Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Afgang

Moet minfin Jeroen Dijsselbloem nu niet ABN Amro CEO Gerrit Zalm ontslaan?

 

Dit kan alleen in Nederland. Wegens gesoebat over een paar ton loon wordt de beursgang van een bank van naar schatting 15 miljard euro uitgesteld. Persoonlijk denk ik dat nu minfin Jeroen Dijsselbloem A zegt, hij ook B moet zeggen. Moet hij ABN Amro CEO Gerrit Zalm nu niet ontslaan?

Misschien wel de hele board! Want als onze regering soberheid bij financials in staatshanden zo belangrijk vindt om er een beursgang van uit te stellen, dan moet er boter bij de vis. Dat bestuurders bij SNS et cetera weten dat grepen in de kas niet worden geaccepteerd. Luisteren doen ze toch niet.

Van mij hoeft het niet en anders wel om andere redenen. Dat fraude-akkefietje in Dubai vind ik ernstiger - heeft ABN Amro de contolemechanismen wel op orde? - maar anno nu zorgt niets voor zoveel ophef, als topmensen die zichzelf trakteren, terwijl Jan Modaal al 30 jaar op een droogje staat.

Dat laatste mag de regering zich weer aanrekenen. Anyway, zo is er altijd wat op en rond ABN Amro. Voor de uiteindelijke opbrengst maakt het niet veel uit? Dat hangt vooral van de AEX-stand op dat moment af. Het opportunisme van ons (beleggers) gaat toch nooit verder dan de laatste koerstik.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2015 10:13
    Wat ik begrijp zijn de beloningen nu rond ze 750.000 jaarsalaris en zonder bonus. De salarisverhoging is ter compensatie van wegvallen bonussen. Ik heb de cijfers niet paraat, maar ik denk niet dat dit exorbitant hoog is vergeleken bij de aex en amx bedrijven die we hier allen volgen. Maar ik vind het wel een verkeerd signaal. Beter had geweest om te wachten tot na een succesvolle beursgang.

    abn is gered en dus staatsbedrijf en moet daarom terughoudend zijn. Maar afspraken uit 2012, als die in arbeidscontracten staan, kun je ook niet zomaar terugdraaien. Maar misschien hadden ze het wel slim een half jaartje kunnen uitstellen.

    Overigens, feitelijk gezien is het bedrijf abn niet echt gered om een reden waar abn iets aan kon doen. Voor zover ik weet werden ze overgenomen door fortis en dreigde fortis om te vallen, omdat ze die last helemaal niet konden dragen en heeft de staat abn amro gekocht uit de failliete boedel van fortis. Als abn niet was overgenomen, waren ze waarschijnlijk nooit staatseigendom geworden, maar hadden ze wel een injectie gekregen zoals bij ING gebeurde.
  2. [verwijderd] 27 maart 2015 10:13
    Een ECHTE bestuurder van een dergelijke bank zal er goed aan doen om van de eerder gemaakte afspraken af te zien tot ergens in betere tijden en nadat banken weer het TOTALE vertrouwen hebben teruggewonnen van het beheer van 'andermans vermogen(s)'. Wat mij betreft houden wij Nederlanders de bank nog maar even aan tot de afwijkende gedragsproblemen van de bankiers zijn behandeld.
  3. Belegde boterham 27 maart 2015 10:32
    Dit zijn pas lonen:

    •Ruth Porat, who said earlier this week she would leave her job as Morgan Stanley's (NYSE:MS) finance chief to take the same role at Google (GOOG, GOOGL), will be paid more than $70M in the next two years through a combination of restricted stock units and a biennial grant.
  4. raadzaam 27 maart 2015 10:47
    De bankenwereld plaats zich zelve weer redelijk negatief in de schijnwerpers. Het negatieve van dit staat echter in geen enkele verhouding van wat er de bijvoorbeeld bij Lufthansa en door bewuste co-piloot is veroorzaakt. Het Midden-Oosten is met zijn problematiek ook al geen oord om het over te hebben en de torenhoge beloningen van voetballers die om aandacht roepen ook al niet. Een lekkere toekomst in het verschiet dank zij het grove tekort schieten van de zgn. integere politiek, etc. Men vecht tegenwoordig om negatief in het
    nieuws te komen. Daarom, proost ABN-Amro op uw toekomstige beursgang!
  5. [verwijderd] 27 maart 2015 10:57
    quote:

    Perdu76 schreef op 27 maart 2015 10:50:

    Er was toch laatst ook al een bankier die meer dan een miljard dollar aan vergoeding kreeg? Dan is 7 ton een schijntje.
    Iemand van Blackrock. (maar dat had hij ook echt verdiend , geheel terecht, LOL)

    Dit gebeuren zo rond ABN laat maar weer eens zien hoe politieke belangen vaak penny wise zijn en pound foolish.
  6. Moneyball 27 maart 2015 12:56
    Overeengekomen afspraken over beloning moeten gewoon worden nagekomen, simpel. Dat staat los van de wenselijkheid van dergelijke beloningen bij een staatsbedrijf. Als die wenselijkheid in 2012 anders was dan in 2015 is dat niet de bestuurders van ABN te verwijten.

    Meer in algemene zin geldt dat tot op heden de brede maatschappelijke verontwaardiging over hoge beloningen voor bestuurders - behoudens masale reacties via internetfora - nog niet heeft geleid tot significant verzet. Of de tegenstanders weten zich niet zodanig te organiseren dat ze een echte invloedsfactor vormen; of de verontwaardiging is gewoon (nog) niet groot genoeg.

    Wat ik vooral opmerkelijk vind, is het verschil in visie op de rechtvaardigheid van beloningen tussen enerzijds bestuurders/commissarissen en anderzijds het bredere publiek. Of de topmensen hebben geen gevoel voor wat er leeft, wat direct de vraag oproept of ze bij het ontbreken daarvan wel geschikt zijn als bestuurder; of het bredere publiek begrijpt de enorme kwaliteiten van deze mensen niet, wat vanuit het perspectief van de topmensen direct verklaard waarom deze mensen niet tot de top behoren..:)

    Als men tot meer acceptatie c.q. consensus wil komen, zou het beter uitleggen van hoe goed diegene wel niet is, helpen. Blijkbaar is dat te moeilijk en wordt 'de markt' als vage term gebezigd, terwijl men zelf die markt bepaald..
  7. [verwijderd] 27 maart 2015 13:24
    Heel opvallend is de daadkracht van onze regering. Binnen een vloek en zucht was de versobering van het ontslagrecht en de ontslagvergoeding voor miljoenen hard werkende arbeiders aan banden gelegd. Rechten opgebouwd in tientallen jaren harde strijd. Deze regering lukt het echter niet om de zichzelf verrijkende bestuurders en directeuren van NOTA BENE 100% overheidsinstellingen aan banden te leggen. EN NOTA BENE bankdirecteuren die 100% verantwoordelijk geweest zijn voor WANBELEID en met steun van belastingbetaler overeind gehouden moesten worden. En deze WITTEBOORD CRIMINELEN hebben bedacht dat ze wel weer een bonus en salarisverhoging hebben verdiend, om vervolgens weer onverantwoorde risico's te gaan nemen, teneinde de worst (BONUS) te gaan binnenharken. In tussentijd verdwijnt de miljarden steun van de EU in de zakken van de banken en haar bestuurders. En worden de doelgroepen (MKB, bedrijfsleven, woningbezitters, spaarders) die gesteund en gestimuleerd moeten worden met hypotheken en kredieten belazerd. Ik vraag mij werkelijk af, waarom wij ons druk maken om Holleeder, terwijl de grootste criminelen vrij blijven rondlopen. Alleen het feit dat zij met hulp van topadvocaten, betaald door klanten van de banken, uit de gevangenis worden gehouden, maakt ze niet minder crimineel.
  8. don55555 27 maart 2015 13:34
    Mooi gesproken Moneyball,
    voor degenen die hierboven over nationaliseren spreken: lees een paar goede boeken over de geschiedenis van overheidsbanken en andere financiële overheidsinstellingen en je weet direct waarom je niet moet willen nationaliseren. maar dat wil niet zeggen dat je die bankiers veel beter in de klauwen moet houden: daar is nog veel betere wetgeving mogelijk (ipv die lachwekkende bankeed). Juist omdat bijvoorbeeld de SP toen er volop momentum was alleen maar dat domme "nationaliseren"begon te schreeuwen i.p.v. slimme wetgeving die direct de hebzucht van de top aanpakt voor te stellen, zitten we nu zonder oplossingen, met een treurige bankeed en met bankiers die nog maar een haar verwijdert zijn van roepen dat ze het verdienen en wij niet zo moeten klagen en naar andere bedrijven moeten kijken waar veel meer verdiend wordt. En Dijsselbloem liegt als hij zegt dat hij er niets aan kan doen: hij kan bij de volgende AV ze allemaal ontslaan, het hele beloningssysteem wegstemmen, etc, etc. Maar dat doen ze niet: de enige die dat ooit deed was Gerrit Zalm. Toen Smit bij het Havenbedrijf Rotterdam begon te denken dat hij ook heel veel moest verdienen bij dat semi overheidsbedrijf, zei Zalm als MvF en eigenaar gewoon Nee. Smit bleef braaf zitten en er veranderde niets. Maar net als Kok, die na de zelfverrijking opmerkingen sterke stijgingen van de vergoeding voor commissarissen bij ING ( hij was ook commissaris) goedkeurde, en zelfs ook een flinke loonsverhoging van bestuursvoorzitter Ewald Kist, waarvan toen al bekend was dat hij wegging binnen een jaar (!) goedkeurde. Dus het standaard smoesje dat ze weggaan als je niet meer betaalt ging toen niet op en toch moesten er tonnen meer naar Kist.
  9. forum rang 6 !@#$!@! 27 maart 2015 13:38
    quote:

    Moneyball schreef op 27 maart 2015 12:56:

    Meer in algemene zin geldt dat tot op heden de brede maatschappelijke verontwaardiging over hoge beloningen voor bestuurders - behoudens masale reacties via internetfora - nog niet heeft geleid tot significant verzet. Of de tegenstanders weten zich niet zodanig te organiseren dat ze een echte invloedsfactor vormen; of de verontwaardiging is gewoon (nog) niet groot genoeg.

    klopt, maar ik ga mijn rekeningen bij ABN en ING opzeggen en voortaan bankieren bij ASN.

    www.eerlijkebankwijzer.nl/
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links