Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote wereldindex-blog

MSCI World Index versus MSCI Emerging Markets

De trend is duidelijk, het belang van de oude westerse machten neemt af en die opkomende landen groeien rap. De wereldmarktkapitalisatie, ofwel de complete beurswaarde per land.

 

 

Aan onderstaande plaatjes zie u dat die market cap zéér volatiel is. Koersstijgingen en valutabewegingen hakken er op korte termijn in, maar duidelijk is dat opkomende landen belangrijk worden. Deze beide trends wordt denk ik perfect weergegeven door deze plaatjes:

 

 

 

Omdat velen van ons (full disclosure: ik ook) in de wereldindex beleggen - vaak via het Vanguard World Fund of Tracker - kijk ik hier eens een keertje goed naar. Want zoek de verschillen. De plaatjes komen overigens allemaal uit het laatste factsheet van de The MSCI World Index (in dollars).

Dit is het staatje waar die indexproducten allemaal op zijn gebaseerd. Die opkomende landen vindt u hier helemaal niet in terug!

 

 

Hoe kan dat en moet u zich geen zorgen maken, want mist u zo niet de boot? Ja en nee. De wereldindex - zeg maar de AEX van deze planeet - bevat om te beginnen bedrijven en geen landen. De grootste bedrijven ter wereld zijn nu eenmaal nog altijd westers en vooral Amerikaans.

 

 

Welkom dus bij het grote nadeel van indexbeleggen, want dit geldt niet alleen voor de MSCI World Index. Een aandeel moet eerst veel waard worden en dus stijgen, voordat het in een index komt. Met andere woorden, in principe is de grote koerswinst al weg als een fonds daarin debuteert.

Denk bijvoorbeeld aan Aalberts. Dat staat sinds een maand in de AEX, nadat ze in 1987 naar de beurs ging en de koers intussen vele malen over de kop is gegaan. Zo werkte het ook bij de 1635 (!) aandelen die in de wereldindex zitten en de helft van de wereld market cap vertegenwoordigen.

Daarvoor belegt u alleen ook in die aandelen, want minder risico, minder volatiel en meer dividend. En minder koerswinst. Toch? Dat is tenminste op papier zo. In de praktijk valt dat namelijk wel mee, want zie hier de vergelijking met opkomende landen, ofwel emerging markets:

 

 

Niettemin zijn die emerging markets wel veel goedkoper. Zelfs het dividendrendement is hoger, ofwel het zoveelste signaal dat zeker Amerikaanse, maar ook Europese aandelen heel erg duur zijn.

 

 

Bent u er ook één? Ik hoor het vaak, maar ik heb geen harde data. Index- en pensioenbeleggers zouden vaak kiezen voor beide indices in hun portefeuille, best of both worlds zeg maar. Geen gek idee, maar dat kan best eens een slapeloos nachtje opleveren zoals u ziet.

 

 

Want het zijn niet voor niets opkomende landen, ze zijn nog niet volwassen. Wat dat betekent, maakt Brazilië duidelijk. Weet u wel, die omkoopaffaire bij Petrobras. Dat aandeel is goed voor eenderde van de beurs daar en u weet het van SBM Offshore, het is één grote corrupte bende daar.

Heb wat mij betreft niet de illusie dat het in China, India en noem maar op anders gaat en beerputten hebben de neiging dat ze eens op gaan, toch? Bij mij is China verdachte numero uno - de hele communistische partijtop is zo'n beetje miljardair, rara hoe kan dat? - maar denk er het uwe van.

En zo klopt het verhaaltje dan uiteindelijk toch wel weer: meer risico, maar daarom ook meer kans op koerswinst of -verlies

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bas2012 31 maart 2015 13:51
    AJK leuk onderwerp en zeker lastig om een keuze op te maken (zit zelf in een mix van world/small corps en emerging market funds dus ja ook maar arbitraire gok op juiste balans)

    Ik zou bij het stuk willen toevoegen dat de huidige index (en daarmee de zware balans van de US) wel ok is vanwege de globalisatie. Ja het GDP van de USA neemt relatief af maar dat is niet zo relevant voor een bedrijf als GE of Apple of wie dan ook. De omzet/winst komt voor hen voor een goed gedeelte weer uit opkomende landen en via een omweg weer in de world index. Dus eigenlijk is de worldindex eerder een afspiegeling van de grootste globale corporaties en de afkomst van het bedrijf is leuk voor de statistieken.
  2. gam gam 31 maart 2015 14:54
    Het lijkt me dat je een beetje bang bent een boot te missen. Waarom Wereldindex of Emerging Markets? Ik doe ook wat in Europa maar eigenlijk zou ik gewoon alleen in de meest efficiënte markt, de VS, moeten beleggen. Adam Smith had gelijk. Buffett quote erbij zodat je het zeker weet:

    Though the preachers of pessimism prattle endlessly about America’s problems, I’ve never seen one who wishes to emigrate (though I can think of a few for whom I would happily buy a one-way ticket).

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links