Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Tussenweek

Vooruitblik: Tussenweek

 

AEX 500 dus. Om de opgaande trend van nieuwe kracht en technische munitie te voorzien moet de index topje 510,55 van vorige maand doorbreken. Raadpleeg uw plaatselijke of favoriete technisch analist voor de kansen daarop. Onze Bas Heijink is in ieder geval sceptisch.

Eerlijk gezegd zou ik nu niet weten waarom aandelen verder moeten stijgen. Ze zijn al duur en met die oplopende rentes zijn ze ook relatief weer wat duurder geworden. De Amerikaanse economie valt terug, mede door die dure dollar en Europa moddert en ploetert maar wat aan.

OK, de groei trekt hier wel wat aan en de inflatie - zeker in de VS - loopt wat op, maar er is nog geen enkele reden om de vlag uit te steken. Tja en hoeveel rek zit er dan nog bij de bedrijven om omzetten, winsten, dividenden en buybacks te vergroten, of om overnames te doen?

Misschien ben ik te somber, een neiging die we misschien allemaal een beetje hebben op de beurs. What If Something Goes Right in the Economy? Prachtig verhaal van de week van investment strategist Simon Cox van BNY Mellon over wat als alles nu eens een keer goed uitpakt?

Dit weekend deed Bank of America-Merrill Lynch een prachtig rapport de deur uit: Creative Disruption. Ga het lezen, u krijgt er weer helemaal zin in. Waarin? Nou, in het hele leven misschien wel :-) Ik zat er al enthousiast over te twitteren:

 

 

Alle ophef op een rij

Ik denk dat ik er morgen nog wel even in duik - ja, de beurs is gewoon open en IEX ook - want er staat genoeg leuks en inspirerends in om over te schrijven. Vergeet niet, zolang mens en markt vrij zijn, gaat de innovatie door, groeit de economie, stijgen de koersen en worden we er allemaal beter van.

Zo gaat het al vier eeuwen sinds de beurs ontstond. Nee, de beurs is niet bedacht. De markt is spontaan onstaan. Letterlijk op straat. Omdat er behoefte aan was. Kapitalisme, met al haar onvolkomheden, staat zo het dichtst bij de menselijke natuur en is superieur aan maakbaarheids- en wensdenktheorieën.

Jeetje, wat dwaal ik af! Resumerend, dat artikel en dat rapport is weer eens wat anders dan die eeuwige Armageddon-scenario's en altijd maar weer die ophef over van alles en nog wat. Bij voorkeur irrelevante zaken. Ook dit weekend weer:

  • De Bank of England rekent Brexit scenario's door. Goh. Zou het niet pas echt gek zijn als de bank dit niet doet? De aluhoedjes en complottiers mogen wel hun hoofd breken hoe toevalig het is dat uitgerekend dit nieuws naar uitgerekend The Guardian lekt
  • Dan waarschuwt ex-Fed-voorziter Alan Greenspan nog voor euro en voor Griekse toestanden in de VS. Gossie. Dat hij dit roept geeft niks - Greenspan zag meer verkeerd, zal ik diplomatiek zeggen - maar dat er mensen zijn die het opschrijven, lezen en serieus nemen wel
  • Griekenland kan een IMF-lening op 5 juni niet terugbetalen. Duh. Het was pas nieuws geweest als ze het wél kon. Maak u niet druk, vlak voor Uur U komt er wel weer een typisch vleesch noch visch EU-IMF-Tojka uitstelcompromis uit
  • Fed-voorzitter Janet Yellen herhaalde vrijdag haar boodschap dat ze van plan is nog dit jaar de rente te verhogen. Herhalen ja, niks nieuws onder de zon. Op 17 juni neemt de Fed weer een rentebesluit en geeft Yellen een persconferentie. Eerder is er denk ik geen echt nieuws
  • ECB-collega Mario Draghi drong vrijdag eens te meer aan op economische hervormingen in de EU. Moet u het niet omdraaien, meneer de president? Pas steunoperaties als er is hervormd. Nu heeft de politiek geen enkele haast, omdat u ze overeind houdt

Slappe agenda

Verder nog iets? Ratingbureau Standard & Poor's is wat positiever over ons land, maar zet ons helaas nog niet weer terug op een Triple A-rating. Het leukste nieuws is dat de Vodafone-aandeelhouders er op aandringen dat het concern met Liberty Global over een fusie gaat praten.

Laat op uw aandelen KPN en Altice morgen, maar dat doet u toch wel, want in die sector zit de grote beleggersfantasie. Of wordt het de auto-industrie?! Enfin, wat doen we verder deze week? Zoals gezegd is morgen onze beurs open, maar die in New York, Londen en Hong Kong zijn dicht.

Ik kan heel kort zijn. Er is deze week bijna niks te doen. Dat de agenda leeg is, wil niet zeggen dat de koersen ook een weekje vrij nemen. Ik zet er een spannend muziekje bij aan, want het zal niet voor het eerst zijn dat de koersen het juist op hun heupen krijgen, als u dit het minst verwacht.

  • KW1-cijfers zijn er nog van Ahold, SnowWorld, Holland Colours. Kardan, Sears en Toll Brothers. Dat laatste fonds doet er niet toe, maar die bouwer van luxe huizen verwierf wereldfaam in de crisis door drie keer daags een winstwaarschuwing af te geven :-)
  • Delta Lloyd, Gemalto, ASMI, Corbion en Hydratech gaan ex-dividend
  • Vrijdag komt de VS met het herziene BPP KW1-cijfer. Consensus gaat uit van -0,7%, ofwel het thema deze week kan wel eens zijn: verzeilt de VS weer in een recessie?
  • De inkoopmanagersindices uit Amerika wijzen daar niet op. Bevestigen donderdag en vrijdag de inkoopmanagersindices over mei dit? Let op de Markit Flash Services PMI en de Chicago PMI
  • VK en Spanje komen ook door met herziene BBP-cijfers
  • Let verder op de Amerikaanse Case-Shiller huizenindex, (de altijd volatiele) orders duurzame goederen en consumentenvertouwen
  • Er zijn geen interessante Europese en Chinese cijfers, maar Japan komt door met inflatie en industriële productie

Dat is de agenda, hoogste tijd nu voor...

Kiek op de Grafiek!

Mijn wekelijkse rondje langs een paar basisgrafieken, die ik met een dampende mix van pure technische en fundamentele onkunde en genialiteit, driehoogachtermelkboerenhondenverstand en gesundes Volksempfinden te lijf ga. Als eerste hebben we daar de... jawel, onze eigen AEX.

Over onze index begon ik zowaar mijn vooruitblik en nu, een paar alinea's verder, ziet het ding er nog altijd toppisch uit, om het in vreselijk beursjargon te zeggen. Zo raar is echter het toch niet dat het ding even halt houdt, of misschien wel gaat dalen na al het koersgeweld sinds oktober vorig jaar?

Dit jaar staat er +18,2% op het koersenbord. Het langjarig gemiddeld van de AEX is ruim +7% per jaar, ofwel we hebben nog helemaal niks te klagen.

 

 

De AEX-herbeleggingsindex staat op +20,3% dit jaar. Nu het dividendseizoen ook ten einde loopt - eigenlijk komen alleen nog Royal Dutch Shell en Unilever met hun kwartaaldividenden door - zette Nick Bakker al alle AEX-dividendrendementen op een rijtje. De index zelf doet +2,74%.

Mocht het ding 1500 zo maar aantikken, dan gaat hier op IEX en Belegger.nl HQ de vlag in top. Want wij vinden dat dit de échte AEX is, omdat deze index in tegenstelling tot de hierboven staande en overbekende prijsindex pas echt weergeeft wat aandelen waard zijn en opleveren.

 

 

Dan de grote boze tulpenbollengrafiek, ofwel onze rente, de tienjarige Dijsselbloem. Wie dacht dat we zo even door zouden zoeven tot een normale 3 à 4%, komt bedrogen uit. Zeg nooit nooit op de beurs, maar zolang de ECB voor 60 miljard euro per maand aan staatspapier opkoopt...

Maakt u dat zinnetje zelf af. De rentes lijken met die afgesloten rally de absolute doemscenario's voor de EU te hebben uitgepijsd. Misschien dat een mogelijke Grexit en wie weet een Brexit in 2017 de rentes nu weer een beetje drukken, maar dat is koffiedik kijken in deze absurde markt.

Wellicht zit het grote gevaar op de obligatiemarkt ook niet zozeer in de ECB zelf, VK, of Griekenland, maar... hierin!

 

 

 

Over naar dit lekkere stel, EUR/USD. Zo lang de ECB verruimt en de Fed nog steeds op het standpunt staat dat de rente omhoog gaat, lijkt me dat de dollar sterker is dan de euro, ofwel dat dit duo daalt. Roep nou niet meteen dat de Fed toch pas met Sint Juttemis gaat verhogen.

De inflatie op jaarbasis in de VS ligt alweer op 1,8%, een fractie onder zeg maar het mandaat van 2%. Het andere mandaat van de Fed - de ECB kent alleen de eerste - is werkgelegheid en ook daar gaat het goed mee in de VS, ondanks de vele en terechte kanttekeningen daarbij.

Kortom, ik kijk niet raar op als er binnenkort toch pariteit op het bord staat. Vermaakt u zich intussen met alle koerszwiepers op centrale bankengedoe, inflatiecijfers en alle data waar die valuta maar hard op reageren.

 

 

Olie begint te zijwaartsen en daarmee verflauwt ook de belangstelling, heb ik de indruk. Schreeuwende headlines worden hoe langer hoe zeldzamer.

 

 

 

Voor goud geldt dat ook wel een beetje. Ik schrijf al weken dat het ding een beetje om 1200 dollar heen pingpongt. Lekker waardevast :-) Het is nu niet anders. Zeker niet één-op één, maar de dollar is hier nog altijd de grote roerganger?

 

 

Hier nog de hele agenda. Prettige zondag verder, succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.

25 mei
00:00 Beurzen VS, Londen en Hong Kong dicht
01:50 Japan handelsbalans apr (cons. -319B)
09:00 Delta Lloyd notering 0,61 euro ex-dividend
09:00 ASMI notering 0,60 euro ex-dividend
09:00 Hydratech notering 1,37 euro ex-dividend
10:00 Italië handelsbalans apr

26 mei
09:00 Gemalto notering 0,42 euro ex-dividend
09:00 Corbion notering 0,21 euro ex-dividend
09:00 Nederland ondernemersvertrouwen mei
14:00 Sears KW1-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen apr (cons.0,5% MoM)
15:00 VS S&P Case Shiller huizenmarktindex mar (cons. 4,8%)
16:00 VS consumentenvertrouwen mei (cons. 95,0)
16:00 VS verkopen nieuwe woningen apr (cons. 510K)
16:30 VS Dallas Fed index mei

27 mei
08:00 Ahold KW1-cijfers
08:00 SnowWorld halfjaarcijfers 14/15
08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen jun (cons. 10,0)
14:00 Toll Brothers KW1-cijfers
15:45 VS flash services PMI mei (cons. 57,50)

28 mei
01:50 Japan detailhandelsverkopen apr (cons. 5,4%)
08:00 Holland Colours jaarcijfers
08:00 Kardan KW1-cijfers
09:00 Spanje BBP KW1 (cons. 0,9% QoQ)
10:00 AVA Kardan
10:30 VK BBP KW1 (cons. 0,4% QoQ)
14:00 AVA NN
14:30 VS Jobless Claims
16:00 VS Pending Home Sales apr (cons. 1,0%)
17:00 VS weekrapport olievoorraden

29 mei
01:30 Japan inflatie CPI apr
01:50 Japan industriële productie apr (cons. 0,8%)
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen apr (cons. 0,8% MoM)
08:45 Frankrijk consumentenuitgaven apr (cons. 0,2% M0M)
09:00 Spanje inflatie HICP mei (cons. -0,6%)
11:00 Italië inflatie CPI mei
14:30 VS BBP KW1 (cons. -0,7%)
15:45 VS Chicago PMI mei (cons. 53,0)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mei (cons. 90,0)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 mei 2015 17:01

    Arend Jan mooie brede beschouwing. Tussenweken kunnen wel eens gevaarlijk zijn.

    Gelukkig heeft de Shell nog tot 2030 om wat om te schakelen op zonne-energie. Tegen die tijd zal er wel weer wat anders veelbelovend zijn, maar dan zitten we misschien op 2050.

    Ik schat in dat ik tegen die tijd wel dood ben dus maak ik me weinig zorgen over. Die rentestijging op obligaties valt trouwens wel mee 10% stijging van zeg 1% is 0,10% Van de 10% is het weer 1%.

    No panic in de tent zou ik zo denken, maar die tussenweekjes houd ik ook niet zo van. Week van de Griekse toestanden?

    Prettige pinkster en groet, Jonas
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links