Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Achterhoedegevechten

Vooruitblik: Achterhoedegevechten

Allereerst mijn excuses aan de supporters van FC Dordrecht. Vat dit aub niet peroonlijk op. Ik had even een plaatje nodig nij mijn Achterhoedegevechten-kop en helaas, laten jullie nou net zijn gedegradeerd... Sorry, want, een ongeluk komt nooit alleen, staat er ook nog Ballast Nedam op die reclameborden. Life can be a bitch :-)  


 

Achterhoedegevechten weer dit weekend. Zojuist veegde publiekslieveling Joris Luyendijk in Buitenhof de vloer aan met - hallo, daar zijn we weer - oud-minfin Onno Ruding en gisteren kwam Argos Radio met variaties op Michael Lewis deel zoveel, ofwel weer eens een high frequency traders (HFT) afkraken.

Achterhoedegevechten, ja. De banken zoals we die nu kennen zijn straks uitgestorven. Daar zorgt geen antibonuswetgeving voor, maar de Google's (dat in alle westerse landen bankvergunningen heeft), Apple's en waarschijnlijk namen voor die we nu nog niet eens kennen. Hoe weet alleen nog niemand.

Dan dat eeuwige gezever over HFT. Gisteren was het de beurt aan Argos Radio. Ja, als actieve handelaar kunt u daar knap last van hebben. Niettemin handelt u nu veel goedkoper dan vroeger dankzij die HFT'ers. Bovendien heeft het niet- beleggende grote publiek alleen maar voordeel hiervan!

Hoe? Check. Hier een groot verhaal van mij hierover en hieronder een rapport van Vanguard, dat betoogt dat langetermijnbeleggen veel goedkoper is door HFT'ers. Kortom, het wachten is nog steeds op de eerste genuanceerde docu over dit fenomeen in plaats van die voorspelbare ééndimensionale.

 

 

Als u nog meer hierover wilt weten, klik dan hier, want de naam van een zeker beursgenoteerd fonds viel ook in de Argos-uitzending:

 

 

De nieuwtjes dit weekend:

Volgende onderwerp: dit weekend maakt de Amerikaanse SEC weer, dat gaat eens per kwartaal, de aan- en verkopen van de De Grote Jongens op Wall Street bekend. Warren Buffett kocht Wells Fargo en IBM bij en hier vindt u de rest: George Soros, John Paulson, Carl Icahn et cetera.

Is er ook nog nieuws in de eeuwigdurende Griekenland-soap: het land zou op 5 juni wel eens failliet kunnen gaan. Goh, dat heb ik al vaker gehoord in de afgelopen vijf eeuwen - eh pardon, vijf jaren. Ik heb er geen zin meer in, maar Greece-watcher Joos van Kuppeveld van Das Kapital duidt het stukje.

Verder nog iets? Eén nieuwtje dit weekend. ANP tikt:

Kees van Lede, die deze week afscheid nam als president-commissaris van Imtech, haalt flink uit naar het Goudse installatiebedrijf. In een interview met NRC Handelsblad omschrijft hij de situatie die hij er bij zijn aantreden twee jaar geleden aantrof als ,,schandalig''.

Wat mij betreft zegt dit meer over Van Lede dan Imtech. Twee jaar lang je mond houden als president-commissaris bij een zieltogend bedrijf en aandeel en dan als je weg gaat natrappen. Zeg Kees, wat heb je zélf in die twee jaar gedaan om de boel te verbeteren? Succes met je volgende baantjes.

Gedoe allemaal, gauw over maar naar de agenda voor deze week. We gaan zo langzamerhand de stille periode in, de weken tussen het aflopende, huidige en het kakelversche nieuwe cijferseizoen dat begin juli los gaat. Grootste agendapunt in die tijd is het Fed-rentebesluit volgende maand.

Rustig weekje?

Deze week verwerken we wat cijferkliekjes en is er een reeks leading indicators, maar op papier stelt het allemaal niet zo heel veel voor:

  • Delta Lloyd, OCI, BAM, HAL, Esperite, TIE, Oranjewoud en Refresco Gerber komen nog met KW1-cijfers
  • Er is weer een reeks dividendjes en aandeelhoudervergaderingen, waaronder die van Royal Dutch Shell. Dat gaat zowaar aan duurzaamheidsverslaggeving doen
  • In het buitenland cijferen onder meer Wal-Mart, Vodafone, Merck, Lowe's, Staples, Deere en Hewlett-Packard
  • Dé economsiche cijfers deze week zijn voorlopende indicatoren over mei: de Duitse ZEW Index en Ifo Geschäftsklima en de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices uit de VS, China, Duitsland en Frankrijk
  • Verder zijn er nog Duitse en Amerikaanse inflatiecijfers, Nederlandse werkloosheid en de notulen van het laatste Fed-rentebesluit

Of het ook een echt rustig weekje wordt? Bubbeltje op z'n kant, kijk eens wat een mooie paniekgrafiek ik heb gevonden: The most bubbly asset classes. Het blijft hét thema van deze bullmarket sinds alweer maart 2009: vanaf dag één sinds de draai is het bubbelroepen en krachs voorspellen.

Voor mij is het simpel. Met die moeder aller beursbubbels in staatsobligaties zijn alle markten - met de groetjes van de centrale banken - in meer of mindere mate ontwricht. Wie weet waar uiteindelijk bij normalisatie Het Risico het meest gaat huishouden, kan daar in principe flink aan verdienen.

Ik zeg wel normalisatie, maar maak u geen illusie. Normale markten zijn er nog nooit geweest, laat staan eerlijke, eenduidige, gemakkelijk te bespelen of eenvoudig te voorspellen beurzen.

 

 

Rest nog de vraag wat de beurzen doen deze week. Best spannend, want na een heftige beweging omhoog of omlaag staat alles nu een beetje uit te puffen, lijkt het wel. En het zou niet voor het eerst zijn dat juist op een rustige dag of in een saaie week er ineens een trigger is voor een nieuwe trend.

Kortom, hóógste tijd voor...

Kiek op de Grafiek!

Mijn wekelijkse rondje langs een paar basisgrafieken, die ik met een dampende mix van pure technische en fundamentele onkunde en genialiteit, driehoogachtermelkboerenhondenverstand en gesundes Volksempfinden te lijf ga. Als eerste hebben we daar de... jawel, onze eigen AEX.

De index staat precies in het midden van afgerond de range 510-470, standen die vorige en deze maand op het stonden. Technisch heeft de AEX nieuw momentum nodig om op te trekken, anders verzwakt het beeld door de voortschrijdende tijd vanzelf. Vraag de specialisten naar de details.

Fundamenteel gezien krijgen aandelen iets meer concurrentie door die oplopende rentes. Die moeten nog wel flink verder stijgen om echt een serieus alternatief te worden voor aandelen, maar die laatsten worden er zo bezien niet goedkoper op. Of de euro moet weer flink door het putje gaan.

 

 

Het dividendseizoen loopt af en AEX-herbeleggingsindex (+16,9%) doet nu +1,3% beter dan de AEX-prijsindex (+15,6%) . Hét dividendrendement op de AEX is nu ongeveer 2,5% en dat is historisch aan de lage kant. Ofwel, dit is andere manier om te concluderen dat de index aan dure kant is.

 

 

U ook? De laatste weken kijk ik vaker naar onze tienjaarsrente dan naar de AEX. Het ene uur er weer zoveel basispunten bij en in het volgende uur liggen ze er al weer af. Of andersom. Misschien dat de EU-rentes rond deze niveau's weer iets van een nieuwe, voorlopige new normal vinden.

Die ultralage rentes tot voor een paar weken terug duidden er opdat iedereen dacht dit continent voorgoed verloren was. Dat valt dan weer mee, maar zolang de ECB maandelijks voor 60 miljard euro blijft doorkopen, lijken mij normale rentes van pak 'm beet 3 à 5% nog lang niet aan de orde.

Het is wel vooral deze daling van de obligatiemarkt die mij doet stellen dat Griekenland voor de financiële wereld een gepasseerd station of achterhoedegevecht is. Anders waren de rentes (=daling obligatiekoersen) nooit zo opgelopen.

 

 

Bij ieder beroerd Amerikaanse economisch cijfer - en dat zijn ze tegenwoordig bijna allemaal - loopt dit roemruchte duo weer ietsie verder op. Inmiddels wordt er al her en der geroepen dat Amerika weer in een recessie verzeild kan raken. Niet eens zo gek, want de groei was een one man show.

Om ook hier die Grieken maar weer bij hun lurven te pakken: als de financiële wereld bang is voor een Grexit, default of een zinderende edoch onnavolgbare combi van deze twee, had er toch al lang pariteit op het bord gestaan? Nee, verwacht uitstel van dé Fed-renteverhoging lijkt zwaarder te wegen.

 

 

Olie verliest opwaarts momentum? De grafieken beginnen een beetje zijwaartserig aan te doen.

 

 

 

Goud deed het deze week zowaar aardig op die beroerde Amerikaanse data, vooral de zwaar tegenvallende detailhandelsverkopen. Voeg dat bij die dalende dollar en de beweging omhoog valt dan eigenlijk wel weer een beetje tegen? Dit is een pure dollar-asset tenslotte.

 

 

Hier nog de hele agenda. Prettige zondag verder, succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.

18 mei
08:00 BAM KW1-cijfers
08:00 HAL Trust KW1-cijfers
08:00 Lavide jaarcijfers
10:00 Italië handelsbalans mrt
11:00 AVA HAL Trust
15:00 AVA Porceleyne Fles
16:00 VS NAHB huizenmarktindex mei (cons.57,0)

19 mei
08:00 Delta Lloyd KW1-cijfers
08:00 Esperite KW1-cijfers
08:00 Refresco Gerber KW1-cijfers
08:00 Oranjewoud jaarcijfers
08:00 Merck KW1-cijfers
08:00 Vodafone KW1-cijfers
11:00 Duitsland ZEW-indicator mei (cons. 49,0)
11:00 EU inflatie CPI apr (cons. 0,2% MoM)
13:00 Wal-Mart KW1-cijfers
14:00 AVA Beter Bed
14:30 VS housing starts apr (cons. 1,020M)
14:30 VS building permits apr (cons. 1,060M)

20 mei
08:00 Duitsland inflatie PPI apr (cons. 0,2% MoM)
08:00 OCI KW1-cijfers
08:00 TIE Kintetix KW1-cijfers
09:00 HAL Trust notering 5,05 euro ex-dividend
10:00 AVA Aegon
14:00 AVA Reesink
14:00 Lowe's KW1-cijfers
14:00 Staples KW1-cijfers
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS Fed-notulen

21 mei
03:45 China HSBC flash manufacturing PMI mei
08:00 Royal Mail KW1-cijfers
09:00 Beter Bed notering 0,37 euro ex-dividend
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI mei (cons. 52,0 )
09:30 Duitsland flash services PMI mei (cons. 53,9 )
09:30 Nederland werkloosheidcijfers apr
10:00 AVA Oranjewoud
10:00 EU flash manufacturing PMI mei (cons. 51,8 )
10:00 EU flash services PMI mei (cons. 53,8 )
10:30 AVA Lavide
10:30 VK detailhandelsverkopen apr (cons. 0,4% MoM)
14:00 AVA Delta Lloyd
14:00 AVA ASMI
14:00 AVA Gemalto
14:30 VS Jobless Claims
16:00 VS Existing home sales apr (con. 5,25M)
16:00 VS Philly Fed index mei (cons. 8,5)
22:00 Hewlett-Packard KW1-cijfers

22 mei
08:00 Duitsland BBP KW1 (cons. 0,3% QoQ)
09:00 Aegon notering 0,12 euro ex-dividend
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI mei (cons. 48,5 )
09:00 Frankrijk flash services PMI mei (cons. 51,9 )
09:00 Nederland consumentenvertrouwen mei
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima mei (cons. 108,3)
10:30 AVA Corbion
14:00 Deere KW1-cijfers
14:30 VS inflatie CPI mei (cons. 0,2%)
15:45 VS flash manufacturing PMI mei (cons. 54,6)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2015 16:23

    Arend Jan ik heb het gezien, maar deel je mening niet. Blijkbaar heb je niet op inhoud gelet of een ander programma gezien dan die op Nos 1.

    "Achterhoedegevechten weer dit weekend. Zojuist veegde publiekslieveling Joris Luyendijk in Buitenhof de vloer aan met - hallo, daar zijn we weer - oud-minfin Onno Ruding"

    De heer Ruding wist goed onderbouwd te betogen dat er weldegelijk zaken zijn veranderd in bankenwereld.

    Hij noemde: versterking noodzakelijke kapitaalbuffers, verleggen risico's naar aandeelhouders en obligatiehouders, eisen tot verbeterde productinformatie, strenger toezicht.

    Hij gaf eerlijk toe dat er fouten waren gemaakt in het verleden en dat nog verdere verbeteringen gemaakt moeten worden, maar dat alles niet direct kan.

    Zelf vraag ik me af of we de banken niet opzadelen met te veel bureaucratische kostbare verplichtingen. Vraag maar eens een hypotheek aan en je zult het zien. Hoop overbodige informatie krijg je waardoor zeker leken door het bos de bomen niet meer kunnen zien.

    Kritiek op bankiers? Best, maar Jonas doet niet mee in dat domme anti bankiersgezwets van de grote meute. De meeste weten niet eens waar het over gaat. Ik denk liever zelf.

    Groet, Jonas





    "Achterhoedegevechten weer dit weekend. Zojuist veegde publiekslieveling Joris Luyendijk in Buitenhof de vloer aan met - hallo, daar zijn we weer - oud-minfin Onno Ruding
  2. LSI 18 mei 2015 15:10
    Eens met Arend Jan. Dhr. Ruding liet persoonlijk de houding en mores zien zoals banken denken en doen. Nog steeds.

    Je kan natuurlijk wel zeggen dat je reparaties aan de dijk verricht hebt, maar als de mensen achter de dijk nog steeds verzuipen. En je vervolgens een factuur stuurt (die ook nog hoger is dan via regelgeving voorgeschreven) voor de reparatie. Dan heb je het nog steeds niet begrepen.

    Er is wel iets gebeurt in de bankenwereld (dat is een feit en daar heeft Ruding gelijk in), maar niets wat daadwerkelijk ook tot een verandering gaat leiden. En dat is de boodschap van Luyendijk en daar heeft hij mijns inziens gelijk in.
  3. [verwijderd] 18 mei 2015 16:49


    Gaminator,

    In dit geval kan je naar de rechter gaan! Het is volstrekt onduidelijk wat Luyendijk dan wel wil. Wil hij staatsbanken alleen in Nederland waar ambtenaren bedrijfskredieten e.d. gaan beoordelen?
    Wil hij afschaffing van alle bonussen? Waarom ook niet gelijk bij bedrijven?

    Groet, Jonas
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links