Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse druk?

De AEX zakte gisteren forser terug dan ik had verwacht. Mijn doel voor deze terugtest na de vorming van een top lag bij 486 punten. Rond dit niveau liggen zowel het 50-daags gemiddelde als het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van 454,80 en de top van 506.

Met de doorbraak en het slot hieronder is de zeer krachtige opgaande trend enigszins getemperd, maar dat neemt overigens niet weg dat deze terugtest zal ontaarden in de vorming van een hogere kortetermijnbodem waarna de AEX op weg kan naar zijn jaartop en uiteindelijk de dubbele top van eind 2007 bij 521 punten.

Zodra na een forse stijging een index corrigeert, maar boven het 38,2%- niveau weet te bodemen, blijft de zeer krachtige stijgende trend intact.

Belangrijke trend

Dit zagen we ook in het middellangetermijnbeeld. De nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend startte bij 366, de bodem van vorig jaar oktober. De recente bodem bij 454,80 is de eerste hogere middellangetermijnbodem in het stijgende middellangetermijnbeeld.

Deze bodem werd precies gevormd bij zowel het 200-daags gemiddelde als het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de 366 en 510. Deze stijgende middellangetermijntrend blijft dus zeer krachtig en is uiteindelijk belangrijker dan de kortere trends.

Deze bodem bij 454,80 werd daarbij precies gevormd in het midden van mijn in maart afgegeven doelzone voor een correctie. Deze correctiefase duurde uiteindelijk ruim drie maanden en bestond uit drie losse correcties.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen positieve candlestick

Terug naar het kortetermijnbeeld. Na de stijging vanaf de 454,80 tot ruim boven de 500 was er enige afvlakking van de stijgende kortetermijntrend te zien. Hij vormde geen positieve (slot hoger dan opening) candlesticks meer en vormde bij 506 en doji.

Met de sluiting van de 3e opwaartse gap (tussen de 497,50 en 499) mocht een verder neerwaarts vervolg worden verwacht naar de 486. Deze steun werd gisteren na enige hapering doorbroken waarna in een snelle verdere neerwaartse beweging ook de tweede opwaartse gap werd gesloten.

Deze was te vinden tussen de 482,75 en 485,60. Uiteindelijk ketste de AEX af op het 50%-Fibonacci-retracementniveau. Ondanks dat ik deze diepere terugval niet had voorzien, blijf ik erbij dat we in de komende dagen een omkeer kunnen zien.

Opgaande markt

We moeten dus alert zijn op duidelijke bodemsignalen die de eerste hogere kortetermijnbodem kunnen aangeven. Eerste verbetering treedt op zodra het 50-daags gemiddelde weer opwaarts wordt gebroken bij 486,30.

Daarboven ligt nog een eerste indicatie van een dalende kortetermijntoppenlijn van deze terugtest. Deze ligt vandaag bij 497,50, maar daalt dagelijks wel 1,50 punt. Maar het belangrijkste blijft een signaal vanuit een bodempatroon in de candlesticks die ik vandaag of morgen verwacht.

Onder de 480 zou de AEX nog een poging kunnen wagen om de eerste opwaartse gap tussen de 471,20 en 477,40 te testen. Daarbinnen ligt verder nog het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau. Zoals ik al eerder vermelde lijkt een test en sluiting van deze gap een stap te ver in deze krachtige opgaande markt.

Ik houd er rekening mee dat vandaag of morgen de bodem gezet kan worden waarna de opwaartse druk weer kan toenemen.

Euro-dollar

Een opvallende grafiek is die van de euro-dollar. De lange dalende trend werd al in juni opwaarts gebroken. Toch wist dit valutapaar zijn opgaande kortetermijntrend niet te vervolgen en is er opnieuw sprake van een zijwaartse fase. De onderkant ligt bij de dubbele bodem van ongeveer 108 en de bovenkant bij de dubbele top van 114,30 – 114,60.

Na de recente test van deze top werd ook de onderkant bij 108 opnieuw getest. Hierbij ontstond een dalend kortetermijntrendkanaal dat gisteren opwaarts werd gebroken. Dit betekent dat de opwaartse weg richting de 114,50 weer openstaat.

Toch moet een duidelijke beweging buiten deze buitengrenzen worden ingezet om de vervolgbeweging voor de komende maanden duidelijk te maken. Aangezien de langere dalende trend is gebroken, acht ik een opwaarts vervolg tot boven de 114,30 – 114,60 het meest reële scenario over enige tijd.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juli 2015 08:59
    quote:

    LuckyLoser schreef op 28 juli 2015 08:22:

    [...]
    leugens, lijkt me niet toegestaan hier...

    Hoop dat we weer even op adem komen, dan staan we volgende week weer 510+
    ja, die loekie is een irritant ventje. zouden eigenlijk ignore knop moeten hebben.

    voorlopig even zijlijn mbt eurusd. trend is mij niet duidelijk. wil 1.1054 gebroken zien of een duidelijke bounce.
485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links