk laten stijgen van de yuan betekent twee dingen. Aan de ene kant wordt de onstuimige Chinese exportgroei afgeremd, wat bijdraagt aan de afkoeling van de Chinese economie. Aan de andere kant hoeft de centrale bank minder dollaraankopen te doen. Deze heeft dan ook minder dollars om in de VS te beleggen. De Chinese economie kan een zachte landing inzetting en de dollarkoers wordt minder afhankelijk van het doen en laten van de Chinese centrale bank. Allebei beter dan een plotseling wegvallend vertrouwen in de dollar met alle onoverzichtelijke gevolgen van dien.
  2. Julian247 11 augustus 2015 16:23
    quote:

    san marco schreef op 11 augustus 2015 16:16:

    Hmmm, de grote europese bedrijven hebben produktie faciliteiten in China. Waarom zouden deze last hebben van een lagere chinese valuta?
    Omdat die chinezen nu niks meer kunnen kopen van ons! Ze zijn al een hoop poen kwijt door die beurscrash en dan nog gierende inflatie er bij ook nog.
  3. san marco 11 augustus 2015 16:24
    Al jaren is de Chinese munt, de yuan, ferm vastgekoppeld aan de dollar. Nu gaan in de VS al langer hoe luider stemmen op, om hieraan een einde te stellen. Het ziet ernaar uit, dat de Bush-administratie de boot niet langer zal kunnen afhouden.
    Zullen VS yuan loskoppelen van dollar?


    Al jaren is de koers van de yuan, de Chinese munt, met stalen kluisters vastgekoppeld aan de dollar. De typische koers is ca 8,28 yuan/dollar. Zo is het en zo zou het moeten blijven, althans volgens de Chinese economische overheid.

    Maar de heer Snow, Treasury Secretary (wij zouden zeggen: minister van financiën) denkt daar anders over. Vandaag 7 april, ter gelegenheid van een hoorzitting over de semi-gouvernementele ondernemingen Fannie Mae en Freddie Mac liet de heer Snow weten dat wat hem betreft, de Chinese munt mag losgemaakt worden van de dollar.

    Dit statement kwam er niet zomaar. Een volksvertegenwoordiger (senator Charles Schumer) had kritiek op de wijze waarop de Bush-administratie de economische betrekkingen met China onderhoudt. Hiermee werd vooral gealludeerd op de fameuze koppeling yuan-dollar. Schumer, gesteund door andere senatoren, dreigde ermee op de Chinese import een tol van 27,5% te heffen, indien China de koers van zijn munt niet herziet binnen de 180 dagen.

    Snows commentaar was dat volgens hem het verhogen van invoertarieven niet de juiste manier is om het handelstekort t.o.v. China op te lossen. Wel is hij voorstander van besprekingen met Beijing.

    Volgens waarnemers zal het resultaat van deze gesprekken zijn dat het loskoppelen van de yuan-dollar tandem als enig alternatief uit de bus zal komen.

    Vele economisten zijn nu aan het rekenen geslagen om de gevolgen van zulke operatie in te schatten. Eén ding is zeker, onopgemerkt zal het niet voorbijgaan.

    Jan Van Besauw
    US Markets
  4. forum rang 7 wiegveld 12 augustus 2015 07:13
    China stort de wereld in een deflatie! Olie en grondstoffenprijzen zullen verder kelderen. Alleen exporterende chinese bedrijven zonder schulden in dollars hebben hier lol van. Andere bedrijven (Chinese airliners etc) hebben zoveel dollarschulden dat ze kapot zullen gaan.
    Luxegoederenbedrijven kun je ook beter verkopen net als auto's etc.
    Ik vraag me af of FED de rente nog wel gaat verhogen voor 2016!
  5. [verwijderd] 12 augustus 2015 10:04
    Onzin en nog eens onzin de bedrijven ruilden europa in voor china omdat er goedkope arbeid werdt verricht door slavenarbeid in China Dat wilden wij niet maar toch gingen grote ondernemingen hun productie verleggen naar dat land China
    Wat dit met de euronext te doen heeft is zeer onduidelijk omdat ergens de prullaria die we steeds meer nodig hebben vanwege de aanwas van de wereldbevolking geproduceerd moet worden Dus de grote producenten keren china de rug toe en er volgt daar een grote chaos
    maar om nu de koersen te laten zakken omdat china de munteenheid moedwillig laat zakken duidt op corruptie en meer en meer willen hebben dat europa zich hieraan stoort is het werk van beurscriminelen die er wel bij varen!!!!!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links