Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote index-all-time-high-blog

Welke index staat nog het verst onde rhaar all time high?

 

Dat die Nasdaq Composite op de hoogste slotstand ooit staat, is u niet ontgaan. Kijk anders in mijn IEXBeursVandaag voor het verhaal. Het kan echter ook met één plaatje:

 

 

AEX 1500!

Intussen heeft in deze bullmarkt ieder zichzelf respecterende index al een nieuwe top der toppen neergezet. Alle indices? Nee, niet. De AEX moet vanaf intradagtopje 510,37 van deze maand nog 37,8% stijgen om die oude top van 703,18 uit 2000 naar de geschiedenisboeken te schoppen.

Dat klinkt erger dan het is, want als wij net als de Duitsers met hun DAX 30 de AEX herbeleggingsindex als benchmark hadden genomen en niet die optieprijsindex, dan waren wij nu ook met de optiejasjes over onze hoofden getrokken aan het buikschuiven op de beursvleur. Kijk maar, bijna 1500!

Nog een paar scores? Komt ie, de slotstanden van gisteren met die van de prijsindices erachter. Ik weet niet hoe lang ze allemaal bestaan. De vuistregel is dat na dertig jaar 75% van uw rendement uit dividend en 25% uit koerswinst komt.

  • AMX herbeleggingsindex: 2058,32 (789,61)
  • AScX herbeleggingsindex: 1176,36 (818,12)
  • Bel20 herbeleggingsindex: 8941,96 (3786,28)
  • CAC40 herbeleggingsindex: 11981,77 (5178,91)

 

 

U gelooft uw ogen niet

Behalve - uit mijn hoofd - Duitsland, Noorwegen en Denemarken zijn prijsindices eerder regel dan norm in deze wereld, helaas AEX. Waarom die wanprestatie? Denk aan onze gedecimeerde financials, Ahold, KPN, Versatel, UPC, Corporate Express, Getronics en veel meer waardevernietiging.

Inutssen tikten onder aanvoering van vooral Royal Dutch Shell en Unilever de dividenden wel lekker en vandaar dat die herbeleggingsindex het wel goed doet. Sinds de start van die index in 1983 presteert die net zo goed als DAX, S&P 500 total return en de MSCI World Index herbeleggingsindex.

Corné heeft hem zelfs nog langer. U gelooft uw ogen niet, als u op die link klinkt. Dat is domweg de kracht van samengestelde interest op lange termijn en daar kan uiteindelijk geen fraude, boekhoudschandaal, beurskrach of wat dan ook tegenop.

 

 

SOX

De AEX is niet de enige index die nog ver onder zijn all time high staat. Wat heet! Ik pik er twee uit. Zoals gezegd, technologie-index Nasdaq Composite of dé Nasdaq, zoals die vaak wordt genoemd, staat op een nieuwe top na die uit de hoogtijdagen van de dotcom- en internethype rond 2000.

Nu is de Nasdaq Composite zeker een technologiezware index, maar de Nasdaq 100 is al veel meer een technologie-index. Alleen maar fondsen met een stekker er aan. Die kwam gisteren tot op 7,1% van top 4816,35 ook uit 2000. Dé techindex is echter de Philadelphia Semiconducter Index (SOX), die zit tjokvol chippers.

De top is 1362,10 van 14 maart 2000. Deze maand kwam de SOX tot 734,53, ofwel moet nog 85,4% stijgen om die oude top uit te nemen. Nee, het duurt dus nog wel even - en misschien nog wel jáááren - voordat we ooit helemaal de dotcomhype achter ons hebben gelaten.

 

 

Nikkei 225 en Shanghai Composite

Er is nog een beruchte index, de Nikkei 225. Vandaag juichberichten dat het ding door 20.000 heen is. Gerekend vanaf de hoogste stand vandaag op 20.142,47 moet de Japanse index nog het lieve percentage van 93,4% stijgen tot intradagtop 38.957,14 uit - wrijft u uw ogen uit - 1989!!!

Dat was het einde vande Japanse droom. Japanse banken waren toen de grootste beursbedrijven ter wereld, vastgoed deed astronomische bedragen, de Japanse maakindustrie had die van het westen weggevaagd en het was een kwestie van tijd dat de economie groter zou zijn dan die van de VS.

Niet dus. Onwillekeurig moet ik dan een beetje aan dit land en deze index denken als ik dit zo opschijf en teruglees. De Shanghai Composite dus. Het is dat het ding zo hard gaat de laatste tijd, anders stond die nog het verst onder de all time high van in dit geval uit 2007.

Ik zie u al met uw technische ogen rollen: l'histoire se répète?

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 24 april 2015 12:29
    En in de volkskrant op pagina 6 Klaas Knot die waarschuwt voor een aandelenbubbel. Omdat de obligaties stijgen en dan moeten aandelen dalen, zo heeft hij geleerd. Haha. Simpelmans leidt onze bank, triest eigenlijk.
    In de VS is QE gestopt en ik heb sindsdien ook veel rendement gehaald, zelfs zonder stijgende dollar mee te rekenen, door gewoon in de beste economie te blijven investeren. Ik zou wel wat meer in NL of europa willen kopen maar het is een puinhoop met mensen aan het roer die eerst nog maar eens Adam Smith en Keynes moeten lezen. En Krugman.
  2. asmo26 24 april 2015 14:19
    quote:

    JansenH5 schreef op 24 april 2015 12:29:

    En in de volkskrant op pagina 6 Klaas Knot die waarschuwt voor een aandelenbubbel. Omdat de obligaties stijgen en dan moeten aandelen dalen, zo heeft hij geleerd. Haha. Simpelmans leidt onze bank, triest eigenlijk.
    In de VS is QE gestopt en ik heb sindsdien ook veel rendement gehaald, zelfs zonder stijgende dollar mee te rekenen, door gewoon in de beste economie te blijven investeren. Ik zou wel wat meer in NL of europa willen kopen maar het is een puinhoop met mensen aan het roer die eerst nog maar eens Adam Smith en Keynes moeten lezen. En Krugman.
    Tja, het is een kip en ei probleem. Zolang er geen kippen (lees: investeerders Nederlandse markt) zijn, zullen er ook geen eieren komen (lees: goede rendementen), en blijven we allemaal als een kip zonder kop achter de haan (lees: Amerika) lopen.
  3. forum rang 5 theo1 24 april 2015 14:23
    quote:

    korbe007 schreef op 24 april 2015 13:01:

    Wat men geleerd heeft werkt kennelijk niet. Ik heb geleerd dat men uit zijn doppen moet kijken en dan pas nagaan of het geleerde van toepassing is. Daarom werkt 'geldverruiming' niet, in tegendeel zelfs.
    Geldverruiming werkt als het geld te krap is. Als het geld al ruim is, werkt het niet. Eigenlijk best simpel.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links