Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is er nog een alternatief?

Niet in obligaties en niet in aandelen

Een aantal jaar geleden bespraken een collega en ik een presentatie van een technisch analist. De analist behandelde de Bundfuture, op dat moment rond de 140, en trok het lijntje door naar niveau’s boven de 160.

Wij lachen; dat zou een negatieve rente impliceren, en dat ging natuurlijk nooit gebeuren. Zelfs tijdens de crisis in de jaren dertig waren de rente’s nooit negatief. Hieronder de grafiek van de generieke Bundfuture de laatste vijf jaar.

Het is duidelijk wie er nu lacht.

Generieke bundfuture
Generieke Bund Future, 19 maart 2010 – 18 maart 2015. Bron: Bloomberg.

 

De tienjarige Duitse staatsrente is weliswaar nog net niet negatief, maar veel andere, korter lopende (staats)obligaties inmiddels wel. In totaal staat er inmiddels 2 biljoen dollar uit in obligaties met een negatieve rente.

Dat betekent dus dat investeerders bereid zijn om te betalen om hun geld te stallen.

Nu Draghi is begonnen met het Europese QE programma lijkt deze trend op korte termijn niet voorbij. Dus toch maar weer aandelen? Volgens Dijsselbloem niet. “Er zou een bubbel kunnen ontstaan”, aldus de minister afgelopen dinsdag. (Overigens waarschuwde Knot in oktober 2014 ook voor een bubbel en sindsdien is de AEX gestegen van 403 naar 494 dus vaar hier niet blind op.)

Wellicht zijn aandelen gerelateerd aan kluizen, (oude) sokken, sloten en beveiliging in het algemeen een idee. Als dit qua rente zo doorgaat komt er namelijk een punt waarop beleggers liever cash zelf bewaren dan het in obligaties te beleggen om er jaren later minder voor terug te krijgen.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links