Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere bodems

De AEX wist gisteren intraday nog even de weerstandszone van 498,50 – 499 te testen, maar viel uiteindelijk weer een eind terug. De bodem van de afgelopen week werd ook verder verlaagd naar een niveau van 491,35.

Hiermee werd het laatste (kleine) steunniveau bij 493,50 gebroken. De weg staat hiermee open naar de 481 in het zeer kortetermijnbeeld. Tot aan deze belangrijke steun zijn eigenlijk geen noemenswaardige steunpunten meer te vinden.

Weerstand is nu te vinden in de zone 495 – 496 en de zone 498,50 – 499. De zone 495 – 496 bestaat uit meerdere voormalige toppen uit mei en het steeds verder afvlakkende 50-daags gemiddelde. Dit was ook de zone die neerwaarts moest worden gebroken om bevestiging te geven aan het feit dat een lagere top was gevormd bij 504,80.

AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbele top

In mei werd een stijgende wig gevormd, een potentieel toppatroon. Begin vorige week werd dit patroon al geactiveerd met de doorbraak door de stijgende bodemlijn. Hierna vond nog een terugtest plaats naar de voormalige stijgende bodemlijn.

Dit resulteerde uiteindelijk in de vorming van een dubbele (tweezers) top. Bij een dergelijke top zijn de intraday-toppen in twee achtereenvolgende handelsdagen gelijk. De bevestiging die hierna plaatsvond onder de zone 495 – 496 geeft aan dat een lagere top is gevormd gezien de technische situatie sinds maart.

Hoewel de tweede correctie (van 510 naar 470) al werd afgerond, gaf ik aan dat de AEX aan de vooravond kon staan van een volgende correctie, de derde van dit jaar.

Belangrijke richtpunten

Ik zie in het kortetermijnbeeld nog steeds veel risico’s die wijzen op een neerwaarts verloop voor de komende weken. Ook veel andere indices laten ditzelfde beeld zien. Als we kijken naar de situatie sinds maart dan werd al een grote diamantformatie afgerond met een eerste te berekenen doel van 470.

Zodra de AEX onder de 481 komt, wordt ook de neklijn van een groot hoofd-schoudertoppatroon gebroken en daarmee dit patroon geactiveerd. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 450.

Daar liggen zowiezo een aantal zeer belangrijke richtpunten die ik al aangaf tijdens de tweede correctie. Rond de 450 liggen namelijk het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem van 389, het 200-daags gemiddelde en de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Doel 564

Deze correcties moeten uiteindelijk zorgen voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem die het startpunt kan zijn voor een beweging in de tweede helft van dit jaar tot ruim boven de 510 punten. Mijn doel in het langetermijnbeeld blijft 564, de dubbele top uit 2007.

Als we kijken naar de logaritmische weekgrafiek dan is ook daar een diamantformatie te zien. Verder zijn een aantal belangrijke toppatronen gevormd. Bij de 510 werd destijds een bearish engulfing gevormd en bij de recente 504,80 een dark cloud cover.

Er zijn dus genoeg patronen gevormd en in ontwikkeling die ervoor zorgen dat de risico’s nog lang niet zijn verdwenen en de kans groot is op een vervolg naar lagere niveaus tot onder de 470.

Euro-dollar

Een van de risico’s (intermarket-indicator) die ik al eerder aangaf is de euro-dollarkoers. De dalende trend werd al in maart gebroken waarna er tot mei sprake was van een zijwaartse handelsruimte. De doorbraak door de dubbele top van 110,50 zorgde voor een draai naar een stijgende trend.

Na een bijna test van de eerstvolgende weerstand bij 115,30 werd een kortstondige terugval ingezet. Hij viel daarbij iets dieper terug dan ik had verwacht tot onder de 50-daags gemiddelde. Het dalende toppenlijntje in het zeer kortetermijnbeeld werd deze enkele dagen geleden gebroken.

De kans is hiermee reëel dat een hogere bodem in het beeld over de afgelopen maanden is gevormd en de euro-dollar in de komende weken weer richting de 115,30 kan.

Mijn doel voor de komende periode blijft overigens liggen bij het 200-daags gemiddelde (net boven de 118) tot mogelijk de zone 120 – 121. Pas onder de zone 104,50 – 105 lijkt een top te zijn gezet voor een volgende dalingsgolf.

Euro-dollar
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

393 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 2 juni 2015 09:00
    quote:

    'd Aandelen schreef op 2 juni 2015 08:56:

    Goedemorgen,

    Voorspellen hoe het balletje vandaag rolt is afwachten want het kan net zo makkelijk omhoog als omlaag.
    Mijn indicatoren geven een daling aan maar ik wacht nog even met instappen in de AEX om niet op het verkeerde been gezet te worden.
    wanneer stap jij dan wel in?
    blijft erg moeilijk te voorspellen toch? ook bij een verdere daling tot 490
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 2 juni 2015 09:05
    quote:

    MG TF schreef op 2 juni 2015 09:00:

    [...]
    wanneer stap jij dan wel in?
    blijft erg moeilijk te voorspellen toch? ook bij een verdere daling tot 490
    Ik stap in wanneer ik zie welke richting het opgaat en eerder niet want dat lijkt mij het verstandigst.

    Eerste uur amateur hour
  3. [verwijderd] 2 juni 2015 09:15
    quote:

    Bodemvondst schreef op 2 juni 2015 09:11:

    Mijn geheugen gaat sterk achteruit opa, dus veranderde ik mijn wachtwoord naar "onjuist". Als ik nu inlog met het verkeerde wachtwoord, zal de computer mij vertellen: "Uw wachtwoord is onjuist".
    Ik snap er geen ballen van, toch niet aan de wiet oude ?
393 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links