Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden kansen

Hoe lang is goud nog een edel metaal? Voor beleggers in deze (te)veelbelovende grondstof al een tijd niet meer. De downtrend van de goudprijs spreekt tot de verbeelding.

In augustus 2011 noteerde goud nog 1900 dollar per troy ounce. Na een grillig koersverloop trad vanaf eind 2012 de echte neergang in, met als voorlopig dieptepunt de stand van 1100 dollar afgelopen maandag.

Het zou heel goed kunnen dat de goudprijs vanaf dit lage punt een fors herstel laat zien. Maar een verdere duikeling is ook mogelijk, hoewel een stabilisatie eveneens een reëel scenario is. U ziet, van mij moet u het niet hebben als het om een voorspelling van de goudprijs gaat.

Wel kan ik de verschillende mogelijkheden aangeven om in te spelen op uw eigen gouden visie. Elke positie heeft zijn eigen risico-rendementverhouding. Ik neem vijf mogelijkheden met u door.

1. ETF op goud

Als u meent dat de goudprijs na de scherpe daling zijn dieptepunt heeft bereikt en fors zal herstellen, is een ETF (Exchange Traded Fund) op goud te overwegen. Er zijn fondsen met fysiek goud als onderliggende waarden, zoals ETFS Physical Gold en ZKB Gold ETF. Deze producten volgen één-op-één de prijs van goud.

Investeert u voor 1100 dollar in deze ETF en komt er een goudprijsherstel van 10% tot 1210 dollar, dan verdient u 110 dollar (=101 euro bij een euro-dollar van 1,09). Maar als de Amerikaanse munt bijvoorbeeld met 4% in koers zou dalen (ten opzichte van de euro) dan resteert een winst van 6%.

Bij dit alles moet u rekening houden met de kosten die op circa 0,4% op jaarbasis kunnen uitkomen. Het spreekt voor zich dat als de goudprijs de "verkeerde" kant op gaat, u dan het volledige verlies moet dragen.

2. Opties op goud

U kunt ook kiezen voor een call- of putoptie op de goudprijs, afhankelijk van uw visie. 1 optie is qua positie gelijk aan 1 troy ounce. Bij een goudprijs van 1100 dollar betaalt u voor een calloptie juni 2016, met uitoefenprijs 1100 dollar, circa 57 dollar. De putoptie met dezelfde karakteristieken kost circa 47 dollar.

De calloptie is duurder dan de putoptie. Verwachten beleggers daarmee een stijging van de goudprijs? Nee, het prijsverschil tussen put- en callopties komt door de rentestand en de (eventuele) inkomsten van de onderliggende waarde. Als de rente hoger is dan de inkomsten van de onderliggende waarde (bij goud zijn die inkomsten nul), dan is de call duurder dan de put.

Zonder verder op deze materie in te gaan, is het belangrijk te constateren dat de hogere callprijs ten opzichte van de putprijs niets zegt over de visie van "de markt" op de goudprijs.

Stel u koopt de calloptie en goud stijgt met 10% tot 1210 dollar, dan is de calloptie 110 dollar waard, en is er een winst van 43 dollar (39,5 euro). Dat is veel minder dan de winst bij een positie in de ETF. Daar staat tegenover dat bij een forse daling van de goudprijs, uw verlies beperkt is tot 57 dollar.

Met een optiepositie is de blootstelling aan de Amerikaanse dollar beperkt. Een daling van de dollar met 4% heeft maar een beperkte invloed op het eindresultaat (38 euro in plaats van 39,5 euro).

Bent u negatief op de goudprijs dan kunt u de putoptie aanschaffen. Bij een 10% daling van de goudprijs tot 990 dollar, wordt de putoptie 110 dollar waard en verdient u 53 dollar. Dat is meer dan met een calloptie vanwege de lagere aanschafprijs, maar minder dan een directe (short)positie zou opleveren.

Daarvoor bent u wel beschermd als de goudprijs sterk zou stijgen. Het maximale verlies is 43 dollar.

3. Sprinter op goud

Als u een mogelijk verlies wilt maximeren, maar toch geen premie wilt betalen die ten koste gaat van het rendement, zijn turbo's of sprinters een alternatief voor opties. Neem bijvoorbeeld de ING (BEST) sprinter met financieringsniveau 1045 dollar.

Door de ratio van 1 op 10 noteert deze sprinter bij een goudprijs van 1100 dollar circa 5,05 euro. Mocht de goudprijs met 10% stijgen tot 1210 dollar, dan zal deze sprinter circa 15,15 euro noteren.

Als u tien van deze sprinters heeft gekocht (= 1 troy ounce als onderliggende waarde), dan verdient u ruim 101 euro (= 110 dollar) (afgezien van 2,2% financieringskosten op jaarbasis). Dat is duidelijk meer dan met opties en nagenoeg evenveel als met de ETF.

Voordeel is dat uw maximale verlies beperkt is tot de inleg. Nadeel is dat bij tussentijdse koersschommelingen (goud onder 1045 dollar) de sprinter ophoudt te bestaan en u niet profiteert van een eventueel koersherstel van goud nadien.

Met een shortsprinter op goud heeft u dezelfde voor- en nadelen ten opzichte van een putoptie of ETF als met de longpositie.

4. Discount certificaat op goud

Met het discount certificaat (DC) op goud koopt u de grondstof met "korting". Daar staat een maximale aflossing tegenover. Ik geef een voorbeeld. Er is een DC (ISIN: DE000DZ42GB3), aflopend in juni 2016, die aflost op de goudprijs in euro (dus geen valutarisico) met als maximum 110 euro (de ratio is 1 op 10).

De koers van dit DC is 103,50 euro. U krijgt dus een korting op de goudprijs van 6,5 dollar (= euro). Als de goudprijs met 10% stijgt is de aflossing op 110 euro (het maximum) en verdient u 6,50 euro. Bij de aanschaf van 10 van deze DC is de winst 65 euro.

Die winst is er ook als de goudprijs volgend jaar juni nog steeds op 1100 dollar staat, omdat de aflossing ook dan gelijk aan 110 euro is.

Stel echter dat de goudprijs met 10% daalt naar 990 dollar. Dan is de aflossing op 99 euro. Ten opzichte van de actuele koers van 103,5 euro is het verlies "slechts" 4,50 euro, of wel 45 euro bij aanschaf van 10 DC. Voordeel van deze DC is het afgevlakte verlies bij een daling van de goudprijs.

Andere voordelen zijn de winst die er ook al is zonder stijging van de goudprijs en het geheel afgedekte valutarisico. Nadeel is de maximale winst, omdat de aflossing niet boven 110 euro uitkomt. Daarnaast moet u rekening houden met het debiteurenrisico op de uitgevende instelling (DZ bank).

5. Capped bonus certificaat op goud

Met het capped bonus certificaat (CBC) maakt u rendement, ook als de onderliggende waarde (in dit geval goud) in prijs daalt of nauwelijks in waarde stijgt. Als echter een vooraf vastgestelde ondergrens neerwaarts wordt overschreden, lost het certificaat af op de goudprijs en kan er dus een flink verlies worden geleden.

Ik geef een voorbeeld van een CBC die aflost in juni 2016 met 1050 dollar als ondergrens (ISIN: DE000DG089D7). Als die grens tot juni volgend jaar niet wordt geraakt, lost de CBC af op 139,93 euro. Ook bij deze CBC is er geen valutarisico. De prijs van de CBC is 114,70 euro.

Zonder neerwaartse grensdoorbraak wordt een rendement gemaakt van 25,23 euro (22%). Bij aanschaf van 10 CBC (= 1 troy ounce) is de winst 252,30 euro. Maar als de goudprijs met 10% daalt tot 990 dollar, is de aflossing op 99 euro. Het verlies is dan 14%, meer dan de goudprijsdaling.

Dit certificaat geeft, in tegenstelling tot het discount certificaat, een mogelijk hoger rendement maar ook het risico van een groter verlies. Die relatie tussen winst en verlies zal de ervaren belegger niet (mogen) verbazen. Ook met deze CBC loopt u een debiteurenrisico op uitgever DZ bank.

Optimaal profiteren

De daling van de goudprijs kan aanleiding zijn long- (of short)positie in het edelmetaal in te nemen. Wat uw visie ook is, bekijk goed de beleggingsmogelijkheden die er zijn om optimaal van uw visie te profiteren. Alvorens u gebruikmaakt van één van de genoemde instrumenten, adviseer ik u goed in de exacte voorwaarden te verdiepen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 22 juli 2015 13:31
    Gewoon fysiek kopen. Niet gaan aanrommelen met turbi of opties of certificaten of allocated, dat is nou net niet de functie van dat spul.
    Als je het wil hebben koop je het fysiek, alle andere vormen hebben counterparty risk. En het mooie is nou juist dat je die mogelijkheid kan uitsluiten door fysiek te kopen.
  2. forum rang 5 theo1 22 juli 2015 13:54
    Maar door fysiek te kopen introduceer je juist weer diefstal-risico. Als uitlekt dat je voor een behoorlijk bedrag aan goud in huis hebt liggen dan trekt dat dieven aan. Goud is ontraceerbaar, dus gemakkelijk te helen. En anders de kosten van een bankkluis (en het risico dat Jeroen D de inhoud van de kluizen in beslag neemt als de bank failliet gaat).

    Voor de rest ga ik me heel erg buiten deze discussie houden.
  3. [verwijderd] 22 juli 2015 13:55
    Volgens mij verdien je bij een stijgende goudprijs met een calloptie meer geld dan bij een ETF. Niet kijken naar je absolute winst bij een investering gerelateerd aan 1 troy ounce, maar naar je relatieve rendement. In jouw voorbeeld is dat 53/57*100% = 93% (je noemt overigen 43 ipv 53 in de tekst).
  4. forum rang 5 theo1 22 juli 2015 15:28
    quote:

    NOOTJExx5i6c schreef op 22 juli 2015 15:12:

    volgens mij kan je onder alle drempels van een huis goud leggen zonder dat het ooit gevonden word en evenzo bij brand weer op te halen,dus niet verzekeren, geen belasting want is onderdeel van je huis,
    Vind ik een gewaagde veronderstelling.

    Ik vind het altijd weer een beetje vreemd dat goudmensen zich druk maken om alle mogelijke rare scenario's: dat de bank failliet gaat, dat je ETF aanbieder failliet gaat, dat je broker failliet gaat én fraudeert, dat de valuta waardeloos wordt, dat de economie totaal instort, dat de overheid particulier bezit afschaft enzovoort, maar dan vervolgens het risico dat fysiek goud in je eigen huis gestolen kan worden totaal negeren.

    Het lijkt me dat als je een hoop goud in je huis hebt liggen, de kans vrij groot is dat het vroeg of laat uitlekt: je schept een keer op op de tennisbaan, je account op IEX wordt gehackt, je vrouw praat erover bij de kapper, je kinderen scheppen op op het schoolplein. Voor je het weet sta je bekend als die vent met al dat goud in huis. En die geruchten worden natuurlijk overdreven: als je een paar duizend euro hebt liggen, maakt de tamtam er al snel tonnen van. Juist omdat goud ontraceerbaar is, is het ideaal voor dieven. Ik zou geen moment meer rustig durven slapen. Ze kunnen je wel aan de voordeur doodknuppelen om rustig te kunnen zoeken.
  5. forum rang 5 theo1 23 juli 2015 09:06
    quote:

    ed.p schreef op 22 juli 2015 17:31:

    "goudmensen" zijn bange schijterts, dat als eerste. Ten tweede: een enorme woordenbrei die er uiteindelijk op neerkomt: Als je geen duidelijke visie hebt over waar het naar toe gaat
    is het niets anders dan gokken: goed of fout.
    Ik ben geen bange schijterd, maar het idee van €10000 aan goud onder de drempel, dáár zou ik nou bang van worden.

  6. [verwijderd] 23 juli 2015 09:41
    quote:

    theo1 schreef op 23 juli 2015 09:06:

    [...]

    Ik ben geen bange schijterd, maar het idee van €10000 aan goud onder de drempel, dáár zou ik nou bang van worden.

    100% Mee eens!

    Ik denk dat 'fundamentele goudkevers' allemaal een bepaalde kijk delen op de reële waarde van fiat geld, Kwantitatieve Verruiming, het blazen van activa bubbels, (het succes van) monetair beleid en het risico op inflatie.

    Zoals ook preppers die denken dat er een WO 3, Goddelijke Apocalypsen of een uitroeiing door de Illuminati op stapel staat, kan de mens erin doorschieten...

    Ik deel alle 'angsten', maar ben wel reëel. Zoals goud een kleine plaats in een portefeuille verdiend (diversificatie), denk ik dat de goud-blootstelling ook gediversifieerd kan worden.

    ETF's brengen een mooie 'basisblootstelling'. Sprinters en opties zijn denk ik meer voor de (korte) ritjes en natuurlijk protectie. Certificaten geen ervaring mee.
    Natuurlijk verdiend ook fysiek goud een stukje blootstelling.
    Goudmijners zijn vandaag de dag uiterst gevaarlijk en het is moeilijk hun mistige balansen te doorgronden - en er gaan er nog (veel) omvallen.
    Desalniettemin kunnen goudmijners ook een mooie kans/blootstelling bieden.

    En dan moeten we Zilver niet vergeten. Deze betrek ik binnen mijn 8% - 10% goudblootstelling.

  7. Twijfels 23 juli 2015 10:03
    quote:

    Steven O. schreef op 23 juli 2015 09:41:

    [...]

    100% Mee eens!

    Ik denk dat 'fundamentele goudkevers' allemaal een bepaalde kijk delen op de reële waarde van fiat geld, Kwantitatieve Verruiming, het blazen van activa bubbels, (het succes van) monetair beleid en het risico op inflatie.

    Zoals ook preppers die denken dat er een WO 3, Goddelijke Apocalypsen of een uitroeiing door de Illuminati op stapel staat, kan de mens erin doorschieten...

    Ik deel alle 'angsten', maar ben wel reëel. Zoals goud een kleine plaats in een portefeuille verdiend (diversificatie), denk ik dat de goud-blootstelling ook gediversifieerd kan worden.

    ETF's brengen een mooie 'basisblootstelling'. Sprinters en opties zijn denk ik meer voor de (korte) ritjes en natuurlijk protectie. Certificaten geen ervaring mee.
    Natuurlijk verdiend ook fysiek goud een stukje blootstelling.
    Goudmijners zijn vandaag de dag uiterst gevaarlijk en het is moeilijk hun mistige balansen te doorgronden - en er gaan er nog (veel) omvallen.
    Desalniettemin kunnen goudmijners ook een mooie kans/blootstelling bieden.

    En dan moeten we Zilver niet vergeten. Deze betrek ik binnen mijn 8% - 10% goudblootstelling.

    Of toch gewoon heel dicht bij huis: Je hebt al deze mooie rekeningen momenteel bij een Griekse bank en moet nog een paar maanden wachten hoeveel ze er vanaf gaan halen voordat je er weer mee mag gaan spelen. Zij hadden het nu toch graag onder de dorpel bewaard. De reacties geven gewoon aan dat het vertrouwen in jullie bank nog heel groot is. Ik zie geen verschil tussen geld onder de deur dan op de bank. De vraag blijft : Waar jatten ze het eerst?
  8. [verwijderd] 23 juli 2015 11:19
    quote:

    Twijfels schreef op 23 juli 2015 10:03:

    [...]

    [..] Waar jatten ze het eerst?
    Goeie!
    Denk dat dit alleen te counteren valt met diversificatie en een bepaalde mobiliteit in vermogensallocatie.

    Op het moment dat ik vermogen te lang op 1 plek heb staan, bekruipt mij altijd het gevoel van toenemend risico.
  9. forum rang 5 theo1 23 juli 2015 11:33
    @twijfels: Als het geld op de bank staat, zou het in het uiterste geval gejat kunnen worden. Dan is het weg. Jammer maar helaas. Maar wanneer was de laatste keer dat zoiets in Nederland gebeurde? Als je Jood was onder Hitler, anders onder Napoleon? En zelfs toen was er ruim de tijd om er tussenuit te knijpen, als je het gevaar in ieder geval wilde zien. De slimmeren deden dat ook.

    Als het geld onder de drempel ligt, loop ik het risico dat mensen erachter komen en het proberen te stelen. Dat het weg is, is één ding, maar door criminelen worden vermoord of gemarteld om achter de plek te komen waar ik het verstopt heb, is heel wat anders. Mensen worden vermoord om een paar tientjes, als het om echte bedragen gaat, kan je alles verwachten.

    En nog los daarvan: zo ontzettend bang ben ik niet voor al die toestanden. Zelfs de Grieken hebben alle tijd gehad om hun geld (en zichzelf) te evacueren. Ik was niet van plan om rustig te blijven zitten terwijl de hele boel om me heen in elkaar dondert. Als dat soort ongelukken gebeuren, ben ik gewoon weg. Een Griek met een substantiële bankrekening die nog verrast werd door de banksluiting, heeft heel erg slecht opgelet, want het zat er al maanden aan te komen. En voor zover ik weet, is er nog altijd niks van de rekeningen afgehaald, ze zijn alleen een tijdlang niet toegankelijk geweest. Knap irritant, dat zeker, maar er is nog altijd niks gejat.

    In Cyprus is er alleen boven het ton gejat. Tip: nooit meer dan een ton op een rekening laten staan. Onder de radar blijven vliegen. Het geld wordt gehaald waar dat het gemakkelijkst is. Zorg dat het bij jou meer gedoe is dan het waard is.

    En dan hebben we het over Griekenland en Cyprus. We leven hier niet in Griekenland en we leven hier ook niet in Cyprus. Zoals gezegd: ik ben geen bange schijterd en ik ga me ook niet bang laten maken voor alle mogelijke vergezochte risico's. Als jij dat wel wil doen, veel plezier en succes. Is je goed recht, maar ik niet. En ik ga geen geld steken in een inert metaal dat eerst genoeg in waarde moet stijgen om de huur van een bankkluis (want ik ga dat spul dus echt niet in huis houden) terug te halen voordat ik mijn eerste cent verdien. Als de apocalyps dan echt uitbreekt, dan ben ik dan maar de lul, daarin sta ik dan in ieder geval niet alleen. Tot nu toe lijkt de kans om op straat overreden te worden, me nog altijd vele malen hoger.
  10. pro-zen 23 juli 2015 13:04


    En dan moeten we Zilver niet vergeten. Deze betrek ik binnen mijn 8% - 10% goudblootstelling.

    [/quote]

    Vergeet niet dat Zilver ook nog een hoge industriële toepassing kent, vele malen meer dan dat goud dat heeft... bvb in zonnepanelen wordt ook zilver gebruikt

    Anyhow, denk dat goud zijn glans wel een beetje verloren heeft, maar in tijden van crisis kan het wat klappen in je porto opvangen. Ik heb wat (goudmijn) aandelen in de vorm van Freeport McMoran, die doen naast goud ook koper en andere resources en keren een redelijk dividend uit en zijn behoorlijk afgestraft de laatste tijd. Daarnaast ook wat zilvermijnaandelen (PAAS) opgepikt de laatste tijd, zijn ook door het putje gegaan... garantie tot aan de voordeur :)
  11. aex010 23 juli 2015 13:15
    Een mogelijkheid is ook om goud of zilver te kopen via bullionvault. Wat je koopt wordt fysiek opgeslagen in Zwitserland of Londen. Heb het zelf ooit gedaan en veel geld mee verloren. De firma lijkt me zeker wel betrouwbaar, maar de verhalen van de goudprijs die zullen stijgen tot ongekende hoogten wegens de manco's van ons huidige systeem met z'n fiatgeld zijn tot nu toe nooit uitgekomen. Ik zal het zelf in elk geval niet meer doen en heb dus ook zeker geen belang bij voornoemd bedrijf.
  12. Twijfels 23 juli 2015 16:43
    quote:

    theo1 schreef op 23 juli 2015 11:33:

    @twijfels: Als het geld op de bank staat, zou het in het uiterste geval gejat kunnen worden. Dan is het weg. Jammer maar helaas. Maar wanneer was de laatste keer dat zoiets in Nederland gebeurde? Als je Jood was onder Hitler, anders onder Napoleon? En zelfs toen was er ruim de tijd om er tussenuit te knijpen, als je het gevaar in ieder geval wilde zien. De slimmeren deden dat ook.

    Als het geld onder de drempel ligt, loop ik het risico dat mensen erachter komen en het proberen te stelen. Dat het weg is, is één ding, maar door criminelen worden vermoord of gemarteld om achter de plek te komen waar ik het verstopt heb, is heel wat anders. Mensen worden vermoord om een paar tientjes, als het om echte bedragen gaat, kan je alles verwachten.

    En nog los daarvan: zo ontzettend bang ben ik niet voor al die toestanden. Zelfs de Grieken hebben alle tijd gehad om hun geld (en zichzelf) te evacueren. Ik was niet van plan om rustig te blijven zitten terwijl de hele boel om me heen in elkaar dondert. Als dat soort ongelukken gebeuren, ben ik gewoon weg. Een Griek met een substantiële bankrekening die nog verrast werd door de banksluiting, heeft heel erg slecht opgelet, want het zat er al maanden aan te komen. En voor zover ik weet, is er nog altijd niks van de rekeningen afgehaald, ze zijn alleen een tijdlang niet toegankelijk geweest. Knap irritant, dat zeker, maar er is nog altijd niks gejat.

    In Cyprus is er alleen boven het ton gejat. Tip: nooit meer dan een ton op een rekening laten staan. Onder de radar blijven vliegen. Het geld wordt gehaald waar dat het gemakkelijkst is. Zorg dat het bij jou meer gedoe is dan het waard is.

    En dan hebben we het over Griekenland en Cyprus. We leven hier niet in Griekenland en we leven hier ook niet in Cyprus. Zoals gezegd: ik ben geen bange schijterd en ik ga me ook niet bang laten maken voor alle mogelijke vergezochte risico's. Als jij dat wel wil doen, veel plezier en succes. Is je goed recht, maar ik niet. En ik ga geen geld steken in een inert metaal dat eerst genoeg in waarde moet stijgen om de huur van een bankkluis (want ik ga dat spul dus echt niet in huis houden) terug te halen voordat ik mijn eerste cent verdien. Als de apocalyps dan echt uitbreekt, dan ben ik dan maar de lul, daarin sta ik dan in ieder geval niet alleen. Tot nu toe lijkt de kans om op straat overreden te worden, me nog altijd vele malen hoger.
    En icesave dan in NL? Toen was het nog 20000,- er werd er snel door Mr. Bos 100000,- van gemaakt. Wie was er op tijd weg? En daarbij jatten ze bij de bank continue en roomt de regering immers ook elk jaar af. Onder de dorpel is dat niet het geval! Daarbij is het ook nog eens zo dat wanneer iemand anders jou geld uit de bank haalt om wat voor error dan ook, de verantwoordelijkheid bij jou ligt. Ben je het kwijt. Dus ik weet niet of jij zo snel weg bent in geval van nood. En natuurlijk de dingen waar we nu bekend mee zijn, daar weet jij raad mee, of kijk je vooruit. Maar je zult zien het komt van een hele andere hoek!
  13. [verwijderd] 23 juli 2015 16:59
    Wanneer je geld op een bankrekening hebt staan is het niet meer van jou. Je hebt slechts een vordering op de bank en bij een faillissement wordt je net zo als alle andere crediteuren behandeld dus helemaal achteraan in de rij. Die € 100.000 is een farce een zoethoudertje om het klootjes volk in slaap te sussen want die kan nooit en te nimmer worden gegarandeerd.
  14. MartijnN1932 23 juli 2015 22:48
    quote:

    pmsbutternutter schreef op 23 juli 2015 16:59:

    Wanneer je geld op een bankrekening hebt staan is het niet meer van jou. Je hebt slechts een vordering op de bank en bij een faillissement wordt je net zo als alle andere crediteuren behandeld dus helemaal achteraan in de rij. Die € 100.000 is een farce een zoethoudertje om het klootjes volk in slaap te sussen want die kan nooit en te nimmer worden gegarandeerd.
    Dus ook daar, diversificatie.
    Niet al je geld bij 1 bank stallen maar bij meerdere.
    daarnaast altijd wat fysiek in huis hebben voor het geval dat de pinautomaten het niet doen.

    Goud is een optie, maar kan je niet eten in tijden van echte crisis is ook goud geen cent meer waard.

    als je safe wil spelen, heb je van alles een beetje, grote winsten behaal je dan niet, maar als het goed is ook geen grote verliezen

    kijk naar griekenland, ter voorbereiding was ik groter in cash gegaan. uiteindelijk komt er dan toch weer wat uit de hoge hoed. en voila alles schiet omhoog.

    hetzelfde als toen de crisis begon, het zou lastiger worden om geld te lenen dus moesten de rentes wel omhoog gaan. Vlak voor de crisis zag ik e.a. aankomen dus hypotheek rente vastgezet.

    1e periode goede actie rentes gingen idd. omhoog, Leaseplan maakte niet voor niets in die tijd gebruik van hun bankvergunning, maar enige tijd later ECB grijpt in rentes duiken naar beneden.

    Tja. diversificatie is het enige wat helpt..
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links