Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Ja en nu dan?

Iedere dag weer beste, snelste, meest complete, slimste én leukste AEX en Damrak morning call

Aandelen als veilige haven, die heb ik nog nergens gelezen of gehoord. Het gaat natuurlijk lijnrecht in tegen ons - nieuw beursjargon! - gevoelsrisico, maar vertel mij welk alternatief er is. Ik snap het nog steeds niet, het gaat vast ook vandaag weer over AEX 500 en aandelen.

Hoog of laag, duur of goedkoop en instappen of niet, het zal de gespreksonderwerp bepalen. Terwijl een deur verderop... Ligt misschien ook aan minfin Jeroen Dijsselbloem en DNB-prez Klaas Knot die wel expliciet voor aandelen waarschuwen, maar niet voor obligaties die er op los tulpenbollen.

Wie weet zit er nog meer in en kan het allemaal nog heel lang duren, want er komt wel iedere maand 60 miljard verschgedrukte euro's van de ECB die kant op. Leest u anders mijn vooruitblik van gisteren, waarin ik ook probeer aandelen, obligaties et cetera een beetje te plaatsen.

Zegt u het anders maar: wat is gevaarlijker, stock of bonds?

Leuk die AEX 500, want op Euronext gaan de nieuwe indices van start. Kijk, in de IEX One Monitor stralen ze u tegemoet. Wedden dat ze bij Aalberts zitten te screendumpen? Terecht tots. Meest sneu is Fugro. Gedegradeerd en dan heeft Boskalis Westminster al 25,1% ingeslagen.

Fugro-concurrenten FMC Technologies en Technip gaan trouwens samenwerken. Intussen is er hilariteit dat Fugro bij de juf klikt dat Boskalis gemeen doet:

 

 

Natuurlijk is er weer Air France-KLM nieuws, Royal Dutch Shell mag in Alaska gaan boren en Pirelli wordt Chinees. Veel meer is er niet te doen, maar let wel op de inkoopmanagersindex uit Michigan, de Chicago PMI. Pak dan ook dat Amerikaanse huizencijfer maar mee.

Verder zie ik niet zo gauw voor hoeveel dagen de Grieken nog geld hebben en wie ze nu weer heben geschoffeerd. De headlines doemen vanzelf op. Geldt ook voor Rusland. Singapore is een week in rouw door het overlijden van de oprichter van de staatsstaat, maar niks te zien aan de Strait Times.

ING zet GrandVision op een koop en daarmee ben ik er nu wel. Bijna dan. Succes vandaag.

 

 

De markt nú:

  • De Europese futures openen +0,1% à -0,3%. De Amerikaanse staan op +0,1%
  • De Bund future (Duitse obligatiefuture) staat ook op nul
  • Azië doet het prima: Japan +1,0%, Hongkong +0,4%, Shanghai +1,5% en India +0,2%
  • EUR/USD is nog het meest wakker: hoppa, -0,4% op 1,079 alweer
  • Goud staat stil op 1182 dollar
  • Oliebenchmarks WTI en Brent zijn ook al erg actief op de maandagochtend: -1,6% en -1,3% op 45,81 en 54,63 dollar

 

Agenda

  • 13:30 VS Chicago PMI mrt (cons: 0,15)
  • 15:00 VS verkopen bestaande woningen feb (cons. 4,90M)

 

Tweets

Heurt, zegt het veurt: de sheurts:

 

 

Die eeuwige herrie over bankierssalarissen:

 

China!

 

 

Oordeel zelf maar:

 

 

Lieve Angela!

 

 

Al die bubbels... Misschien is dat nog wel de grootste bubbel:

 

 

De grafieken nog:

 

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 23 maart 2015 09:35
    Aan je eigen favoriete grafiek kun je zien dat aandelen op de lange duur veiliger zijn dan obligaties. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ik heb hier geen links bij de hand maar je kunt zelf publicaties zoeken, zoek op de term Cost Of Capital, vanaf Modigliani in de jaren 50 bijvoorbeeld. Ook op financial twitter zie je vaak recent onderzoek genoemd worden met links.
    Obligaties kunnen ook in waarde dalen maar worden als veiliger gezien omdat we nooit verkopen voor minder dan de hoofdsom. Doe net zoiets met aandelen, verkoop nooit voor minder dan alltime-high (herbelegd), of vlak daarbij.

    In de praktijk is dit toch te moeilijk voor velen, om emotionele redenen. Je moet dan namelijk een grote cashpositie aanhouden zodat je nooit aandelen hoeft te verkopen tijdens een bearmarket, en die kan wel jaren duren. Het kan wel, zo zonder obligaties. Zelf ga ik pas weer naar obligaties kijken boven de 8% ongeveer.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links