Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell-BG "geen gok op olieprijs"

Shell-BG "geen gok op olieprijs"

Royal Dutch Shell koerst 2% lager, BG Group maar liefst 37% hoger na de bekendmaking van de mega-overname in de gas- en oliesector.

Met een gezamenlijke waarde van zo'n 275 miljard euro is RDS/BG met speels gemak de grootste overname van 2015. En dan valt de prijs die Shell betaalt in zekere zin nog mee, want het aandeel BG Group werd in het afgelopen jaar ruim 30% goedkoper, dankzij de dalende olieprijs.

Dat speelde wel een rol, geeft Shell-topman Ben van Beurden toe:

“It’s fair to say the changing macro environment made this deal — apart from being a very good fit and a logical deal — of course a very compelling one from a financial perspective,” van Beurden said in the interview on Wednesday.

Analisten van ING vinden de 64,3 miljard euro die Van Beurden neertelt echter nog altijd wat aan de hoge kant.  

Niet alleen zinvol bij lage olieprijs

Hoewel de BG in BG Group oorspronkelijk staat voor British Gas, moet het bedrijf niet verward worden met het bedrijf dat gas levert aan Britse huishoudens. Dat werd in 1997 al afgestoten en gaat nu verder onder de naam Centrica. BG Group is alleen actief in exploratie en winning van gas en olie en transport en verkoop van Liquid Natural Gas (LNG). 

Door de overname krijgt Royal Dutch er 25% meer olie- en gasreserves bij en groeit de jaarlijkse productie met zo'n 20%. Shell verwacht 2,3 miljard aan kostenbesparingen (voor belastingen) te kunnen realiseren via deze deal. 

Door de lage olieprijzen werd al een beetje rekening gehouden met een consolidatiegolf in de sector, maar Van Beurden zegt dat de overname van BG "geen gokje op de olieprijs" is.  De deal is volgens de topman zinvol "bij een breed scala van olie- en gasprijzen."

Whoa, SBMO

Dat RDS daalt op zo'n grote overname snappen we, die komt uit het boekje. Maar SBM Offshore? Waarom staat dat zo veel lager? Dat lijkt een heel andere reden te hebben, als we afgaan op deze mensen die hun oren te luisteren leggen:


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2015 17:13
    Prijs lijkt inderdaad aan hoge kant. Premie van 50%.
    Aan andere kant: als premie een gebruikelijke 30% is dan zou dit +/- 10 $ Mia schelen, ofwel zo'n 5% van de kapitalisatie.

    Geen gokje op olieprijs: laatste twee jaar heeft BG ruim 10 Mia afgeschreven door verwachting lagere olieprijs. Maw als olieprijs terug verhoogt is de premie al terugverdient.

    --> Commotie van vandaag is rimpeltje in lange termijn verwachting. Onzekerheid over toekomstige olieprijs heeft grotere invloed.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links