Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fundament bouwers verbetert

Bam, Heijmans en Ballast onder de loep

De Nederlandse bouw komt zo’n beetje als laatste sector uit de lappenmand. Waar voedingsconcerns, chemiereuzen, uitzendbureaus en ook die vermaledijde banken alweer dikke plussen hebben bijgeschreven in de aftermath van de grootste financiële crisis ooit, hingen de Nederlandse bouwers nog lange tijd met hun vingertjes aan de rand van het ravijn.

Het lijkt er nu echter op dat de bouw ook zijn momentum heeft gevonden.

Ballast Nedam door oog van de naald

Ballast Nedam heeft zo veel moeten afschrijven op het project A15 en een paar andere projecten dat het voortbestaan aan een zijden draadje hing. Een herfinancieringsplan met de banken en Strukton als partner op de achtergrond werd pas gisteren geeffectueerd. Later dit jaar zal Ballast Nedam het verkregen geld van Strukton terugbetalen met een claimemissie.

Het wachten is nog op de geheimzinnige buitenlandse partij die zou azen op bepaalde onderdelen van Ballast Nedam. Overigens maakte Ballast eind vorig jaar ook al gewag van dergelijke interesse, maar dat stierf een zachte dood. Grootaandeelhouder Hurks Groep was er alvast klaar mee, en gooide zijn belang van krap 20% (op een klein restgedeelte van 1,02% na) zonder blikken of blozen in de verkoop.

Delta Lloyd (CEO Hans van der Noordaa van Delta is de tweelingbroer van de BN’s CEO Eric van der Noordaa) is met ruim 7% ook grootaandeelhouder, maar gooide begin dit jaar al de handdoek in de ring.

BAM, Ballast Nedam en Heijmand
Paars is BAM, groen is Heijmans en blauw is Balast Nedam, klik op de grafiek voor een grote versie.

Bam en Heijmans andere koek

Anders is het met BAM en Heijmans. Heijmans had vorig jaar overigens nog een beroerd jaar door nieuwe afschrijvingen op een project in Tilburg, waar op de valreep een arbitragezaak verloren werd. Ook werd afgeschreven op grondposities en voorzieningen getroffen voor een nieuw rondje ontslagen.

De solvabiliteit van Heijmans is nog redelijk goed, met 27% zit Heijmans het hoogste van de drie (BAM 19%, Ballast Nedam 2%). Heijmans heeft vorige maand, terwijl de koers inmiddels met 33% was opgelopen sinds eind 2014, maar weer eens de trukendoos van stal gehaald en 9,9% nieuwe aandelen uitgegeven tegen 11 euro.

Dit keer om preferente aandelen met een dividendvergoeding van 7,9% uit de markt te halen. Zowel Bam als Heijmans hebben flink meer huizen verkocht in de eerste maanden van dit jaar. Aangetekend moet wel dat de prijzen voor de verkochte huizen nog niet echt aantrekken, maar wie de huizenmarkt een beetje volgt (en wie doet dat niet) ziet, hoort en ruikt dat de prijzen stilletjes aan beginnen te stijgen, al is dat per regio verschillend.

Hogere marges

Los van de aantrekkende huizenmarkt, is de grootste winst bij BAM en Heijmans toch wel dat de nieuwe opdrachten die binnenkomen veel beter gescreend worden op winstmarge en risico. Ik heb nog nooit gehoord van een langjarig bouwproject dat goedkoper werd opgeleverd dan begroot.

Doordat opdrachtgevers (overheid) vandaag de dag graag het gehele risico bij de aannemer neerleggen, is het calculeren van een bouwproject tegenwoordig hogere wiskunde en niet geheel vrij van risico. Die (dure) les is inmiddels geleerd.

Maar het herstel van de Nederlandse economie zet door, en dat betekent dat bouwend Nederland inderdaad wat selectiever te werk kan gaan bij het aannemen van nieuw werk.

“Het herstel van de Nederlandse economie zet door, geholpen door de investeringen en export, stijgende huizenprijzen en sterkere consumentenbestedingen."

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over Nederland dat maandag werd gepubliceerd.

Nieuw werk

Zo weigerde BAM bijvoorbeeld om de Kuip voor een habbekrats te verbouwen. Intussen regent het nieuwe opdrachten bij BAM. Zo verkreeg het deze week een grote opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanpak van knooppunt Hoevelaken, waar een slordige 730 miljoen euro budget voor vrijgemaakt is door Rijk, provincie en lokale gemeenten.

De projectsom voor het BAM-consortium zou naar verluidt ergens rond de 400 miljoen euro liggen. Ook won het opdrachten in Engeland ( 50 miljoen euro) en Ierland (135 miljoen euro). Ergo: de toekomst ziet er inmiddels wat zonniger uit voor BAM en Heijmans, terwijl Ballast Nedam waarschijnlijk met de schrik vrij komt.

Niettemin moet u niet raar opkijken als er zo nu en dan nog eens een flinke tegenvaller voorbij komt, want dat is met de lage marges uit het verleden bijna niet te vermijden. Anderzijds mogen we aannemen dat de afboekingen op woningvoorraad en grondposities stilaan voorbij zijn en zelfs stiekempjes aan eens naar boven toe bijgesteld kunnen worden.

Zo langzamerhand lijkt ook de bouwwereld haar zeven magere jaren verteerd te hebben.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links