Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde heffing op vermogen!

"We gaan kijken naar een manier om de vermogensbelasting rechtvaardiger te maken". Als een politicus dat zegt, moet je enorm oppassen. Excuus voor de licht populistische toon van deze opmerking, maar het bevat te veel kern van waarheid om het niet zo te stellen.

Jeroen Dijsselbloem is een politicus en ook nog eens minister van Financiën. Aan hem moet de quote worden toegeschreven en dat maakt mij op de één of andere manier huiverig. Wat is rechtvaardig in de ogen van de sociaaldemocratische politicus? Piketty en de SP zitten hem op de hielen.

Na het moeizame bonusdebat, waarin de minister dankzij een zwak oppositioneel optreden makkelijk overeind kon blijven, wil hij vast zijn linkse gezicht weer eens laten zien.

Grenzen van rechtvaardigheid

Wat is rechtvaardig? Gemakkelijker is de omgekeerde vraagsteling: wat is niet rechtvaardig? Daar is bijna iedereen het over eens. De huidige systematiek van belasting op vermogen, ingevoerd in 2001, heeft jaren geleden al de grenzen van rechtvaardigheid ruimschoot overschreden.

Behoudens een vrijstelling, moet een ieder 30% belasting over het rendement van zijn vermogen betalen. Voor de eenvoud werd verondersteld dat alle beleggers een rendement van 4% zouden behalen. De tienjarige rente lag toen op circa 5% en de spaarrentes lagen rond het vastgestelde fictieve rendementsniveau. 

Geen enkel rendement

Er is nu veel aandacht voor de onrechtvaardigheid van deze heffing voor spaarders. Maar hoe rechtvaardig pakte die vermogensrendementsheffing eigenlijk voor beleggers uit? Ultimo 2000 stond de Eurostoxx50 index (net total return, dus inclusief dividend) op een stand van 6032 punten.

In 2001 ging de index onderuit en, na een opleving die eindigde in 2007, lag eind 2014 het niveau van deze benchmark-aandelenindex op 5851 punten. In precies vijftien jaar tijd heeft de (Europese) aandelenbelegger geen enkel rendement behaald!

Maar ondertussen is wel jaarlijks 1,2% belasting betaalt.

Stel u investeerde eind 2000 een bedrag van 10.000 euro in deze index. Dan had u eind 2014 een bedrag van 8344 euro over, waarbij het negatieve verschil geheel veroorzaakt wordt door belastingafdrachten. Het is maar wat je rechtvaardig noemt.

Zijn er altenatieven?

Het is volkomen terecht dat deze belasting op de schop gaat, maar het is onredelijk er op te wijzen dat beleggers er alleen maar voordeel van hebben gehad. Het gegeven voorbeeld bewijst het tegendeel.

Wat zijn de alternatieven? Een mogelijkheid is de belasting te verlagen. Die 30% zou teruggebracht kunnen worden naar 20%. Dat lijkt me een slechte oplossing. Al wordt een lager percentage gehanteerd, het blijft een heffing over een onredelijk verondersteld rendement.

Het blijft op deze manier onrechtvaardig, zij het wat minder dan voorheen.

Een andere mogelijkheid is de belastingvrije voet de verhogen. Dat is eveneens een sympathieke aanpassing, maar ook in dit geval blijft het onredelijke veronderstelde rendement van 4% in tact. Geen goede oplossing dus.

Werkelijke rendement

Een veel gehoord idee is het werkelijke rendement als uitgangspunt te nemen. Elke belegger betaalt dan belasting over de gerealiseerde groei van zijn vermogen. Dat lijkt rechtvaardig.

Als je 1% rendement behaalt, bijvoorbeeld omdat het gehele vermogen op een spaarrekening is gezet, betaal je 0,3% aan belasting. Maar als je, bijvoorbeeld door met risico te beleggen op de beurs, 12% weet te realiseren, wordt Dijsselbloem daar 3,6% rijker van.

Dat is een heerlijke positie voor de minister van Financiën. Zonder zelf risico te lopen, incasseert hij wel de revenuen als een mooi rendement wordt behaald. Of is de overheid ook bereid de andere kant van de medaille te accepteren.

Ook verlies verhalen

Als er eens één of meerdere (vijftien!) jaren een negatief rendement is behaald, wordt dan 30% van het negatieve rendement door de staat gerestitueerd? Dat lijkt me geen comfortabele positie voor de minister van Financiën in tijden van zwak presterende beurzen.

Wat te denken van de (naar mijn idee) in het verschiet liggende crash op de obligatiemarkt. Een deel van het verlies kunnen beleggers dan verhalen op de overheid.

Een veel genoemde mogelijkheid is voor alle vermogens de werkelijke rente, of een gemiddelde in de laatste jaren, als uitgangspunt voor de belastingheffing te nemen. Dat lijkt mij van alle mogelijkheden nog de meest eerlijke. Het risicovrije rendement, niet meer en niet minder, wordt belast. 

Forfaitaire rente op 0%

Het eventuele extra rendement (of verlies) dat ontstaat door het nemen van extra risico, wordt met rust gelaten. Maar het beste lijkt mij toch het huidige systeem te handhaven met maar één aanpassing. De forfaitaire rente moet niet worden vastgesteld op 4%, maar op 0%.

Inderdaad, ik pleit voor het volledig afschaffen van belasting op vermogen. Asociaal? Ik denk dat het meevalt. Ten eerste wil de overheid stimuleren dat we later voor onszelf kunnen zorgen (medische zorg, pensioen et cetera).

Waarom moet vermogensvorming dan belast worden, met daarbij weer allerlei uitzonderingen (bijvoorbeeld banksparen, waarvoor geen vermogensheffing geldt)? Bovendien, vermogen is gestold inkomen en uitgestelde consumptie. Over beiden is (inkomstenbelasting) of wordt (BTW) al belasting betaald.

Wél rechtvaardig

Via deze belastingcategorieën kan de overheid al tot een rechtvaardige verdeling komen. Als, in de gedachte à la Piketty, te veel vermogen binnen generaties van families moet worden tegengegaan, is daarvoor een alternatief instrument beschikbaar.

Verhoog de erfbelasting en belasting op giften. Als dat in combinatie met een gehele afschaffing van de vermogensrendementsheffing wordt gedaan, zou er naar mijn idee pas een echt rechtvaardig heffingsysteem kunnen ontstaan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 april 2015 12:40
    Op zich goed verhaal maar iets waar ik FEL op TEGEN ben is het verhogen van de erfbelasting. Ik vind de erfbelasting de meest foute belasting die er bestaat als het gaat om een ouder-kind of partnerrelatie.Erfbelasting is een soort van uitgestelde belasting over vermogen. Als je de vermogenstax wilt aanhouden doe dat dan obv de euribor rente oid met een minimum van 0%. Dat lijkt me redelijk.
  2. HenkJanSmits 23 april 2015 12:50
    Hmm, werkelijk rendement belasten is erg lastig gebleken en nodigt uit tot constructies om maar geen "zichtbaar rendement" te behalen.

    Op zich is het systeem zelf wel prima, maar de 4% zou elk jaar moeten worden hereikt, bijv. door de Euribor rente gemiddelde van dat jaar te pakken.
  3. forum rang 7 ff_relativeren 23 april 2015 13:17
    persoonlijk zie ik liever een oplossing aan de andere kant van de tafel :
    Stop met het kunstmatig verlagen van de rente.

    Het kunnen beschikken over vreemd vermogen, evenals het door banken kunnen beschikken over vermogen van spaarders, moet gekoppeld zijn aan een faire beloning in de vorm van een substantiële rente.

    Keer de huidige ontwikkeling van nul-rente om. In mijn ogen is dit de enige faire remedie.
  4. MvanderJagt 23 april 2015 13:20
    Eens met DVM, gemiddelde 10 jaars NL Staat is misschien een betere proxy voor het risicovrije rendement dan de interbancaire rente euribor. Belasten op basis het verschil tussen inflatie en 10 jaar NL (het reeele rendement dus). Zeg 50% van het reele rendement. Voordeel voor de spaarder: nooit reeel erop achteruit gaan, voordeel voor de belegger: altijd worden beloont voor extra risico (wel zorgen dat je geld verdient ipv verliest) en voordeel voor de staat is dat het anti-cyclisch werkt.
  5. [verwijderd] 23 april 2015 13:27
    Ik ben het eens met DVM. Rendementsheffing over de risicovrije rente is eenvoudig en reëel. Bovendien aantrekkelijk voor de begroting omdat de inkomsten dan fluctueren met de rentelasten van de staat. Dat dempt mee- en tegenvallers.
    Het verhogen van erfbelasting en belasting op giften is naar mijn idee werkelijk onzalig. Waarom giften of een nalatenschap wel belasten maar aankopen niet (meer dan nu al)? Dat zou kapitaalvlucht stimuleren en dan grijpt de fiscus sowieso mis.
  6. forum rang 5 theo1 23 april 2015 13:41
    Vermogensbelasting afschaffen zou ik wel fijn vinden, want ik heb een vermogen. Maar met deze minister zie ik dat niet gebeuren. Ik vertrouw hem voor geen meter, "rechtvaardig maken" is pvda codetaal voor "belasting verhogen" en de opmerking die er direct achteraan kwam, namelijk dat beleggers wel een aantal goede jaren hebben gehad, doet mij ook het ergste vrezen. Ik ben bang voor een bureaucratisch gedrocht dat verschil probeert te maken tussen sparen en beleggen en dan de belasting op sparen verlaagt en die op beleggen verhoogt. Waarna de IT van de belastingdienst op tilt gaat en dan zijn we weer een parlementaire enquete verder. Maar Jeroen D heeft natuurlijk niks verkeerd gedaan.
  7. [verwijderd] 23 april 2015 14:04
    Eindelijk een goede zet successie ook schrappen!
    Je concentreren op de BTW IB En de VPB.
    Controle intensiveren!

    Dividend belasting en rente belasting, laatste komt weer terug!!!
    Echter alles loopt via finaciele instellingen.
    Echter kan niet meer met inkomstenbelasting verrekend worden!

  8. [verwijderd] 23 april 2015 14:07
    Laten we niet vergeten dat er nu een vrijgesteld vermogen van 42.278 euro is (21.139 voor alleenstaanden). Laten we er van uit gaan dat dit belastingvrije bedrag voor een 'gemiddelde Nederlander' voldoende is om de kosten en financiële risico's op de korte en middellange termijn af te dekken. Alles wat je op dit vrijgestelde vermogen meer dan 0% rendement haalt is mooi meegenomen. Dat zijn namelijk inkomsten, maar je hoeft er geen belasting over te betalen.
    Als je meer vermogen hebt dan de vrijstelling, is dat (vooral) voor de lange termijn bedoeld. Zelfs bij een redelijk conservatief belegd vermogen is een rendement van 4% in de geschiedenis bijna altijd mogelijk geweest, mits je maar over een horizon kijkt die lang genoeg is en niet zo stom bent geweest je hele vermogen in een keer op de piek in te zetten. Er zou hooguit voor gepleit kunnen worden om het reken-rendement bij een hoger vermogen op te laten lopen. Het gemiddeld behaalde rendement wordt namelijk hoger als de belastingbetaler een hoger vermogen heeft.
    HenkJan Smits heeft groot gelijk dat het belasten van het werkelijke rendement alleen maar een ingewikkelder belastingsysteem creëert waarbij met name de zeer hoog vermogenden middels slimme aftrekposten uiteindelijk de laagste belastingen zullen betalen èn de overheid aanzienlijk meer kosten kwijt is aan controles.
  9. @iPlof 23 april 2015 14:14
    Waarom zou je erfbelasting opgeven. Het is net zo'n toevalstreffer als de loterij winnen, men heeft er niet voor hoeven presteren en weigeren mag altijd.

    Ik betaal ook niet graag 1,2 % over mijn centjes maar afgezet tegen langjarig rendement (dus niet selectief shoppen zoals Tak) valt het wel mee.

    Belasten van echt rendement kan niet want dan is echt verlies een aftrekpost. Corrigeert de beurs dan een keer sterk dan krijgen de overheidsfinanciën een enorme opdoffer..

    Misschien gewoon die 1,2% iets verlagen en belastingvrij bedrag iets omhoog en iedereen blij.
  10. [verwijderd] 23 april 2015 14:30
    De belasting op spaargeld is gewoon een onzin redenering geweest want men leent geld uit aan de bank waarvoor men een vergoeding krijgt. Vervolgens ga je dat centraal belasten? Risico kapitaal belasten? Vermogen? Een huizenbezitter heeft vermogen? Maak een balans: men betaalt rente aan de bank op de hypotheek wat hoe dan ook belast wordt en tot na je dood wordt de waarde van de woning belast zowel provinciaal, stedelijk als landelijk. Ga je dood wordt er weer belasting geheven. Hoeveel betaalt men uiteindelijk aan de Staat om een huis te 'bezitten'? Ik bereken het niet maar gok op de waarde van de woning.
  11. forum rang 4 shaai 23 april 2015 14:38
    quote:

    plof® schreef op 23 april 2015 14:14:

    1
    Waarom zou je erfbelasting opgeven. Het is net zo'n toevalstreffer als de loterij winnen, men heeft er niet voor hoeven presteren en weigeren mag altijd

    2
    Misschien gewoon die 1,2% iets verlagen en belastingvrij bedrag iets omhoog en iedereen blij.
    1
    Dit argument v erfbelasting wordt altijd gegeven langs de verkrijger, en dan lijkt het misschien een punt te hebben, maar waar het implicaties heeft is voor de opbouwer, die werkt hard, misschien om iets na te laten aan de kinderen, of voor een stichting voor een goed doel, maar als dat teveel wordt belast, dan leidt dat tot een grotere inventive om op een gegeven moment niet meer hard te werkenaan opbouw vermogen, omdat dan niet meer opgemaakt kan worden, en bij een bijzondere keuze qua nalaten (geen directe kinderen) nu al voor 50% wordt wegbelast.

    Mbt tot punt 2, eens, maar niet echt eens, want rupsje nooitgenoeg de overheid wordt er minder van, dus dat zal wel niet 1,2,3 gebeuren, terwijl een te grote overheid, inkomensbeslag van de overheid juist wel DE makke is van de Nl economie.
  12. QED 23 april 2015 14:46
    De huidige fictieve rendementsheffing wordt verdedigd door belastingamtenaren met veertig veilige pensioenjaren. da's nog eens makkelijk lullen. Maar wie zelf voor zijn pensioen moet zorgen ziet knarsetandend een jaarlijkse erosie optreden door belastingen en inflatie. Inderdaad: afschaffen die door de schaterlachende VVD-er Zalm werd ingevoerd. Maar waarom de erfbelasting (sterfbelasting) omhoog? Van elke verdiende Euro pikt de staat nu al 0,75 (minima) tot pakweg 0,90 ct (maxima) in.
    Een algehele forse lastenverlichting zou de econonomie op gang helpen, en dan praat ik niet over een procentje minder. Zullen we eens beginnen met de helft?
    Ons land voerde tachtig jaar oorlog tegen de Spanjaarden omdat die tien procent belasting wilden invoeren. En kijk nou eens.
    Kernactiviteit van politici: sociaal klinkenden redenen verzinnen om nieuwe belastingen uit te vinden of bestaande te verhogen.
  13. sparenbas 23 april 2015 14:48
    Het is een illusie om te denken dat heffing over vermogen zal verdwijnen. En dat zou alleen maar betekenen dat de budgettaire opbrengst ergens anders wordt gehaald (ophoging OZB, erfbelasting, IB-tarieven etc). Wat mij betreft is de huidige heffing prachtig in eenvoud en zou een tarief gekoppeld aan de langjarige rente, acceptabel zijn. Dat het huidige percentage er aan gaat is wel zeker, ook vanwege EU redenen: actueel.pwc.nl/belastingnieuws/vermog...
    Veel EU landen hebben een vermogenswinstbelasting op werkelijk rendement en daar word je echt niet vrolijker van (bewerkelijk, duurder bij winst, budgettair onzeker) !
  14. forum rang 7 ff_relativeren 23 april 2015 14:58
    Plannen en herzieningen hebben veelal een zee aan tijd nodig.
    Zowel linkse lobby's (herverdeling) als rechtse lobby's (bescherming van kapitaal en kapitaal-aanwas) hebben een meerderheid nodig in de 1e en 2e Kamer om nieuwe Wetgeving er door te krijgen.

    Tot het zover is, kijken we m.i. alleen naar proefballonnetjes.
  15. forum rang 5 theo1 23 april 2015 14:59
    @plof
    Waarom zou je erfbelasting opgeven. Het is net zo'n toevalstreffer als de loterij winnen, men heeft er niet voor hoeven presteren en weigeren mag altijd.

    En waarom doet het er toe waar dat geld vandaan komt? Ik vind het totaal niet ter zake doen of dat komt van zuinigheid en hard werken, een eenmalige briljante actie (bestseller geschreven of zoiets), een speciaal talent (profvoetballer), dom geluk of erfenis. Zolang de herkomst maar legaal is. Het vermogen is er, dat vind ik het enige dat ertoe doet. En dat degene die het vermogen bezit ook maar een bijdrage levert aan de samenleving en niet gratis meelift op de werkenden. Ik ben dan ook niet principieel tegen een vermogensbelasting, maar dan wel met een vrijstelling die groot genoeg is om echt je eigen broek op te kunnen houden.

    @vanneder:
    Het Amerikaanse systeem is razend ingewikkeld. Er is een vermogenswinstbelasting die verschil maakt tussen korte termijn kapitaalwinst en lange termijn kapitaalwinst. Er is een dividendbelasting, met vrijstelling. Er is speciale behandeling voor uitkeringen door bepaalde structuren (zoals MLP's en dergelijke). Voor een beetje belegger is het onmogelijk aangifte te doen zonder speciale software te gebruiken. Geen lichtend voorbeeld op dit punt.

    Het VK kent vermogenswinstbelasting, maar alleen voor het hogere belastingtarief. Als je geen hoog betaalde baan hebt, is beleggen meestal effectief onbelast. Kamers verhuren is tot een bepaald bedrag onbelast.

    In continentaal Europa is het overal anders. Geen idee.

    @op_koers: volgens mij is die vrijstelling veel te laag om de echte risico's van het leven op te vangen. Als je een goed betaalde baan verliest, dan zullen de meeste huiseigenaren snel problemen krijgen om hun hypotheek te betalen omdat de WW gemaximeerd is (veel mensen weten dat niet). Echtscheiding betekent meestal geforceerd huis verkopen. Arbeidsongeschiktheid: zelfde verhaal. In al dit soort situaties zal die 42k heel snel weg zijn. Dat bedrag zit precies tussen servet en tafellaken in: het is meer dan wat je nodig hebt voor een reparatie of nieuwe auto, maar te weinig voor een serieus probleem. Als er echt wat bebeurt, is het zaak om heel erg snel een baan te vinden en anders terugvallen naar uitkering trekken.

    Het Nederlandse systeem is heel erg gebaseert op de gedachte van 40 jaar iedere dag naar je baas gaan (liefst 40 jaar lang dezelfde), je verzekeren tegen ieder denkbaar risico en dan het pensioen trekken dat Vadertje Staat voor jou geschikt acht. Eigenlijk een modern soort horigheid want je bent levenslang afhankelijk van je baas en de staat.
  16. watergeus 23 april 2015 15:33
    Ik heb al jaren geleden besloten te stoppen met pensioenafdracht, die clubs zijn ook graaiers, dure gebouwen, hoge salarissen, gaat allemaal van je pensioen af en dan ook nog gesteund door de overheid, kortom belachelijk. Mijn pensioen is mijn vermogen en dan doet die vermogensbelasting pijn. Ik ben wel voor heffing maar de vrije voet moet veel hoger. Zoals ik ook geen risico loop door met mijn zelf bepaalde pensioen te gokken op de beurs wil ik ook niet dat het verloren gaat aan de staat. dus vrije voet minstens naar een ton en vanaf daar progressief belasten. Ik denk dat er veel ZZP-ers hetzelfde denken en die komen er alsmaar meer, want vaste banen horen over een paar jaar in het museum. Laat de belastingwetgeving daar nu eens op vooruit lopen
66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links