Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gespannen situatie

Vorige week was er al een heel interessant patroon in diverse belangrijke onderliggende waarden te zien. Deze patronen hadden theoretisch heel gemakkelijk tot een grote beweging kunnen leiden.

Maar als u het mij vraagt (en dat doet u door deze column te lezen), dan moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet de duidelijkheid in beweging heb waar ik op hoopte. Ook zaken waar duidelijkheid uit had kunnen ontstaan zijn nog steeds niet duidelijk.

Zo hebben we Griekenland weer vooruitgeschoven met een paar weken:

  • 12 mei kreeg het IMF 745 miljoen
  • maar 5 juni krijgt het IMF 299 miljoen
  • 12 juni 335 mijoen aan IMF
  • 16 juni 558 miljoen aan IMF
  • 19 juni 335 miljoen aan IMF
  • 13 juli 447 miljoen aan IMF
  • et cetera

In juli krijgt de ECB 3,5 miljard en in augustus krijgt de ECB 3,2 miljard, et cetera, et cetera.

Dan is er ook niet meer duidelijkheid gekomen over de Britse Exit, dit staat overigens ook nog niet bovenaan in focus van beleggers. Met dit soort nieuws boven de markt kunnen de patronen ook nog steeds alle kanten op.

De rentes

Dan maar een update van de diverse patronen en belangrijke onderliggende waardes. De rente geeft nog steeds een verkoopsignaal doordat die snel gestegen is.

Maar als je naar de grafiek van de BOBL-future (de vijfjarige Duitse rente) kijkt, zou je toch een periode van consolidatie verwachten nadat het zo hard in koers omlaag gegaan is (en dus in yield omhoog).

Grafiek vijfjarige Duitse rente

 

De tienjarige rente in Duitsland die u prima kunt bekijken met de Bunds is ook fors opgelopen maar nog steeds met een voorzichtig herstel bezig. De trend is om en we hebben een verkoopsignaal maar normaal gesproken zou je een herstel richting de trendlijn of de Twindicator lijn verwachten.

De Bund heeft directe invloed op de hypotheekrente want veel geldverstrekkers nemen tien jaar als benchmark. Een hogere rente zorgt dat u minder mag lenen en dus dat het herstel in de huizenmarkt gemakkelijk kan stokken.

Kortom het is niet alleen als belegger goed naar de rente te kijken maar ook voor uw economische verwachtingen moet u naar de rente kijken.

Grafiek tienjarige Duitse rente

 

Aangezien alle rentes met elkaar bewegen en dus ook de Italiaanse (BTP) met de Duitse is het leuk om na een herstel de BTP short te gaan. Dat kan via een turbo maar ook via een tracker.

Grafiek Italiaanse BTP short

 

Creatieve bulls

De euro-dollar maakt nog steeds de beweging die ik verwacht namelijk een verzwakking van de Amerikaanse dollar maar ondanks dat die dollar heel lang geen enkele invloed heeft gehad op de Amerikaanse indices, wordt de huidige beweging ineens gezien als de reden dat we positief moeten zijn op de Verenigde Staten.

Grafiek eurodollarkoers

 

De Amerikaanse rente, TLT, was vreemd genoeg ook opgelopen, hier zien we wel herstel maar rond de 124 zal ik wel een deel van mijn positie weer lozen.

Want hoewel ik heel positief ben op de Amerikaanse lange rente en dit een prima bescherming is tegen een crash zie ik toch een heel onheilspellend patroon in de grafiek die mij nopt tot voorzichtigheid.

Grafiek Amerikaanse rente

 

De indices

De AEX maakt nog steeds gewoon zijn pullback en vormt daarmee de rechterschouder.

Twindicator AEX

 

De midcap is alweer bij de Twindicatorlijn en daarmee zou deze pullback reeds afgelopen moeten zijn. Een belangrijk punt dus. Als de koers iets lager gaat moet u dus eigenlijk short. Ik kon niet direct een turbo vinden maar zal nog even verder zoeken.

Grafiek Nederlandse midkap-index

 

De Duitse DAX heeft nog steeds een verkoopsignaal maar we moeten een klein herstel ook niet uitsluiten en zelfs blij zijn met een herstel want dan kunnen we op moiré-niveaus opnieuw short. Er staat wel reeds een hoofdschouder dus een daling is ook goed mogelijk.

Twindicator DAX

 

De Franse CAC 40 heeft ook een hoofd-schouderpatroon en een verkoopsignaal in de Twindicator.

Twindicator CAC 40

 

En ook de Eurostoxx 50-grafiek geeft een verkoopsignaal met pas steun van enige betekenis rond de 10% lager.

Grafiek Eurostoxx 50

 

Het land van de rijzende schuld

Japan is al een tijdje helemaal gek, want ondanks dat de schuld er hard is opgelopen door alle stimulatie. Even voor het idee: de schuld bedraagt namelijk 228% van het bruto binnenlands product. Dit is zelfs hoger dan Griekenland dat slechts 174% heeft ten opzicht van het bbp.

Maar de Japanse beurs deed het aanmerkelijk beter dan die van Griekenland. Maar nu ook een verkoopsignaal in de Twinidcator en een hoofd-schouderpatroon. Kortom ook hier een gokje omlaag wagen?

Grafiek Nikkei

 

Alleen de Dow Jones heeft nog steeds geen verkoop gegeven, erger nog ze zijn in de Verenigde Staten gewoon nieuwe records aan het neerzetten.

Grafiek Dow Jones

 

De S&P 500 bevestigt nog steeds het positieve beeld van de Dow Jones.

Grafiek S&P 500” border=

 

De Nasdaq Composite was even een verkoop maar is weer naar een plus gegaan en heeft een koop in de Twindicator.

Grafiek Nasdaq Composite

 

De Amerikaanse mid- en smallcapindex, de Russell 2000 staat nog wel op een verkoop.

Grafiek Russell 2000

 

Goud is weer een koop.

Grafiek goudprijs

 

Wel leuk te zien is hoe Apple vrijdag naar een koopsignaal gegaan is maar als ze iets terugzakken dan krijgen we alsnog weer een verkoop.

Grafiek Apple

 

Zillow blijft ondanks de grote procentuele stijgingen van afgelopen week een verkoop.

Grafiek Zillow

 

Een paar aandelen waar ik in de nabije toekomst wel short in wil gaan maar nu nog niet.

Allereerst zou ik graag short willen in Salesforce ook wel CRM dit is een extreem duur aandeel met een mega-beweging omhoog achter zich.

Grafiek CRM

 

Om de mega-beweging goed te zien moet u even naar de weekgrafiek kijken. Wat mij betreft wachten we op een grote daling. Dan moeten we daarna alleen wel het lef hebben te blijven zitten in de short. Maar nogmaals ik ga niet tegen de trend in en wacht op een verzwakkingssignaal.

Langetermijngrafiek CRM

 

Een ander aandeel dat ik graag short wil is Amazon, maar ook hier is het nog even wachten tot het is uitgeraasd.

Grafiek Amazon

 

Ook hier is het leuk naar de weekgrafiek te kijken waar dit aandeel helemaal vandaan komt in relatieve korte tijd.

Langetermijngrafiek Amazon

 

Ter afsluiting: Na de cijfers Gemalto werd ik geïnterviewd en was ik positief over dit aandeel, ik kreeg toen een hoop kritische kijkers over me heen die het niet met me eens waren. Maar gelukkig kan ik zeggen dat het prima is uitgepakt en dus in Gemalto ga ik winst pakken.

Grafiek Gemalto

 

De komende week weer goed opletten want de situatie blijft gespannen. Veel wijsheid toegewenst.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2015 11:01
    bedankt, wat ons staat te wachten? ik weet het niet. Eur/usd zal ongetwijfeld nog even stijgen maar of dat de zwakte van usd aangeeft? het enige wat ik weet is dat men van alle kanten onzeker wordt gemaakt. ik zie het wel hoe het afloopt, aardbevingen zijn er ook meer dan voorgaande jaren, las ik. het zij zo, moet ook wel want mt everest 10 cm optellen is niet niks net als de beurs omhoog tillen naar ongekende hoogten, er volgen overal reacties.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links