Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Rare tijden

Dagelijkse slotronde langs Damrak, aandelen, obligaties, commodities en valutamarkten

 

Sorry, even niet aan toegekomen, onder meer omdat ik deze slotcall moet maken. Morgen mijn beleggingscursus deel 4, beloofd. Collega Nick Bakker blogt vanavond live hier op IEX dat Apple Watch event, maar oh ironie, hoe laat is dat nou? Volgens ons om 19:00 uur, maar als u het beter weet, graag.

Wisselende of vlees- noch visbeursdag, want u ziet bescheiden minnen en onopvallende plusjes. Dat neemt niet weg dat dit nog altijd een bullmarkt is - zowel aandelen als obligaties - om ú tegen te zeggen. Geniet er maar met volle teugen van, want wie weet maken we het bij leven en welzijn nooit weer mee.

Hier de rentes:

 

 

Hier de aandelen. Die notional kende ik ook nog niet. Kan leuk buzzword worden?

 

 

Om het compleet te maken - beleggen is vooruitkijken - hier de ramingen. Let wel, sinds die kredietcrisis is iedere schatting nooit uitgekomen, een vrijwel 100% score.

 

 

DNB en ECB

U weet het, sinds vandaag is het inschikken op de vloer. Er zijn wat DNB-handelaren bijgekomen - hebben die ook van die leuke optiejasjes? - en volgens NOS zijn die vandaag names de ECB al flink aan de bak gegaan. Ik citeer:

Volgens obligatiehandelaar Arjan de Ruiter van ING is rond de middag voor "enkele honderden miljoenen" aan schuld van eurolanden opgekocht. "We zien een flinke stroom aan activiteiten" zegt de Ruiter. "De nationale banken vragen aan 3 tot 4 banken tegelijk om een prijs voor bepaalde obligaties en de bank met de beste prijs wint." Het opkopen van staatsschulden gebeurt "gespreid, voorzichtig, maar voortvarend." Om de obligatiemarkt niet te verstoren zijn de hoeveelheden niet te groot, denkt De Ruiter.

Huh, om de obligatiemarkt niet te verstoren, daar was het toch juist om te doen? Om de normale kopers en huidige houders van die dingen naar elders te jagen? Enfin, de DNB'ers kunnen zich nu tevreden achter de sudderlappen met aardappels, jus en bloemkool zetten, want hun werk heeft vruchten afgeworpen:

 

 

Wereldwijd

Genoeg inleidende beschietingen, over naar de bréééde markt:

  • Europa pendelt tussen +0,6% in Milaan en -0,5% in Parijs.
  • Was even +8,5% vandaag, maat de AEX volatiliteit sluit op +3,5% op 17,8. Is dat niet een beetje een hoge stand voor zo'n ferme top waar de AEX nu op staat?
  • Amerika plust zowaar. Dat wil zeggen, de Dow Jones gaat wel aardig met +0,6%, de S&P 500 al wat minder met +0,3% en de Nasdaq Composite... wacht met die nul op het bord op de Apple Watch?
  • Is die dolllar nou zo sterk of die euro zo zwak deel zoveel: EUR/USD zoeft heen en weer tussen om precies te zijn 1,0908 en 1,0836 en houdt het nu op 1,085
  • Goud heeft ook wel eens betere tijden beleeft dan -0,1% op 1168 dollar
  • Olie maakt er ook een potje van: West-Texas Light Intermediate (WTI) daalt 1,1% naar 50,21 en Brent stijgt 0,9% naar 59,25 dollar

Krijgt u de rentes nog van mij. Het daalt maar door. Weer nieuwe lows. Deze blogde ik al eerder vandaag, maar sindsdien is er niet veel meer veranderd.

 

 

Beursplein 5

Paar uitschieters op een redelijk rustig Damrak. Het zijn vooral de vele adviezen diet het hem vandaag doen.

  • OCI doki! De Egyptenaren gaan als de brandweer op die Orascom afsplitsing, maar het volume is niet opzienbarend.
  • Moeders en kinderen eerst, is zo ongeveer het enige dat op het Altice forum wordt geroepen. Geen nieuws, adviezen, ik weet niet waarom zo hard daalt.
  • Boskalis Westminster komt eind deze week KW4-cijfers. Heeft ineens iedereen daar zin in, want anders zou ik niet weten waarom het zo hard gaat. Volume valt wel mee.
  • Sligro knettert op een adviesverhoging van Rabobank. Accell krijgt er ook eentje van Rabo, maar daalt.
  • JPMorgan Chase is aardig voor VastNed, maar minder leuk voor de andere vastgoed fondsen - allemaal!
  • UBS haalt Royal Dutch Shell van de kooplijst, maar daar trekt niemand zich wat van aan.
  • Heineken en Unilever zijn weer favoriet van ING. De laatste krijgt ook een koersdoelverhoging van Nomura, maar Unies daalt behoorlijk.
  • Bij ASML beginnen die 100 euro taarten in de koelkast te verpieteren. Die koers wil maar niet op het bord.
  • Daalt Aegon op dalende (Amerikaanse) rentes?
  • Verder valt op dat Esperite met -6,5% klop krijgt, Neways doet +4,6% en Batenburg plust 3,5% op KW4-cijfers.

Tot straks bij Apple of anders tot morgen, tot voorbeurs.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links