Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat het eindelijk gebeuren?

Gaat het eindelijk gebeuren?

Hoewel ik fan ben van Corné van Zeijl ergerde ik me aan zijn onbezonnen uitspraak dat de experts het vorige maand tóch goed gezien hadden door positief te zijn. Dat was helaas/natuurlijk dom geluk, want voor hetzelfde geld was Griekenland (die kans was zelfs groter) helemaal verkeerd gelopen. En dat kan nog steeds.

Dus in welke mate ben je 'expert' als je geen rekening houdt met een Griekenland-crisis en gewoon positief blijft? Dat is zoiets als bij een school kleine kinderen helpen bij het oversteken terwijl je als expert ziet dat er een vrachtwagen zonder remmen aan komt.

Als het dan achteraf toch goed is gegaan, is dat dan briljant gezien? Ik verwacht van experts dat ze beleggers helpen met hun visie en hun angsten en wijsheden delen…

'Limit down' in Athene

Als we de media mogen geloven is de crisis voorbij en gaat het goed met ons, met de huizenmarkt, met de winkelmarkt en met de kantorenmarkt. Over leegstand hebben we het niet en huizen die al jaren te koop staan ook niet. Om het over toenemende armoede en groei bij voedselbanken al helemaal niet te hebben.

Maar ik ben de laatste die iedereen de put in wil praten en het staat iedereen vrij om te geloven in dit herstel of niet. Het hele huizenmarktverhaal hangt natuurlijk samen met de extreem lage rente en die hangt weer samen met toekomstige rendementen op risicovrije beleggingen, die je voor je pensioen zou willen. Dus kiezen we voor de lange of korte termijn?

Europa stoorde zich niet aan de daling in Griekenland, want wat maakt ons dat nou uit? Maar goed, de banken, door de ECB in leven gehouden, gingen een paar dagen achter elkaar min dertig procent ‘limit down’ (het maximale verlies alvorens het aandeel gesloten wordt voor die dag). Ook hier lag weer niemand wakker van.

 

Minder BMW's

China, dat een groter effect op de wereld heeft, was even rustig, maar de vraag is of we na de consolidatie (rustperiode) verder gaan dalen of dat dit een patroon is dat de beurs naar nieuwe hoogtepunten kan brengen? Technisch geloof ik eerder in veel verdere daling dan een herstel.

We zien de afgelopen week dat de Chinese beurs grote effecten op Europa heeft. Zo werden er minder BMW’s in China verkocht en dat zagen we direct terug in de Duitse Dax.

We hadden daarmee een lagere top en dus weer een signaal dat we waarschijnlijk verder gaan corrigeren. Ook de Eurostoxx50 bevestigt het plaatje van de Duitse Dax.

Dus als we iets wegzakken in koersniveau, krijgen we harde verkoopsignalen. De Amerikaanse S&P500 begint ook verder te verzwakken en daarmee ontstaan er goede kansen voor de beren.

Ook aan de Dow Jones Industrial Average is goed te zien dat de markten verzwakken.

Voor wie denkt dat ik de AEX vergeet: de grafiek is een beetje een meerhoofdig monster geworden en het oude klassieke hoofd-schouder-patroon is niet meer. Toch is het patroon nog steeds niet positief. Maar pas op 489,50 krijgen we officiële verkoopsignalen. Ik zit reeds voorgesorteerd en durf niet long in de huidige markt.

Imtech eindspel?

De afgelopen weken waren dramatisch voor Imtech er is nu reeds zo veel historie ontstaan bij banken, financiers en beleggers dat een nieuwe financieringsronde op de beurs door mij persoonlijk voor onmogelijk gehouden wordt. De enige partijen die het bedrijf kunnen redden zijn de banken en de overheid.

Imtech is ook een data-drama want ik zie grafieken in kranten die niet alle splitsingen verwerkt hebben. Nu zijn het er ook heel veel geweest en je gelooft sowieso niet meer in die aloude niveaus. De speculatieve piek vorig jaar was een hele echte. Maar nu lijkt het of er fouten in de data zitten…

Tesla gehacked

Tesla kwam met tegenvallende cijfers en later kwam er nieuws dat de auto’s gehackt konden worden.  Dat hacken werd nu weer tijdelijk onmogelijk door updates maar het markeert als je het mij vraagt een beetje het einde van het blinde geloof in het Internet of Things waarbij alles met elkaar via het internet verbonden is.

Los van dit voorval is Tesla weer een verkoop geworden. Ook moeten we bedenken dat de lage olieprijs niet helpt. Obama heeft wel weer groene plannen, maar de echte plannen zijn voor de volgende president. En de berichten dat Tesla 4.000 dollar per auto verliest doet ons bijna hopen op lagere verkoopcijfers.

Apple: iToldYou

Minder dramatisch dan Tesla, maar Apple is ondanks mooie cijfers gedaald. Nu heb ik daar eerder voor gewaarschuwd op deze site. Het verkoopsignaal in Apple kwam deze keer puur uit de indicatoren. Ik zie voorlopig nog geen draai.

Adobe heeft in de indicatoren nog geen verkoopsignaal maar ik vind dit een van de duurste aandelen. Ik zou dan ook zeggen: waag een gokje met een put.

Bijna Gratis

Microsoft rolde afgelopen weken Windows10 uit. Ik moet zeggen, het is een verademing en omdat het gratis is kijk ik speciaal even naar het aandeel. Fundamenteel is Microsoft geen duur aandeel en technisch is het nog een koop. Natuurlijk als je heel kort kijkt zou je een toppatroon denken te herkennen.

Als je even uitzoomt dan zie je nog een goed opgaande trend. Zolang de trend omhoog is zou ik ze met mijn huidige gebruikerservaring gewoon kopen.

Tijd voor een lekkere short

Green Mountain Coffee was een van mijn shorts. Op het moment dat je denkt: ik moet ze weer opvangen ging het spreekwoordelijke luik van Pandora open. Kortom gewoon van afblijven. What goes up must come down…

Koffie van Starbucks dan maar? Ik had zelf niet gedacht dat er nog zo veel downside zat in de oude short Green Mountain en ik was op zoek gegaan naar een nieuwe. Ik dacht dat Starbucks (SBUX) met een koerswinst van 33 een goede was maar dat is tot nu toe niet uitgekomen.

Waar een wil is is een weg zegt mijn moeder en mijn wil is dat we even gaan corrigeren.

Minder zuivere koffie

Uber maakte bekend de nodige problemen te hebben met personeel, concurrentie en overheden en maakt daarbij ook nog eens verlies. Je moet wel een heel grote ziener zijn om dit bedrijf een interessante investering te vinden. Nu meer en meer beleggers gaan twijfelen aan de toekomst en we zien dat bepaalde beurslievelingen aan het dalen zijn, denk ik dat de kans steeds groter is dat er een grotere correctie gaat ontstaan op de beurs.

Nu ben ik een expert in correcties dus wees gewaarschuwd. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 augustus 2015 10:41
    Politiek den Haag is bezig mensen te 'framen' voor positivisme want zo is de redenering: met optimisme verdien je geld. Ik zie overal in de stad 'koffiehuizen annex eetgelegenheden' ontstaan met net zoveel klandizie als kledingzaken. precies wat ik lees over de VS: het aantal verloren banen(pakweg 1,5 miljoen) wordt teniet gedaan door de toevloed aan bedienend personeel. Er ontstaat het beeld wat ik jaren geleden in N-Afrikaanse landen zag en ook bv Turkije: koffiehuizen maar geen industrie en veel mannengeleuter maar weinig gepoets. Van toerisme kan men echt niet leven in weerwil wat lokale politici nu denken.
  2. [verwijderd] 10 augustus 2015 22:23
    Het enige waar ik me in kan vinden is hetvolgende:

    "Dat hacken werd nu weer tijdelijk onmogelijk door updates maar het markeert als je het mij vraagt een beetje het einde van het blinde geloof in het Internet of Things waarbij alles met elkaar via het internet verbonden is."

    "Correctie-expert"? Dat moet inderdaad cynisch bedoeld zijn, want deze persoon praat jaar in jaar uit over mogelijke correcties, om achteraf te zeggen "Ik had je gewaarschuwd".

    De sneer naar Corné van Zijl is onnodig.

    Ozzy

  3. [verwijderd] 11 augustus 2015 11:29
    Cees heeft zichzelf afgelopen jaren opgetekend als principiële bear. Dezelfde scepsis over de afgelopen bullmarkt deelde ik, maar er naar handelen zou een dure grap geworden zijn.

    Hiermee zet Cees zichzelf weg als ietwat eenkennig.

    Echter slaat de opening statement de spijker op zijn kop. Ik ben buitengewoon verbaasd over de ongeremde bullishness van NL analisten/experts, grenzende aan zelfgenoegzaamheid. Dit terwijl de markt op z'n minst 'aangeslagen' is te noemen. Dit vind ik gevaarlijk en tegengeluid is onontbeerlijk. Dus, Cees, zet voort, maar vergeet niet dat we (nog) in een bullmarkt zitten.
  4. Julian247 11 augustus 2015 12:51
    Vorige maand zat ie nog goed met zn correctie maar neemt ie geen winst op 470. Dan vraag je erom. Beetje gemakkelijk om die 'experts' aan te vallen omdat ze toevallig gelijk hadden aan het einde van de maand. Dat die vrachtwagen toevallig net op tijd uitweek omdat iedereeen daar met man en macht aan werkte is geen toeval, maar een enorme inspanning van een ieder die beseft dat een Grexit een bak ellende voor iedereen betekent.
  5. [verwijderd] 12 augustus 2015 08:45
    De uitspraak. Tesla auto's zijn gehackt. Haalt het hele stuk onderuit. Enig idee hoe deze "hack" is gedaan? De grap is juist dat er een zeer goed werkend detectie systeem is waardoor de bestuurder nooit in gevaar komt. Als het dus al gehackt kan worden. Schrijf liever over de giga factory. . Inhoudelijk over Tesla. Die auto's geloof ik wel. Worden na dit jaar niet meer verkocht in nl.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links