Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Go ABN Amro!

Go ABN Amro!

 

First things first, gefeliciteerd ABN Amro met de aankomende beursgang! Eindelijk...

Nettemin ben ik bang dat ik het volgende ABN Amro ophefrelletje in de polder al wel weet. Wacht maar tot ergens in de komende maanden de details van de fees van de zakenbankiers bekend worden. Die jongens komen voor Een Tonnetje echt hun bed niet uit :-)

De Nederlandse Staat hoopt de totale kosten van de beursgang binnen de perken te houden. Aan zakenbanken en adviseurs verwacht de staat ongeveer 90 miljoen euro kwijt te zijn.

Ik pik deze zin van DFT, dat uitpakt met die aangekondigde beursgang van ABN Amro. Hier een tien vragen over stukje en hier zelfs al een interview met ABN Amro CEO Gerrit Zalm. De krant is goed ingefluisterd :-) Alle media pakken al flink uit, behalve wij hier bij IEX. De beleggingspropositie hebben wij al lang gemaakt.

15 miljard?

Begin dit jaar rekende Sander Stortenbeek alles door en vergeleek de bank meteen met ING:

Concluderend denk ik, dat als ik een zeer conservatieve berekening maakt ABN Amro bij een beursgang op dit moment minstens 17,7 miljard euro waard zou moeten zijn. Er is een aantal redenen voor een hogere waardering:

  • Europese banken worden tegen (veel) hogere multiples verhandeld dan ING, terwijl ING gemiddeld genomen winstgevender is.
  • ABN Amro groeit harder dan ING en haar Europese sectorgenoten.
  • De door mij genomen discount van 20% ten opzichte van de waardering van ING is waarschijnlijk wat te hoog.

Uiteraard is deze berekening een momentopname, op het moment dat de Nederlandse staat besluit ABN Amro naar de beurs te gaan brengen kunnen de waarderingen weer anders zijn.

U leest nu overal bedragen van 15 miljard euro, een richtbedrag. De opbrengst is geheel afhankelijk van het beursklimaat (heel plat: hoe hoog staat de AEX?), de belangstelling van beleggers en wat ze willen betalen. Ik denk dat de staat nu laag inschat, omdat ze zich de afgang van een enorme tegenvaller niet kan permitteren.

In een ander stukje rekende Sander weer uit wat de winst- en verliesrekening van de overheid is voor alle steun voor Nederlandse financiële instellingen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Als ABN Amro meer dan 16 miljard gaat opleveren, resteert er een winst. Goed onthouden, want ik lees vaak (facts free) het tegendeel.

Beschermingsconstructie

Terug naar de komende beursgang van ABN Amro, wat we al wel weten. Er komt een beschemingswal in de vorm van certificering van aandelen. Daar is niks vreemds of bijzonders aan, alle Nederlandse beursbedrijven zijn dicht- en afgemetseld. Vraag maar eens aan Boksalis-Westminster wat voor tankgrachten er om Fugro heen liggen.

Persoonlijk ben ik het er niet mee eens. Wie geen zin heeft in aandeelhouders van wie het opportunisme niet verder gaat dan de laatst koerstik, moet niet naar de beurs gaan. Wel de lusten, niet de lasten: de koekoek. Bij ABN Amro draai ik de boel zelfs liever om: de aandeelhouders zijn niet beschermd tegen de politiek :-) 

En u weet het, bij politici gaat het opportunisme weer niet verder dan de laatste poll van Maurice de Hond en opheftopic op GeenStijl. Dat vind ik zelf een risico voor ABN Amro, want dat gaat best ver die pietluttigheid van Den Haag. Ik schreef het vanochtend al in mijn voorbeurs:

Hoe u er ook over denkt, alles beter dan die bank in politieke handen, zoals nu. Hoe kinderachtig wilt u het hebben en Holland op zijn smalst. Dé reden ook meteen waarom de staat maar niet moet bankieren:

  • Eerst een beursgang van 15 à 20 miljard uitstellen wegens nota bene afgesproken en contractueel vastgelegde tonnetjes
  • Twee maanden later toch een fiat geven omdat de bank CEO zo lievvv sorry heeft gezegd (waarvoor eigenlijk?) en omdat (leve de waan van de dag) de KW1-cijfers zo schattig waren

Saai en degelijk dividendaandeel?

Nog iets. Eind 2008 kwam ABN Amro in staatshanden terecht. Pas na de Tonnetjes Affaire begin deze lente kwam er na bijna zeven jaar totale radiostilte ineens een politieke discussie op gang, of de bank überhaupt naar de beurs moet. Fout moment en om foute reden: had eerder gemoeten en zeker niet over een tonnetje salaris!

Het gaat nog jaren duren voordat ABN Amro helemaal in private handen is. Kijk ook niet raar op dat de staat via wat voor constructie dan ook in extreme situaties - bijvoorbeeld een vijandig bod - een vetorecht houdt. Ook daar is niks raars aan. In Frankrijk is dat routine en recent zei zelfs Londen dat BP niet te koop is.

Het is aan u om te bepalen of u een bankaandeel wilt bezitten waar Het Binnenhof ook in zit en zich wellicht graag mee mag bemoeien. Of hebt u liever ING? Dat is wel het mooie aan deze beursgang. Met ABN Amro komt er vroeg of laat weer een grote bank richting de AEX en valt er weer eens echt wat te kiezen.

Verder is het afwachten was de prijs-range voor de beursgang wordt, wat het dividendbeleid wordt et cetera. Dan maken we hier op IEX opnieuw sommen. Laten we één ding hopen: dat na alle herrie ABN Amro een oersáái, degelijk, defensief, buy & hold dividendaandeel wordt, zoals het een goede bank betaamt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links