Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse kracht

Is de hogere bodem al gezet in het kortetermijnbeeld? Deze kans acht ik reëel. De AEX viel tijdens deze terugtest verder terug dan ik in eerste instantie had verwacht, maar de neerwaartse ruimte leek redelijk beperkt te worden in de afgelopen twee handelsdagen.

Ook is een eerste indicatie gegeven van bodemvorming met de vorming van een harami. Dit is eigenlijk een omgekeerde bullish engulfing waarbij de body van gisteren geheel bleef binnen de grenzen van de body van de candlestick van maandag. De body van een candlestick wordt bepaald door het verschil tussen de openings en slotkoers, het brede gedeelte van de candlestick.

Krachtige opgaande beweging

Ongeveer twee weken geleden gaf ik aan dat de kans op een terugtest reëel was na de forse stijging van ruim 50 punten in minder dan twee weken tijd. Deze stijging ging bijna loodrecht omhoog waarbij dagelijks ook positieve candlesticks werden gevormd, ofwel de slotkoers lag dagelijks boven de openingskoers.

Verder werden in deze 7 handelsdagen ook 3 opwaartse gaps gevormd. Hiermee leek de situatie erg veel op de krachtige opgaande beweging die we in januari zagen waarbij de AEX in 8 handelsdagen opliep van 411 tot bijna de 460 punten. Ook destijds volgde een beperkte terugtest/consolidatiefase voordat de opwaartse weg werd vervolgd.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Tweede schouder

Ik acht de kans voor de komende weken nog steeds het grootst dat de opwaartse weg wordt vervolgd naar aanzienlijk hogere jaartoppen. Mijn doel voor de komende weken ligt bij de dubbele top van eind 2007 van 521. Pas daar moeten we opletten of de kans op een volgende correctie toe zal nemen of dat de AEX hierboven weet te breken.

Kijken we overigens naar het patroon dat sinds juni wordt gevormd, dan worden de contouren van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon zichtbaar. De AEX zou nu bezig zijn met de vorming van de tweede schouder. De neklijn van dit patroon ligt pas bij de 508 – 510 (langzaam oplopende neklijn). Het te berekenen koersdoel zou ongeveer gelijk liggen aan mijn langetermijndoel van 564 punten, de top uit 2007.

Terugtest reëel

Na de afvlakking van de stijgende zeerkortetermijntrend twee weken geleden vanaf de 454,60-bodem, gaf ik aan dat eerst een terugtest reëel was voordat de AEX door de jaartop zou breken. Hij vormde bij 506 een doji en na de opvulling van de 3e opwaartse gap tussen de 497,50 – 499 had ik een verdere terugval verwacht naar de 486. Rond dit niveau lag het 50-daags gemiddelde en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 454,60-bodem.

Met de doorbraak hieronder vulde de AEX deze week ook de 2e opwaartse gap tussen de 482,75 en 485,60 op en testte bijna het 50%-Fibonacci-niveau bij 480 punten. Een verdere daling richting de bovenkant van de 1e opwaartse gap bij 477,40 zou pas onder de 480 mogelijk zijn en ik gaf al aan dat deze kans beperkt was. Een volledige opvulling van de 1e gap had ik überhaupt niet verwacht.

Na de vorming van een harami zou een slot vandaag boven het 50-daags gemiddelde van nu 486,30 een verdere verbetering aangeven. Daarmee zou de hogere kortetermijnbodem een feit kunnen zijn. Eerstvolgende weerstanden zijn te vinden bij scherp dalende toppenlijn van nu 496 en de oude top rond 497,30. Zoals ik in de afgelopen dagen al aangaf was de kans op de vorming van een bodem groot waarna de opwaartse druk richting de zone 506 – 510 weer kan toenemen in de komende tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links