Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nee, het is niet anders

Ondanks de gevormde toppatronen van begin deze week is er nog geen bevestiging opgetreden dat een verdere verzwakking of een correctieve beweging is gestart in de Europese indices.

Deze kans is wel groot. Meer bevestiging en een verzwakking van de huidige zeer krachtige opgaande kortetermijntrend treedt op zodra de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn wordt gebroken.

Eerder deze week werden een tweetal belangrijke toppatronen gevormd in de AEX. Tegelijk met deze toppatronen werd ook de laatste weerstand tot aan de belangrijke 495 getest. Deze weerstand ligt bij 487.

Tweezerstop en een bearish engulfing

De gevormde toppatronen zijn een tweezerstop en een bearish engulfing. Bij een tweezerstop wordt in twee achtereenvolgende handelsdagen een (bijna) gelijke intradaytop gevormd. Een bearish engulfing is een van de meest betrouwbare candlestick toppatronen.

Onderdeel van deze toppatronen in de AEX was de forse neerwaartse (rode) candlestick van enkele dagen geleden. Dit was pas de derde forse neerwaartse candlestick van dit jaar (slotkoers aanzienlijk onder de openingskoers). Nummer een en twee vonden plaats eind januari nadat een top was gevormd bij 459,45.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


Toppatronen alleen zijn niet genoeg om te kunnen spreken van de start van een correctieve beweging. Ik gaf aan dat een verdere verzwakking zou optreden onder de stijgende kortetermijnbodemlijn.

Hoger koersdoel

Deze oplopende steunlijn in de AEX startte bij de bodem van 447,45 en stijgt dagelijks ruim anderhalve indexpunt. Vandaag is deze bodemlijn alweer te vinden bij 478. Pas een duidelijk slot hieronder zou een eerste verzwakking betekenen.

Ik schreef dat tot die de tijd er consolidatie plaats kon vinden tussen deze stijgende bodemlijn en de top bij 487. Een beweging boven de 487 opent de weg naar de 495. Dit is de top uit 2008 en dit gold sinds eind vorig jaar als mijn koersdoel voor 2015.

Met de start van de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend heb ik mijn koersdoel voor de komende ngen tot twaalf maanden verder verhoogd naar de top uit 2007 van 564 punten.

Correctie in de tijd

Deze versteiling vond plaats met de doorbraak door de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Er zijn echter nog geen contouren zichtbaar van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend.

Dit komt doordat er nog geen correctieve beweging hebben plaatsgevonden voor de vorming van een hogere bodem. Vanaf de januari

bodem bij 406 is de AEX ongeveer 80 punten (20%) opgelopen zonder correctieve bewegingen. Er vond een tijdelijke en kleine consolidatie plaats toen een top werd gevormd bij 459,45, maar dat bleek achteraf slechts een correctie in de tijd te zijn.

This time it’s different

Buiten de toppatronen en de bijna test van de zware 495-weerstand zijn er meerdere signalen die wijzen op de aanstaande tweede correctie in de AEX dit jaar. De euforie onder beleggers is zeer hoog.

This time it’s different en correcties zullen in de komende maanden niet meer plaatsvinden blijven veelvuldig gehoorde woorden. Dit zijn vaak signalen bij de vorming van een belangrijke top.

Als we kijken naar de technische indicatoren dan zagen we recentelijk hoogtepunten in deze indicatoren die we in de afgelopen jaren niet meer hebben gezien. Er is sprake van een zeer hoge overboughtconditie.

Topvormingsproces

Ondertussen brak de RSI al door zijn stijgende bodemlijn en vlakt de MACD af. Het is daar nog wachten op een neerwaartse crossing en een beweging onder de stijgende bodemlijn. Dit is echter een kwestie van tijd.

Kortom: voor dit moment lijkt er sprake te zijn van een steeds smaller wordende consolidatiefase op hoog niveau. Boven de 487 ontstaat nog extra ruimte tot de 495. Onder de stijgende bodemlijn van nu 478 vindt een verdere verzwakking plaats.

De eerste toppatronen werden al gevormd begin deze week en we zagen in veel indices tegelijkertijd een test van belangrijke weerstanden en de vorming van toppatronen. Nu nog wachten op een gelijktijdige verzwakking.

De vorming van een top kost tijd.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

786 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2015 09:15
    quote:

    dree53 schreef op 5 maart 2015 09:10:

    Een lage euro ten opzichte van de dollar is geen teken van kracht. Als de koers te ver daalt betekent dat dat er iets goed mis is met de economie van de eurozone.
    Volledig met je eens.. Maarr dat geldt gewoon voor de hele Wereld economie
    en haar K-Systeem..
  2. [verwijderd] 5 maart 2015 09:23
    quote:

    Beartje Call a Call schreef op 5 maart 2015 09:13:

    (NB)

    Enthousiaste openingszetten boven 485 in ID uptrend, maar wel met zware OB readings, dus toppen en corrigeren lijkt aanstaande...
    NB zit op ECB-dagen vaak niet goed met ID correcties, zou er niet op handelen, maar is aan jou! :-)
786 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links