Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het oliemysterie

De plotselinge val van de olieprijs (en de huidige rebound), houden de gemoederen aardig bezig. Ik heb al heel wat verklaringen voorbij zien komen, maar de meeste snijden geen hout. Sommige van deze verklaringen zijn echter wel degelijk interessant. Eentje zal ik nu aan bod laten komen.

QE en olie

Een paar weken terug kwam ik op een researchrapport tegen dat de stelling poneerde dat het monetaire beleid, met name QE (quantitative easing), er toe heeft geleid dat de olieprijs uiteindelijk keihard is gevallen.

De redenering ging als volgt: doordat centrale banken de rentes naar een kunstmatig laag niveau hebben gemanipuleerd, komen veel ontginningsprojecten er opeens goed uit te zien.

De lage rente maakt lenen goedkoop, en zorgt ervoor dat er in een discounted cash flow (DCF)-model de waarde van toekomstige kasstromen minder afgewaardeerd worden. Zelfs erg risicovolle (met de verwachte winst ver in de toekomst) dan wel hoge productiekosten locaties worden dan aantrekkelijk met een lage rente.

Veel van deze investeringen hebben dan ook plaatsgevonden en hebben inmiddels voor een enorme overcapaciteit gezorgd.

Paradox

Het paradoxale is dat de huidige daling alleen maar voor meer aanbod van olie zorgt. Normaal zou je verwachten dat als de prijs daalt, het aanbod juist afneemt. Maar veel nieuwe producenten/locaties proberen in ieder geval kasstromen te generen om de rente op hun schulden (en andere vaste kosten) te kunnen blijven betalen.

Dit betekent dus dat ze gewoon nog doorgaan met produceren en dus juist de negatieve prijsreactie verder versterken. Deze situatie kan zich echter niet oneindig lang voordoen.

Een nieuw QE-programma zal ook nauwelijks meer helpen, want de rentes staan al zo laag, dus de enige redding voor de producenten die in moeilijkheden zitten, is een stijging van de olieprijs. Komt die er niet, dan wordt het een enkeltje faillissementsrechtbank.

Veel producenten/locaties zullen dan ook gesloten gaan worden, waardoor de overcapaciteit gestaag zal afnemen als de olieprijs blijft liggen op het huidige niveau (laat staan dalen).

Maar…

Alhoewel ik een groot gedeelte van deze zienswijze onderschrijf, blijft bij mij de twijfel overheersen. De val van de olieprijs was namelijk zo abrupt en diep, dat het capaciteitsargument niet echt een verklaring kan geven. De extra capaciteit is immers niets plots en in één klap op de markt gebracht.

Ja, het QE-verhaal zorgt voor een versterkend effect naar beneden toe en de wereldeconomie is aan het vertragen, maar dit zijn geen steekhoudende verklaringen voor de abrupte omkeer in de olieprijs.

Zeker als de enorm toegenomen spanningen in het Midden-Oosten worden meegenomen, is de crash in olie des te opmerkelijker. Olie zou met deze spanningen eigenlijk op 100 dollar per vat moeten staan.

Saoedi-dumping

Ik vind de geruchten dat de Saoedi’s plots en agressief hun olie zijn gaan dumpen dan ook aannemelijker. Deze visie is mij ook bevestigd door een directeur van een oliehandelshuis en door het feit dat de Saoedi’s op recordniveau olie aan het oppompen waren, terwijl de prijzen maar bleven dalen.

Ze laten nu niet alleen aan de OPEC (met name aan Iran) zien wie de echte baas is, maar ook aan Rusland met als bijvangst de Amerikaanse shale-producenten. Maar Saoedi-Arabië kan dit niet al te lang gaan volhouden.

Inmiddels heeft het land een nieuwe koning, die zijn positie met de nodige giften aan groepen binnen en buiten zijn land probeert te verankeren. Dit kost wat. De oorlog met Jemen is ook niet goedkoop, terwijl de inkomsten (olie) omlaag gaan (alhoewel toegenomen volume deels de prijsafname compenseert).

Dit is dan ook terug te zien in de tekorten. De reserves van het land zijn echter nog groot (meer dan 650 miljard dollar), maar dus niet onuitputtelijk.

Rebound

Wellicht dat we daarom al een aardige rebound in olie hebben gezien. Of deze trend zal doorzetten is nog maar de vraag, maar met de huidige geopolitieke spanningen in de wereld zou olie toch hoger moeten noteren. Het risico dat de Saoedi’s doorgaan met het dumpen van olie is echter ook nog niet geweken.

Tegenvallende economische cijfers uit China en de Verenigde Staten zullen ook geen goed doen en de lijst van plussen en minnen wordt zo langer en langer. Dit is ook gelijk het probleem van dit soort macro-assets; ze worden door zoveel factoren bepaald, dat het erg moeilijk is om een gedegen korte- en middellangetermijnvoorspelling te kunnen doen.

Shakespeare

Toenemende volatiliteit van de olieprijs is naar mijn mening in ieder geval een gegeven. Op de lange termijn zal Saoedi-Arabië echter schade ondervinden van het zo veel en snel oppompen van olie (te snel en veel oppompen van olie zorgt ervoor dat de uiteindelijke totale hoeveelheid die er uit een oliebron zal komen, omlaag gaat) en dat zorgt voor een natuurlijke limiet.

Verder zie ik de situatie in het Midden-Oosten alleen maar verslechteren, zeker als Iran verder richting kernmachtstatus gaat. Gaan deze factoren het winnen van een afkoelende wereldeconomie en Saoedi-oliedumping?


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2015 12:51
    Een groot gedeelte van de daling van de olieprijs kan simpelweg verklaard worden uit het grotere aanbod door de schalierevolutie in de VS. Tel daarbij op de stijging van de dollar (met ruwweg 20%) en je bent al een heel eind. Je ziet nu, terwijl de dollar al weer begint te zakken, dat de olieprijs met dezelfde gang weer omhoog gaat.
    Goud daarentegen reageert totaal niet op de dollarzwakte.
  2. [verwijderd] 7 mei 2015 13:46
    Het uit de markt drukken van Rusland? Op zich een zinnige gedachte want iets dergelijks las ik ook mbt gasvoorziening uit het midden oosten richting EU: een strijd tussen saudi's en russen. Overigens, de VS steunen de Saudi's. Tussen Iran en de VS botert het nog steeds niet want de VS wilde onder dreigementen een akkoord sluiten met Iran, wat uiteraard niet werkte. De huidige oorlogen aldaar zouden zijn te verklaren uit rivaliteit russen en saudi's naast o.a. de invloed van ISIS die soennieten en shieiiten(?) tegen elkaar proberen uit te spelen.
  3. [verwijderd] 7 mei 2015 18:33
    @korbe007 Je zou kunnen zeggen dat ieder al dan niet soeverein land in ieder machtsblok in de vaart der volkeren doet wat het al dan niet soevereine land in ieder machtsblok in deze vaart der volkeren goed dunkt.

    Dus je zou kunnen zeggen dat ieder al dan niet soeverein land dat in ieder machtsblok in de vaart der volkeren al dan niet soeverein o.m. met een valutaoorlog hiermee al dan niet in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen druk in de weer is,

    na o.m. de uitroeiing van bijvoorbeeld de Indianen,

    twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen,

    de door Nederland politiek ondersteunde niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak van de verreweg sterkste politieagent van de wereld met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm in welke chaos de misdadige terreurorganisatie IS de misdadige touwtjes in handen kon nemen,

    de verwijdering van de schurk in de schurkenstaat Libië die verstand had van regionale gevoeligheden in Libië uitgebroken oorlog van iedereen tegen iedereen,

    en de aan de schurkenstaat van het rijk van Het Kwaad en het Rode Gevaar van Dictator Poetin opgelegd sancties,

    op het idee zou kunnen komen om probleempjes tussen landen in organen die hiervoor opgericht zijn,

    zoals de Veiligheidsraad die zijn naam eer aan doet en het Vredespaleis dat zijn naam eer aan doet,

    door deskundigen te laten oplossen, of desnoods op papier voor 80 jaar "uit te laten vechten.",

    maar na het voetzetten van de mens op de maan uiteraard op de ronde of platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt niet meer met de toys van de boys van de al dan niet geheime wapenindustrie van o.m de verreweg sterkste politieagent in de wereld op een zinloos bloedvergietend slachtveld.
  4. [verwijderd] 8 mei 2015 09:10
    Teleurstellende aanvulling! Ik dacht dat we nu de verklaring zouden gaan horen. Niet dus. De Russen met 1 mmbls/dag extra worden ook niet expliciet genoemd. Die verhoging is meer dan die van SA. Niemand weet het precies. Het zal een cocktail zijn van factoren: shale oil en shale gas met bijvangst condensaat, toegenomen Russische productie t.g.v. sankties, budgettaire problemen SA, ingezakte vraag etc..
  5. [verwijderd] 8 mei 2015 11:23
    En wat is de invloed van termijnhandel?
    In die termijnhandel zat een paar jaar geleden ook nogal wat pijn! 140 dollar betalen voor olie die maar 50 dollar waard is! Destijds zijn heel wat contracten negatief afgesloten.
    Ik denk dat de termijnhandel zich een tweede hoedje is geschrokken en snel alle contracten heeft afgesloten. Een long squeeze?

    Ik verwacht dat de olie weer 'gewoon' naar 80 dollar gaat.
  6. [verwijderd] 8 mei 2015 15:09
    Toenemende volatiliteit van de olieprijs is naar mijn mening in ieder geval een gegeven. Op de lange termijn zal Saoedi-Arabië echter schade ondervinden van het zo veel en snel oppompen van olie (te snel en veel oppompen van olie zorgt ervoor dat de uiteindelijke totale hoeveelheid die er uit een oliebron zal komen, omlaag gaat) en dat zorgt voor een natuurlijke limiet.

    bel op je fiets soms? sa ondervindt geen schade.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links