Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kansen in schone energie

De lucht die wij hier in Nederland inademen, wordt schoner. Strenge milieuregels hebben daarvoor gezorgd. Wat ook heeft meegespeeld is de massale verhuizing van fabrieken hier naar de andere kant van de wereld.

In China is de luchttoestand inmiddels rijp voor de hoogste alarmfase. Dat maakt de documentaire Under the dome van Chai Jing wel duidelijk. De documentairemaakster liet kinderen aan het woord in een kolenregio, die in hun hele leven nog nooit een sterrenhemel hadden gezien.

Binnen 48 uur nadat de negentigminuten durende documentaire op het internet was gezet, hadden al meer dan 100 miljoen mensen ernaar gekeken. De Chinese premier Li Keqiang voelde nattigheid en kondigde prompt de strijd aan tegen luchtvervuiling.

Niet te stoppen

Een praatje voor de bühne, want de Chinese regering begrijpt al langer dat het zo niet verder kan. Hierin staan ze niet alleen. Volgens de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet is de wereldwijde energietransitie van olie en kolen naar schonere alternatieven in volle gang en niet te stoppen.

“Met een verwachte energiegroei van 37% tussen nu en 2014 heeft de zoektocht naar schone energie the point of no return bereikt. Dat biedt specialistische bedrijven in de duurzame energiesector grote kansen.”

Naast het terugdringen van de uitstoot van zooi dat onze gezondheid bedreigt, zijn regeringen hard bezig de emissie van broeikasgassen, waarvan CO2 de belangrijkste is, terug te dringen.

Nieuw klimaatverdrag

Bedoeling is dat de emissie van broeikasgassen in de Europese Unie in 2030 ten opzichte van 1990 met 40% is gedaald. De inzet van alternatieve energiebronnen moet dan 27% van de totale energieopwekking uitmaken.

  • China? In 2030 moet 20% van de totale benodigde energie alternatief zijn opgewekt. Amerika wil de inzet van duurzame energie tussen nu en 2020 verdubbelen en de totale CO2-uitstoot van auto’s tot 2025 te halveren.

  • Japan gaat nog iets verder. Het wil dat het aandeel duurzame energie in 2030 is verdrievoudigd en de totale energieconsumptie met 20% is gedaald.

Later dit jaar komen de wereldleiders in Parijs bij elkaar om een nieuw klimaatverdrag te ondertekenen. De verwachtingen zijn, ondanks een aantal weinig succesvolle klimaattoppen, ditmaal wat hoger gespannen.

Energie-efficiëncy

Terwijl regeringen praten, is het bedrijfsleven hard bezig te verduurzamen. Pictet: “Vooral de auto-industrie heeft grote stappen gemaakt om de consumptie van olie flink terug te dringen door zuinigere motoren te ontwikkelen.”

Ze moeten wel. Consumenten willen zuinigere auto’s, maar ook regelgevers zetten de industrie met steeds strengere regels onder druk werk te maken van energie-efficiëntie.

Pictet: “Het streven naar energie-efficiency vinden we ook terug bij andere bedrijven die hun kosten flink kunnen verlagen door de energiebehoefte van hun fabrieken en kantoren verder terug te dringen.”

Robotisering

Eén van de manieren om de energiebehoefte van fabrieken te verlagen is de inzet van robots. Fabrieken met veel robots hebben gewoon veel minder energie nodig om dezelfde output te genereren. Logisch dat steeds meer werknemers worden vervangen door robots.

De grote aanjager van de huidige robotisering is China dat kampt met een stevig vergrijziende bevolking, stijgende lonen en werknemers die steeds minder genegen zijn om gevaarlijk en vies werk te verrichten. Robots zijn de oplossing. China heeft ook nog een hele inhaalslag te maken.

Pictet: “In 2013 waren er in China op elke tienduizend werknemers 30 robots. In Duitsland en Japan waren dat er respectievelijk 282 en 323.”

Wat ook helpt om de inzet van fossiele brandstoffen te verlagen, is de dalende prijs van duurzamere energie alternatieven. Grootschalige toepassing en technologische innovaties hebben de prijs flink verlaagd en in sommige gevallen al concurrerend gemaakt.

Naar de mensen toe

Een stralend voorbeeld is de prijs van zonne-energie. Alleen al in de laatste vier jaar is de prijs van zonne-energie met 50% gedaald. In de Verenigde Staten is een derde van nieuw opgewekte elektriciteit afkomstig van zonne-energie.

Het grote voordeel van zonne-energie is dat elektriciteit nu ook naar mensen kan worden gebracht die nu nog altijd zijn verstoken van stopcontacten. We hebben het hier over 20% van de wereldbevolking.

Enfin, we hebben hier te maken met een groeiverhaal. Ondanks de recente daling van de olieprijs zijn er voor overheden en burgers te veel redenen om werk te maken van een grootschalige energietransitie. Beleggers, die willen meehelpen aan een schonere toekomst en ook een leuk rendement willen boeken, maken in hun portefeuille een plaatsje vrij voor clean energy.

Cleantech

Keuze genoeg, want elk zichzelf respecterend fondsenhuis heeft inmiddels wel een hierin gespecialiseerd aandelenfonds in de aanbieding. Twee wereldwijde cleantechfondsen die al jaren stevige rendementen boeken, zijn BlackRock New Energy Fund en Pictet Clean Energy. Wat zijn de verschillen?

Waardering

  • BlackRock CE: vier sterren
  • Pictet CE: vijf sterren

Uitgangspunt

  • BlackRock CE: “Het Fonds belegt ten minste 70% van zijn totale vermogen wereldwijd in aandeleneffecten (bijv. aandelen) van bedrijven die werkzaam zijn in de sector van de nieuwe energie. Schone energiebedrijven zijn bedrijven die alternatieve energiebronnen en -technologieën ontwikkelen, onder meer op het vlak van hernieuwbare energietechnologie, de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, alternatieve brandstoffen, energie-efficiency, faciliterende energie en infrastructuur.”
  • Pictet CE: “Doelstelling van het fonds is wereldwijd te beleggen in aandelen van bedrijven die bijdragen aan en profiteren van de mondiale overschakeling op minder koolstofintensieve energie. Op basis van de diepgaande kennis van het beleggingsteam en de branche-expertise van een speciale externe adviesraad streeft het fonds ernaar ondernemingen te identificeren die een sterke commercieel potentieel hebben.”

Rendement 3 jaar

  • BlackRock CE: 15,12% gemiddeld per jaar
  • Pictet CE: 18,01% gemiddeld per jaar

Rendement 5 jaar

  • BlackRock CE: 4,95% gemiddeld per jaar
  • Pictet CE: 6,67% gemiddeld per jaar

Topsectoren

  • BlackRock CE: industrie (27%), nutsbedrijven (22,5%) en basismaterialen (21%) 
  • Pictet CE: technologie (32%), nutsbedrijven (26%) en industrie (19%)

Topregio’s

  • BlackRock CE: eurozone (37%), Verenigde Staten (29%) en West-Europa - niet euro (12%)
  • Pictet CE: Verenigde Staten (61%), eurozone (14%) en opkomend Azië (12%)

Kosten

  • BlackRock CE: 1,31% per jaar
  • Pictet CE: 1,23% per jaar

Beweeglijkheid (3 jaar bèta)

  • BlackRock CE: 0,39
  • Pictet CE: 0,42

Aantal posities

  • BlackRock CE: 35 (waarvan 55% grote tot zeer grote bedrijven)
  • Pictet CE: 49 (waarvan 58% klein tot middelgroot)

Fondsvermogen

  • BlackRock CE: 1.080 miljoen dollar
  • Pictet CE: 587 miljoen dollar

Conclusie

In tegenstelling tot het fonds van BlackRock is dat van Pictet breder georiënteerd. Een belangrijk deel van de Zwitserse portefeuille bestaat uit middelgrote bedrijven die op basis van nieuwe technologie het gebruik van energie terugdringen.

Opvallend is dat het fonds van Pictet vooral in de Verenigde Staten investeert (61%) en dat van BlackRock vooral in de eurozone (37%). Beide fondsen zijn even duur en bewegen opvallend kalm.

Maar Morningstar waardeert het fonds van Pictet met de maximale vijf sterren terwijl BlackRock het met een ster minder moet doen. Rendementen uit het verleden? Zowel over de laatste drie als vijf jaar deed Pictet het beter.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  2. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag
  3. 28 mrt Slotcall: Ja hoor, er is weer een nieuwe top! 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 12 mei 2015 16:44
    Ik geloof vooral in zonne energie en zit met veel plezier in TAN
    finance.yahoo.com/q?s=TAN

    Trouwens frappant feit, we doen zo ons best auto's zuiniger te maken, maar de 16 grootste schepen ter wereld vervuilen even veel als ALLE auto's bij elkaar!
    www.dailymail.co.uk/sciencetech/artic...
  2. forum rang 6 De amateur 12 mei 2015 23:42
    quote:

    humansRunderrated schreef op 12 mei 2015 16:44:

    Ik geloof vooral in zonne energie en zit met veel plezier in TAN
    finance.yahoo.com/q?s=TAN

    Trouwens frappant feit, we doen zo ons best auto's zuiniger te maken, maar de 16 grootste schepen ter wereld vervuilen even veel als ALLE auto's bij elkaar!
    www.dailymail.co.uk/sciencetech/artic...
    Gaat hier niet om CO2 uitstuit van tankers maar sulphur pollution.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links