Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een kleedje met puts?

Het is weer Koninginnedag of Koningsdag zoals sommige het noemen en dus weer tijd om met een kleedje met rommel in de straat of het park te zitten. De afgelopen tijd waren ondanks de zorgen over Griekenland en de slechte cijfers in China de puts de rommel.

Maar of de verkoop van mijn puts lekker loopt vandaag en of ik überhaubt wel puts moet verkopen of juist bijkopen op andere kleedjes is een moeilijk verhaal. Voor de duidelijkheid: ik blijf bij mijn standpunt dat de oplopende volatility een naderend einde aan het aangeven is in de aandelenmarkt.

Grafiek VIX

 

Hoewel we relatief en procentueel grote intraday bewegingen hebben, waarbij de index de ene dag plus 2% staat en de volgende dag weer min 2%, is de Vix en onze Veax nauwelijks opgelopen en zijn - erger nog - zelfs laag te noemen.

Grafiek EUR/USD

 

De eurodollar geeft een koopsignaal en dus wordt de dollar zwakker en zou de stijging vanuit de valuta over moeten zijn. Ik heb een turbo long op de eurodollar genomen.

EB-indicator DAX

 

Iets anders heel opvallends is natuurlijk dat de Duitse DAX een toppatroon heeft neergezet en verkoopsignalen heeft gegeven in de Twindicator. Ik heb een paar korte ritjes short gezeten maar die DAX-futures blijft een heftig beestje.

Ook in de EB-indicator op de DAX hebben we een verkoopsignaal. De DAX is vaak leidend in Europa.

Twindicator DAX

 

Ook Eurostoxx 50 heeft een soortgelijk patroon als de DAX en dus hebben we een verkoopsignaal in de Eurostoxx.

Grafiek Eurostoxx 50

 

Ook de German Bund future heeft een verkoopsignaal gegeven en dus de lange rente loopt weer iets op. Een oude obligatiegoeroe Bill Gross, noemde het de short van zijn leven

Grafiek Bund

 

Maar ondertussen gebeurt er niet veel in Amsterdam.

Grafiek AEX

 

De AEX lijkt van Duitse makelij en is niet kapot te krijgen, we zitten vrolijk boven het 200 daags en ook de Twindicator staat nog long. Eerdere dramatische patronen (eenhoofd-schouder en een latere dubbele top) zijn weer naar de achterkant gedwongen.

Twindicator AEX

 

De Nasdaq nieuwe records, wie had dat ooit gedacht?

Ik dacht dat ik die oude niveaus van 2000 nooit meer zou zien, maar afgelopen week ging de Nasdaq op slotniveau ineens hoger dan we ooit waren geweest. Intraday heeft de index nog wel iets te breken.

Maar we krijgen allemaal een nieuwe kans van ons leven om deze index short te gaan. Of het nu al het moment is?

Grafiek Nasdaq

 

Ik zou wachten op een goed toppatroon in de Nasdaq

Grafiek Nasdaq

 

De S&P 500 heeft nog steeds een koopsignaal.

Grafiek S&P 500

 

En ook de Russell 2000 heeft weer een longsignaal. Kortom alleen Duitsland en Europa hebben een sell maar de rest van de wereld is nog steeds positief.

Grafiek Russell 2000

 

Zijn 3D printers de toekomst?

In DDD een grote 3D-printerleverancier heb ik wel weer officiële verkoopsignalen, maar u kunt wellicht beter op een bevestiging wachten. Dus wachten tot de koers onder de horizontale steun gaat.

Grafiek 3D Systems

 

Fondsen die heel hoog leken geven nu weer een koopsignaal en zo hebben we in Apple toch weer een koopsignaal naar aanleiding van de resultaten.

Grafiek Apple

 

Het blijft een rare markt en de bedrijfsresultaten blijven ook nog wel even leidend. Per saldo is er nog geen eens duidende richting in de wereldindices.

Let op vandaag is de beurs open, maar op 1 mei is de beurs juist dicht. Leve Euronext en leve de president van Frankrijk of is dat ongepast op Koningsdag?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 27 april 2015 09:50
    "Maar of de verkoop van mijn puts lekker loopt vandaag en of ik überhaubt wel puts moet verkopen of juist bijkopen op andere kleedjes is een moeilijk verhaal"

    Frank wil de puts verkopen en wat gebeurd er?
    Het racet vandaag omlaag.

    Prima signaal Frank, als de beren het opgeven, komt de echte correctie pas.
  2. forum rang 7 handyman6 27 april 2015 13:15
    Toppatronen of niet met QE zet je alles zo weer omhoog.Slechte cijfers in China,maar de Shanhai index doet 4500.
    Bellenblazers overal en ze bewonderen de grootte en kleuren bij de buurman.Uiteenspatten geeft niet ,want met digitaal geld blaas je zo weer een nieuwe!
    Tot ze het samen zat zijn,dat blazen..dan....
    GrH6
  3. [verwijderd] 27 april 2015 13:55
    Uiteraard is koning Willem-Alexander en koningin Màxima van het hoge lonen land Nederland in een mondiaal (sub)urbanisatieproces veel beter dan het een of andere wazige figuur uit de Franse politiek die weer zo nodig een zinloos bloedvergietende Franse revolutie of als westerse mogendheid een zinloos bloedvergietende wereldoorlog gaat ontketenen

    waar niet iedereen in de eurozone en daarbuiten op zit te wachten, dus het ligt dan uiteraard niet voor de hand om op Koningsdag

    "Leve de president van Frankrijk"

    te roepen, want dan denkt men in de "Eigen volk eerst, regel is regel, ga met je vluchtelingenbootje terug naar je eiland" rechtstaat Nederland dan vlucht je in een plan B toch naar Frankrijk als je het hier niet bevalt, opgeruimd staat netjes, weg met die troep, maar hier willen we dat met onze beroemde aparte apartheidspolitiek al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte vanwege de aanzuigende werking dus niet horen!
  4. [verwijderd] 27 april 2015 13:58
    quote:

    remedy73 schreef op 27 april 2015 08:48:

    Hoe was het ook weer? Het rendement op aandelen moet gelijk zijn aan het rendement op obligaties? Met een gemiddelde K/W van 20 voor AEX-aandelen, is de 'rente' op aandelen 5%. Op obligaties is het 0%.

    Vroeger had je ook nog zoiets als "equity risk premium", maar risico bestaat niet meer, zo lijkt men te denken.

  5. [verwijderd] 27 april 2015 14:17
    @BackFire4 Uiteraard onterecht, het is in de geschiedenis van de mensheid een simpele zaak, de mensen worden gelukkig of helaas geboren en gaan gelukkig of helaas ook weer een keer dood,

    maar de hierbij gepaard gaande risico's worden uiteraard wel in sterke mate bepaald door de plaats waar je toevallig bent geboren:

    ben je geboren in een hoge lonen land, dan ben je wat dit betreft uiteraard beter af dan de mensen in een lage lonen land, en degene die in een lage lonen land is geboren is uiteraard weer beter af dan de mensen in een hongerloontjes land, en degene die in een hongerloontjes land is geboren is uiteraard weer beter af dan de mensen die in een burgeroorlog van iedereen tegen iedereen in een chaos van een machtsvacuüm is geboren.
  6. [verwijderd] 27 april 2015 21:14
    quote:

    Einhorn schreef op 27 april 2015 20:16:

    Hee, Cees was toch short Amazon? Of toch verstandig geweest om te sluiten voor de gigantische gap naar boven?
    Ik dacht dat ik die oude niveaus van 2000 nooit meer zou zien, maar afgelopen week ging de Nasdaq op slotniveau ineens hoger dan we ooit waren geweest.

    dat meen je toch niet echt he?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links