Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het spel is uit, Tsipras

Het spel is uit, Tsipras

Het is een spel met thrillerachtige allure. Griekenland tegen de rest van Europa. De directe inzet is de Griekse staatschuld. Wordt deze terugbetaald of kunnen "we" naar onze centen fluiten?

Maar er staat meer op het spel: de toekomst van de eurozone. Die grote belangen verklaren deels de hardnekkigheid van het conflict. Beide partijen proberen de voor hen best mogelijke uitkomst te verkrijgen. Maar minstens zo belangrijk in een conflict zijn de ingeschatte gevolgen als de eigen doelstellingen niet worden gerealiseerd.

Het grote probleem is dat die negatieve gevolgen van verlies van dit spel voor beide partijen enorm zijn. Tsipras, de Griekse premier, is verkozen op een programma waarin hij beloofde letterlijk radicaal te breken met de politiek van volgzaam de eisen van de Europese Commissie, de ECB en het IMF (tezamen de Trojka) te volgen.

Veel op het spel

Het moest afgelopen zijn met de bezuinigingen, de hervormingen en de vrije val waarin de economie terecht was gekomen. Syriza, de partij die dit gedachtegoed verwoordde, behaalde een eclatante verkiezingsoverwinning. Tsipras kreeg de leiding van het land en maakt de Europese leiders duidelijk dat hij de wil van het Griekse volk moet inlossen.

Belofte maakt schuld, denkt Tsipras, en deze schuld wil hij wél inlossen. Zodra Tsipras toch akkoord zou gaan met de gevraagde bezuinigingen en hervormingen, verliest hij zijn geloofwaardigheid bij zijn kiezers en heeft hij politiek geen bestaansrecht meer.

Voor de Griekse premier en zijn partij staat er dus nogal wat op het spel. Dat geldt misschien nog wel meer voor de Trojka. Pardon, de instellingen, want van Syriza mogen we die term niet meer gebruiken en horen we het alleen nog via de liedjes van de betreurde Drs. P.

Einde van de EU

Een groot probleem is in de eerste plaats de schuld van ruim 300 miljard euro die voor een belangrijk deel in handen zijn van "de instellingen". Een Grieks failliet betekent een enorme afschrijving op deze schuld.

Dat is (politiek) moeilijk te verkopen maar toch nog te overzien. Al is het alleen maar omdat ook bij een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers een deel van de schuld (uiteindelijk) zal worden kwijtgescholden.

Veel belangrijker voor met name Europa zijn de gevolgen voor de eurozone als wordt toegegeven aan de Griekse eisen. Het zou in feite het einde betekenen aan de EU in zijn huidige vorm. Als landen die de afgelopen decennia een wanbeleid hebben gevoerd, beloond worden met kwijtschelding van schuld en het stopzetten van hervormingen en noodzakelijke bezuinigingen, verdwijnt het fundament onder het stabiliteitspact.

Game of chicken

Die gevolgen moeten niet onderschat worden. Toen Frankrijk en Duitsland in 2004 niet aan de financiële eisen van het pact voldeden, werd de kiem gelegd voor de latere eurocrisis. Afspraken tussen de Europese landen konden kennelijk met voeten getreden worden.

Als nu blijkt dat de Grieken niet (meer), zoals de Ieren en Portugezen wel hebben gedaan, de verantwoordelijkheid voor hun wanbeleid hoeven te nemen, is dat een vrijbrief voor toekomstige probleemlanden om eenzelfde weg te volgen. Een duurzaam financieel-economisch gezonde eurozone wordt dan een fata morgana.

De huidige situatie wordt wel gekarakteriseerd als een game of chicken. Beide partijen stormen op elkaar af en willen aan de ander de indruk wekken niet te wijken. De vraag is dan welke lafaard (chicken) op het laatst opzij springt.

Trojka speelt het slecht

De moedige winnaar die van geen wijken weet, krijgt volgens het principe winner takes all de gehele buit. Als de huidige situatie een game of chicken is, speelt de Trojka het spel slecht. Immers, de partijen die deel uitmaken van de Trojka geven voortdurend aan er alles aan te willen doen Griekenland in de eurozone te houden.

Een Grexit zou slecht zijn voor Griekenland, maar ook voor Europa. De Amerikanen helpen wat dat betreft niet mee door daar ook op te wijzen. Het is politiek begrijpelijk dat de EU en de VS zich zo uitspreken, maar vanuit het oogpunt van een succesvol einde van het kippenspel niet sterk.

Het geeft de andere partij het idee niet te hoeven wijken en dat doen de Grieken tot nu toe dan ook niet. Er ligt een groot gevaar in het slecht spelen van dit spel. Het geeft de tegenpartij, de Grieken, de indruk dat het belang van het vermijden van een Grexit voor "de instellingen" zo groot is, dat zij op het laatste moment zullen toegeven aan de Griekse eisen.

Uilskuiken

Dat zal een misvatting blijken. De Trojka zal namelijk niet wijken, omdat de gevolgen daarvan nog ernstiger zijn dan een frontale botsing. Om ongelukken te voorkomen kan de Trojka beter stoppen met verder onderhandelen en zich vol vertrouwen gaan voorbereiden op een Grexit.

Dat is de beste manier om de Grieken in te laten zien dat het maar beter aan de Europese eisen kan voldoen. Doet Tsipras dat niet, dan gaat Griekenland failliet met enorme negatieve gevolgen voor het land. Zo'n uilskuiken zal de Griekse leider toch niet zijn?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. marcoach 17 juni 2015 13:49
    Marcel, bedankt voor je heldere betoog. Ik heb inmiddels begrepen dat een grexit ook los gezien moet worden van een Grieks faillisement. In beide gevallen worden we er als europese belastingbetaler niet beter van maar een faillisement betekent voor de Grieken nog meer problemen. Het 1 is waarschijnlijk niet los te zien van het ander, maar een faillisement is eigenlijk al lang een feit. Want de schulden zullen nooit meer opgebracht kunnen worden, zonder afschrijving of externe hulp. De huidige slepende status-quo is dan ook een politieke, en niet een economsche en daar is de uiteindelijke oplossing meestal geen rationele. Ben benieuwd dus deze week en adviseer mijn dochter wel om wat cash mee te nemen volgende week op haar vakantie naar Griekenland.
  2. [verwijderd] 17 juni 2015 13:49
    Ik geef de Grieken groot gelijk als ze hieruit stappen. Laat die banken en bankiers (en al die andere criminele instituties) maar verotten met hun leningen. En als ik de Grieken was zou ik de banden met China (en Rusland) nog verder aanhalen. Liever dat dan de pensioenen van de armsten nog verder te laten zakken.
  3. [verwijderd] 17 juni 2015 13:50
    Ben het 100% eens met Marcel Tak. Heb me ook al verbaasd over het feit, waarom er in hemelsnaam zoveel overlegd moet worden. De EU is nu alweer (mocht het overleg tussen de ministers van financien a.s. donderdag niets opleveren, wat uiteraard het geval zal zijn) een nieuw topoverleg voor dit weekend aan het plannen, terwijl we al een aantal keer het woord " eindbod" hebben horen vallen.

    Zou ook voorstander zijn van een opstelling richting de Grieken waarin gezegd wordt: jullie willen geld, prima dit zijn onze voorwaarden. Gaan jullie niet akkoord, okay even goede vrienden, maar meer zit er niet in. (wij hebben ook kiezers die we tevreden moeten houden). Dus ga zorgen dat je op een andere manier aan geld komt, of ga je voorbereiden op het verlaten van de eurozone.

  4. info_124 17 juni 2015 14:08
    De wanhoop van de gewone Griek is duidelijk: door decennia lang wanbeleid, OOK afgedwongen door diezelfde gewone Griek met betogingen en stakingen, is de wal nu heel erg hard het schip aan het keren. Ja, menig rijke Griek heeft hier schandalig van geprofiteerd, ja men heeft decennia niets gedaan om een verdien-model op te zetten dan leegzuigen van de EU kassen. Voor die gewone Griek, waarvan zijn /haar salaris ontoereikend is, pensioenen te klein, ziekenhuizen geen geld meer hebben voor voldoende medicijnen, buitenlandse bedrijven die niet meer leveren willen dan na contante betaling of zelfs vooruitbetaling, zijn de rapen gaar. Logisch, dat de huidige Griekse regering eruit probeert te halen wat er in zit en alles uit de kast haalt. Net als die moeder met kinderen, die wanhopig probeert eten te regelen nadat pa er met achterlating van een enorme schuldenberg er vandoor gegaan is.
    Echter, andere landen hebben ook de broekriem aangehaald tot ver achter het laatste gaatje: Slowakije Portugal, Ierland enz.
    Men zal in Griekenland eindelijk eens iets moeten gaan doen, anders wacht hen een niveau als een arm ontwikkelingsland. U dacht toch echt niet, dat na een faillissement resp her-invoering Drachme andere landen/bedrijven dan ineens WEL op krediet gaan leveren ?
    Decennia lang heeft men in Griekenland GEEN exportindustrie opgezet, terwijl de enige overgebleven bron van inkomsten, het toerisme, door stakingen fors achteruit gegaan is.
    IK zou niet meer naar dat land durven: gaan de boten over enkele maanden nog ? Is er dan nog benzine ? Werken de ziekenhuizen nog naar behoren of.. is het met een aspirientje gedaan ?
  5. forum rang 6 Ronald Engels 17 juni 2015 14:36
    Dat Tsipras de wil van de meerderheid kiezers wil uitvoeren is gewoon het demokratisch recht van de Grieken.

    Alleen wij de rest van Europa moet niet gevraagd worden om alle dwaze Griekse Wensen en Ideen te betalen. DUS GRIEKEN BETAAL JE EIGEN PROBLEMEN EN DWAZE IDEEN EN PROFITEER OVER DE RUG VAN ALLE GRIEKSE BELASTINGBETALERS EN DANS DAARBIJ FIJN DE SIRTAKI EN DRINK DAARBIJ FIJN JE OUZO.
  6. Isildur1 17 juni 2015 15:29
    quote:

    Hoedje schreef op 17 juni 2015 13:59:

    Het is ook niet louter economisch. Griekenland heeft strategische positie en wil je niet in handen laten vallen van bijvoorbeeld een Rusland.
    En wat is er dan wel zo strategisch aan Griekenland??? Je doet net alsof na een faillissement, Rusland de oorlog verklaart aan Griekenland en binnentrekt met tanks. Wat een bullshit. Je moet je misschien wat minder laten inpakken door de amerikanen die hier totaal niets mee te maken hebben.
  7. [verwijderd] 17 juni 2015 16:08
    quote:

    marcoach schreef op 17 juni 2015 13:49:

    Marcel, bedankt voor je heldere betoog. Ik heb inmiddels begrepen dat een grexit ook los gezien moet worden van een Grieks faillisement. In beide gevallen worden we er als europese belastingbetaler niet beter van maar een faillisement betekent voor de Grieken nog meer problemen. Het 1 is waarschijnlijk niet los te zien van het ander, maar een faillisement is eigenlijk al lang een feit. Want de schulden zullen nooit meer opgebracht kunnen worden, zonder afschrijving of externe hulp. De huidige slepende status-quo is dan ook een politieke, en niet een economsche en daar is de uiteindelijke oplossing meestal geen rationele. Ben benieuwd dus deze week en adviseer mijn dochter wel om wat cash mee te nemen volgende week op haar vakantie naar Griekenland.
    weten de zakkenrollers in Gr dat hun zakken goed gevuld kunnen worden.
  8. Rickfortuin 17 juni 2015 16:13
    Lijkt net de Nederlandse politiek van eerdere jaren oftewel pappen en nat houden.En je ziet wat daar van terecht kwam. Europa is 1 grote farce. Door de politiek er doorheen gedrukt, en was gedoemd te mislukken vooraf.Helaas voor de "burger"luisteren politici NOOIT naar dezelfde burger die ze gekozen heeft.Griekenland kan nooit de schuld opbrengen van 300 miljard!!!!! Maar de EU denkt er wel uit te kunnen komen.Zoals gezegd als Griekenland met dit spelletje spelen wint, is het hele fundament van de EU weg!!!!
  9. [verwijderd] 17 juni 2015 17:00
    Ze hadden al nooit de EURO in gemogen, dus nu zullen ze er uit moeten. De euro is een elite droom, die voor de gewone burger vrijwel niks positiefs brengt. Hadden de bankiers ze maar geen geld moeten lenen! Ik leen ook geen geld uit aan mensen die het niet kunnen terugbetalen. Maarja....bankiers lenen ze geld EN sluiten daarna weddenschappen af dat de Grieken het niet kunnen terugbetalen. WINST! En daarna blijkt dat het toch wordt terugbetaald, maar dan via die domme Hollandse belastingbetalers. Dubbele winst. Dit moet ophouden. Maargoed....we kennen de strategie...de hemel zal naar beneden vallen en alles zal kapot gaan als Grieken er uit stappen. Ook al zo'n leugen.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links