Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gedupeerd, of gewoon risico

Gedupeerd, of gewoon risico

 

Voor de verandering maar eens een academische discussie op IEX

Gedupeerde beleggers

Vandaag kom ik die term weer eens tegen:

Gedupeerde beleggers bij Van Der Moolen krijgen slechts een fractie miljoen euro terug van de honderden miljoenen die ze verloren bij de ondergang van het effectenhuis. Dit schreef dagblad De Telegraaf donderdag op basis van een schikkingsovereenkomst.

Voor de groentjes onder ons: VDM was ooit een groot - AEX-fonds - beursbeursbedrijf. Officieel heette het een hoekmanbedrijf. Daarmee is meteen alles gezegd. De firma mistte de overgang van open outcry naar schermenhandel. Voeg daar megalomaan mismanagement aan toe en... bust.

Kortom, de aandelen waren nog net zoveel waard als het papier waarop ze waren gedrukt. Niks dus. Dit hoort bij het leven, dit hoort bij de beurs. Bedrijven komen op, heerschen en gaan vervolgens weer ten onder. Eerste beursfonds ooit en grootste onderneming evâh VOC gaf het voorbeeld!

Oh ja, bij VDM was wanbeleid en ikke-ikke-ikke-en-de-aandeelhouders-kunnen-stikken tot ware kunst verheven. Maar gedupeerde beleggers? Volgens mij bestaan die gewoon niet. De beurs is mensenwerk, een boksring and if you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Simpel.

SNS en Imtech

Hohoho, dat wil niet zeggen dat overtredingen, fraude en misdrijven niet moeten worden bestraft, maar in mijn beleving wordt duperen verward met risico. Dit zeg ik verkeerd: maar al te vaak is het zo dat wat de pers gedupeerd noemt een kwestie is van te veel risico hebben genomen.

VDM hing al jaren voor ze failliet ging in de touwen en het mismanagement was al lang en breed duidelijk. Niettemin hoopten sommige beleggers blijkbaar dat het toch nog allemaal goed zou komen en waagden deze dobbel. Deksel op de neus en vandaar dat ik moeite heb met gedupeerd.

Vergelijkbaar geval is SNS Reaal een paar jaar geleden. Het was al máánden duidelijk dat het concern genationaliseerd ging worden en iedereen op de beurs - hier ook op IEX - raadde zeker particuliere beleggers aan weg te wezen. Toch proberen, verloren en dan huilen. Gedupeerd? Nee, te veel risico.

Vandaag is er nog een bericht: Imtech... Het is oud nieuws - de koers speert er nota bene op?! - maar niet minder heftig. Heeft de ooit zo gevierde oud-topman René van der Bruggen de (Duitse) zaak voor 100 miljoen euro zitten flessen?! Dat moet, als het zo ver komt, justitie maar beoordelen.

Als het zo is, heeft Van der Bruggen u als aandeelhouder inderdaad gedupeerd. Dat kon u in tegenstelling tot VDM en SNS Reaal niet zien aankomen. U nam zekere niet (te) veel risico, maar ieder bedrijf of asset op de beurs is een risico an sich. Eens te meer: daarom bestaan er volgens mij geen gedupeerde beleggers op de beurs.

Nogmaals, dit is een academische, maar volgens mij toch niet onbelangrijke discussie. Risicoperceptie, weet u wel. Dat u niet denkt dat als u wordt bedonderd op de beurs dat u 100% schadeloos wordt gesteld. Pech gehad, geld weg. Dat maakt de zaak VDM wel duidelijk.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 16 juli 2015 11:31
    Het probleem is dat veel mensen moeite hebben het verschil te zien tussen een aandeel dat veel is gedaald en een goedkoop aandeel. Als een aandeel 90% gedaald is, is het niet per definitie goedkoper geworden. Integendeel, als het bedrijf erg slecht loopt, kan het zelfs duurder zijn geworden, ondanks dat de koers is gekelderd. Omdat de achterliggende waarde nog meer is gedaald.

    Wat betreft VDM ben ik het niet helemaal met je eens. VDM was een uitstekend gerund bedrijf. Wat ze deden, vloerhandel, deden ze heel goed. De enige, maar fatale, fout die ze maakten was dat ze zich niet voorbereidden op het einde van de vloerhandel, ondanks dat iedereen dat al jaren kon zien aankomen. Dat was natuurlijk wel een enorme blunder. Toen de vloerhandel in New York uiteindelijk werd afgeschaft, verdween hun business en hadden ze geen echt plan van wat nu te doen. Daarna kwam Richard den Drijver aan boord en die maakte er een potje van, met faillissement als gevolg. En gezien de transacties die hij deed tussen VDM en zijn eigen bedrijf, zat daar toch wel een luchtje aan.

    Je moet ook niet vergeten dat er altijd overnamespeculatie in het aandeel heeft gezeten (zolang de vloerhandel bestond althans). In die tijd werden veel Amerikaanse hoekmanbedrijven door de grote banken overgenomen. Er was altijd hoop dat ook VDM voor een goede prijs overgenomen zou worden.
  2. [verwijderd] 16 juli 2015 12:30
    Igv de SNS heb ik destijds meerdere mensen gesproken die het aandeel kochten omdat het ''toch niet verder omlaag kon''. In dat geval ben je wat mij betreft inderdaad niet gedupeerd, je hebt gewoon gouden bergen gezien en verkeerd gegokt.

    Wel is het een slechte zaak als het hoogste management gaat zitten frauderen om de werkelijke toestand van een bedrijf te verhullen en de accountant zet zijn handtekening er nog onder. Dan weet ik niet hoe je dat als belegger had kunnen voorkomen en dan ben je toch wel enigszins gedupeerd lijkt me.

    Als normale crimineel kom je dan in aanmerking voor de ''pluk ze wet'' en dat zouden ze bij dit soort lieden eigenlijk ook moeten doen. Al is het alleen maar om andere lieden op soortgelijke functies te ontmoedigen met de waarheid aan de haal te gaan.

    Van X3 naar lijn 3 en van een miljoen op de bank naar 1 in de bank dus :D
  3. sammie1988 16 juli 2015 13:12
    Makkelijk achteraf Arend jan, beetje aandacht vragen op deze manier...
    Sns is een heel ander verhaal, vrijdag nabeurs werd bekend over de nationalisatie, er was geen mogelijkheid voor beleggers om van hun stukjes af te komen, de overheid gooide de deur gelijk op slot.
    Zulke verhalen van jou is respectloos voor de beleggers die in deze fondsen zaten of zitten.
  4. Woudsehoeve 16 juli 2015 15:17
    De "normale" belegger kreeg over SNS alleen maar goede berichten, dus waren er blijkbaar "insiders" die wel wisten wat er ging gebeuren.
    Dat is geen "risico" meer dat is puur "oplichting" door "voorkennis".
    Wat mij betreft hadden ze SNS gewoon moeten laten gaan, dan was er wel degelijk wat te verdelen geweest.
    Weer een duidelijk voorbeeld dat de grote jongens weer eens flink verdiend hebben aan de gewone man.
  5. pro-zen 16 juli 2015 16:53
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 16 juli 2015 15:17:

    De "normale" belegger kreeg over SNS alleen maar goede berichten, dus waren er blijkbaar "insiders" die wel wisten wat er ging gebeuren.
    Dat is geen "risico" meer dat is puur "oplichting" door "voorkennis".
    Wat mij betreft hadden ze SNS gewoon moeten laten gaan, dan was er wel degelijk wat te verdelen geweest.
    Weer een duidelijk voorbeeld dat de grote jongens weer eens flink verdiend hebben aan de gewone man.
    Mee eens!! Inzake SNS is er continue een veels te rooskleurig scenario naar buiten gebracht over de stavaza... pas in de laatste dagen werd de toon anders. Daarbij heeft de staat alles in 1 keer naar binnen geharkt zonder dat je daarop kon acteren als belegger.. trouwens niemand had het vermoeden dat er sprake zou zijn van een resolute nationalisatie maar er zou eerder sprake zijn van staatssteun!!! Das heel wat anders.. Dit is echter wel speculeren op een afloop, dat dan weer wel.. echter is er geen transparant beleid inzake de situatie geweest. Daarnaast zit/zat er ook veel verborgen waarde bij SNS waar de aandeelhouders nix nada noppes van terug zullen zien.... dus inzake SNS gedeeltelijk gedupeerd is mijn bescheiden opinie.
  6. Eddy Raymann 16 juli 2015 21:46
    Dokking right AJ, as always.
    In je stuk lees ik (misschien iets te graag) dat je op de beurs altijd risico loopt, of je nu al dan niet zelf iets kan zien aankomen, je bewust opgelicht wordt (Imtech ?), of gewoon pech hebt. Beleggen op de beurs is de facto altijd een spel van (makkelijk ?) geld willen verdienen, beredeneerd gokken en dus met volle verstand een risico aangaan. Ik zou niet anders willen ! Anders moet je je geld op de bank zetten. En natuurlijk probeer je je huiswerk te doen, probeer je je risico zoveel mogelijk te beperken, per slot van rekening wil je gewoon zoveele mogelijk geld verdienen. Niks mis mee.
    Het is echt niet anders dan een koopman op de markt die spulletje inkoopt voor 2 euro en ze voor 4 euro hoopt te kunnen verkopen.
    En als je je dan vergist hebt, als 'de markt (de dollar, de grieken, het zomerweer of de rente) tegenzit', of je stockdarling een malafide tent blijkt, dan voel je je gedupeerd ja. Kun je gelukkig aan iets of iemand 'de schuld' geven. Maar jij bent zelf diegene geweest die je geld in aandelen van dat bedrijf heeft gestopt. Ik heb mijn share gehad (LCI, Grontmij, Imtech, Fugro, you name it). Allemaal boeven, allemaal pech die ik niet had kunnen voorzien ja. Maar ik heb die boeven zelf gekocht en ik heb er nog nooit een garantiebewijs bij gekregen. And I love it !
    Eddy Raymann
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links