Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tot hoever?

Voor de tweede maandag op rij treedt er vandaag opnieuw een externe schok op vanuit de Griekse situatie. Op het moment van schrijven zijn er nog geen duidelijke indicaties van de bewegingen op de aandelenmarkten. Op dit soort schokken is het eigenlijk onmogelijk om te anticiperen.

We moeten dus kijken waar de belangrijke niveaus liggen en vooral omkeerpatronen in de gaten houden. De kans is aanwezig dat de externe schok vandaag zal zorgen voor een verdieping van de bodem die tijdens de derde correctie van dit jaar op de borden werd gezet bij 464,60.

Zodra dit een structurele doorbraak op slotbasis wordt, wordt de kans klein dat de AEX in de komende twee maanden hogere jaartoppen op de borden zal zetten. Wel zou een dergelijke verdere verdieping van de bodem geen invloed hebben op het positieve langetermijnbeeld.

Flinke openingsgap

Wel zou dit betekenen dat mijn eerdere uitgangspunt dat de bodem al geplaatst was tijdens dit sinds maart gestarte topvormingsproces niet meer geldig is. De recente bodems die vorige week tijdens de eerste Griekse schok op de borden werden gezet bij 471,30 zullen met een flinke neerwaartse openingsgap worden gebroken.

Dit zou ook betekenen dat de sinds oktober stijgende bodemlijn (met slechts één hogere bodem in december bij 389) op de logaritmische weekgrafiek zal worden gebroken. Deze bodemlijn ligt vandaag ook net boven de 470 punten, een belangrijke horizontale grens.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Genoeg steunpunten

Waar liggen dan de volgende punten die voor opvang kunnen zorgen? Tot aan de 450 liggen meerdere belangrijke punten. Dit was destijds mijn ondergrens voor deze correctieve periode die in maart-april werd gestart:

  • het eerste niveau is de bodem tot op heden bij 464,60
  • bij 462 ligt verder nog de sinds oktober stijgende bodemlijn op de lineaire daggrafiek
  • bij 453,58 ligt het 200-daags gemiddelde
  • verder ligt bij 459,50 nog het topje van eind januari, het startpunt destijds van een horizontale consolidatiefase

Aangezien de vorige gap nog deels openstaat tussen de 486,30 en 488,30, zal vandaag de tweede neerwaartse gap worden gevormd vanaf de recente top bij 497. Dit is uiteindelijk dan toch de volgende lagere top geworden na de eerdere toppen van 510,50 en 504,80.

Vierde correctie

Het is nog niet te zeggen hoever de AEX vandaag zal terugvallen, daarom is de intraday-bodem van afgelopen vrijdag bij 471,80 een nieuwe belangrijke weerstand, de bovenkant van de vandaag te vormen neerwaartse gap.

Ook lijkt hiermee een zeer scherp dalende kortetermijntoppenlijn te ontstaan, die dagelijks 3 punten daalt en vandaag bij 477 ligt. Dit kan wel eens het te breken weerstandsniveau worden in de komende tijd als eindsignaal van deze volgende terugval.

Deze daling zal uiteindelijk uitmonden in de vierde correctie van dit jaar, de derde ondertussen vanaf de 510,50 top in april. Wel blijft de stijgende langere trend gewoon intact en moeten we zeer alert blijven in de komende dagen op duidelijke omkeerpatronen in de buurt van de belangrijke genoemde steunpunten.

Hogere bodem

Deze gehele correctieve periode zal naar mijn mening nog steeds resulteren in de vorming van een belangrijke hogere middellangetermijnbodem als startpunt van een volgende krachtige opwaartse beweging in de komende maanden.

Maar de kans is groot dat ik te vroeg was met mijn aanname dat de bodem al was gevormd bij de 464,60, maar we moeten zeer alert zijn op bodemsignalen in de komende dagen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

585 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 juli 2015 09:04
    Goedemorgen,

    eerst maar even long bij AEX 464,70 en voorlopig maar even niet kijken, stoploss bij 454.

    Erg heftige reactie vannacht met futures hoe groot is Griekenland nou eigenlijk om zulke koersuitslagen te bewerkstelligen, allemaal emotie.

    Dat is waar, eerste koers doel 468, dan 471 en dan verder.
  2. MG TF 6 juli 2015 09:10
    1,5% in de min ?!
    Dat valt dus heel erg mee vergeleken met de futures van vannacht en vergeleken met de Chinezen al helemaal.

    Grieken slim? Nee uitgekookt en schreeuwen te hard terwijl ze geen geld hebben.
    Wat hoop ik dat die Grieken eruit vliegen zeg. Ongelooflijk dat een land dat bankroet is en al een hoop geld heeft gekregen nog zo'n grote bakkus kan en mag hebben.
    Mond snoeren en zeggen: "doe het dan lekker alleen met je drachmen."
    Dat wordt flink veel olijven verkopen de komende eeuwen
585 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links