Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu: Turbo’s op de DAX, MDAX of TecDAX

Advertorial

Na de AEX is de DAX index één van de populairste indices waar Nederlanders in handelen. Sinds het begin van het jaar heeft de DAX een rendement behaald van maar liefst 14,78%. Daarnaast zijn er twee andere Duitse aantrekkelijke indices: de midcapindex MDAX en de technologie-index TecDAX.

Bij onze oosterburen behoren deze indices bij de meest verhandelde onderliggende waarden, terwijl de bekendheid ervan in Nederland een stuk beperkter is. De MDAX doet het beduidend beter dan de DAX met een performance van 18,71%, maar de TecDAX verslaat beide indices met een resultaat van 21,63%.

Recent heeft Commerzbank Turbo’s gelanceerd op de MDAX en TecDAX om Nederlandse beleggers met een visie op deze indices ook een mogelijkheid te geven ommet een hefboom in deze indices te beleggen. Dit is meteen een mooie gelegenheid om deze indices verder toe te lichten en enkele aandachtspunten aan te halen als u met Turbo’s in deze indices investeert.

DAX versus MDAX en TecDAX

  • De DAX is een weerspiegeling van de waardeontwikkeling van de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen (gemeten naar marktkapitalisatie en handelsvolume) waarbij Bayer, Daimler, BASF en Siemens samen ruim een derde van de index weging vertegenwoordigen. De DAX vertegenwoordigt ongeveer 75% van de totale marktkapitalisatie van Duitse beursgenoteerde aandelen. De marktkapitalisatie bedraagt 1.090 miljard euro, twee keer zoveel als de AEX.
  • De MDAX bestaat uit 50 Duitse ondernemingen, die qua marktkapitalisatie en volume volgen op de bedrijven uit de DAX-index. Bekende bedrijven zijn onder meer Hugo Boss, Metro, RTL Group en Bilfinger. De marktkapitalisatie van deze index bedraagt zo’n 280 miljard euro.
  • De TecDAX is een technologie-index die bestaat uit de 30 grootste technologiebedrijven van Duitsland gemeten naar marktkapitalisatie en handelsvolume. De marktkapitalisatie van deze index bedraagt ongeveer 70 miljard euro.

Total return of price index?

De DAX, MDAX en TecDAX zijn performance indices (totalreturnindices), dat wil zeggen dat niet alleen de koersen van de aandelen worden opgenomen, maar dat de uitgekeerde dividenden ook herbelegd worden. De prestatie van een prijsindex (AEX) waarbij de dividenden uitgekeerd worden en een total return index (DAX) kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden.

Ter illustratie de performance van de originele DAX, met herbelegde dividenden, in vergelijking met de performance van dezelfde index zonder de herbelegde dividenden. Een gelijkaardig beeld zou ontstaan wanneer een index als de AEX met de DAX zou worden vergeleken, maar dit betekent dus niet noodzakelijk een outperformance van de ene ten opzichte van de andere index.


Klik op de grafiek voor een grote versie. De impact van de herinvestering van dividenden. De originele DAX index (wit, performance index) in vergelijking met de DAX price index waarbij de dividenden uitgekeerd zouden zijn (oranje, price index). Data van 12 juni 2015, Bloomberg.

Voor Turbo’s (zowel de classic als de BEST Turbo) op indices is het belangrijk om te weten op welk type index de Turbo gebaseerd is. Bij een totalreturnindex wordt het financieringsniveau/stop loss-niveau quasi lineair over tijd aangepast aan de financieringskosten van de Turbo. De dividenden worden immers opnieuw geïnvesteerd in de index.

Bij een price-index spelen dividenduitkeringen een belangrijke rol, waardoor het financieringsniveau/stop loss-niveau van een Turbo zowel naar boven als naar beneden aangepast worden. Bij Limited Turbo’s zitten de verwachte dividenden en financieringskosten verwerkt in de prijsvorming van het product en blijft het stop loss-niveau en financieringsniveau onveranderd gedurende de hele looptijd van dit product.

Performance op lange of korte termijn

Onderstaande tabel en grafiek laten de jaarlijkse performance zien van de verschillende indices.

  1 jaar 2 jaar 5 jaar 10 jaar
DAX 13,45% 17,67% 13,25% 9,63%
MDAX 18,30% 20,54% 19,60% 12,57%
TecDAX 26,37% 32,27% 16,88% 12,02%


Data van 12 juni 2015, Bloomberg.

 

Op langere termijn doen de MDAX en TecDAX het beduidend beter dan de DAX. Uiteraard bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst.


Klik op de grafiek voor een grote versie. Relatieve performance DAX (wit), MDAX (oranje) en TecDAX (groen). Data opgehaald op 12 juni 2015, Bloomberg.

Fundamentele analyse

Onderstaande tabel toont enkele fundamentele eigenschappen van de DAX, MDAX en TecDAX in vergelijking met Nederlandse, Europese en Amerikaanse tegenhangers.

  Koers-winstverhouding koers-winstverhouding 2015 (schatting) Dividend koers-boekwaarde
DAX 18,1 14,2 2,65% 1,73
AEX 22,3 17,8 2,74% 1,67
Eurostoxx 50 20,2 15,3 3,45% 1,54
S&P 500 18,6 17,8 2,00% 2,88
MDAX 22,3 18,6 2,44% 2,40
AMX NA* 16,2 2,06% 2,08
TecDAX 44,5 27,5 1,71% 3,03
Nasdaq 22,7 19,4 1,17% 4,37


*De KW-verhouding is negatief; de positieve KW-verhouding voor dit boekjaar bedraagt 15,49. Data van 12 juni 2015, Bloomberg.

 

Hoewel het gevaarlijk is om eenduidige conclusies te trekken uit bovenstaande ratio’s, geven ze een indicatie over de relatieve waardering van de verschillende indices. De hoogste waarderingen in de tabel gaan vooral naar de technologie-indices. De largecapindices hebben een hoger dividendrendement en een betere koers-boekwaarde. De midcapindices bevinden zich er tussenin.

Hefboom versus risico

Naast het gegeven dat Turbo’s door de hefboomwerking risicovoller zijn dan een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde, is de onderliggende waarde waarin geïnvesteerd wordt ook belangrijk voor het risicoprofiel van het product.

Hieronder een vergelijking van de historische volatiliteit van de drie Duitse indices. Recent is de MDAX de minst volatiele van deze drie indices, terwijl de TecDAX over het algemeen de meeste volatiliteit heeft vertoond. Uiteraard volgen de drie indices dezelfde trends op dit gebied en wisselen ze elkaar van tijd tot tijd af.


Klik op de grafiek voor een grote versie. Volatiliteit van de DAX (wit), MDAX (oranje) en TecDAX (groen). Data van 12 juni 2015, Bloomberg.

Voor de selectie van de juiste Turbo is het van belang de volatiliteit van de onderliggende waarde in acht te nemen. Belangrijk hierbij is dat de volatiliteit een momentopname is en (snel) kan veranderen. Een volatiele onderliggende waarde heeft immers een hogere kans op het bereiken van het stop loss-niveau, ongeacht de uiteindelijke performance van de onderliggende waarde.

Een vuistregel die hierbij gehanteerd kan worden: hoe langer de beleggingshorizon en hoe hoger de beweeglijkheid van de onderliggende waarde, hoe groter de afstand tussen het stop loss-niveau en de huidige prijs van de onderliggende waarde moet zijn.

Het juiste product op de juiste onderliggende waarde

Ga aan de slag met een duidelijk beleggingsscenario en kies daar het juiste product bij dat past bij uw beleggingsprofiel. Zorg ervoor dat u de werking van het product volledig begrijpt en dat u vertrouwd bent met de onderliggende waarde. Beleggers die via Turbo’s blootstelling aan Duitsland willen verkrijgen, kunnen vanaf nu naast Turbo’s op de DAX ook gebruik maken van Turbo’s op de MDAX en TecDAX.

Met deze twee laatste onderliggende waarden kan versneld geanticipeerd worden op koersbewegingen van Duitse middelgrote beursgenoteerde bedrijven of van het Duitse technologiecompartiment. Turbo’s zijn bestemd voor ervaren beleggers die beschikken over voldoende kennis en ervaring, met het oog op hun financiële situatie, om de voordelen en risico’s van deze afgeleide producten te evalueren, in het bijzonder door een bekendheid met de onderliggende waarde en het hefboommechanisme.

Turbo’s zijn niet bedoeld voor beleggers die een gehele of gedeeltelijke kapitaalbescherming zoeken. Voordat u belegt in deze producten, bekijk de risico’s beschreven in het basisprospectus, eventuele supplementen en de definitieve voorwaarden.

Meer informatie over de Turbo’s van Commerzbank 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links