Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Terugtest in volle gang

De AEX heeft net als een aantal andere indices in het zeerkortetermijnbeeld een tijdelijke top gevormd. Veel indices testten daarbij op een haar na hun jaartoppen in de afgelopen paar dagen. Eind vorige week leek de AEX al een top te hebben gevormd met een shooting star en een intraday-top bij 503,50.

Twee dagen geleden werd deze top echter verder opgehoogd naar een niveau van 506 punten. Ook werd maandag een doji-candlestick gevormd. Dit wijst al op de nodige twijfel in de markt aangezien de slotkoers dan nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers.

Na een stijging van ruim 50 punten in een rechte lijn vanaf de recente bodem van 454,60, was de tijd ook rijp voor een tijdelijke onderbreking van deze stijgende kortetermijntrend. Net zoals in een langere trend wordt ook een kortetermijntrend gekenmerkt door de hogere bodems.

De huidige consolidatiefase die kan uitmonden in een normale terugtest moet dan ook in dat licht worden gezien naar mijn mening.

Afvlakking

In de afgelopen dagen was er een bepaalde afvlakking van de zeer krachtige opgaande kortetermijnbeweging te zien. Na zeven positieve handelsdagen waren de laatste drie handelsdagen negatief, ofwel de slotkoers lag onder de openingskoers.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De door mij verwachte terugtest is nu in volle gang. Wel ga ik er vanuit dat dit een tijdelijke onderbreking is van de stijgende kortetermijntrend voor de vorming van een hogere bodem. Deze week kon volgens mij een terugval naar de derde opwaartse gap worden verwacht tussen de 497,50 en 499.

Deze gap werd gisteren bijna geheel gesloten met een intraday-dieptepunt bij 498. Tot hoever kan deze terugtest danwel consolidatiefase reiken? Zolang de AEX boven de 497,50 weet te blijven, lijkt het een correctie in de tijd te worden, ofwel een consolidatiefase.

Verdere terugval

Toch acht ik de kans op een verdere daling reëel. Onder de 497,50 ligt alleen nog een steun bij 495, maar zou een verdere terugval naar het 50-daags gemiddelde mogelijk zijn. De 495 is mijn voormalige vorig jaar afgegeven koersdoel voor 2015 en een oude belangrijke horizontale weerstand.

Met de doorbraak door de 495 heeft de waarde van deze lijn ingeboet aan kracht. Het 50-daags gemiddelde ligt momenteel bij 485,30 en loopt gestaag op. Dit gemiddelde houd ik aan als maximaal richtpunt voor een terugval in de komende tijd.

Uiteindelijk zal deze consolidatie danwel een diepere terugtest leiden tot de vorming van een hogere bodem waarna ik in de komende maand een verder vervolg verwacht richting de 521.

Pas in de buurt van deze weerstand, de dubbele top van eind 2007, zou een volgende correctieve beweging kunnen worden gestart binnen de grenzen van de sinds oktober vorig jaar steilere stijgende middellangetermijntrend.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: nog lager

Indices als de Stoxx Europe 600 en de S&P 500 zijn in de afgelopen dagen net onder hun jaartop omgedraaid en lijken bezig te zijn met een kortstondige terugtest voordat deze jaartoppen opwaarts worden gebroken. De DAX lag nog een eind verwijderd van de jaartop die pas bij 12.390 ligt.

In de afgelopen maanden vond hier ook een van de grotere correcties plaats. De DAX viel terug tot ongeveer 10.650 en testte daarmee net als veel andere indices zijn 200-daags gemiddelde. Hier werd ook al enige tijd geleden de correctieve fase afgerond.

In de afgelopen dagen lijkt ook de Duitse index te zijn getopt onder zijn mei-top van 11.920. De koers vormde daarbij ook een bearish engulfing die pas boven de 11.802 wordt opgeheven. De eerste steun ligt bij de onderkant van de recente opwaartse gap van 11.566.

Maar een verdere terugval tot aan de de zone tussen 11.250 en 11.350 sluit ik zeker niet uit. Hier liggen onder andere:

  • het 50-daags gemiddelde
  • de voormalige (oranje) dalende toppenlijn

Uiteindelijk moet deze fase ook leiden tot de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem waarna de druk op de jaartop in de komende maanden weer kan worden opgevoerd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links