Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op de DAX

Zolang de nieuwe stijgende bodemlijnen niet worden gebroken in de Europese indices, blijft de kans aanwezig dat deze indices hun jaartoppen verder zullen ophogen. Het blijft echter een situatie ineens fors neerwaarts kan draaien.

De koopdruk neemt steeds verder af. Dit komt duidelijk naar voren vanuit de RSI. Op de weekgrafiek werden recent de eerste tekenen van negatieve divergente vertoont.

Op de daggrafiek vond deze divergentie al enige tijd geleden plaats waarna ook de stijgende bodemlijn werd gebroken. Als we kijken naar de RSI op dagbasis in de AEX dan is er al enige tijd sprake van een dalende trend.

Op rood

Deze nieuwe bodemlijnen in de Europese indices zijn gevormd nadat de recente terugval slechts uitmondde in een minicorrectie. Bij de AEX was er toen sprake van een terugval van ongeveer 4% van 500,65 naar 481.

Hoewel toen alle seinen op rood stonden voor een verder vervolg van deze terugval. Uiteindelijk werden de gevormde toppatronen allemaal geneutraliseerd en brak de AEX met een gap door de 500,65-top.

Als we de nieuwe steil stijgende bodemlijn intekenen, dan is deze te trekken langs de bodem van 481 en deze moeten we dan verbinden met de januaribodem bij 406.

AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Oplopende bodemlijn

Deze bodemlijn is vandaag te vinden bij 499 en loopt dagelijks bijna 1,5 punt op. In de loop van volgende week noteert deze oplopende steunlijn dus al rond de huidige niveaus van de AEX.

Een duidelijke neerwaartse doorbraak hieronder zou een verzwakking in het technische beeld betekenen waarna meer neerwaarts potentieel ontstaat. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een forsere correctie is nog niet te zeggen.

Belangrijk steunpunt onder deze bodemlijn is dan nog te vinden tussen de 493,25 – 496 (brede openstaande gap). Daaronder ontstaat ruimte naar de recente bodem van 481 en lager.

Tweezerstop

Het eerste steunpunt ligt nog steeds bij de tweede openstaande gap sinds de minicorrectie zijn dieptepunt vond, tussen de 502 en 503,25. Als we verder kijken naar de recente bewegingen dan werd een tweezerstop gevormd bij 510,35.

Dit is de eerste weerstand in het kortetermijnbeeld. Zolang deze top in de komende dagen niet wordt gebroken, ontstaat een steeds sterkere weerstand en wordt de handelsruimte dagelijks 1,5 punt smaller.

Zolang de stijgende bodemlijn bij nu 499 niet wordt gebroken, blijft een verder opwaarts vervolg dus mogelijk. Ruimte is er dan naar 513 tot 521. Bij 513 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige minicorrectie en bij 521 is de dubbele top van eind 2007 te vinden.

Nieuwe trend?

Toch moeten we scherp de onderkant in de gaten houden. De euforie is namelijk tot ongekende hoogtes gestegen en de afstand tot onder andere het 200-daags gemiddelde is zeer groot.

Het elastiek staat dus nog steeds zeer strak gespannen terwijl normaal gesproken de kans op een tegenreactie al groot is zodra de afstand van de koers ten opzichte van dit gemiddelde ongeveer 10% bedraagt.

Na een stijging van ruim 100 punten met slechts twee zeer minimale tegenreacties is het ook normaal dat op een gegeven moment een correctie komt om de trend te normaliseren en de eerste duidelijke hogere bodem te bepalen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend. De contouren van deze nieuwe trend zijn namelijk nog steeds niet duidelijk.

 

DAX

De DAX vormde in de afgelopen dagen ook een tweezers top en zet zijn sinds februari nieuwe stijgende bodemlijn steeds verder onder druk. De opwaartse gap die werd gevormd toen de voormalige all-time high bij 12.220 werd gebroken, is voor een deel al weer opgevuld.

DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

De meervoudig geteste stijgende bodemlijn sinds februari loopt dagelijks ongeveer 30 punten op en is vandaag bij 12.250 te vinden. De koers ligt hiermee alweer boven de slotkoers van gisteren. Een duidelijk en structureel slot hieronder zou een verzwakking in het technische beeld van de DAX betekenen.

De opwaartse ruimte was ook beperkt geworden aangezien de langere stijgende toppenlijn bij 12.655 is te vinden en recent op minder dan 300 punten na al werd getest. Het is hier dan ook wachten op meerdere neerwaartse signalen voor een duidelijke verzwakking van het technische beeld.

WTI

Zoals u weet ben ik zeer positief op de olieprijs (WTI). Er zijn tot op heden in de afgelopen maanden al twee dalende toppenlijn gebroken sinds de top in de zomer van vorig jaar op de borden werd gezet bij 107.

In maart werd een dubbel bodempatroon gevormd, twee island reversal patronen. Als we kijken naar de situatie sinds februari dan werd gisteren ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond boven de 54,50.

Een klassieke trendomkeer en ik houd mijn koersdoel voor de komende maanden bij de zone 73-77. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn bij 54,50 en 50 te vinden.

 

Oliegrafiek
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 april 2015 09:02
    Goedemorgen, in TA 2.0 is 3 stapjes vooruit en 1 achteruit het nieuwe corrigeren. Omhoog blijven krabbelen met tussendoor een donderbui voor de natte voeten en een fris hoofd.
    Ik hou een teen in het water om de goede temperatuur te blijven voelen. Eufemistische emoties beteugelen. Dubbele toppen, omhoog, omlaag of zijwaarts, ik blijf Bas een goeie vent vinden.
  2. [verwijderd] 16 april 2015 09:05
    Voor degene die gemist hebben...

    Pak 15min. Grafiek AEX bij (mag ook 1h of 4h grafiek zijn)....je ziet een GAP op 502...
    die moet gevuld worden... om dat te doen gaat AEX eerst naar 505 (want daar zit een neckline van dubbele top...)...
    Het is dus duidelijk dat AEX eerst naar 505 / 504 gaat morgen zowiezo...
    en daarna GAP filling van 502...Merk ook op MACD crossover....

  3. [verwijderd] 16 april 2015 09:06
    quote:

    Haager schreef op 16 april 2015 08:54:

    [...]

    Het verbaasde mij dat de aex nog steeds de 514+- niet wist te bereiken ondanks dat de dax al bijna aan de 12400 heeft gezeten, dus die wil ik nu eindelijk wel zien - en het kan nu zelfs tot rond de 520+- oplopen (vanaf de 504.x gezien).
    Maximale toppunt bij dax nu ligt rond de 12650 op EW-schema, maar ik denk dat het einde op 12575+-10 zou blijven zitten voorafgaande een periode van daling met tussentijds wat herstel,

    Nu ga ik ervan uit dat de dax even wat omhoog gaat tot +- 12285, dan duikt tot 12165+- en vervolgens vleugels krijgt die hem naar de maan toe zullen leiden.
    Er is geen perfecte correlatie tussen de DAX en de AEX. Het is meer 0.7-0.75. Dat de DAX in de afgelopen maanden harder is gestegen is relatief logisch aangezien het de grootste markt van Europa is. Er gaat ook het meeste QE in. In mijn EW-schema is de +/- 509 een belangrijke weerstand (FIBO 61.8 van top 2007). Deze hebben wij nu al meerdere malen getest. Een terugval naar 495 (Pakka goed gezien) lijkt daardoor het eerste richtpunt op de korte termijn. Een definitieve breuk van de 509 (sluiten boven de 511) kan maar lijkt mij niet op de korte termijn.
  4. clever 16 april 2015 09:07
    "Deze nieuwe bodemlijnen in de Europese indices zijn gevormd nadat de recente terugval slechts uitmondde in een minicorrectie. Bij de AEX was er toen sprake van een terugval van ongeveer 4%.
    Hoewel toen alle seinen op rood stonden voor een verder vervolg van deze terugval. Uiteindelijk werden de gevormde toppatronen allemaal geneutraliseerd en brak de AEX met een gap door de 500,65-top.
    Als we de nieuwe steil stijgende bodemlijn intekenen"

    De nieuwe bodemlijn is wel minder steil dan de 1e. Dit patroon kan zich een paar keer herhalen. we krijgen dan steeds minder steile bodemlijnen. Ofwel, een paar minicorrecties ipv een grote. Of zie ik dit niet goed?
  5. [verwijderd] 16 april 2015 09:16
    Goedemorgen allen,
    quote:

    Kaaskopje schreef op 16 april 2015 09:06:

    Er is geen perfecte correlatie tussen de DAX en de AEX. Het is meer 0.7-0.75.
    Volgens gegevens van Commerzbank is de correlatie AEX-DAX 0,9:
    www7.warrants.commerzbank.com/SiteCon...

    Biedt voor de liefhebber misschien arbitrage mogelijkheden :-)
  6. [verwijderd] 16 april 2015 09:18
    quote:

    Kaaskopje schreef op 16 april 2015 09:09:

    [...]

    En als Unilever naar rood draait wordt het een rood feest.
    De cijfers Unilever zijn volledig conform verwachting.
    Koers is in de afgelopen maanden met ruim 30% opgelopen. Lijkt mij dat er toch winstnemingen genomen gaat worden in de komende weken. Misschien vandaag al licht rood.
    Put Unilever 39 juni aangekocht.
400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links