Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eerste hulp bij biotechbeleggen

Terug van weggeweest: specialist in biotech Marcel Wijma. Vanaf vandaag gaat hij om de week weer een biotechcolumn schrijven voor IEX.nl.

Welkom terug Marcel!


De aandelen van de meeste biotechbedrijven hebben in de afgelopen twaalf maanden een flinke stijging doorgemaakt. Van jong en groen tot rijp en volwassen. De toonaangevende Nasdaq Biotechnology Index (NBI) is in de afgelopen twaalf maanden met meer dan 52% gestegen.

Andere indices zoals de Dow Jones, Nasdaq of AEX hebben in diezelfde periode performances laten zien van respectievelijk 7%, 19% en 18%.

Maar onwetende en onoplettende beleggers kunnen ook flink hun vingers branden aan deze sector. Want de biotechsector is breed en gediversificeerd, waarbij individuele bedrijven moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Zowel qua product als technologie.

Lastig te beoordelen

En dat maakt een juiste beoordeling van de waarde van een biotechaandeel erg lastig. Want hoe weet u bijvoorbeeld of de gene therapy van uniQure dé oplossing is voor de ziekte van Parkison of dat Galapagos de nieuwe kaskraker tegen reuma in zijn pijplijn heeft?

Ook professionele beleggers kunnen verrast worden door onverwachte uitkomsten van het testen van medicijnen bij patiënten, waardoor de koersen van de ene dag op de andere kunnen halveren of juist verdubbelen. Biotechs staan of vallen bij het success of het falen van klinische testen.

De volatiliteit maakt deze sector voor bepaalde speculatief ingestelde beleggers interessant, terwijl een conservatieve belegger hierdoor liever de sector mijdt en eerder in farma-aandelen investeert. Beide sectoren profiteren immers van de aanzwellende vergrijzingsgolf en de gevolgen daarvan.

Do's and don'ts

Ik geef u zeven punten waarop u de meeste biotechbedrijven kunt toetsen om tot een betere selectie te komen. Ik neem aan dat u zich wel bewust bent van het hogere risico dat beleggen in deze sector met zich meebrengt.

1. Cash is King

De kurk waar de meeste biotechbedrijven op drijven, zeker in de eerste jaren als er nog geen medicijn op de markt is gebracht, is pure harde cash. Het behoeft geen uitleg dat het ontwikkelen van een medicijn vaak jaren duurt voordat er zicht is op een succesvolle marktintroductie.

In die tijd is het bedrijf aangewezen op de eigen kaspositie. Daarom is een beursintroductie voor een biotechbedrijf vaak de belangrijkste en soms de enige weg is om geld op te halen voor de ontwikkeling van de eigen productenpijplijn.

Als een biotechbedrijf te weinig geld in kas heeft om haar eigen producten te ontwikkelen, dan is het alternatief vaak overname door een groter farmabedrijf tegen een vaak te lage prijs of anders een onvoordelig partnership af te sluiten met een farmabedrijf.

Hoe meer geld in kas, hoe onafhankelijker de positie van het biotechbedrijf is en hoe sterker het staat in een onderhandeling met big pharma als het een deal moet uit onderhandelen.

Een goed voorbeeld is de recente beursgang van Galapagos naar de Nasdaq waar het 300 miljoen dollar heeft weten op te halen. Dat geld biedt Galapagos een uitstekende onderhandelingspositie met AbbVie mocht het tot een overname of uitbreiding van het partnership in reuma en taaislijmziekte komen.

2. Partnering met farmaconcern

Hoewel veel van de biotechbedrijven die nu op de beurs staan, voldoende geld hebben voor de komende jaren, zal het zeker niet genoeg zijn om de eigen productontwikkeling volledig te financieren. Om nog maar te zwijgen van het opbouwen van een verkoopdivisie, want dat is nog iets heel anders.

Daarom is een partnership met een groter farma- of biotechconcern voor de meeste biotechs essentieel om de medicijnen succesvol door te ontwikkelen en op de markt te brengen. Weinig biotechbedrijven met een marktwaarde van onder de 2 miljard euro kunnen het allemaal in eigen hand houden.

Daarnaast is een partnership voor beleggers vaak een belangrijke validatie van de technologie of therapie en is het een positief signaal dat big pharma er ook brood in ziet.

3. Nieuws

De koersontwikkeling van biotechbedrijven wordt sterk bepaald door de nieuwsberichten die het bedrijf naar buiten brengt. Te verwachten nieuwsberichten over de uitkomst van een fase I, II of III test zijn belangrijke drijvers van de koers, evenals berichten over mogelijke partnering.

De koers kan sterk reageren op positieve of tegenvallende uitkomsten. Dat bepaalt ook in hoge mate de volatiliteit van de biotechaandelen. Weinig of geen nieuws betekent vaak dat de koersbeweging meer weg heeft van een flatliner dan een gezonde opgaande koersbeweging.

4. Pijplijn

De levensvatbaarheid en mogelijke groei van een biotech is vertegenwoordigd in de pijplijn van medicijnen die het aan het ontwikkelen is. Er zijn veel biotechs die zich richten op de ontwikkeling van één of twee producten.

Aan de ene kant is focus goed, maar een te beperkte pijplijn of als een bedrijf een one-product-company is, verhoogt het risico van het mislukken van de ontwikkeling van het product.

Daarnaast is het ook belangrijk hoe ver de producten zijn in hun ontwikkelingen. Een biotech met een vroege pijplijn heeft een veel lagere succeskans dan een bedrijf met een vergevorderde pijplijn.

Biotechbedrijven met een vroege pijplijn hebben ook vaak nog geen partnerships met grote farmabedrijven, hoewel de laatste tijd grote farmabedrijven meer deals sluiten met biotech in een vroeg stadium.

Voorbeelden zijn de deal tussen uniQure en Bristol Myers Squibb op een vroeg programma in hartfalen en de overname van AM Pharma door Pfizer.

5. Focus

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar biotechbedrijven die een bepaalde focus hebben of gebaseerd zijn op één technologieplatform. Als een bedrijf verschillende technologieën in huis heeft of zich richt op de ontwikkeling van medicijnen voor verschillende ziektes die geen gemeenschappelijke basis hebben, dan is dat ook vaak het recept voor problemen.

Het management moet haar tijd energie verdelen tussen de verschillende speerpunten en dat is niet optimaal. Ook vergt het vaak meer investeringen om de verschillende speerpunten naar hun optimale ontwikkeling te brengen.

6. Therapeutische indicaties

Als alle punten hierboven zijn aangevinkt, dan nog is het erg belangrijk om te kijken op welke aandoeningen het bedrijf zich richt. Aandoeningen die te maken hebben met het centrale zenuwstelsel (CNS) zoals Alzheimer, Parkinson of dementie, zijn nog steeds heel moeilijk te behandelen.

Biotechs die zich hierop richten, laten nog niet veel doorbraken zien. Het aantal bedrijven dat nat is gegaan op het ontwikkelen van een therapie tegen deze aandoeningen is bovengemiddeld groot.

Andere aandoeningen, zoals bepaalde zeldzame aandoeningen, kanker en onstekingen (zoals reuma) laten een veel beter beeld zien. Dat is dan ook te zien in het aantal nieuwe medicijnen en therapieën dat in ontwikkeling is tegen bijvoorbeeld kanker.

7. Management

Last but not least, maar misschien ook wel het moeilijkste te grijpen. Ervaren management met een commerciële achtergrond of met een netwerk in de farma-industrie is zeker een pre. En gezien het goed onder controle houden van de kosten, is een goede CFO ook nooit weg.

Mijn persoonlijke ervaring is wel dat ik het geen goed teken vind als een oprichter van een biotechbedrijf (vaak een wetenschapper) jaren achtereen de leiding heeft bij een biotechbedrijf. Vers bloed met ervaring bij andere bedrijven is dan zeker welkom.

Naarmate een biotechbedrijf groeit zal er behoefte zijn aan expertise in business development, finance en marketing.

Kortom, beleggen in biotech vergt even wat meer aandacht maar ik hoop dat u met deze checklist tot een winstgevende belegging zal komen en profiteert van de bovengemiddelde performance van deze sector. Carpe Diem!


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Met Effekt 25 juni 2015 11:04
    quote:

    Zwitserleven schreef op 24 juni 2015 19:01:

    Of gemakkelijker: beleg in BB Biotech. Zwitsers Fonds met een brede Portefeuille en een goed Rendement. Betaalt ook nog dividend (Rendement 5% over gemiddelde jaarkoers) uit (kapitaal) dus geen quellensteuer
    Er zijn ook gespreide ETF's te koop (lagere kosten) zoals BBH, IBB (met een 2x hefboom BIB) en FBT finance.yahoo.com/q?s=FBT
    Ik beleg daar alle jaren in met veel plezier. Je krijgt weliswaar [haast] geen dividend maar met een 12m rendement tussen 50-60% (in USD, dus in EUR duidelijk meer) vind ik dat niet erg.
  2. 2hansome 25 juni 2015 19:49
    Als - naar ik mag hopen - enigszins ter zake kundige bleef het ultieme biotech advies van 1-pitter MW uit: GenMab. Notabene NL/DK, dus dicht bij huis (voor ons wel te verstaan)

    Gelukkig waren er een aantal in NL wakker (nog geen dozijn). Deze hadden de gemeenplaatsen van VL 'research' niet nodig om in relatief korte tijd 'volle bak' te profiteren van de stijging van 60 naar 600. Van wie ze die tip hadden? Yours truly.
    Pro Deo advies, doe ik niet moeilijk over ;)

    Appetite in een fasten-yr-seatbelt GM tip? Doneer eerst even aan AZG of WarChild, praten we verder.
  3. leeuwenhoeck 25 juni 2015 23:56
    Ik zal in mijn artikelen hoogstwaarschijnlijk geen aandacht besteden aan ETFs, derivaten of andere afgeleide producten. Mijn focus ligt op de biotech sector, de fundamentele trends en ontwikkelingen in die sector en de individuele bedrijven daarin. Ik heb geen oordeel of advies over beleggings instrumenten die kunnen worden gebruikt. Dat laat ik graag over aan de financiele partijen en adviseurs die daar hun brood mee verdienen.

    Hartelijke groet,

    Marcel
  4. leeuwenhoeck 26 juni 2015 00:34
    Ik denk dat veel beleggers in Nicox een 'wait and see' houding hebben. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren omgevormd tot een bedrijf dat zich voornamelijk richt op oog aandoeningen. In de jaren daarvoor was Nicox een van de meest succesvolle biotech bedrijven in Frankrijk en daarbuiten met haar nitric oxide platform. Daarmee had het grote partnerships afgesloten met Merck en Pfizer. Voornamelijk door teleurstellingen met haar middel naproxicinod in osteoarthritis (afgeschoten door de FDA in 2010) heeft het concern een strategische herorientatie moeten doormaken en zal waarschijnlijk eerst weer het vertrouwen van de beleggers moeten winnen door een product op de markt te brengen. Dat zal niet eerder gebeuren dan einde 2016. Tot die tijd is er waarschijnlijk niet veel te verwachten. Dus de kans zit er in dat de koers zich dan voorlopig horizontaal zal bewegen (punt: news flow drijft de koers). Momenteel heeft men ook niet echt een partnership met een farmaconcern meer.

    De producten die het bedrijf nu op de markt heeft zijn niet echt sexy en zorgen niet voor de rerating die nodig is. Daarvoor moet dus zeker nog 12 maanden gewacht worden.

    Wat mij wel zorgen baart, is dat de huidige CEO er na al die jaren van teleurstellingen nog steeds zit. Nieuw bloed zou ook hier niet onwelkom zijn.

    Dus op de punten te verwachten nieuws, management en ook partnerships moet er wel wat gebeuren.
    Focus, cash, therapeutische markt (groei aantal oogaandoeningen zal flink toenemen door vergrijzing) en pijplijn ziet er verder wel goed uit. En laten ze aub die chocolade producten er uit gooien.

  5. forum rang 7 wiegveld 26 juni 2015 09:17
    Ik vind het verhaal prachtig, maar de werkelijkheid is vreemder. zie bijgaande link.
    De gekte regeert en ik zie dat er in biotech een enorme bubbel ontstaan is mn in het oncologieveld.
    de trends van dit moment zijn immunotherapie, CAR-T therapie en de aandeelkoersen zijn redleijk uit het lood, hoewel de laatste dagen een correctie lijkt plaats te vinden.
    Maar deze analist maakt het erg bont.

    o ja de link!

    www.thestreet.com/story/13196134/1/ag...
  6. 2hansome 26 juni 2015 09:22
    En? Boodschap? Zou zeggen, knabbel & floss nog vrolijk ff verder!

    Want waar was het advies om mega in te slaan toen ondanks vileine naked shortsellers, die op instigatie van een concurrent die de GM koers lang kopje onder hield, lucht kwam in het aandeel? En waarom? En met welk koersdoel?

    Anyway, ben niet boos, 't is niet erg. 't is juist zeer vermakelijk, die wereld van zelfbenoemde an-al-ysts. Over zelfbenoemde guru's, doe er vrolijk aan mee. My take: "Koop GM. Nog steeds undervalued. Koersdoel vraagt U? U vraagt wij draaien: >1000. No sweat".
  7. forum rang 7 wiegveld 26 juni 2015 10:27
    Beleggen in biotech vergt kennis en kunde en geen econoom. je moet echt goed op hoogte zijn van bv oncologie en dan snap je weer niets van andere ziekten. Kost veel tijd en enige wat je kunt doen als je geen kenner bent is SPREIDEN en dat staat niet in dit artikel.

    Dus idd een Biotechfonds. of zelf een fonds bouwen met bedrijven zeg 10 stuks. moet je nog kennis hebben maar dan kun je een zeperd opvangen met een superfonds.

    en o ja: op tijd je winst pakken maar hoe doe je dat? Fingerspitzengefuhl?!
    Ik geef als voorbeeld PUMA bio

    finance.yahoo.com/echarts?s=PBYI+Inte...

    eerst was er de ontlading en na de laaste ASCO de ontluistering. maar er bleven analisten positief voor een middel wat 1% meer overleving gaf na enkele jaren met giga diarree voor grote groep gebruikers. dat is geen kwaliteit van leven!!

    finance.yahoo.com/news/ryan-maniskas-...

    en dan krijg je dit........
  8. Met Effekt 26 juni 2015 12:34
    quote:

    hansome schreef op 26 juni 2015 09:31:

    Zit hier nu een ZwitserLeven 'pusherman' een fonds te promoten dat 5% haalt?
    Op biotech!? Surreal.

    ZL, is dat niet die hobbyclub die nog, pak 'm beet, honderd miljoen aan, houdt U vast, beleggersverzekeringpolishoudertekorten dient te compenseren?

    Ach so....
    Even goed lezen voor je begint de spuien.

    De 5% was het dividend. Die vind ik hier trouwens niet terug (tenzij je de EUR/CHF koerswinst meetelt): www.quotenet.com/stock-price/BB_Biotech
    Koerswinst is in CHF ca 80% in 12m, is niet slecht.
  9. forum rang 4 Bernardo 27 juni 2015 15:27
    quote:

    hansome schreef op 26 juni 2015 09:31:

    Zit hier nu een ZwitserLeven 'pusherman' een fonds te promoten dat 5% haalt?
    Op biotech!? Surreal.

    ZL, is dat niet die hobbyclub die nog, pak 'm beet, honderd miljoen aan, houdt U vast, beleggersverzekeringpolishoudertekorten dient te compenseren?

    Ach so....
    beter lezen wat ie schrijft!
  10. h980577. 28 juni 2015 12:28
    quote:

    leeuwenhoeck schreef op 26 juni 2015 00:34:

    Ik denk dat veel beleggers in Nicox een 'wait and see' houding hebben. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren omgevormd tot een bedrijf dat zich voornamelijk richt op oog aandoeningen. In de jaren daarvoor was Nicox een van de meest succesvolle biotech bedrijven in Frankrijk en daarbuiten met haar nitric oxide platform. Daarmee had het grote partnerships afgesloten met Merck en Pfizer. Voornamelijk door teleurstellingen met haar middel naproxicinod in osteoarthritis (afgeschoten door de FDA in 2010) heeft het concern een strategische herorientatie moeten doormaken en zal waarschijnlijk eerst weer het vertrouwen van de beleggers moeten winnen door een product op de markt te brengen. Dat zal niet eerder gebeuren dan einde 2016. Tot die tijd is er waarschijnlijk niet veel te verwachten. Dus de kans zit er in dat de koers zich dan voorlopig horizontaal zal bewegen (punt: news flow drijft de koers). Momenteel heeft men ook niet echt een partnership met een farmaconcern meer.

    De producten die het bedrijf nu op de markt heeft zijn niet echt sexy en zorgen niet voor de rerating die nodig is. Daarvoor moet dus zeker nog 12 maanden gewacht worden.

    Wat mij wel zorgen baart, is dat de huidige CEO er na al die jaren van teleurstellingen nog steeds zit. Nieuw bloed zou ook hier niet onwelkom zijn.

    Dus op de punten te verwachten nieuws, management en ook partnerships moet er wel wat gebeuren.
    Focus, cash, therapeutische markt (groei aantal oogaandoeningen zal flink toenemen door vergrijzing) en pijplijn ziet er verder wel goed uit. En laten ze aub die chocolade producten er uit gooien.

    Dank Marcel, wordt gewaardeerd!
  11. Zwitserleven 30 juni 2015 14:26

    Voor wie de duitse taal machtig is:

    2013
    Der Verwaltungsrat hat von den Aktionären die Zustimmung für ein neues Aktienrückkaufprogramm im Umfang von 10% erhalten, was die Fortsetzung der 2012 eingeführten strukturierten Ausschüttungspolitik erlaubt. Geplant ist eine jährliche Rückführung von Eigenmitteln in Höhe von 10% durch eine steuereffiziente Barausschüttung aus Kapitaleinlagereserven von rund 5% pro Jahr und durch weitergeführte kontinuierliche Aktienrückkäufe im gleichen Umfang.

    2014
    Der Verwaltungsrat schlägt der Generalversammlung im Rahmen der 2013 eingeführten Ausschüttungspolitik eine steueroptimierte Barmittelausschüttung von CHF 7.00 pro Aktie vor, was einer Rendite von 5% entspricht.

    2015
    Unter Berücksichtigung der 2013 verabschiedeten Ausschüttungspolitik wird der Verwaltungsrat an der kommenden Generalversammlung eine verrechnungssteuerfreie Barmittelausschüttung von CHF 11.60 pro Aktie vorschlagen, was eine signifikante Erhöhung gegenüber dem Vorjahr von 65% bedeutet. Dies entspricht einer Rendite von 5% auf dem Durchschnittskurs der Aktie im Dezember 2014.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links