Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Comeback kid Binck

Zo snel kan het gaan! Na koersdebacle begin februari staat Binck nu al bijna +30% dit jaar

Het stuk is nog maar twee maanden oud, maar ik lees het nu al met rode koontjes terug. Een perfect bodembelletje, kan ik nu met de wijsheid achteraf stellen. Beperkt u zich maar tot het lezen van de tweede alinea :-) Geintje, die analyse sta ik nog wel achter, maar wat een U-turn heeft Binck sindsdien laten zien.

Het aandeel kreeg toen grote klappen. De schijnbaar permanente stoelendans in de board en de strijd om de tegenvallende resultaten vorig jaar bij Alex haalden toen vrijwel dagelijks de krantenkoppen. Hoe snel kan het gaan. Intussen is Binck na Galapagos hét AMX-aandeel deze maand met bijna +15%.

Dit jaar staat er al bijna +30% op het bord en dat is nog beter dan de al als een lier draaiende AMX met +22%. Hoe kan dat nou? Het is een hele cocktail aan (mogelijke) redenen:

  • Een afgestraft aandeel wil nog wel eens in de herstelmodus schieten.
  • Smallcaps doen het (wereldwijd) erg goed dit jaar, beter dan de blue chips.
  • Volgens Rabobank is Binck de ideale overnamekandidaat voor ING.
  • Nieuwe klanten en beleggers stromen naar banken, brokers en daarmee de beurs en dat zou goed voor de omzet moeten zijn.
  • Alex presteert dit jaar beter. Er zijn nogal wat portfolio's en termijnen, kijk zelf om te vergelijken. In ieder geval smelten de klachten over Alex als sneeuw voor de zon.

U mag het ook puur oppurtunisme noemen. Wat dat betreft is broker Binck misschien wel tegen wil en dank een mooi symbool voor de beursrally dit jaar en de particluieren-stampede. Vooral die Alex-klanten verbazen mij. Eerst met de rechter dreigen en laat maar zitten als de rendementen een maandje meevallen.

Het enig wat mensen interesseert is het harde rendement. Hoe dat tot stand komt, wat het risico is en wat de kosten zijn: who cares? Daarmee wordt vrees ik de kiem gezaaid voor het volgende debacle na 2000-2003 en 2007-2009. Wat geeft het? De gedupeerden geven dan gewoon Alex en de rest van de industrie de schuld.

Tussen de middag sprak ik kort een vermogensbeheerder uit Haarlem. Bullish, omschreef ook hij met één woord het sentiment van zijn klanten. Sommigen hebben dit jaar al +20% en willen nu +100%. Hij keek er wat ongemakkelijk bij... Ja, +100% kan in een jaar. Reken er alleen niet op, net als bij Binck dat zo hard gaat.

Want het aandeel daalde ook hard, als de AEX even tegenzat deze maand. Kijk maar. Riscio, weet u wel. Als u dat al wilt weten. Nou ja, anders komt u er vroeg of laat wel achter. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. sebpb 20 april 2015 17:56
    Vergeet niet dat een hoop (opnieuw instappende)particulieren "hun" bank totaal niet meer vertrouwen.
    Kijk op FTM de discussie's hoe bijzonderbeheer MKB'ers aanpakt, het hele gebeuren rondom "rentederivaten" als je iets nu niet wilt is dat je hypotheek, zakelijke lening etc samen met je pensioen bij één en dezelfde bank wilt hebben.

    Willen overigens alle Geert Schaaij bashers even sorry roepen voor hun uitspraken van een maand geleden.
  2. [verwijderd] 15 mei 2015 13:11
    Het gaat nog spannend worden met Alex:

    U ontvangt dit bericht omdat u zich eerder bij ons hebt ingeschreven om geïnformeerd te worden over het vermeende verzuim van BinckBank N.V. inzake het vermogensbeheer van Alex Vermogensbank.

    Dit bericht staat los van de (eventuele) persoonlijke berichten die wij u sturen (als u gebruik maakt van onze dienstverlening).
    U kunt zich voor verdere – algemene – berichten (telkens) uitschrijven onderaan iedere bericht dat wij via ons algemene mailsysteem sturen.

    We hebben inmiddels vele tientallen dossiers onderzocht en steekproefsgewijs vergeleken. Daaruit zijn bevindingen voortgekomen waarvan we u er drie voorleggen daar deze naar onze mening duiden op een gebrekkige administratie van Alex.

    1.
    We hebben geconstateerd dat het kwartaal-overzicht over het derde kwartaal van 2014 in de onderzochte dossiers niet deugt:
    a. De optelling van de percentages achter de effecten welke op 30 september 2014 in portefeuille zouden zitten, saldeert (samen met de kaspositie) niet naar 100% (komt doorgaans op circa 120% uit).
    b. De optelling van de bedragen achter de effecten welke op 30 september 2014 in portefeuille zouden zitten, saldeert niet naar het bedrag dat er boven wordt vermeld.
    We hebben gesteld dat er sprake is van een gebrekkige administratie.

    2.
    We hebben voor een klant geconstateerd (eerste uit een steekproef!) dat het aantal transacties in de ETF AAA-AA Government bond niet overeenkomt met de hoeveelheden die eind juni 2014 en eind september 2014 vermeld worden. Er kwamen enige tientallen stukken tekort. We hebben de AFM geïnformeerd dat er naar ons idee sprake is van een short positie of een gebrekkige administratie.

    3.
    Ons heeft een bericht bereikt van een belegger die heeft geconstateerd dat de weergave van het rendement (in de grafiek “Rendementsontwikkeling”) niet overeenkomt met het werkelijke rendement. De adviseur van deze belegger (NIET de Vermogensmonitor) heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij Alex. Vermoed wordt dat het systeem van Alex niet juist omgaat met stortingen en/of onttrekkingen.
    We hebben navraag gedaan bij Alex en de AFM geïnformeerd.
    We zullen vooralsnog niet in alle dossiers op zoek gaan naar deze gebreken. We wachten eerst de reactie van Alex af.
    Natuurlijk kunt u zelf uw dossier op bovenstaande items controleren. We verzoeken u echter dringend om ONS niet te informeren over het eerste item.

    Hoe controleert u de tweede bevinding in uw eigen dossier?
    Selecteer een fonds (bijvoorbeeld de ETF AAA-AA Govern Bond….) en ga na hoeveel stuks er per 30 juni in uw portefeuille vermeld staan. Tel daar alle aankooptransacties bij op en trek alle verkooptransacties (uit het derde kwartaal van 2014) er van af. Vergelijk de uitkomst met het aantal dat per 30 september in uw portefeuille staan vermeld. Het aantal moet overeenkomen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links