Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nee, dit kán niet waar zijn!

Nee, dit kán niet waar zijn!

 

Dit is mijn laatste blogje vandaag. Wat zeg ik, misschien moet ik maar een vak leren en echt werk gaan doen. Het heeft geen zin meer. Kijk naar dit persbericht van NN. Ik hap naar lucht. Sparen en de loterij winnen, om vermogen op te bouwen. Welterusten Nederland. Straks kijk ik wel wat jullie er in de comments van maken. 

Prettig weekend, dank voor uw aandacht, het waren mooie jaren en adieu :-) Geef ik u nog die oude optiehandelarenwijsheid mee: hopen is verkopen!

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2015 16:01
    Naar aanleiding van dit bericht m'n effecten de deur uit gedaan.
    In plaats daarvan Staatloten gekocht op de 61.8 Fibonacci Retractie. Daarnaast zag ik een bullish cross bij de sigarenzaak. Verwacht een uitbraak naar 7.1 miljoen.

    Hopen doe ik niet aan...
    Ik smeek en bid tot de God van het Lot.
  2. [verwijderd] 29 mei 2015 16:01
    Oh, ik dacht dat 'de Nederlander' all in zit en wij nu eindelijk een heerlijke crash kunnen krijgen. Niet dus, moet de markt nog wat opgepompt en de rentes op spaarrekeningen nog negativer worden. Maar het is ook lastig met dit sparen omdat je altijd honderden Euros achter de hand moet hebben in geval dat je het nodig bent dankzij de 'risicopolitek'.
  3. [verwijderd] 29 mei 2015 16:20
    Je moet sparen niet verwarren met wat geld achter de hand houden. Sparen kun je doen om je vermogen te vergroten, dat is idd niet slim op lange termijn. Maar wie een appeltje voor de dorst wil voor tegenvallers of een kapotte wasmachine kan zijn geld gewoonweg niet in aandelen steken, hoe graag NN dat ook wil
  4. forum rang 5 theo1 29 mei 2015 16:26
    quote:

    Haager schreef op 29 mei 2015 16:01:

    Oh, ik dacht dat 'de Nederlander' all in zit en wij nu eindelijk een heerlijke crash kunnen krijgen. Niet dus, moet de markt nog wat opgepompt en de rentes op spaarrekeningen nog negativer worden. Maar het is ook lastig met dit sparen omdat je altijd honderden Euros achter de hand moet hebben in geval dat je het nodig bent dankzij de 'risicopolitek'.
    Nee hoor, hoe negatief de reële spaarrente ook is, "de" Nederlander blijft wel sparen. Om drie redenen: ten eerste zit het cultureel ingebakken, ten tweede is het niet eng en ten derde hoef je er niet bij na te denken.
  5. [verwijderd] 29 mei 2015 17:44
    In fijten geven dit soort dingen eigenlijk een hele mooie inside in investing, ook erg interessant om over na te denken. Hoe kan het bijv zo zijn dat mensen aan de ene kant een lottery tikket kopen en aan de andere kant bijv een verzekering afsluiten.
    Want als men er over na denkt zijn dat eigenlijk in zekere zin precies de omgekeerde varianten van elkaar. Waarvan men bij beide weet dat men statistisch gezien in principe zal verliezen.
    (het specefiek hedge van bijv fat tail risk in bepaalde situaties kan in sommige gevallen dan misschien wel weer een iets ander verhaal zijn dan het standaard idee van een verzekering, hoewel daar ook zeker risico's en nadelen aan kunnen kleven zeker als men dit voor een erg lange periode zal doen, waardoor ook erg moet worden opgepast dat men geen soort van woekerpolis creëert)

    Maar bij een verzekering is het soms wat makkelijker om een logische verklaring te geven, neem bijv een WA verzekering van een auto, (die dus zelfs wettelijk verplicht is) de kans dat men immers betrokken raakt bij een auto ongeluk is relatief klein. Maar als jij nu net de gene bent die daar wel door getroffen word kan de schade zo groot zijn dat men deze persoonlijk mogelijk niet kan dragen waardoor het erg zinvol kan zijn die risico's collectief te verdelen / verzekeren.

    De loterij of bijvoorbeeld een casino is een stuk moeilijker om te begrijpen. Men weet namelijk dat de kans statistisch erg klein / verwaarloosbaar is dat men zeker over een lange termijn meer geld zal verdienen dan men er in (investeert) / inlegt. Maar op een bepaalde manier is het frame van de hoofdprijs winnen blijkbaar dus zo krachtig, en de mens doorgaans best wel slecht in statistisch inschattingen op het gebied uncertainty.
    Dat men zich vaak dus meer laat leiden door het idee dat er idd een kans bestaat dat men de hoofdprijs zou kunnen winnen. ipv realistische te kijken en te beoordelen hoe groot die kans eigenlijk is.

    Maar als men even verder na denkt is dat in zekere zin op een bepaalde manier eigenlijk niet precies het zelfde patroon als zo vaak op de aandelen markten kan worden waargenomen. Waarom zijn mensen immers veel meer geneigd aandelen te kopen als de koersen flink zijn gestegen ipv als ze flink zijn gedaald. Een onderwerp waar je natuurlijk heel veel over kunt zeggen. Echter op een bepaalde manier schatten heel veel mensen de kansen dat aandelen verder zullen stijgen dus blijkbaar hoger in naar een periode van stijging dan naar een periode van deling. Op een bepaalde manier reflecteren veel mensen dus een bepaalde voorgaande trend en verwachten dat een dergelijke trent zich in de toekomst zal blijven voort zetten.
    ipv meer naar de onderliggende waarde het bedrijf zelf, etc te kijken en te beoordelen of men op dat moment een fair price betaald.
    Een fenomeen dat Benjamin Graham met de anekdote van Mr market uit zijn boek ‘the intelligent investor’ zo mooi heeft weten te omschrijven, Zie voor een verkorte versie, news.morningstar.com/classroom2/cours...

    Een ander boek dat misschien echt een aanrader kan zijn om meer inzicht te krijgen omtrent deze onderwerpen betreft het boek. ‘Thinking fast and Slow’ van Daniel Kahneman.
    Natuurlijk ook bekend van Prospect theory dat natuurlijk ook heel erg van toepassing is op deze onderwerpen, zie voor een verkorte uitleg en.wikipedia.org/wiki/Prospect_theory
  6. [verwijderd] 29 mei 2015 19:39
    quote:

    Steven O. schreef op 29 mei 2015 16:01:

    Naar aanleiding van dit bericht m'n effecten de deur uit gedaan.
    In plaats daarvan Staatloten gekocht op de 61.8 Fibonacci Retractie. Daarnaast zag ik een bullish cross bij de sigarenzaak. Verwacht een uitbraak naar 7.1 miljoen.

    Hopen doe ik niet aan...
    Ik smeek en bid tot de God van het Lot.
    Kijk uit!! Pas bij een structurele uitbraak toeslaan, het kan anders een valse uitbraak zijn.

    Heerlijk mooie reactie, TA in den treure.

  7. relpinda 29 mei 2015 22:55
    @Nando,

    Goeie inhoudelijke reactie. Hier en daar verschillen we van mening, maar in grote lijn JA. Klopt.

    Zo zal het aantal Nederlanders wat belegt in Aandelen t.o.v. diegene die alleen maar Sparen echt heel klein zijn!
    En die in beleggingsfondsen zitten t.o.v. Sparen al ietwat groter zijn.
    En dan nog de groep die beide hebben weer wat groter.

    Maar het aantal spaarders is en blijft de grootste groep van de bevolking!

    Maar Ned. is zeker niet het grootst in het aantal wat aan loterijen doet. De zuidelijke landen van EU en de rest van de wereld Azie bv vele malen meer t.o.v. de Ned.

    Om te stellen dat particulieren doorgaans op het hoogste niveau kopen, durf ik niet te stellen als je naar de omzetten kijkt, is dat echt niet van de kleine belegger die pas begint! Dat zijn toch echt wel grote partijen en regelmatig aandelen verhandelen.

    En Ja nederlanders willen vaak alles verzekeren! en zijn dus graag hun poen kwijt. Klopt helemaal je kunt beter je geld dus in aandelen steken en daarmee handelen en een zeer gespreide porto erop nahouden met opties eromheen schrijven.

    lza
  8. forum rang 6 !@#$!@! 29 mei 2015 23:24
    quote:

    -Nando- schreef op 29 mei 2015 17:44:

    Een ander boek dat misschien echt een aanrader kan zijn om meer inzicht te krijgen omtrent deze onderwerpen betreft het boek. ‘Thinking fast and Slow’ van Daniel Kahneman.

    Belangrijk boek om te lezen idd, zeker als belegger zijnde. Het is onmisbaar om je te realiseren dat ons brein gewoon niet statistisch kan denken en dus op basis daarvan dus de verkeerde beslissingen neemt.
    Maar ben je je hier bewust van dan kan je van dit nadeel je voordeel maken en je helpen juist contrair te beleggen.

    Zo wordt er getheoretiseerd dat de risico's op de bodem het grootst zijn bv, maar in realiteit zijn de risico's dan juist het laagst. De rendementskansen immers enorm. Net een lot uit de lotery. Als je bewust bent van het feit dat je hersenen (denken) de realiteit niet juist interpreteert, dan kan je dat naast je neerleggen en juist vol instappen op de bodem.
  9. [verwijderd] 29 mei 2015 23:56
    @!@#$!@! In wezen komt het zonder garanties voor de toekomst voor in het verleden behaalde resultaten op neer dat je vol, of voor een klein gedeelte, met het oog op de risico's die er helaas op "de bodem" ook zullen zijn, instapt als de beleggende mensen het belletje van de lift op de absolute bodem hoorden rinkelen en de lift aanstalten maakt om weer naar boven te gaan, waardoor iedereen het feest met de rendementskansen kan meemaken, om boven uiteraard weer hetzelfde te doen!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links