Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeg maar nee, dan krijg je…

Er zal met deze titel ongetwijfeld een generatiekloof zijn tussen mij en mijn lezers. Ik kom uit de tijd van Bart de Graaf met de televisiereclame: “Zeg maar nee dan krijg je er twee”.

Dat geldt ook een beetje voor de Grieken die hielden twee weken gelden een stemming waar 60% nee zei zich tegen verdere bezuinigingen. Met als gevolg dat Europa de liquiditeitskraan dichtdraaide wat weer toch gevolg had dat iedereen zijn geld van de bank af wilde halen en dus om een bankrun te voorkomen moesten de banken dicht.

Maar na deze chantage en/of het gebrek aan alternatieven, zorgden de Grieken er zelf voor dat ze na de "nee" een slechtere deal deden dan ervoor. Dus meer bezuinigingen en nog verdere economische krimp. Is er iets opgelost?

  • Nee het gaat zelfs slechter dan te voren en in een korte tijd (acht maanden) is er reeds 60 miljard euro verbrand.
  • De Grieken hebben nu 500 miljard steun gekregen het bbp van Griekenland is slechts 180 miljard…
  • Elke dag sluiten zestig kleine of middelgrote ondernemingen definitief hun deuren.
  • Elke 24 uur verliest het land 22 miljoen euro aan bruto binnenlands product.
  • Elke dag gaan in het land zeshonderd banen verloren.

Als een land als Zimbabwe rare dingen doet met zijn of haar valuta dan hebben we daar helemaal geen last van, of in zeer beperkte mate. Maar als iemand met onze valuta, de euro, raar doet ben ik er alles behalve zeker van dat het ons uiteindelijk niet gaat raken.

De wet van de onbedoelde neveneffecten. Een neveneffect is de dollar die weer sterker wordt en dat is uiteindelijk niet goed voor de belangrijkste economie van de wereld.

Gegokt en verloren

Nu handel ik in opties en futures en werd dus in een week compleet geslacht. Ik had posities omlaag en zag in de daadkracht van de Duitsers hoop dat er een oplossing zou komen maar dat is water onder de brug. De Duitse DAX ging mega hard omhoog alsof er goed nieuws was.

Nu is het hoofd-schouderpatroon nog niet helemaal weg maar we hebben wel ineens koopsignalen... Overigens is het op de korte termijn gezien allemaal wel heel hard gegaan en zou je een kortetermijncorrectie verwachten (bezit van de zaak, einde vermaak?).

Grafiek DAX

 

De AEX is net als de DAX naar positief gedraaid, maar is ook best hard gegaan. En dus ook hier zou je eerst een correctie verwachten alvorens het hoger gaat.

Grafiek Athex AEX

 

Maar als ik kijk naar de EB-indicator, dan is er na een consolidatiefase een koopsignaal in de grafiek en dus zou je als je ook nog eens een optimist was, ook nog een op vlag (up-flag) kunnen herkennen.

Als je dus een optimist bent zou je kunnen voorspellen dat de AEX met gemak nog 50 punten hoger kan... Ik ben blij dat ik een pessimist ben en dat niet hoef te beweren. Want ik zie daar geen reden voor of de euro moet nog verder verzwakken?

Grafiek AEXEB

 

De euro-dollartrend is toch weer omlaag. Ik had met Griekenland gehoopt op een draai. Nu roept iedereen dat we op naar de 1 (pariteit) gaan.

Grafiek euro-dollar

 

Gevolgen dollar? De Amerikaanse markten zijn minder enthousiast dan de Europese. Op de weekgrafiek van de Dow zie ik wat afvlakking, maar dat kan ook alleen consolidatie zijn.

Grafiek Dow Jones

 

De S&P 500 staat wel weer op een koopsignaal, maar ook hier zou ik eerst nieuwe hoogtepunten willen zien alvorens ik weer enthousiast zou worden.

Grafiek S&P 500

 

Het cijferseizoen is in de Verenigde Staten lekker op gang. Netflix is gesplitst en kwam met goede cijfers. In een jaar tijd van 10 naar 110... De acceleratie van de trend is normaal het einde van de beweging. Maar toch waar gaat dit door?

Grafiek Netflix

 

Google heeft meer en meer concurrentie met adverteerders, maar de cijfers waren prima en waar je normaal even een stapje terug verwacht werd er nu even gas bij gegeven.

Grafiek Google

 

En ook Amazon gaat helemaal nergens meer over. Althans als je pessimist of realist bent.

Grafiek Amazon

 

Ondertussen in China...

Grafiek Shanghai China

 

Er is 4000 miljard dollar aan waarde weg in een maand door de correctie en de correctie lijkt nog niet over. Dan is de 500 miljard van Griekenland een fooitje. Maar dat is wel de reden waarom ik denk dat de correctie in China grote gevolgen zou moeten hebben.

Grafiek Athex Athene

 

En wat ook goed is om te weten dat de Griekse beurs ook al weken dicht is. Helemaal leuk als je broker je de weken ervoor niet meer liet handelen. Maar al met al moet het toch te denken geven dat in het beschaafde Europa dit allemaal kan gebeuren, banken dicht, beurzen dicht...

Kunt u nagaan wat er gebeurt als we echt een keer crisis hebben en niet een zelf gecreëerde crisis.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 juli 2015 09:56
    Cees schreef....."Ik had posities omlaag en zag in de daadkracht van de Duitsers hoop dat er een oplossing zou komen maar dat is water onder de brug. De Duitse DAX ging mega hard omhoog alsof er goed nieuws was."
    Ik dacht altijd dat je bij beleggen, zeker in opties en futures nooit moet anticiperen, maar reageren. Het lijkt me nog steeds een goeie gedachte. Beleggen is geen gokken.
  2. putter 20 juli 2015 10:48
    Maar al met al moet het toch te denken geven dat in het beschaafde Europa dit allemaal kan gebeuren, banken dicht, beurzen dicht...

    ik heb een voormalig bankkantoor gekocht met 8 kluizen erin, de enige plek waar je geld veilig is, cash is king wanneer het fout gaat maar je moet er dan wel bij kunnen komen anders kan je er simpelweg naar fluiten.Overheden en banken zijn dieven en zeker geen Robin Hoods
  3. [verwijderd] 20 juli 2015 11:41
    Het 'oplossen van financiële crises' door centrale banken en politici geeft het valse gevoel dat alles controleerbaar is en dan volgen er meestal ongewenste neven effecten. Wat te denken van mislukte oogsten met als gevolg het gevecht om voedsel? Beschaafd euopa? Laat wat in Gr gebeurt eens in Fr gebeuren, breekt de pleuris uit. Geld heeft geen waarde. Als de economie inzakt en die is ingezakt in weerwil van de loftrompetterij van politiek den Haag, zakt de omloopsnelheid van het geld in en zeker als er teveel geld gelijktijdig is ingebracht. Olie en goud zakken in en dan blijven voorlopig aandelen over, lijkt me. Salarisverhoging kan een tijdelijke oplossing bieden om het teveel aan geld in omloop te brengen.
  4. [verwijderd] 20 juli 2015 11:44
    Die duitsers hebben al langer problemen met de Grieken:
    ik kwam dit duitse bericht tegen over griekenland in 1897, ten tijde van de bouw van het kanaal van korinthe. Het nepotisme, clientelisme en bankroet gaan, zit er kennelijk diep in bij de Grieken:
    www.bild.de/politik/ausland/athen/tsp...

    de lange versie uit de krant van 1897
    www.shz.de/nachrichten/deutschland-we...
  5. Met Effekt 20 juli 2015 11:54
    "ik denk dat de correctie in China grote gevolgen zou moeten hebben."
    Ja, het gevolg is dat alle kleine beleggers = gokkers, afgedroogd zijn en voorlopig weg blijven. Dat is goed voor de meer serieuze beleggers. Ik kon het niet meer volgen, de ene dag +10% en de volgende dag -10%. Gelukkig had ik al voor dit casino tijdperk mijn Chinese aandelen gekocht (oa TenCent, VIPS, YY). Fundamenteel zijn Chinese internetaandelen nog steeds interessant met redelijke KW en erg hoge groei.
  6. info_124 20 juli 2015 13:49
    Zolang politici zich laten sturen door verkiezingspolls, weer gedragen door mensen, die niet tot nauwelijks kunnen overzien, wat de gevolgen zijn van hun stemgedrag, zullen we dit soort rampen blijven houden.
    De zuidelijke Balkan is als sinds Gotisch-Byzantijnse tijd een corrupte omgeving.

    De Grieken moesten zo nodig beloond worden voor het verjagen van het Kolonelsregime ( ook voortgekomen uit de wanhoop van militairen gezien de chaos veroorzaakt door de "Papandreou"-politici ) dus mochten ze van Van der Stoel c.s. haast zonder voorwaarden de EEG in. Hier hebben de huidige Mid-Europese landen nog de Pe. erover in, kijkend wat zij allemaal moesten saneren, bezuinigen, on- en afbouwen. Of zoals een Litouwse verpleegster op ZDF-Info zei: in 2009 gingen onze salarissen naar 60% toe, en zijn met E 425 per maand nog niet in de buurt van het oude niveau. Waarom moet IK meebetalen om een Griekse verpleegster het 4-5 voudige te geven ?
  7. forum rang 7 handyman6 20 juli 2015 17:24
    quote:

    putter schreef op 20 juli 2015 10:48:

    Maar al met al moet het toch te denken geven dat in het beschaafde Europa dit allemaal kan gebeuren, banken dicht, beurzen dicht...

    ik heb een voormalig bankkantoor gekocht met 8 kluizen erin, de enige plek waar je geld veilig is, cash is king wanneer het fout gaat maar je moet er dan wel bij kunnen komen anders kan je er simpelweg naar fluiten.Overheden en banken zijn dieven en zeker geen Robin Hoods
    Prima ideetje ,Putter...neem je intussen wel een paar schietlessen+pistool, om tegen die tijd je poen min of meer veilig uit de deposito te halen ?
    ;-)) H6
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links