Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eerste hulp bij AEX 700

Is de AEX nou te duur en staat die te hoog, óf... En zo ja, wat dán?

Nee hoor, u bent echt niet de enige. Deze beleggende NRC-columniste - gewoon buy & hold meen ik uit eerdere conversaties - verwoordt denk ik treffend het sentiment van velen. Toegegeven, ook dat van mij. Gevoelsmatig gaat het gewoon te hard, is het te kunstmatig (ECB!) en vooral: is alles zo duur!  

 

 

Ja, AEX 700. Dit magische, legendarische en beruchte getal - 703,18 in 2000 is nog altijd de all time high van de prijsindex - wordt hoe langer hoe vaker uitgesproken. Ik blogde gisteren al dat Value8-CEO en IEX-grootaandeelhouder Peter Paul de Vries het gisteren ook noemde en dat stukje hebt u helemaal stukgelezen.

Terug naar Rosanne. Ik had het hier al even over met een ander beursmannetje. Altijd wat met die beleggers :-)

 

 

Niks aan de hand, gewoon doorlopen, mensen

Niet dat ik de waarheid en wijsheid in pacht heb, want anders was ik als belegger al loeirijk geworden, maar misschien heb ik toch raad. Eerst de feiten en cijfers. 

  • AEX 700 of welk getal dan ook zegt op zich weinig. Het gaat erom hoeveel u voor de winsten van bedrijven betaalt, dat is de essentie van beleggen. De grap is dat de AEX-bedrijven nu op 500 ongeveer evenveel winst maken als in 2000 op 700
  • Even uit mijn hoofd wat harde getallen hierover: de AEX-aandelen zijn nu met een verwachte koerswinstverhouding voor het komende jaar van iets van 18 op papier gewoon duur. Erg duur. Niet zo idioot duur als in 2000 rond 30 (!), maar het langjarig gemiddelde is iets van 12
  • Niettemin zijn aandelen relatief gezien nog altijd goedkoop. Want u moet ook naar de alternatieven kijken. Sparen is peperduur met die rentes op 1% of nog minder om van staatsobligaties maar te zwijgen. Die bubbelen, daar is vriend en vijand het over eens, maar zo lang de ECB ze koopt, zijn ze gegarandeerd.

Wat te doen hiermee? Waarschijnlijk hoeven de meesten van ons hier helemaal niks mee te doen:

  • Houd u aan uw strategie! Als het goed is, hebt u vóór u daadwerkelijk ging beleggen al bedacht wat u moet doen als de markt instort, of juist de lucht in vliegt zoals dit jaar. Voor de een is dat stilzitten en niks doen, voor de ander gewoon doorkopen een weer iemand moet gaan winstnemen. Doe dat!
  • Denk er verder ook niet over na. Hier geldt slecht één les: voer uw strategie ijskoud uit zoals u die van tevoren hebt bedacht en twijfel niet. Laat staan om nu de hele boel om te gooien! De kans is namelijk véél groter dat u dan achteraf weer dom bent geweest, dan dat uw eigen plicht hebt vervuld.
  • Voor handelaren, speculanten en gokkers maakt het allemaal niet uit waarom wat in welke richting beweegt. Als het maar beweegt en lekker liquide is, dan vallen er altijd ritjes te maken in wat er maar beweegt een lekker liquide is. Het handelarenmotto is tenslotte: Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van.

 

 

Was ik bijna zelf dom geweest :-)

Kortom, beste Rosanne en andere beleggers: doe wat je moet doen en wat je met jezelf hebt afgesproken. Ik weet het, het is moeilijk. Het is er niet van gekomen nog, vorige week zou ik namelijk mijn eigen langetermijnportfolio herwegen. Druk druk druk, maar ik heb wel al een besluit genomen: ik beleg dóór.

Misschien weet u het nog, ik twijfelde namelijk of ik mijn obligaties moest verkopen. Lekkere rit gemaakt, bubbel: dat verhaal. Ik houd ze en blijf kopen, omdat ik anders van mijn tien jaar geleden met mezelf afgesproken strategie afwijk: iedere maand voor hetzelfde bedrag wereldwijde aandelen en (staats)obligaties kopen.

Dom? Vind het maar. In de krach van 2008 en 2009 kocht ik ook consequent aandelen door (ze verdampten voor mijn ogen) en dat heeft me in deze bullmarket geen windeieren gelegd. Dom blijkt achteraf. Misschien stijgen obligaties nog wel tien jaar door of vlucht iedereen er bij recessies of angst in de wereld weer in.

Juist omdat ik geen mening en visie over de toekomstige markten wil hebben, beleg ik zo op deze manier. En ja, daar horen dure beurzen (ik baal dat ik me nu blauw aan aandelen en obligaties betaal), goedkope beurzen, krachs, bubbels, centrale banken, natuurrampen, politieke onrust en zelfs oorlogen allemaal bij.

Hopelijk heb je hier wat aan, Rosanne en andere nerveuze beleggers. En wen er maar aan, want er is altijd wat op de beurs. Oh ja, hebt u geen beleggingsstrategie en doet u maar wat, dan raad ik u sterk aan dat alsnog te doen. Uw emoties gaan u er namelijk feilloos voor behoeden dat u ooit echt rendement gaat maken.

Tot slot nog even deze wijsheid van een echte buy & hold-belegger. U kunt nu van alles bedenken, maar achteraf blijkt het altijd weer iets anders te zijn dat de markt de das om deed, of nog verder deed stijgen:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. deuk 14 april 2015 18:21
    Als je er vanaf januari in zit kan je een daling van zo'n 20% zonder al te veel problemen hebben. Zo'n daling zou betekenen dat de kW verhouding op 14,5 uitkomt wat op zich niet schokkend is. Tevens heb je nog 8 maanden om een mooi rendement te halen.Waarom die angst? Of zie ik dit wat te simpel?
  2. pro-zen 14 april 2015 19:27
    Waar ik achter ben gekomen de afgelopen jaren = Wees flexibel, kijk naar de fundamentals en hou een gedeelte cash aan voor koopkansen.. Durf contrair te denken, maar wel risicobeperkend.. Durf winst maar ook verlies te nemen. En... Denk in assets, er is meer dan sparen, aandelen en obli's.. Vastgoed, crowdfunding, groene energie en grondstoffen... Met name die laatste is erg laag geprijsd op dit moment en dan bedoel ik ook de grondstofgerelateerde aandelen, dus buy low en Sell high. Er is altijd wel wat te doen :)

    Grtzz
  3. Belegde boterham 14 april 2015 19:45
    Jan 2007 ging de AEX door de 500 punten
    In maart 2009 ging de AEX ri de 190 punten
    Nu 6 jaar later zijn er mensen die knikkende knietjes krijgen, ingegeven door?

    Heb zelf niets met indexen 'gelukkig'

    Ik vergelijk het maar met de index van een boek, lees je niet verder heb je een wel erg beperkt beeld :-)
  4. Ruud100 14 april 2015 22:10
    De stijging kan nog wel even doorzetten, de correctie wacht gewoon op een aanleiding om los te gaan en die aanleiding is zelden iets dat vooraf als trigger ingeschat is.

    Maar als er één ding heel duidelijk is, dan is het wel dat er nog steeds massaal aandelen gekocht worden. Wat echter zelden zo duidelijk is geweest is dat een ongekend deel van de markt met de vinger op de verkoopknop zit op de momenten dat er niet gekocht wordt.

    Aandelen zijn duur dus de grote jongens weten waar ze aan toe zijn: Zodra er iets gebeurd dat op een forse daling wijst, gaat alles in de ramsj onder het motto wie het eerst de uitgang gevonden heeft houdt het meeste over.

    En dat is waarschijnlijk het grootste gevaar in de huidige markt.
  5. forum rang 4 holenbeer 14 april 2015 22:23
    quote:

    Ruud100 schreef op 14 april 2015 22:10:

    De stijging kan nog wel even doorzetten, de correctie wacht gewoon op een aanleiding om los te gaan en die aanleiding is zelden iets dat vooraf als trigger ingeschat is.

    Maar als er één ding heel duidelijk is, dan is het wel dat er nog steeds massaal aandelen gekocht worden. Wat echter zelden zo duidelijk is geweest is dat een ongekend deel van de markt met de vinger op de verkoopknop zit op de momenten dat er niet gekocht wordt.

    Aandelen zijn duur dus de grote jongens weten waar ze aan toe zijn: Zodra er iets gebeurd dat op een forse daling wijst, gaat alles in de ramsj onder het motto wie het eerst de uitgang gevonden heeft houdt het meeste over.

    En dat is waarschijnlijk het grootste gevaar in de huidige markt.
    Precies! En hoe harder ze dan op de verkoopknop drukken, hoe goedkoper ze het een paar dagen of weken later weer van Piet Particulier kunnen terugkopen ... Ik wacht wel even tot het uitverkoop is. Liever gemiste winst dan gerealiseerd verlies.
  6. Witpen 15 april 2015 22:06
    Zolang Draghi wekelijks miljarden naar de beursvloeren brengt zullen koersen niet hard zakken, hooguit een aantal procenten. Zie VS waar het sinds de geldpersen aangingen ook zowat in een rechte lijn omhoog ging. Pas wanneer geen enkele centrale bank grote QE acties meer heeft lopen, komt het moment van grootschalige winstnemingen, vluchtgedrag etc. en kan het hard omlaag.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links