Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts blijven verdeeld

Uitslag expertenquête mei 2015

April was een heftige maand. De experts waren niet echt enthousiast en ze kregen in de laatste dagen van de maand gelijk. In een paar dagen tijd ging de AEX van 510 naar onder de 490. Per saldo ging de AEX met 0,3% naar beneden.

Oké, de AEX-beleggers hebben ook nog wat dividend gehad en dus hebben ze nog net wat verdiend.

 
Voorspelling mei  
optimistisch 43%
neutraal 23%
pessimistisch 34%
per saldo 8%
 

Voor de maand mei is het enthousiasme heel lichtjes teruggekeerd. Sommige experts vrezen de draai in de dollar, sommigen de draai in de rente. Anderen wijzen weer op de aanstaande verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

De optimisten wijzen op het feit dat TINA (There Is No Alternative) er nog steeds is. Of je nu een rente van 0,07% of 0,28% hebt. Het is allebei bijna niets. Ook werden de goede bedrijfscijfers als reden aangevoerd om positief te zijn.

Expertsentiment mei
Expertvoorspelling maart 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positiever op langere termijn

Opvallend genoeg is het optimisme voor de langere termijn wel toegenomen. Het aantal optimistische gestemde expert is gestegen van 38% begin april naar 56% nu. 

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 56%
neutraal 33%
pessimistisch 11%
per saldo 44%
 

De enorme slagkracht van de centrale banken geldt ook voor de komende zes maanden als belangrijkste reden om positiever te zijn. Geen rente is geen alternatief.

Expertsentiment komende halfjaar
Expertvoorspelling komende halfjaar 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Goede keuzes in april

Ook qua aandelenkeuzes bleek april een goede maand te zijn. Dat kwam vooral omdat de experts TNT Express bij de toppers hadden staan. Een excellente keuze!

Opvallend was dat Arcelor Mittal en Gemalto tot de top-performers behoorden. Zeker Arcelor, dat de analisten had gewaarschuwd voor tegenvallende cijfers. Toen de laatste analist gebeld was en zijn taxaties had aangepast was de bodem in de koers bereikt.

De AEX heeft het overigens nog redelijk gedaan, door de goede performance van Royal Dutch Shell, ING en Unilever. De mediaan is een stuk slechter met -2,0%.

Per saldo deden de experts het goed. De toppers gingen 5,1% omhoog, de floppers daalden met 1,0%. Zonder de TNT-winst blijft er overigens weinig over. Maar soms zit het mee en soms zit het tegen. 

Overigens deden de IEX-lezers het bijna net zo goed als de profs. Met Arcelor als topper en Altice, OCI, Delta Lloyd en Wolters als floppers.

 

 
Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
KPN +9 +4,7% Altice -12 -6,4%
TNT Express +6 +29,2% Royal Dutch Shell -7 +1,9%
ING +5 +1,1% Heineken -4 -0,9%
Aegon +2 -3,9% Boskalis -3 +1,5%
Randstad +2 -5,6%      
Gemiddeld   +5,1% Gemiddeld   -1,0%
AEX   -0,3%      

 

Shell van flop naar top

Voor mei zijn ook de experts enthousiast geworden voor Arcelor Mittal. De cijfers kunnen na de pre close calls in theorie niet meer tegenvallen. ING, KPN en Shell volgen vlak daarna. Shell stond in april nog bij de floppers.

Philips staat deze maand bij de floppers, omdat de experts opnieuw teleurgesteld waren over de cijfers. Ook zijn de profs somber over Altice. Nu de rente voorzichtig aan het stijgen is, zou deze acquisiteur met haar grote schulden daar wel een last van kunnen krijgen.

Sommigen zien Delta Lloyd juist niet zitten. Het is dan wel een van de goedkoopste aandelen, maar de toegenomen regelgeving, de lage rente en het uitdunnen van het management zijn de genoemde redenen. 

Daarna volgt een lijst van zes bedrijven met per saldo twee flop-stemmen. Vandaar dat er maar drie aandelen bij de floppers staan.

 

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
Arcelor Mittal +5 Philips -6
ING +4 Altice -5
KPN +4 Delta Lloyd -5
Royal Dutch Shell +4    
 

Deze maand deden er 61 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links