Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De getallen van Fibonacci

De ECB koopt zonder noemenswaardig protest voor ruim 1100 miljard aan rendementsloze staatsobligaties op, het potentiële koersverlies overdragend aan de Europese belastingbetaler. Tegelijkertijd struikelt in Nederland het VVD duo Ivo Opstelten en Fred Teeven over een verloren gewaand bonnetje van 4,7 miljoen.

In perspectief van de grote bedragen gaat het natuurlijk om niets. Maar het is natuurlijk curieus en politiek onverteerbaar dat niet op een normale manier te achterhalen is hoeveel geld er destijds aan de Teevendeal is besteed.

Ivo & Fred zijn niet de enigen die in de problemen komen omdat geen duidelijkheid kon worden verschaft over het aantal miljoenen dat in het geding was. Minstens zo opvallend is de affaire tussen beleggingsverenging Fibonacci en internetbank Binck.

30% rendement per jaar

Fibonacci is een club met 102 leden en heeft een aantal doelstellingen voor ogen, zoals het vergaren van kennis over te voorziene bewegingen op de financiële markten. De belangrijkste doestelling is echter het behalen van 30% rendement per jaar.

Als die doelstelling (gemakkelijk) wordt gehaald, heeft de club kennelijk voldoende kennis vergaard. Bij realisatie van de doelstelling wordt zelfs topbelegger Warren Buffet in de schaduw gesteld. Een andere mogelijkheid is dat de claim van het hoge percentage niet waargemaakt wordt.

Dat laatste was de gedachte van BinckBank, de partij waarbij Fibonacci zijn beleggingsbeleid uitvoert. Omdat de vereniging ook nog eens onterecht, in de ogen van Binck, geen AFM-vergunning heeft, besloot de internetbroker in één klap de gehele beleggingspositie van Fibonacci te liquideren.

Financieel genie

Dat pikte de club niet en schakelde met succes de rechter in. Deze veroordeelde Binck tot het schadeloos stellen van de vereniging. Schade die ontstond na de gedwongen verkoop van 16.000 opties in enkele uren tijd. Twee zaken zijn hier van belang.

  1. De rechter geeft aan dat Binck niet duidelijk kon maken dat de vereniging AFM-vergunningplichtig is. Bij een ingelegd vermogen van minder dan 100 miljoen en maximaal 149 deelnemers is een (zware) AFM vergunning niet vereist. Het is, naar mijn mening, vreemd dat in een tijd waarin aan iedereen in de financiële sector zware eisen worden gesteld, onder de genoemde restricties beleggingsverenigingen het zonder toezicht kunnen doen. De rechter geeft overigens aan dat het ook niet zeker is dat Fibonacci geen vergunning nodig heeft, maar geeft Fibonacci het voordeel van de twijfel. De club heeft een mail van de AFM in bezit, waarin de toezichthouder schijnt te bevestigen dat er geen sprake is van vergunningplicht.

  2. Nog interessanter is het tweede punt en dat is de beschuldiging van Binck dat Fibonacci zijn leden misleidt. Er wordt 30% rendement belooft en dat percentage kan niet waargemaakt worden. Misleiding is een zwaar beschuldiging, maar het voorgehouden percentage roept natuurlijk wel vraagtekens op. Een doelstelling van jaarlijks 30% is of voorbehouden aan een financieel genie, of komt tot stand door het aangaan van grote risico's. Misschien is de eerste mogelijkheid het geval, maar ik sluit de tweede niet uit.

Majeure koersbeweging

Wat doet Fibonacci om aan 30% rendement te komen? Er worden zowel (out the money) puts als calls geschreven. Zolang de onderliggende waarden (aandelen, indices) niet te veel stijgen of dalen, wordt de optiepremie uiteindelijk als winst geïncasseerd.

Als de opties maar flink out of money zijn, mag de beurs zelfs flink bewegen om toch rendement te behalen. Maar eens in de zoveel tijd gaat het fout. Dan is er een majeure koersbeweging en kan het heel hard de verkeerde kant op gaan.

Mogelijk was dat in de januarimaand het geval en besloot Binck daarom tot de paniekerig ogende liquidatie. Na een daling in de eerste dagen in januari, liepen de aandelenkoersen in een aantal weken ongebruikelijk sterk, met 10%, op waardoor een tekort op de Fibonacci-rekening ontstond van 335.000 euro.

Geluk bij een ongeluk

Volgens de rechter een relatief bescheiden bedrag. Dat vind ik opmerkelijk, gezien de waarde van de portefeuille eind 2014 van ruim twee miljoen euro. Dat de risico's van een dergelijke wijze van beleggen groot zijn, leid ik af aan de portefeuillewaarde na liquidatie, namelijk 1,2 miljoen euro.

Natuurlijk is dat bedrag mede zo laag vanwege de (te) snelle afwikkeling van de positie. Volgens de Fibonacci penningmeester zijn door Binck enkele tonnen als schadevergoeding bijgestort. Ik ga er dan vanuit dat de waarde van de portefeuille net voor de liquidatie maximaal 1,5 miljoen was.

Dat betekent dat in een paar weken tijd een verlies van 25% ten opzichte van de waarde per ultimo 2014 is geleden. Mogelijk was de liquidatie van de portefeuille een blessing in disguise.

Overleg was beter

In februari was er opnieuw een sterk opwaartse beweging van de aandelenmarkten en zou de waarde van de portefeuille fors verder zijn gedaald. Wat verder niet in het voordeel van de beleggingsclub spreekt, is de wijze waarop winst en verlies worden gerapporteerd.

De opbrengst van de geschreven opties wordt direct als winst geboekt. Alleen als de opties in the money komen, ontstaat er verlies. Op deze wijze blijft lange tijd de werkelijke winst (of verlies) buiten beeld.

Dat de rechter stelt dat de leden over deze wijze van rapporteren goed geïnformeerd zijn, vind ik wederom opmerkelijk. Alleen het feit dat er over gecommuniceerd is, maakt een oneigenlijke wijze van rapporteren nog niet valide.

Afgaande op de (beperkte) informatie had Binck beter met AFM kunnen overleggen wat in de situatie te doen. Maar ik kan me wel voorstellen dat de bank iets wilde doen aan een grote risicopositie, die onder ongunstige omstandigheden mogelijkerwijs snel in waarde zou wegsmelten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2015 13:03
    als onze vriend bijvoorbeeld 8000 calls en 8000 puts short zit, kan het verlies hard oplopen. Stel dat Binck rond 26 januari (AEX 459) de boel gesloten heeft. Nu staat er AEX 494. Die out-of-the money calls waren dus keihard tegen hem in gegaan, met delta 100 zoals dat heet. Denk dat Fibo nog zijn handjes dicht mag knijpen met die 1.2 miljoen.
  2. [verwijderd] 12 maart 2015 13:39
    Er zijn meer clubs of zelfstandig beleggende partijen die consistente winst maken met het beleggen in opties.
    Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent.
    Bij een grote koersbeweging stel ik mij voor dat Fibonacci aan de uitgang staat; dan is de winst volledig verdampt, maar ook de inleg. Dan kan de club opnieuw beginnen tot de volgende exit. Geloof dat er betere partijen zijn met een goed track-record, maar helaas kan je daar nog niet meedoen.
  3. Sylvester1985 12 maart 2015 15:04
    Ik ben het niet eens met de kritiek dat een beleggersclub/vereniging onder toezicht hoort te staan, er zijn vrijstellingen en zolang daar aan voldaan is dan is dat de vrijheid van de gezamenlijke beleggers om hun strategie te bepalen. Het zou de doodsteek zijn van veel beleggersclubs als ze onder het toezicht komen omdat hier aanzienlijke kosten aan verbonden zijn.

    Alle kritiek dat Fibonacci en leden nu blij mogen zijn met het besluit ten spijt: niemand weet hoeveel rendement er in het verleden behaald is, misschien waren ze erg succesvol en hadden ze nu inderdaad een groot verlies geleden, maar dat hoort bij beleggen. Ik vind vooral de handelswijze van Binck behoorlijk onzorgvuldig.
  4. [verwijderd] 12 maart 2015 15:07
    quote:

    Sylvester1985 schreef op 12 maart 2015 15:04:

    Ik ben het niet eens met de kritiek dat een beleggersclub/vereniging onder toezicht hoort te staan, er zijn vrijstellingen en zolang daar aan voldaan is dan is dat de vrijheid van de gezamenlijke beleggers om hun strategie te bepalen. Het zou de doodsteek zijn van veel beleggersclubs als ze onder het toezicht komen omdat hier aanzienlijke kosten aan verbonden zijn.

    Alle kritiek dat Fibonacci en leden nu blij mogen zijn met het besluit ten spijt: niemand weet hoeveel rendement er in het verleden behaald is, misschien waren ze erg succesvol en hadden ze nu inderdaad een groot verlies geleden, maar dat hoort bij beleggen. Ik vind vooral de handelswijze van Binck behoorlijk onzorgvuldig.
    Het lijkt mij sterk dat Binck van de een op de andere dag alle posities sluit, er moet overleg geweest zijn met meneer Fibonacci zelf.
  5. [verwijderd] 12 maart 2015 16:00
    Grappig. Die fibonacci jongens hebben geprobeerd door het oog van de naald te kruipen en toen dat niet ging kregen ze zelfs nog een bonus van de bank.
    Les: er zijn geen waterdichte systemen. 16.000 optiecontracten op de aex, voor de helft, gaat over een waarde van rond de 50 miljoen! dan ben je toch een dapper groepje als je 50 punten marge aanhoudt (350-450) en het wordt 460!
  6. [verwijderd] 12 maart 2015 16:30
    De Rabobank is hier nogal bunzig van beleggingsclubs. We zitten in een clubje van een man of 10 met in totaal 30.000 euri aan vermogen. een beleggings studie club avant la lettre(!?) We kregen vorig jaar een brief van de Rabo dat we ons moesten melden/registreren bij de AFM. (wat een onnozelheid) Ons werd zelfs aangeraden om dan maar te stoppen! En: sinds een jaar of twee is de beleggingsrekening geblokkeerd tegen het schrijven van opties!

    Nee, geen bsc's voor rabo dat is duidelijk.
  7. [verwijderd] 12 maart 2015 16:32
    ik behaalde gemiddeld een hoger rendement dan Fibonacci, maar ging nooit ongedekte verplichtingen aan door schrijven van opties.

    Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je fundamenteel goed zit met je inschattingen aangaande een belegging en niet op basis van technische constructies en daarbij behorende kansberekeningen!

    30% per jaar (gemiddeld) is op zich goed te doen, maar vergt heel veel gedegen onderzoek/huiswerk...en stalen zenuwen. Binck heeft blijkbaar die stalen zenuwen niet, anders schiet je niet in de paniekmodus. Aanvulling op de verplichtingen vragen/margincall zou misschien een betere optie geweest zijn.
    Uiteraard moet ik het doen met het hierboven geschrevene en mis ik de details van deze kwestie.

    Als er nog 1,2 mln resteerde na een tekort van 3,5 ton, dan leek er meer dan voldoende marge om niet zo abrupt in te hoeven grijpen.
    Beleggen is voor risico vd klant en pas als de bank daarmee het schip in dreigt te gaan dan snap ik de greep naar de noodrem des te beter!
  8. [verwijderd] 12 maart 2015 16:41
    Marcel Tak for president!

    T.a.v. de problemen die aan de dag treden als geen duidelijkheid kan worden verschaft over het aantal miljoenen dat in het geding is, is de heer Opstelten tot overmaat van ramp zijn ontslagbriefje kwijt,

    wat de onverteerbare zaak er in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen uiteraard na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal (sub)urbanisatieproces tussen de in de hysterische waan van de dag in de Tweede Kamer in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes door in en buiten de eurozone nog meer onverteerbaar van maakt

    dan de zaak qua onverteerbaarheid in de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Nederland, het vooralsnog grotendeels onder de zeespiegel en niet in de woestijn waar heilige boeken zijn ontstaan gelegen als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, reeds was:

    speld.nl/2015/03/10/ontslagbriefje-op...

    T.a.v. de conclusie

    Gedane zaken nemen geen keer, dus ik ben heel blij voor de Fibonacci club, maar als ik het goed begrijp was er een grote risicopositie die voor hetzelfde geld in no-time nog hoger had kunnen oplopen, zodat het zeer voorstelbaar is dat de bank bij de flitsbewegingen niet tegen een te groot negatief saldo aan wilde kijken, en de bank dan ook zonder paniekvoetbal hier iets aan wilde doen,

    zodat er voor de bank onder het motto “Redden wat er te redden is” helemaal geen tijd was om een brief hierover te versturen, en de bank, als ik het althans goed begrijp, beter bij de rechter naar voren had kunnen brengen dat het niet om het beschermen van de leden ging, die op de website goed geïnformeerd worden, en dus weten waar men zonder garanties voor de toekomst voor in het verleden behaalde resultaten mee bezig is, maar dat de bank een te hoog negatief saldo niet kan trekken.
  9. [verwijderd] 12 maart 2015 19:33
    quote:

    Theo Benschop schreef op 12 maart 2015 16:41:

    Marcel Tak for president!

    T.a.v. de problemen die aan de dag treden als geen duidelijkheid kan worden verschaft over het aantal miljoenen dat in het geding is, is de heer Opstelten tot overmaat van ramp zijn ontslagbriefje kwijt,

    wat de onverteerbare zaak er in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen uiteraard na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal (sub)urbanisatieproces tussen de in de hysterische waan van de dag in de Tweede Kamer in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes door in en buiten de eurozone nog meer onverteerbaar van maakt

    dan de zaak qua onverteerbaarheid in de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Nederland, het vooralsnog grotendeels onder de zeespiegel en niet in de woestijn waar heilige boeken zijn ontstaan gelegen als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, reeds was:

    speld.nl/2015/03/10/ontslagbriefje-op...

    T.a.v. de conclusie

    Gedane zaken nemen geen keer, dus ik ben heel blij voor de Fibonacci club, maar als ik het goed begrijp was er een grote risicopositie die voor hetzelfde geld in no-time nog hoger had kunnen oplopen, zodat het zeer voorstelbaar is dat de bank bij de flitsbewegingen niet tegen een te groot negatief saldo aan wilde kijken, en de bank dan ook zonder paniekvoetbal hier iets aan wilde doen,

    zodat er voor de bank onder het motto “Redden wat er te redden is” helemaal geen tijd was om een brief hierover te versturen, en de bank, als ik het althans goed begrijp, beter bij de rechter naar voren had kunnen brengen dat het niet om het beschermen van de leden ging, die op de website goed geïnformeerd worden, en dus weten waar men zonder garanties voor de toekomst voor in het verleden behaalde resultaten mee bezig is, maar dat de bank een te hoog negatief saldo niet kan trekken.

    Onleesbare reactie. Svp vermalen, en dan opnieuw opstellen. Laat uw zinnen beginnen met een hoofdletter, maximaal 10 a 15 woorden lang zijn en eindigen met een punt.
  10. [verwijderd] 12 maart 2015 20:47
    @bowski U schreef, verder het duurzaam iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensend het verder hierbij latend,

    hoewel nergens staat geschreven dat ook maar iemand van de ca. 7,2 miljard, niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen op de ronde of platte aarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone of daarbuiten op enig moment verplicht zou kunnen worden om onleesbare reacties op zijn of haar beeldscherm van een homedesktopcomputer of priegelscherm van een gsm die geen snoer meer heeft van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft, zoals in de spookstad Detroit is te zien, ook maar voor 1 regel te lezen:

    “Onleesbare reactie. Svp vermalen, en dan opnieuw opstellen. Laat uw zinnen beginnen met een hoofdletter, maximaal 10 a 15 woorden lang zijn en eindigen met een punt."

    Marcel Tak for president!

    T.a.v. de problemen die aan de dag treden als geen duidelijkheid kan worden verschaft over het aantal miljoenen dat in het geding is, is de heer Opstelten tot overmaat van ramp zijn ontslagbriefje kwijt.

    Wat de onverteerbare zaak er in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen nog meer onverteerbaar van maakt.

    Dus nog meer onverteerbaar dan de zaak qua onverteerbaarheid in de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Nederland, het vooralsnog grotendeels onder de zeespiegel en niet in de woestijn waar heilige boeken zijn ontstaan gelegen als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, reeds was:

    speld.nl/2015/03/10/ontslagbriefje-op...

    Dit qua onverteerbaarheid dus uiteraard na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal (sub)urbanisatieproces tussen de in de hysterische waan van de dag in de Tweede Kamer in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes door.

    T.a.v. de conclusie

    Gedane zaken nemen geen keer. Ik ben dan ook heel blij voor de Fibonacci club. Als ik het goed begrijp was er een grote risicopositie die voor hetzelfde geld in no-time nog hoger had kunnen oplopen.

    M.i. is het dan ook zeer voorstelbaar dat de bank bij de flitsbewegingen niet tegen een te groot negatief saldo aan wilde kijken, en de bank dan ook zonder paniekvoetbal hier iets aan wilde doen.

    Deze omstandigheid moet er bij de bank toe hebben geleid dat er de bank onder het motto “Redden wat er te redden is” helemaal geen tijd was om een brief hierover te versturen.

    De omstandigheden overziende had de bank, als ik het althans goed begrijp, beter bij de rechter naar voren kunnen brengen dat het niet om het beschermen van de leden ging, die immers op de website goed geïnformeerd worden, en dus weten waar men zonder garanties voor de toekomst voor in het verleden behaalde resultaten mee bezig is, maar dat de bank een te hoog negatief saldo niet kan trekken.
  11. [verwijderd] 12 maart 2015 21:52
    quote:

    Theo Benschop schreef op 12 maart 2015 21:18:

    PS Gold-finder schreef

    “16.000 opties... Er was waarschijnlijk alleen maar een diep rood bedrag overgebleven..”

    waar de rechter dus kennelijk anders over oordeelde.

    Ik neem aan dat een rechter daar helemaal niet naar kijkt. Die zal het boeien of de trade uiteindelijk goed was of niet. Gaat er puur om of het rechtmatig was.

    Ik zou wel graag willen horen van Dr. Doom hoe hij een margintekort van 335.000 op 454 in de AEX gaat uitleggen aan zijn vrinden, als hij daadwerkelijk OTM calls short zit, en dat al op 420 gedaan heeft, loopt het verlies exponentieel op.

    Als je t mij vraagt (maar dat doet niemand) was er van die 1.2 mio een maand later geen cent overgebleven, sterker nog, hadden de borrelvrindjes een paar tonnetjes bij kunnen schokken.
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links