Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bubbel Goreng Speciaal

Bubbel Goreng Speciaal

Er zijn Chinese, Chinese en Chinese beurzen en daar zitten nog al wat verschillen tussen. Wikepida is geduldig als u alles wilt weten. Laat ik mij even beperken tot de koersuitslagen dit jaar, want er is een record. En wat voor één! Dit zijn de koersprestaties dit jaar van de drie grote Chinese indices:

  • Hang Seng (Hongkong): +20%
  • Shanghai Composite: +35%
  • Shenzhen Composite: +100%!

Tsjakka!

 

 

Het grafiekje is van Bloomberg dat een heel artikel aan die Shenzen Composite wijdt. Hier wat fundamentels. Dit zijn Nasdaq Composite Party Like It's 1999 cijfers:

  • The median P/E ratio of the companies listed on the index is about 108
  • The net dividend 12 month yield is 0.26% - you'd get paid more for holding 10-year bunds at the moment.
  • Combined market cap of companies listed on the Shenzhen exchange is over $4.3 trillion.

Beste aandeel dit jaar is een oude bekende hier op IEX: Beijing Boafeng Technology. Ja, dat aandeel deed maandenlang iedere dag +10% en heeft sinds het naar de beurs kwam begin dit jaar al +3821% in de tas. Koekje er bij? 

 

 

Het duurste aandeel is ene Searainbow, dat een koerwinstverhouding (k/w) van 10.900 doet. Ja, tienduizendnegenhonderd. Slordig. Er staat namelijk niet bij of dit de huidige k/w is, of die voor de komende twaalf maanden is. Ach, een kniesoor die daar op let :-)

 

 

Scrollt u even door dat Bloomberg-blog, er staan nog veel meer bullmarket-pornografieken in. Zeg maar gerust bubbelgrafieken. Want de Chinese economie moet het komende jaar wel heel hard groeien, wil de beurs haar faam van economische voorspeller waarmaken. De inkoopmanagersindices weten nog van niks:

 

 

Err zijn twee grote redenen waarom die beurzen zo idioot hard gaan. De Chinese beurzen zijn meer gaan samenwerken en stellen meer en meer hun markten open voor buitenlanders, waardoor er gewoon meer belangstelling, omzet en liquiditeit is. Bovendien openen (jonge) Chinezen als gekken beleggersrekeningen.

De laatste tijd komen daar veel grafieken en cijfers van door, maar nu ik die nodig heb kan ik ze zo gauw niet vinden. Dat geldt ook voor margins, er wordt stevig met geleend geld belegt. Deze grafiek is niet meer zo heel versch, maar u ziet dat beleggen helemaal hot is in China:

 

Als ik even voor mijn beurt mag praten: heeft dit wellicht te maken met dat Chinezen zich traditioneel helemaal suf sparen voor hun pensioen? Dat levert nu ook daar niks meer op door de ruim geldpolitiek van centrale bank PBoC en wellicht dat Chinezen daarom ook hun heil op de beurs zoeken.

Dan nog de hamvraag: hoe loopt dit af? Bloomberg doet deze suggestie:

 

 

Ik vrees voor deze, maar dat komt op hetzelfde neer.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. WollyBolly 26 mei 2015 17:46


    "Err zijn twee grote redenen waarom die beurzen zo idioot hard gaan. De Chinese beurzen zijn meer gaan samenwerken en stellen meer en meer hun markten open voor buitenlanders, waardoor er gewoon meer belangstelling, omzet en liquiditeit is. Bovendien openen (jonge) Chinezen als gekken beleggersrekeningen."


    Tel daarbij op dat chinezen, op zijn zachtst gezegd, wel van een gokje houden.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links