Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Ons systeem is failliet"

Particulieren beleggers keren massaal terug op de beurs. De AEX is door de 500, de optimisten hebben hun overwinning. Nu heb ik de AEX nog op 1000 punten meegemaakt (weliswaar in guldens) en heb de 700 punten gevierd dus 500 punten doet me niet zo veel.

Grafiek AEX Index

 

De beroemde ezel?

Maar blijkbaar heeft niemand iets geleerd van het dipje in 2008. Zelfs de bankiers die nog steeds onder de vleugels van de overheid hangen geven zichzelf tonnen bonus. Terwijl de belangrijkste reden is dat banken geld verdienen dat de centrale bank ze gratis geld geeft.

Dat dit ten koste van de spaarders gaat, maakt niemand wat uit. De bonussen op Wall Street zijn weer torenhoog (op het niveau van 2006, dus voor de recessie). De ruwweg 168.000 bankiers, analisten en traders kregen gemiddeld 173.000 dollar bonus.

Bij elkaar opgeteld zijn de bonussen alleen al op Wall Street 28,5 miljard, dus als bedrag twee maal zo hoog als alle inkomens van de Amerikanen met een minimumloon. In aantal zijn er 1,2 miljoen Amerikanen met een minimumloon die gezamenlijk 14 miljard dollar verdienen.

Overigens becijferde het Amerikaanse zakenblad Crain dat Stephen Schwarzman (Blackstone) dit jaar 1 miljard gaat krijgen als vergoeding (salaris plus opties). Hoezo verschil tussen arm en rijk?

Grafiek Nikkei 225

 

Gewoon failliet

In het FD was er gelukkig een journalist (Bruno de Haas) die openlijk durfde te zeggen dat we in ons systeem gewoon failliet zijn en dat het niet normaal is dat we negatieve rentes hebben terwijl we net doen alsof we uit de crisis zijn. De lage rente rijmt niet met de verhalen dat we de crisis achter ons hebben.

Er staan een paar mooie plaatjes in de NY Times. En ik zeg het altijd in mijn presentaties: Don’t panic, you're on the sinking Titanic.

Nu vragen mensen zich af of ik er voordeel van heb om mensen te waarschuwen? Nee ik verkoop geen goud, zilver, schuilkelders of blikken bonen. Ik kan u zelfs verklappen dat ik wel zou kunnen profiteren als ik iedereen vol erin zou praten, maar dat doe ik dus niet.

Overigens willen mensen helemaal niet gewaarschuwd worden en daarom ben ik ermee gestopt om te waarschuwen. Doe allemaal lekker waar je zin in hebt en geniet van de muziek op het dek.

Grafiek éénmaands Euribor

 

Stop de crisis

Wat ik wel opvallend vond was dat een stemmingspoll in De Telegraaf als uitslag gaf dat de overgrote meerderheid van mening was dat de crisis nog niet over is. Terwijl we dagelijks overladen worden met goed nieuws.

Zo is er geen oorlog in Oekraïne, gaan de Grieken echt wel terug betalen ook aan het IMF en wordt het probleem van het onderwater staan van uw hypotheek ook vanzelf opgelost. Dat het middel uw spaargeld en uw pensioen zwaar aantast, daar hebben we het even niet over.

Iedereen denkt ook dat de dollar nog verder omhoog gaat en zelfs onder pariteit van één-op-één kan naar de 0,80 euro. Ik geloof daar persoonlijk niet in en denk dat de huidige dollar de Amerikanen al pijn genoeg doet en dat de Amerikanen hun valuta ook weer willen verzwakken.

Technisch zie ik met enige fantasie ook een bodem in de euro en dus grote kansen.

Grafiek euro-dollar

 

De Duitse Bundfuture geeft overigens weer een koopsignaal. De verkoop was blijkbaar van korte termijn. Persoonlijk kan ik het dit nog niet accepteren en hou nog even vast aan mijn shorts.

Grafiek Bundfuture

 

Maar niet alleen de Bund geeft een draai, ook de Dow Jones is toch ook weer gedraaid naar een koopsignaal. Op deze manier hoeven we op korte termijn niet op een grote correctie te rekenen.

Grafiek Dow Jones Index

 

Zelfs toen de olieprijs vorige week naar een nog lager niveau ging was er geen effect op de beurs. De olieaandelen bleven gewoon liggen alsof er niet aan de hand was. In de goede oude tijd was een lagere olieprijs een indicatie van economische bedrijvigheid maar dat is zóóó 2007.

Op de onderstaande grafiek staan Brent (zwart) en de West Texas Crude in het rood. De spread tussen deze twee oliesoorten is ook weer redelijk groot.

Grafiek WTI en Crude

 

Deze keer is het anders?

Een aantal nieuwe technieken worden redelijk zwaar gewaardeerd. Uber vind ik een mooi voorbeeld. Het aandeel is nog niet genoteerd maar de online taxicentrale is meer dan 40 miljard waard. Het bedrijf genereert ondertussen steeds meer protest.

De Uber Pop Snorders zijn door gevestigde taxivergunninghouders mishandeld. Dat komt ervan als de overheid wel geld vraagt en veel eisen stelt aan de ene groep en ondertussen niets doet aan een groep die geen vergunning heeft en niet aan de eisen voldoet. Dan is het voorspelbaar dat de burger het heft in eigen handen neemt.

In de biotechsector gaan we er klaarblijkelijk van uit dat ieder biotechbedrijf daadwerkelijk succesvol wordt.

Grafiek Nasdaq Biotech

 

De Nasdaq 100 heeft ook alleen maar weer koopsignalen.

Grafiek Nasdaq 100

 

Tesla heeft een verkoopsignaal. Nu zou dit natuurlijk ook kunnen draaien, maar voorlopig hebben we dus een shortsignaal. Ik zit persoonlijk ook weer short in dit aandeel.

Grafiek Tesla

 

Amazon heeft ook nog een shortsignaal en ook hier heb ik positie omlaag.

Grafiek Amazon

 

In Starbucks had ik ook een short met het idee dat ze last krijgen van de dure dollar met al hun omzet buiten de Verenigde Staten, maar Starbucks gaat een split van 1 op 2 doorzetten en dus ging het aandeel als een speer de lucht in.

Grafiek Starbucks

 

Positief afsluiten? Er zijn aandelen zoals Alibaba die aan het uitbodemen zijn en dus mogelijkerwijs best gekocht kunnen worden.

Grafiek Alibaba

 

Ook zijn er veel zonnecelbedrijven die hard met de olieprijs omlaag gegaan zijn. First Solar is daar een mooi voorbeeld van. Ik vind dit een koopwaardig aandeel en het heeft nog steeds een koopsignaal.

Grafiek First Solar

 

Ik kan het toch niet laten:

Toch nog even als ondersteuning van mijn negatieve gedachten, kijk ik tot slot nog even naar de piont of figure-grafiek van de AEX vanaf 2007. De koers is reeds lange tijd hard omhoog gegaan en komt nu op weerstandsniveaus.

AEX point of figure vanaf 2007

 

Dus voorlopig, ondanks de zonsverduistering, geen direct crashpatroon maar ik blijf roepen: denk na wat je doet en maak nu al een plan om er ooit weer snel uit te kunnen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. taurus86 23 maart 2015 10:09
    300 miljard spaargeld ligt langzaam te verrotten. Met een ooit gebruikelijke rente van 3,5% , worden de spaarders jaarlijks zo´n 8-9 miljard tekort gedaan. En dan laten we de pensioenen nog maar even voor wat ze zijn.
    Zo wordt bezuiningen voor alle Nederland en de EU landen wel erg makkelijk gemaakt. Maar zoals je zegt... de dag komt en dan... zijn we weer aan de beurt om banken te redden.
  2. [verwijderd] 23 maart 2015 10:43
    Iedereen steekt zijn kop liever in het zand natuurlijk. Leuke column, ik heb niets meer long staan, mijn focus is ook stilaan naar short aan het shiften. Vertrouw de boel voor geen meter, de markten zijn echt ziek gedrogeerd. De rekening gaat weer naar de belastingbetaler komen. déja vu!
  3. [verwijderd] 23 maart 2015 10:50
    Daar waar andere indices hoger noteren als de eerdere toppen in 2000 en 2007 staat de AEX ondanks de recente stijgingen nog steeds lager en kunnen we dus nog wel even doorstijgen. Vergeet daarbij niet dat de spaarrente nagenoeg nul is (zeker tov de inflatie) en tel daarbij op het kanon van de ECB die (uitzonderlijk en los van eerdere toppen) maandelijks 60 miljard in de economie pompt.

    Dus volgens mij kunnen we flink blijven stijgen in 2015.
  4. [verwijderd] 23 maart 2015 11:07
    dat de euro/usd weer omhoog gaat lijkt me normaal als men naar de grafiek kijkt en het politieke geharrewar in de EU buiten beeld laat. Over de onvrijwillige bijdrage van spaarders en gepensioeneerden aan 'het oplossen van de crisis' kan men beter niet praten. Probeer het vege lijf te redden. Mensen kopen weer huizen omdat politiek den Haag niet nalaat positieve geluiden in de kranten te krijgen en men moet weten dat politici iha er flink naast zitten.
  5. Cybres 23 maart 2015 11:18
    quote:

    RickBreda schreef op 23 maart 2015 10:50:

    Daar waar andere indices hoger noteren als de eerdere toppen in 2000 en 2007 staat de AEX ondanks de recente stijgingen nog steeds lager en kunnen we dus nog wel even doorstijgen. Vergeet daarbij niet dat de spaarrente nagenoeg nul is (zeker tov de inflatie) en tel daarbij op het kanon van de ECB die (uitzonderlijk en los van eerdere toppen) maandelijks 60 miljard in de economie pompt.

    Dus volgens mij kunnen we flink blijven stijgen in 2015.
    @RickBreda.....ik denk dat je een prijsindex (AEX maar ook CAC, S&P en FTSE) vergelijkt met een herbeleggingsindex zoals de DAX
  6. forum rang 6 matad 23 maart 2015 12:31
    Vraag me al lange tijd af waar dit alles heengaat.
    Zit vol in aandelen want die renderen nog. Veilig? Waarschijnlijk niet doch wat is momenteel veilig ? Het enigste wat voor mij eveneens belangrijk is is het feit dat ik volop gehandeld heb toen de AEX op 700 stond en de rente een heel stuk hoger was dan de huidige. Is al heel wat jaartjes geleden. Rente omhoog? Dacht het voorlopig niet. Kijk eens naar Spanje met een schuld van 1000 miljard. Rente naar een minimale 2% kost dan 20 miljard extra per jaar. Dus zal de rente wel lang laag moeten blijven.
  7. [verwijderd] 23 maart 2015 13:48
    ik lees nu steeds vaker: bescherm je portefeuille ivm een al dan niet grote correctie. Maar de deskundigen stellen ook: niet anticiperen, maar reageren. Maar alvast een plan maken ivm een mogelijke (grote?)dip kan natuurlijk nooit kwaad. Mijns inziens bestaat zo'n plan uit het tzt kopen van turbo's short of kopen van putopties. In mijn geval betreft het ivm mijn NL-portefeuille posities in de AEX.
    Maar mijn allesoverheersende vraag blijft toch: WANNEER GA IK OVER TOT UITVOERING VAN MIJN PLAN ? Gelet op de grote geldcreatie denk ik dat e.e.a. nog wel ff kan duren',kleine dips in aanmerking genomen.
  8. forum rang 7 handyman6 23 maart 2015 14:08
    Timing is everything.Sta ook al ,sinds vorige zomer aan de kant op wat long calls na.En de reden? De schuldenballon en geldkreatie mag kennelijk Zeppelin-proporties aannemen.
    De CB's denken dat het kan ,als de rente+inflatie op +-0% blijft.

    Mijn inschatting is dat we nu met een ballongrootte zitten ,waar je met zo'n bakkie eronder mee ballon vaart ,maar het kan dus nog veel groter.
    Wat een gevaarlijk experiment!
    GrH6

  9. [verwijderd] 23 maart 2015 14:25
    quote:

    handyman6 schreef op 23 maart 2015 14:08:

    Timing is everything.Sta ook al ,sinds vorige zomer aan de kant op wat long calls na.En de reden? De schuldenballon en geldkreatie mag kennelijk Zeppelin-proporties aannemen.
    De CB's denken dat het kan ,als de rente+inflatie op +-0% blijft.

    Mijn inschatting is dat we nu met een ballongrootte zitten ,waar je met zo'n bakkie eronder mee ballon vaart ,maar het kan dus nog veel groter.
    Wat een gevaarlijk experiment!
    GrH6

    En nu staat de beurs 25% hoger. Tja. Lullig.
  10. Mr_Baldy 23 maart 2015 14:32
    quote:

    jan61 schreef op 23 maart 2015 14:10:

    waar stond de spaarrente in 2008? Men spreekt op dit moment over negatieve spaarrente, waar denk je dat al de geld naar toe gaat, juist naar de beurs! De beweging die we nu zien is nog maar het begin, we gaan nog veel hoger.
    Dit is gelijk het probleem koers stijging hoort gedragen te worden door onderliggende winsten anders gaat het flink mis. nu er zogenaamd geen alternatief is duikt iedereen de aandelen wat idd een kort opdrijvend effect heeft wat nog wel even door kan gaan. gezond is het niet. want als straks de beurzen gaan dalen en dat komt er vroeg of laat echt wel van dan is jan met de pet die geen verstand van beleggen heeft en alleen maar dacht dat het omhoog zou gaan al zijn centjes kwijt. er zijn er nl ook nog velen die handelen in opties en totaal of andere derivaten en totaal niet weten wat de risico's zijn.

    als je nu uitstapt heb je gegarandeerd 15% winst dat zijn dus pak weg 10 jaar op de bank tegen de huidige rente.
    afwachten hoeft niet perse geld te kosten ;) het probleem is men denk vaak dat je constant in de markt moet zijn terwijl het tegendeel juist waar is.

    Cees slaat de spijker precies op zijn kop en wordt nu door velen voor gek verklaard maar hij heeft wel gelijk.
    Gewoon door gaan Cees het is gezond om mensen een beetje wakker te houden ook nu zal de geschiedenis zich herhalen en ik denk dat dit heel erg pijn gaat doen.
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links