Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inderdaad, tot ziens 500

Een paar weken geleden schreef ik dat we de 500 gedag zouden zeggen. Prima, maar iedereen dacht dat ik het omlaag zag gaan en ik was alleen even vergeten te zeggen dat het hard omhoog zou gaan en daarom de 500 niet meer zouden zien...

Nee, natuurlijk is dat een grap maar het was wel beter geweest als ik gewoon positief was geweest. Ja, ik kijk blijkbaar gewoon naar de verkeerde dingen zoals de hoge werkloosheid, de hypotheek en andere schulden die alleen maar blijven oplopen en het niet groeien van het inkomen van de burger.

Waarbij we moeten beseffen dat de hypotheken door verandering in de regelgeving bij banken (Bazel-regels) heel zwaar op de balans gaan drukken en dus gewoon duurder worden voor de klant. De banken verpakken de meer-kosten in de rente en als de rente hoger wordt dan wordt en huis minder betaalbaar.

Rokjesdag

Ook als de economie per ongeluk wel aantrekt zal de rente stijgen en dus de huizenmarkt het moeilijk krijgen. Huizen zijn het grootste deel van ons vermogen.

Iets anders wat me zorgen baart is dat de banken en de managers niets geleerd hebben van de kredietcrisis. Maar ik had natuurlijk gewoon naar het lenteweer moeten kijken en begrijpen dat iedereen positief gestemd is na de eerste rokjesdag.

Grafiek Athex Index

 

Overnamevuur

Ik ben van verbazing de afgelopen week van mijn stoel gevallen, want wat was het geval. Griekenland heeft op 9 april alle spaarpotten in het land omgekeerd en voor de laatste keer geld overgemaakt naar het Intrnationaal Monetair Fonds. De markt was hier blij mee en het was mede de reden voor een rally.

De Griekse beurs deed daar niet aan mee. De andere reden dat de markten een rally lieten zien was dat dat de lage rente zuurstof en brandstof geeft aan het overnamevuur. TNT ontplofte en Shell dat eet om niet gegeten te worden.

De manager die overgenomen werd werkt slecht een paar maanden bij het bedrijf en kreeg vanuit personeelsopties teruggerekend 100.000 dollar per uur... Dus was het een koopje? Vreemd genoeg had de overnemende partij nauwelijks koersdruk in het aandeel.

Dit weekend zag ik dat studies van klimatologen aangeven dat er veel gas weglekt en daarmee is gas net zo (zo niet vervuilender) dan kolen. Moet je met deze wijsheid wel uitbreiden in gas?

 

Steilewandrace

Snel maar naar de Duitse DAX, die is met een steilewandrace bezig en iedereen vindt het normaal en niemand heeft hoogtevrees. Nu zou ik wel een overdreven vorm van hoogtevrees hebben.

Weekgrafiek DAX Index

 

De Eurostoxx ook gewoon lekker omhoog.

Grafiek Eurostoxx Index

 

In de maandgrafiek is de Eurostoxx zelfs door een belangrijke weerstand gegaan. De only way is up...

Weekgrafiek Eurostoxx 50 Index

 

Het mooie effect van indicatoren is dat ze in tijd veranderen. Zo hadden we vorige week eigenlijk een verkoopsignaal in de EB-indicator, maar door de snelle stijging zijn de gemiddelden uiteindelijk niet bij elkaar gekomen. Althans zo lijkt het.

Ze heten niet voor niks moving average (voortschrijdend), immers we krijgen een voortschrijdend inzicht.

EB-indicator AEX Index

 

De Twindicator had uiteindelijk ook geen verkoopsignaal en door de nieuwe high zou je eigenlijk ook niet negatief mogen zijn.

Twindicator AEX Index

 

De Dow Jones staat op het punt om ook weer positief te draaien. Een slot boven de 18.076 is een koop.

Grafiek Dow Jones Index

 

S&P 500 heeft al een koopgegeven

Grafiek S&P 500 Index

 

En ook de Nasdaq is weer een koop.

Grafiek Nasdaq Index

 

De Wilshire 5000 total market is vanuit de Twindicator ook weer een koop.

Grafiek Wilshire 5000 Index

 

En de Nikkei 225 is door de 20.000 punten, moet ik nog meer zeggen?

Grafiek Nikkei 225 Index

 

China gaat compleet uit zijn dakkie Dit is de weekgrafiek, ondanks dat we toch mindere cijfers krijgen te zien is de markt enthousiast. Hoe moet dit allemaal eindigen?

Grafiek China Index

 

Ik sluit af met een paar losse aandelen. Alibaba heeft een koopsignaal gegeven onderin de trend. Dit is wel een aandeel dat ik durf te kopen.

Grafiek Alibaba

 

Moet u hebben mevrouwtje! 3D printers werden een paar weken geleden via een fonds ineens op zondagmiddag aangepraat aan de retailbelegger. Maar als je van paardrijden houdt? Houd je dan ook van rodeo?

Dus als belegger houd je van beleggen, maar houd je ook van dit soort wilde beestjes? DDD lijkt als aandeel best interessant als je de kortetermijngrafiek bekijkt.

Grafiek 3D

 

Maar kijkt u eens naar de langere grafiek van dit aandeel, dan begrijpt u mijn opmerking over rodeobeleggen. Het aandeel (DDD) stond in 2014 nog op 100 dollar nu op 27...

Weekgrafiek 3D

 

De andere grote speler in de 3D-printwereld is Stratasys (SSYS).

Grafiek Stratasys

 

Ook dit is niet echt een fonds voor weduwen en wezen. Hoewel ik denk dat dit soort aandelen weduwen en wezen maken. Of is nu de weg (ondanks dat er vaak geen winst gemaakt wordt) alleen maar omhoog in dit soort aandelen? Dus is het allemaal TINA haar schuld (There Is No Alternative).

De beren moeten maar genieten van het weer, onze tijd komt waarschijnlijk nog wel. Dat we gaan corrigeren is een feit alleen waneer is de vraag en hoe? Ik las dit weekend een boekje over de psychologie van beleggen en daarin stond dat in het Casino in Monaco de roulettetafel ooit ook 26 keer achterelkaar op zwart viel.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 april 2015 09:36
    Men leert alleen van eigen falen als men dat falen onder ogen moet zien en ook de gevolgen ervan moet ondervinden. Winkeliers die falen moeten op de blaren zitten maar bankiers kregen hun 'wettelijke' bonus uit de kado-pot van de regering onder het mom van juridisch steekhoudend. Dat was een politieke beslissing met nare gevolgen. Dat banken een hoge rente aan de Staat moesten betalen pakte goed uit want geld lenen werd voor de banken goedkoop gemaakt door centrale bankiers. Een bewust beleid van de FED? Straks een plons in het diepe waarna het weer steil omhoog gaat.
  2. [verwijderd] 13 april 2015 10:18
    Even gezond verstand denken..

    De professionele markt weet dat we eerst flink omhoog gaan en dan een flinke daling krijgen en ondertussen romen ze de dividenden van de aandelen af die vele malen hoger zijn dan obligaties en sparen (dat is lang geleden..). Vervolgens bouwen ze constructies in en nemen ze in hun aankoopbeleid mee dat we ook een keer weer naar beneden gaan. Wat is dan het probleem?!

    Juist de non-professionele belegger en piet particulier die gaan scheuren in hun broek krijgen omdat ze zich met iets bemoeien waar ze geen verstand van hebben. "Greed is good": zei Gekko al jaren geleden ;-).

    Er is dus niets aan de hand en laat professionelen hun gang gaan en brand je niet. Reken je niet te rijk, steek niet al je geld in aandelen, verhoog die hypotheek niet, etc.

    Succes!
  3. [verwijderd] 13 april 2015 10:53
    quote:

    Andy5 schreef op 13 april 2015 10:20:

    Toevoeging: En voor de mensen die nu zeggen:" Maar daar kun je toch op inspelen met puts?!" Die dingen zijn onderhand onbetaalbaar geworden dus dat gat is ook al gedicht ;-).
    met de puts in de put. klopt. Heb het een keer uitgeprobeerd want dan leer je pas wat er beweerd wordt. Zonder gegevens en analyses en ontbreken van een dosis gezond verstand ga je onderuit met puts.
  4. [verwijderd] 13 april 2015 11:41
    quote:

    korbe007 schreef op 13 april 2015 10:53:

    [...]met de puts in de put. klopt. Heb het een keer uitgeprobeerd want dan leer je pas wat er beweerd wordt. Zonder gegevens en analyses en ontbreken van een dosis gezond verstand ga je onderuit met puts.
    Er is maar een manier waarmee je met puts kunt verdienen in deze markt en dat is als je het vallende zwaard kunt opvangen. Kortom dat je way out of the money puts koopt net voordat de krach komt. Dan kun je van 10.000 een miljoen maken maar timing is everything.. Als je te vroeg bent dan weg geld, verwachtingswaarde eruit en als je te laat bent ;-).

    put sept 280 is nu 0,35 (dat is dus een daling van 230 punten) tegenover de call sept 600 die nu ook 0,35 is en dan hebben we het over een stijging van 90 punten. Wat een verschil.. Waar houdt de markt rekening mee..

    Kortom erg lastig spel.
  5. forum rang 4 lanciared 13 april 2015 12:01
    Ik ga er van uit dat je je verstand volledig kwijt bent, door nu puts te kopen.

    Bij ons in Vlaanderen trekt ieder met zijn geld naar de beurs, er is eigenlijk geen enkel alternatief.
    Geld stroomt naar de beurs, aandelenkoersen gaan torenhoog.
    Nog heel veel geld staat erbij te kijken , te wachten op een minieme correctie, om alsnog dan in te stappen.

    Puts kopen bij een liquiditeit gedreven koersstijging : niet verstandig.
  6. [verwijderd] 13 april 2015 12:05
    We worden gewoon met z'n allen in de maling genomen:
    onderstaand artikel (vanmorgen van iex geplukt) gaat over de dollar, maar ik ben benieuwd hoe de ratio is tussen de kapitaalswarde van de 'free float' van aandelen versus het bedrag aan shorts. TINA ligt waarschijnlijk ook in een squeeze.

    www.bloomberg.com/news/articles/2015-...
  7. [verwijderd] 13 april 2015 12:15
    quote:

    lanciared schreef op 13 april 2015 12:01:

    Ik ga er van uit dat je je verstand volledig kwijt bent, door nu puts te kopen.

    Bij ons in Vlaanderen trekt ieder met zijn geld naar de beurs, er is eigenlijk geen enkel alternatief.
    Geld stroomt naar de beurs, aandelenkoersen gaan torenhoog.
    Nog heel veel geld staat erbij te kijken , te wachten op een minieme correctie, om alsnog dan in te stappen.

    Puts kopen bij een liquiditeit gedreven koersstijging : niet verstandig.
    Ik weet niet of je mij bedoelde maar ik heb geen enkele interesse in puts op dit moment. Ik roep al een tijdje dat we gaan bubbelen dus ik ga pas aan puts denken als de AEX boven de 600 staat. Ik vind een koers van 500 voor einde dit jaar wel gerechtvaardigd dus laat de beurzen eerst maar eens oplopen.

    Ik droom stiekem dat we in rap tempo naar de 700 oplopen en dan puts AEX 500 kopen..
  8. [verwijderd] 13 april 2015 12:16
    quote:

    wollum schreef op 13 april 2015 12:05:

    We worden gewoon met z'n allen in de maling genomen:
    onderstaand artikel (vanmorgen van iex geplukt) gaat over de dollar, maar ik ben benieuwd hoe de ratio is tussen de kapitaalswarde van de 'free float' van aandelen versus het bedrag aan shorts. TINA ligt waarschijnlijk ook in een squeeze.

    www.bloomberg.com/news/articles/2015-...
    Goeie en eens! Squeezing TINA!
  9. Bir 15 april 2015 06:11
    Mooi weer, hoe het beeld wordt geschetst dat ht leven duurder wordt.......met als meest in het oog springend voorbeeld de hypotheekrente........verborgen kosten .........

    Nou leef ik gewoon in de consumenten omgeving.......maar ik zie toch echt iets anders........ja vaste lasten gaan wellicht omhoog door verschuiving van een deel van de verantwoordelijkheden naar de gemeenten, maar hypotheken waren toch echt nog nooit zo goedkoop.....10 jaar vast voor minder dan 3%? En consumptiegoederen goedkoper dan ooit door de geld ontwaarding? ......Maar ik zie het vast verkeerd.......

    De gaat zeker een keer omlaag.......en als je maar lang genoeg blijft volhouden, krijg je vroeg of laat gelijk.....

    Grtn Bir.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links