Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It's the euro, dummy!

Gecorrigeerd voor EUR/USD blijft er van koersstijgingen Europese aandelen weinig over

 

De AEX heeft 500 op schootsfstand. Daar mag u ECB-president Mario Draghi een flesje voor opsturen. Een dure hoeft niet, want het is wel een beetje luchtfietserij. Of in onversleten beursjargon:

It's the euro, dummy!

Deze grafiek kent u. Dat vierkantje was de officiële ECB-aankondiging dát. Staatsobligaties kopen dus. Dat hing natuurlijk al maanden in de lucht met al die hints en het is goed te zien hoe de markt dat inprijsde.

 

 

Daar liftte de AEX mooi op mee:

 

 

Dat geldt ook voor de Grote Boze Tulpen Bollen Grafiek, ofwel onze rente:

 

 

Euro-effect: 13,28%

Vervolgens kregen we het bekende beursgevalletje bezit van de zaak is einde vermaak. Not! U ziet het aan al die drie grafieken dat de beurzen toen pas écht los gingen. Als u wilt vingerwijzen: ik had dat ook niet verwacht. Overigens, valuta geldt als leidend, dan rentes en dan aandelen.

De euro-aandelen gaan natuurlijk dit jaar als een raket, maar het is vergelijkbaar met de Japanse Nikkei 225 rally van zeg maar vorig jaar. Het is een beetje gebakken lucht. Want in dollars al helemaal niet, maar ook in euro's werd u daar niet veel wijzer, laat staan een cent rijker van.

Om zo schoon en eerlijk mogelijk te laten zien hoe cruciaal valuta is, pak ik de Morgan Stanley Capital Investment indices erbij, beter bekend als de MSCI indices. Dat levert een veel betere vergelijking tussen landen op dan de bekende titels als AEX 25, DAX 30, FTSE 100, Nikkei 225, S&P 500 et cetera.

De indices zijn allemaal op dezelfde manier samengesteld. Dat levert met name wat brééédere indices op. Zo zitten er maar liefst 49 aandelen in de MSCI Netherlands Index, zeg maar AEX en AMX op één hoop. Er zijn goedkope trackers en fondsen die deze index volgen, vraag uw broker er naar.

Op de MSCI site kunt u naar hartelust goochelen met valuta, timeframes, dividenden et cetera. Voor de goede orde, EUR/USD daalde dit jaar -13,28% op slotbasis van gisteren. Hier de ontwikkelde beurzen dit jaar in euro's inclusief herbelegd dividend, ook op slotbasis van gisteren.

 

 

Vervolgens geef ik u exact dezelfde tabel, maar dan in dollars. U ziet het, u mag overal grofweg 13,28% vanaf trekken en dan is het meteen niet zo leuk meer:

 

 

Wat een verschil: +19% voor Nederland of +4%. Welke score heeft gelijk? Misschien wel geen van beide. Deze meneer houdt de AEX-winsten bij, complimenten, zoals het een echte, actieve partculiere belegger betaamt. Meer hoef ik niet te zeggen. U mag kiezen uit Be careful out there en Don't fight the ECB.

Moeilijk? Ja,wacht u dan, dat er een free lunch op de beurs is?

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2015 10:25
    Wie verkoopt met 14% winst heeft 14% meer euro's. De koopkracht daarvan nu is minder, maar dat trekt in de toekomst wel weer bij. De ECB heeft niet echt de geldpers aan, de obligaties verdwijnen op de balans en deze moeten gewoon afgelost worden. Pas als de obligaties in de schredder verdwijnen zijn er structureel meer euro's in omloop.
  2. [verwijderd] 12 maart 2015 12:58
    quote:

    theo1 schreef op 12 maart 2015 11:33:

    We kopen hier allemaal ons brood met euro's, niet met dollars. Dus rendement in euro is voor de Europeaan wat er toe doet. In Nieuw-Zeelandse dollars zal het er nog weer anders uitzien, maar wat dan nog?
    Word wakker man!! Die f**k Italiaan importeerd inflatie en dan wordt jouw Eurootje iets/veel minder waard.. Alle dollar gerelateerde goederen of diensten ga jij nog iets/veel meer voor betalen!! Voorbeelden...?

    Voorbeelden!: Vliegvakanties, benzine, kleding, alle made in china, Taiwan, indonesia artikelen, alle overige grondstoffen: rijst, olie, katoen, cacao, goud, zilver, etc.. etc..

    diensten: import, transporte etc.. etc.. (en evt je drugsdealer!)

  3. [verwijderd] 12 maart 2015 13:45
    Een lagere Eypo schijnt goed te zijn voor de export. Minder goed oor de import natuurlijk. We worden er armer door.

    Maar is de export het probleem? Niet voor Duitsland... Wel voor Zeuropa. De Eypo is te goedkoop voor Duitsland en te duur voor Zeuropa (incl Frankrijk).

    Dat 'los je op' door giga transfer payments van Neuropa naar Zeuropa. Dat gebeurt natuurlijk ook allang. In de vorm van oninbare vorderingen via o.a. Target2, ESM en wat al niet meer.

    Maar moet je dat willen, als Neuropa? Nee uiteraard. Dus uit de Eypo en naar een Neuro.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links