Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat een interessant moment!

Ik ben al meer dan vijfentwintig jaar professioneel werkzaam (sinds 1986) in de financiële sector en ik vind de financiële markten nog altijd leuk en uitdagend. Ik heb het no gniet vaak meegemaakt dat de beurs op zo'n interessant punt staat.

Een moment dat er grotere veranderingen starten. Er zijn grote bewegingen in de rente maar ook zijn er meerdere belangrijke verkiezingen.

Grafiek FTSE 100

 

Niet positief

Want wat wordt de impact van de overwinning in het Verenigd Koninkrijk van de Conservatieven? Komt niet heel Europa onder druk te staan? Al eerder chanteerde de Britse politiek Brussel en kregen ze uitzonderingen. Wat gaan we nu onder bedreiging van het referendum weer krijgen?

Persoonlijk lijkt het me niet positief voor de aandelen. Maar daar dacht de markt anders over en gelukkig had ik daar ook op geanticipeerd. Maar we moeten dus de FTSE 100 (Footsie) goed in de gaten houden. Het twindicatorniveau is 6981 met een slot onder dit niveau moet u short.

Een ander item dat we in de gaten moeten houden is de euro-dollar, ik denk dat de euro sterker moet worden en de dollar zwakker. Maar is dat logisch met de rebelerende Britten?

Grafiek eurodollar

 

De olieprijs is van groot belang voor de rust in de wereld. Voor de geopolitieke spanningen zou het beter zijn als de olieprijs weer verder oploopt. Toch lijkt de stijging voorlopig meer op een tijdelijk technisch herstel dan een fundamenteel langetermijnverhaal.

Grafiek WTI en Brent

 

Let op de Bund

Het meest interessant de afgelopen week was de German Bund Future. De rente is van nul naar 0,75 in even tijd, dat lijkt niet veel maar is het wel. De Bund-future is helemaal uit de opgaande trend.

De vraag is nu of de huidige opgaande beweging een pullback is en de koersen na het testen van de lijn weer verder omlaag gaan of was dit een korte correctie en gaat het weer omhoog (en dus toch lagere rentes). Aangezien alles samenhangt met de extreem lage rente is dit ontzettend belangrijk voor de aandelenmarkt.

Grafiek bund

 

De Duitse DAX had al eerder een hoofdschouderpatroon laten zien en daaropvolgend een daling maar ook hier wordt de vraag is het herstel een test van de neklijn en gaat de koers flink lager? Of was dit de correctie alweer?

Grafiek DAX

 

De belangrijke Europese indices en dus ook Eurostoxx 50 hebben een verkoopsignaal in de twindicator en bijna overal zien we hoofdschouder-achtige patronen (omkeerpatronen).

Grafiek Eurostoxx 50

 

In de AEX-twindicatorgrafiek zien we ook het shortsignaal, maar een herstel tot 500 zou zelfs in een negatief scenario gemakkelijk passen.

Twindicator AEX

 

Het herstel van de afgelopen dagen geeft alleen maar een nog mooier hoofd-schouderpatroon en dus eigenlijk een bevestiging van de nog grotere correctie. We zijn dus gewaarschuwd.

EB-indicator AEX

 

De Dow Jones heeft nog geen verkoopsignaal gegeven en om een echt grote correctie te hebben zouden ook de Amerikaanse indices naar een short moeten. Het is dus allemaal nog niet zo ver.

Grafiek Dow Jones

 

Nu gaan de theorieën ervan uit dat de Dow Jones Transport Index vooruitloopt op de normale index en nu hebben we wel al een verkoopsignaal in de DJTI...

Grafiek Dow Jones Transportsector

 

Maar de S&P 500 heeft dus net als de DJIA nog geen verkoopsignaal in twindicator.

Grafiek S&P 500

 

Ook is de VIX (Volatiliteitsindex) nog laag er is dus nog geen onrust van enige betekenis. Maar dat betekent ook dat opties nog steeds relatief goedkoop zijn en dat we dus nog steeds goedkoop bescherming kunnen nemen tegen een mogelijke correctie.

Ik zeg mogelijk om dat ik ook niet weet of de beren of de stieren gaan winnen.

Grafiek volatiliteit

 

De Nasdaq heeft wel al een verkoopsignaal.

Grafiek Nasdaq Composite

 

Een ook de Russell 2000 (mid- en smallcaps) heeft nog een shortsignaal staan.

Grafiek Russell 2000

 

Zelfs de Totalmarket index, Wilshire 5000 heeft een verkoopsignaal, met pullback naar de twindicatorlijn en dus zelfs een kleine daling is een bevestiging van een short. Maar de grote trend is nog intact dus zeker geen paniek.

Grafiek Wilshire 5000

 

Amerikaanse rente

Ook in Amerika is de rente flink aan het oplopen. De ETF op de plus 20 jaar treasury ook wel TLT genaamd heeft een behoorlijke rit achter de rug.

Ik zit ze zelf long omdat ik denk dat als er een grote beweging in de aandelen komt beleggers vluchten naar bonds en omdat ik de yield van rond de 3% wel mooi vind. Maar ook de TLT’s lijken uit de trend gevallen.

Grafiek TLT

 

Het is daarom goed om even naar de dertigjarige rente (yield) te kijken en dan zien we dat ook aan de andere kant van de plas de rente snel is opgelopen. In februari stonden we nog 2,2 en nu dus bijna 3%.

Grafiek dertigjarige rente Verenigde Staten

 

Het lange plaatje van de TLT spreekt boekdelen.

Langetermijngrafiek TLT” border=

 

Daarom worden producten die profiteren van een rentestijging ineens weer interessant zoals de TBT. Hiermee zit je de Amerikaanse bonds short.

Grafiek TBT

 

Ik kreeg al een aantal vragen over short en levaraged trackers zoals de TBT omdat ik een short op de Bund had geadviseerd op @CeesSmit. De trackers kopen vaak gewoon een hefboomproduct omlaag en dus moet er vaak herbelegd en doorgerold worden.

Dit zorgt dat je wel een beweging nodig hebt anders kost het geld. Ook op de Italiaanse bonds hebben we een dubbele short en ik vind de Italiaanse rente eerder te laag dan de Duitse...

Grafiek BTP

 

Amazon.bom

Als we echt een grotere correctie krijgen moeten we eens kijken naar aandelen die flink gestegen zijn en zeer hoog gewaardeerd staan. Zoals Amazon. Maar zo zijn er nog veel meer te bedenken.

Grafiek Amazon

 

Tesla vind ik op dit moment niet extreem gewaardeerd gezien de ontwikkelingen.

Grafiek Tesla

 

Ik heb een turbo short op Ageas want ik zie dat verzekeraars het wat moeilijk beginnen te krijgen.

Grafiek Ageas

 

Kortom, het wordt een leuke leerzame week.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 mei 2015 12:49
    Beste Koffie?,

    Een hoop professionals gebruiken TA. Kees laat sowieso niet zijn hele hand zien aan indicatoren die hij gebruikt, maar hij verdient niet voor niks zijn geld met traden.
    Het is moeilijk om te bewijzen dat TA werkt, dat kan ik begrijpen. Aan de andere kant is het ook nooit bewezen dat TA NIET werkt.

    Om Cees dus van kwakzalverij te beschuldigen is behoorlijk onterecht.
  2. forum rang 7 Ron Kerstens 11 mei 2015 13:08
    "Al meer dan 25 jaar professioneel werkzaam in de financiële sector"; aangezien dit ook nog eens een hele goede periode is geweest zou je dan (als je zo goed bent) onderhand volledig binnengelopen moeten zijn. En dan bedoel ik uiteraard niet via loon, provisies of andere klantgerelateerde zaken maar puur het in de praktijk toepassen van je eigen adviezen op een eigen portefeuille.

    Is dat het geval ?
  3. [verwijderd] 11 mei 2015 13:19
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 11 mei 2015 13:08:

    "Al meer dan 25 jaar professioneel werkzaam in de financiële sector"; aangezien dit ook nog eens een hele goede periode is geweest zou je dan (als je zo goed bent) onderhand volledig binnengelopen moeten zijn. En dan bedoel ik uiteraard niet via loon, provisies of andere klantgerelateerde zaken maar puur het in de praktijk toepassen van je eigen adviezen op een eigen portefeuille.

    Is dat het geval ?
    Onbegrijpelijke reactie.
  4. [verwijderd] 11 mei 2015 15:23
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 11 mei 2015 13:08:

    "Al meer dan 25 jaar professioneel werkzaam in de financiële sector"; aangezien dit ook nog eens een hele goede periode is geweest zou je dan (als je zo goed bent) onderhand volledig binnengelopen moeten zijn. En dan bedoel ik uiteraard niet via loon, provisies of andere klantgerelateerde zaken maar puur het in de praktijk toepassen van je eigen adviezen op een eigen portefeuille.

    Is dat het geval ?
    John de Mol is ook volledig binnengelopen, en maakt nog steeds tv-programma's. Ook Messi blijft maar doorgaan, terwijl ie toch al zo'n klein miljard verdiend moet hebben. Moeten mensen die 'volledig binnengelopen' zijn stoppen met hun werkzaamheden?

    Of mogen ze gewoon blijven doen wat ze leuk vinden...

    Inderdaad onbegrijpelijke reactie.
  5. [verwijderd] 13 mei 2015 12:14
    quote:

    van Capelle54 schreef op 11 mei 2015 15:23:

    [...]

    John de Mol is ook volledig binnengelopen, en maakt nog steeds tv-programma's. Ook Messi blijft maar doorgaan, terwijl ie toch al zo'n klein miljard verdiend moet hebben. Moeten mensen die 'volledig binnengelopen' zijn stoppen met hun werkzaamheden?

    Of mogen ze gewoon blijven doen wat ze leuk vinden...

    Inderdaad onbegrijpelijke reactie.
    vind de vraag wel terecht.. iedereen kan lijntjes trekken en aangeven waar een top, of een dubbele (lagere) top te zien is.. tot dat er vervolgens nog een top komt.. de vraag is in hoeverre weten zulke ''analysten'' toekomstvoorspellingen te doen waar iemand wat aan heeft.. als ik dingen lees zoals: we zien een neerwaartse trend met kans op een steiging of als de koers stijgt: we zien een opwaartse trend met kans op een daling. denk ik no shit sherlock
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links