Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gevallen aandelen-blog

Gevallen aandelen-blog

Opvallend: aandelen die vanaf hun top hard onderuit zijn gegaan, doen het vandaag prima. Vinden deze gevallen aandelen nu weer de weg omhoog? Het gaat om de volgende fondsen:

  • KPN
  • NSI
  • Fugro
  • Air France-KLM
  • BAM
  • Macintosh
  • Ballast Nedam

Eerst KPN, want dat is toch wel hét voorbeeld van een gevallen volksaandeel. Het fonds bereikte op 6 maart 2000 de hoogste koers ooit van 44,732 euro. Het verloop daarna is u wellicht bekend en zo niet, spreekt de grafiek boekdelen.

 

 

Vastgoedfonds NSI doet het al jaren slecht. In de hoogtijdagen van de vastgoedbubbel noteerde het fonds nog boven 20 euro. Om weer op 20 euro te komen moet het aandeel 439,08% stijgen. Oordeelt u zelf maar of dat gaat lukken.

 

 

Dan Fugro. Vroegâh was dat nog een defensief dividendaandeel, maar is dat nog zo na de koersuitslagen die we in de afgelopen twee jaar hebben gezien? Winstwaarschuwingen, verliezen en het uiteindelijk schrappen van het dividend. Daardoor zakte de koers in elkaar. Er heeft zelfs even 8,67 euro op het bord gestaan en ineens lag The Grand Fleet van Boskalis Westminster voor de deur. Klaar om te enteren.

 

 

Air France-KLM doet het sinds de fusie niet goed. We hebben de koers vanaf 30 september 2003 genomen, want op die dag werd de fusie beklonken. Het bedrijf heeft last van concurrentie uit de golfstaten en ook regelmatig van personeelsstakingen.

Vandaag stijgt het fonds door de dalende olieprijzen, want de grootste uitgaven van een carrier zijn personeelskosten en brandstofuitgaven. Als de olieprijs daalt ziet de onderneming dat direct terug in de winst, tenzij er natuurlijk gehedged is.

 

 

BAM heeft voor de kredietcrisis geprofiteerd van de huizenzeepbel, maar sinds die bubbel is geklapt gaat de koers omlaag. In augustus 2014 is er een bodem gevormd en sindsdien is de koers zelfs verdubbeld.

 

 

Macintosh noteert weer zo rond de koers van eind jaren tachtig. Wat denkt u, gaan we die 35 euro van 9 juli 2007 ooit weer terug zien?

 

 

Ballast Nedam is dit jaar nog gered van de ondergang en doet het vandaag prima. Het bedrijf belooft beterschap in de toekomst en trekt zich terug uit grote infraprojecten. Of het genoeg is gaat de toekomst ons leren.

 

 

Dat waren alle fondsen alweer. Er is echter nog één fonds wat ons ook erg opvalt vandaag. Galapagos... Maar dat is geen gevallen aandeel. Tenzij we gewoon de grafiek ondersteboven draaien natuurlijk :-)

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. OngerealiseerdRendement 14 juli 2015 15:44
    Heb Macintosh tijdje terug voor de gok gekocht, hopelijk slagen ze erin wat meer te verkopen via winkels maar ook internet. Kan iemand hier een zinnig woord over zeggen, lastige markt momenteel maar in mijn ogen is de crisis voorbij en komen er nu weer de vette jaren aan?
  2. Met Effekt 14 juli 2015 16:04
    quote:

    OngerealiseerdRendement schreef op 14 juli 2015 15:44:

    Heb Macintosh tijdje terug voor de gok gekocht, hopelijk slagen ze erin wat meer te verkopen via winkels maar ook internet. Kan iemand hier een zinnig woord over zeggen, lastige markt momenteel maar in mijn ogen is de crisis voorbij en komen er nu weer de vette jaren aan?
    Je kunt altijd hopen op herstel. Maar ik heb geleerd dat het vaak bij hoop blijft. Daarom gewoon verlies nemen en met dat geld de gestage groeiers, die hopelijk ook in je portefeuille zitten, bijkopen.

    Bij Macintosh speelt ook de verschuiving van brick & mortar retailers naar internet retailers. Ik geloof (ja, geloof want zeker weten we niets) dat internet aankopen toenemen. Als de totale markt niet hard toeneemt gaat dit ten koste van de Macintosh's van deze wereld.
  3. forum rang 7 rene l 15 juli 2015 09:18
    Nick, volgens mij ben je een hele belangrijke vergeten, nl. ArcelorMittal.
    Ooit een rising star, nu al jaren een fallen angel.

    Help mij en laat je licht eens schijnen over dit fonds, brakke dikbetaalde analisten bakken er niets van.

    Verder doe je het leuk, je kijkt niet op een uurtje meer. Als ik de directie was zou ik je wanneer je je opleiding afgerond hebt een baan aanbieden op de redactie van IEX.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links